• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

PC started lagging out of nowhere - After Bios Reset, ryzen 7 3800x stuck at 500mhz

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
Pc started to lag, having low latency to respond commands suddenly after booting up (it was fine in the day prior).
Things that I tried but the problems persist:

- Reinstalled windows on the same ssd
- Installed windows on a new ssd
- Booted the pc with each of the memory sticks
- Ran benchmarks on cpu and gpu with no problems.

Update 1: Ran a simple benchmark for the ram, it seems like the latency is double what it should be.
Update 2: After bios reset, Cpu is now stuck at 500mhz, even when docp plan is set up.

My pc specs are:
CPU: Ryzen 3800x
Mobo: Asus x570 tuf plus
Ram: 16gb 3200hz corsair vengeance
GPU: AMD rx590 8gb
Main ssd: Samsung 980 500gb

Just for clarification:
I reseted and updated the BIOS.
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
601 (3.58/day)
Location
Germany
Processor AMD Ryzen 9 5950X (and a LOT of other CPUs)
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling Corsair H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) a lot... 6900XTs, 3090s,80s,70s and 60s, almost all Turing and Pascal Cards + a few older ones.
Storage Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
VR HMD Oculus Rift S
properly without a cmos battery and at least 30 seconds of shorting it?
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
601 (3.58/day)
Location
Germany
Processor AMD Ryzen 9 5950X (and a LOT of other CPUs)
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling Corsair H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) a lot... 6900XTs, 3090s,80s,70s and 60s, almost all Turing and Pascal Cards + a few older ones.
Storage Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
VR HMD Oculus Rift S
"
I am using AMD 3700x first four core stucked at 500Mhz. this is windows 10 problem not an amd issue.


Solution:


Go to control panel -> Power Option -> Select AMD Ryzen Balanced -> then select change plan settings -> Change Advanced power settings -> + Processor power management -> + "Minimum processor state" -> Setting type 100% and + "Maximum processor state" -> Setting type 100%. Then Apply and OK.


I know Maximum processor state already set as 100% but you have to retype as 100%.

This is works for me that why I am sharing with you guys."
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
"
I am using AMD 3700x first four core stucked at 500Mhz. this is windows 10 problem not an amd issue.


Solution:


Go to control panel -> Power Option -> Select AMD Ryzen Balanced -> then select change plan settings -> Change Advanced power settings -> + Processor power management -> + "Minimum processor state" -> Setting type 100% and + "Maximum processor state" -> Setting type 100%. Then Apply and OK.


I know Maximum processor state already set as 100% but you have to retype as 100%.

This is works for me that why I am sharing with you guys."

Followed you instructions and unfortunely it didnt work for me. Tried amd balanced and high performance, changed the values to 30% and then back to 100% several times but still the problems persist.


The thing is that all my cores have the same clock speeds, and windows being the culprit in this one would be strange since I did a clean install after the problems begun aswell.
Thank you anyway.
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
601 (3.58/day)
Location
Germany
Processor AMD Ryzen 9 5950X (and a LOT of other CPUs)
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling Corsair H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) a lot... 6900XTs, 3090s,80s,70s and 60s, almost all Turing and Pascal Cards + a few older ones.
Storage Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
VR HMD Oculus Rift S
Followed you instructions and unfortunely it didnt work for me. Tried amd balanced and high performance, changed the values to 30% and then back to 100% several times but still the problems persist.


The thing is that all my cores have the same clock speeds, and windows being the culprit in this one would be strange since I did a clean install after the problems begun aswell.
Thank you anyway.
mhmm... did you reseated the CPU?
i'll check out some other forums later.. maybe i find more potential fixes for you ( problems like yours really suck. :/ )
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
281 (0.92/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
Your processor may be either throttling or not getting enough power. Is your CPU fan spinning? What are the temperatures? Try re-plugging ATX and CPU power connectors. Also, what model is your power supply?
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
mhmm... did you reseated the CPU?
i'll check out some other forums later.. maybe i find more potential fixes for you ( problems like yours really suck. :/ )

I didnt because i dont have extra thermal paste around. The initial problem was something related to the RAM latency, which was thru the roof, I ran full diagnostics and booted the PC with the memory sticks indenpendently and everything was the same. A benchmark test accused the high latency on the memory, but as soon as I reset the bios, the clocks speeds never went back up.

Your processor may be either throttling or not getting enough power. Is your CPU fan spinning? What are the temperatures? Try re-plugging ATX and CPU power connectors. Also, what model is your power supply?
What is strange is that the CPU is not even throttling on startup, which was normal before (fans go full speed for a few seconds and then normalize). Cpu fan is spinning normally, temps are pretty good (20C in average, mobo and cpu). Replugged everything, still the same.

PSU: Corsair Tx 650w 80 PLUS GOLD
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
281 (0.92/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
Could you post a screenshot of HWinfo with all the sub-menus open? Perhaps that'll give us some clues.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,468 (8.23/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
What does the BIOS say for CPU speed and temps?
If things are weird there, we know its a hardware issue like CPU cooling or VRM cooling
 
Joined
Jul 16, 2014
Messages
5,305 (2.07/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
what does AIDA64 or Speccy say about CPU/RAM/system specs?

If the problem exists only in windows, reboot windows into safe mode and see what happens.
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
What does the BIOS say for CPU speed and temps?
If things are weird there, we know its a hardware issue like CPU cooling or VRM cooling

The clock speeds are setup to either 3900mhz in default and a tried 4200mhz aswell manually using docp. Temps are very low, around 20~35C

1624200713701.png


Could you post a screenshot of HWinfo with all the sub-menus open? Perhaps that'll give us some clues.
Here you go. Im unfamiliar with hwinfo, hope that this is enough to have a clue:

1624197211562.png
 
Last edited:
Joined
Sep 21, 2020
Messages
281 (0.92/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
Here you go. Im unfamiliar with hwinfo, hope that this is enough to have a clue:
Good, now click the "Sensors" button, maximize the resulting window and click 2x on the first button in the bottom left corner (the one with the arrows pointing outwards):

hwinfo.jpg


Please pull the sub-menus and upload that window. The diagnostic data within could lead us to the problem.
 
Joined
Jul 16, 2014
Messages
5,305 (2.07/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
OP, when you reinstalled windows did you format the drives during the process?

Also, if you have multiple drives, disconnect the extra ones next time you decide to reinstall windows. (very uncommon bug related)
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
Good, now click the "Sensors" button, maximize the resulting window and click 2x on the first button in the bottom left corner (the one with the arrows pointing outwards):

View attachment 204713

Please pull the sub-menus and upload that window. The diagnostic data within could lead us to the problem.

1624205498973.png


1624206246471.png


OP, when you reinstalled windows did you format the drives during the process?

Also, if you have multiple drives, disconnect the extra ones next time you decide to reinstall windows. (very uncommon bug related)
I did, i bought a new ssd since the initial problem indicated that it could be the problem. I disconnected the other ssd during install but the secondary storage hdd was connected.
 
Last edited:
Joined
Sep 21, 2020
Messages
281 (0.92/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
It looks like your motherboard is forcing the CPU to throttle down. Hovewer, the culprit isn't the CPU, as its temps are well below the thermal limit.

Next I'd look at VRM temperature. It seems unlikely in your case, but high VRM temp may be triggering the alert, forcing the CPU to throttle itself. And unfortunately your mobo doesn't appear to have a VRM temp sensor. Can you touch the VRM heatsinks (around the CPU socket)? Do they feel significantly hotter (or cooler) than the rest of the system?

Also, do you only have one case fan installed? As an intake or exhaust? What is your CPU cooler? Case model?
Actually, it'd be very helpful if you filled in the system specs in your user profile.
 
Last edited:
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,827 (2.48/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v21H1
And unfortunately your mobo doesn't appear to have a VRM temp sensor.
The Temp 3 sensor might be the VRM temperature. I wonder if something happened to one of the mosfets in the VRM area triggering the board to tell the CPU to throttle?
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
It looks like your motherboard is forcing the CPU to throttle down. Hovewer, the culprit isn't the CPU, as its temps are well below the thermal limit.

Next I'd look at VRM temperature. It seems unlikely in your case, but high VRM temp may be triggering the alert, forcing the CPU to throttle itself. And unfortunately your mobo doesn't appear to have a VRM temp sensor. Can you touch the VRM heatsinks (around the CPU socket)? Do they feel significantly hotter (or cooler) than the rest of the system?

Also, do you only have one case fan installed? As an intake or exhaust? What is your CPU cooler?

VRM seems ok, it seems normal, hot but nothing excessive. But would it be possible to be a problem even with a cold start? What I noticed after the several restarts is that most of the times, before the bios screen, the cpu and fans throttle all the way up and then suddenly go silent when the screen to get inside the bios is shown.

I have two fans, one as intake and the other as exaust, CPU cooler is the default AMD Wraith.
 
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,827 (2.48/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v21H1
Have you noticed any strange smells from the computer?
 

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
Have you noticed any strange smells from the computer?
Not at all

The AMD Wraith cooler is crap insufficient for your CPU but it won't make it throttle to 500MHz. Again, something broke really hard.
Yeah, i know. But temps never went crazy, it tops at 80C on heavy load.

The initial problem wasnt the CPU stuck at 500mhz either, this only happened when I firstly reset the BIOS to try to solve the previous issues.
 
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,827 (2.48/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v21H1
It would seem you're not the first to have this issue.

What happens if you install Ryzen Master then turn off PROCHOT?
Edit: Wrong link, I was looking at this: https://community.amd.com/t5/processors/ryzen-5-3600-on-550mhz/td-p/456853
 
Last edited:

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
I smell a physical damage/electical failure, like one of the pins broke/stopped conducting. This could also be a motherboard failure. Don't ask me how.

No amount of fiddling with your BIOS/Windows can solve it. Disassemble the whole shebang and inspect it visually.

If you find nothing and it's still not working properly after reassembling, RMA CPU or/and motherboard.

Yeah, it feels like something related to the motherboard since the issues were elsewhere first. Will do.
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
281 (0.92/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate

DanFx

New Member
Joined
Jun 19, 2021
Messages
20 (0.57/day)
It would seem you're not the first to have this issue.

What happens if you install Ryzen Master then turn off PROCHOT?

Omg mate! It worked. Thank you!
Thats so strange, will do some diagnostics to check if the other issues persist.

1624214633892.png


Could be, although that doesn't seem to match the board's design:

View attachment 204725




The BIOS is reporting only one case fan attached, though.

Yeah, i noticed that aswell. The other one is from the case, is a 25~30cm side intake fan, could it be fed directly from the psu? Is that even possible?
 
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,827 (2.48/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v21H1
Top