• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

PC wont turn on what am i missing?

Joined
Oct 5, 2007
Messages
601 (0.16/day)
Likes
34
Location
North Carolina, USA
Processor Q6600 @ 3600mhz with 1600fsb
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Zalman CPU, and 4x120mm fans
Memory 2 gig(2x1gig) Crucial ballistix 4gig(4x2gig) Corsair
Video Card(s) ATI 4850
Storage 150gig Raptorx/wd 320gig/2x raptor 37gig
Display(s) Samsung SnycMaster 906bw/acer 19inch
Case Lian Li PC V1000II
Audio Device(s) Creative SB X-FI
Power Supply 600w Silverstone ATX
Software vista 64, fruityloops, COD4, TF2, HL2
Benchmark Scores 15983 3dmark06
#1
ok a guy brought a pc in and said it wouldnt come on. I checked it, sure enough you press the button and NOTHING happens. I replaced the PSU thats good. I checked the button just to be sure also thats good. It still wouldnt come on with the good PSU. The light is on on the MOBo though. so im like wtf, what am i missing could it be the cpu? or the mobo or both. onboard graphics. 256mb ram, p4. 350 watt psu. one hdd and a dialup modem
 

JC316

Knows what makes you tick
Joined
Jan 24, 2006
Messages
9,370 (2.16/day)
Likes
982
System Name Budget Gaming
Processor AMD FX6300
Motherboard Gigabyte 880GMA-USB3
Cooling Coolermaster Hyper 212+
Memory 8GB Ripjaws DDR3 1600
Video Card(s) HD7850 1GB
Storage 1TB Sata2
Display(s) Acer 24" LED
Case Generic black
Audio Device(s) Stock onboard
Power Supply FSP Aurum Gold 650W
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#2
Could be your power switch. Try using something metal to jump the power on pins on the motherboard.
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
601 (0.16/day)
Likes
34
Location
North Carolina, USA
Processor Q6600 @ 3600mhz with 1600fsb
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Zalman CPU, and 4x120mm fans
Memory 2 gig(2x1gig) Crucial ballistix 4gig(4x2gig) Corsair
Video Card(s) ATI 4850
Storage 150gig Raptorx/wd 320gig/2x raptor 37gig
Display(s) Samsung SnycMaster 906bw/acer 19inch
Case Lian Li PC V1000II
Audio Device(s) Creative SB X-FI
Power Supply 600w Silverstone ATX
Software vista 64, fruityloops, COD4, TF2, HL2
Benchmark Scores 15983 3dmark06
#3
nah i checked that on another machine. i know that works
 
Joined
Feb 7, 2006
Messages
709 (0.16/day)
Likes
157
Location
Austin, TX
System Name WAZAAM!
Processor Intel i5-2500k - 4.4GHz @ 1.3v
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z (z68)
Cooling HSF:: Noctua NH-D14 || CASE:: 2x Intake: Noctua NF-P12-1300 | 2x Exhaust: Noctua NF-S12B
Memory G.Skill RipJaws 16GB (4x4GB) @ 1866MHz | 10-10-10-28-2T @ 1.35v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1070 8GB SC
Storage Crucial 1.4TB P420m PCIe (boot & steam) | 4x Ultrastar 2TB in Storage Spaces Parity (Media)
Display(s) 3x1 nVidia Surround | Three Dell U2412m - 24" e-IPS 1920x1200
Case Antec P183 - Custom Interior Paint Job
Audio Device(s) Onboard - Bose Companion 2 Speakers
Power Supply CORSAIR Professional Series HX850
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Server -- Inte 4c Atom C2550D -- 2x4GB G.Skill 1866MHz DDR3 -- 100GB OS SSD -- 4x 2TB 5400 RAID5
#4
Try different ram modules if you've got them sitting around or an external video card.

Also, could be a burnt out motherboard. I had that happen to me once a long time ago (one of my first computers, I was tightening down a pci card with a screwdriver while the computer was on. Dropped the screwdriver. Same thing. lights came on, but nothing powered up).
 
Joined
Oct 20, 2006
Messages
455 (0.11/day)
Likes
41
Location
Hereford, England
Processor Intel Core i5 750
Motherboard Maximus III Formula P55
Cooling Ultima 90i
Memory 4GB Kingston HyperX
Video Card(s) PNY GTX465 @ GTX470 w/ 1280MB vRAM
Storage OCZ Vertex 2E 60GB + 2x1TB Samsung F1
Display(s) Samsung 245B
Case Black Cosmos S
Audio Device(s) Creative Audigy 2ZS
Power Supply Antec NeoHE 550W
Software 7 Ultimate 64bit, OSX
#5
hmm wierd, if it was a faulty part (cpu, gfx, ram) it would turn on and fans would spin, it just wouldnt show anything... maybe its a problem with the power switch connection with the mobo? or some other weird related fault with the mobo...
 
Joined
Apr 7, 2006
Messages
7,404 (1.73/day)
Likes
663
#6
Perhaps clear cmos, and jump the power switch with a flat head screw driver.
 
Joined
May 31, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
71
Location
Port Fairy, Victoria, Australia
System Name Rampage 3.0
Processor i7 3770K 4.2Ghz
Motherboard ASRock Z77 Extreme 4
Cooling Corsair 110 (280mm rad)
Memory 16GB G.Skill Sniper F3-1866 10-11-10 CR1
Video Card(s) 2 X gigabyte 7970 ghz edition @1100mhz / 6000mhz
Storage samsung 500 GB + 128GM crucial M4 ssd
Display(s) LG IPS235P 23in IPS 1080p
Case corsair vengance c70 - white
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair HX-750w
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
#8
like the others have said,clear the cmos, if that dosnt work it coould eb any number of things, mobo/ ram/ cpu/ gfx
 
Joined
Sep 14, 2006
Messages
564 (0.14/day)
Likes
97
Location
QLD, Australia
Processor i7 7820X (undervolted)
Motherboard MSI X299M Gaming Pro Carbon AC
Cooling Corsair H110i GTX
Memory Corsair Vengance 3400MHz (4 x 8GB)
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti 11GB Gaming X
Storage Samsung 960 EVO NVMe M.2 500GB + Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 850 EVO 500GB
Display(s) AOC U3277PWQU 32in 4K
Case Phanteks Enthoo Evolv mATX TG
Audio Device(s) Onboard - SPDIF Out - Logitech Z-5500
Power Supply Corsair HX850i 850W
Mouse Razer Mamba Chroma
Keyboard Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Silent
Software W10 Pro 64 bit
#9
The motherboard seems as though it is not recieving a signal, check all wires from the start button for continuity and also check that sufficient contacts are made at the connectors.
 
Joined
Dec 5, 2007
Messages
5,050 (1.38/day)
Likes
1,784
System Name Addison Clark
Processor I7 7700k @ 5GHZ 1.35v
Motherboard Asus Z270 ITX
Cooling Corsair H100
Memory Corsair 16GB DDR4-3600
Video Card(s) Zotac 1080 TI F.E.
Storage Plextor M8Pe 1TB M.2
Display(s) Asus 28" 4K
Case Corsair 380T
Audio Device(s) Creative Omni USB
Power Supply EVGA G3 Supernova 1KW
Mouse G.Skill 780
Keyboard MS Sidewinder x4
Software Win 10 Pro
#10
With Dells or Emachines I have noticed, when the motherboards go bad its like nothing responds (No Fans, HD spin up..nothing). If its a Emachine, Gateway, HP, or Compaq GET RID of the BESTTEC!!! It seems when those PSU's go out they always take the motherboard with them.
 

Ongaku

New Member
Joined
Apr 19, 2007
Messages
799 (0.21/day)
Likes
39
Location
Oshkosh B'gosh
#11
It could be like me and my newb move...I was setting up my new rig and I plugged the HD audio cable into the motherboard and it wouldn't start...forgot this old mobo has AC97...:p plugged that in and it worked
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
601 (0.16/day)
Likes
34
Location
North Carolina, USA
Processor Q6600 @ 3600mhz with 1600fsb
Motherboard Asus P5E x38
Cooling Zalman CPU, and 4x120mm fans
Memory 2 gig(2x1gig) Crucial ballistix 4gig(4x2gig) Corsair
Video Card(s) ATI 4850
Storage 150gig Raptorx/wd 320gig/2x raptor 37gig
Display(s) Samsung SnycMaster 906bw/acer 19inch
Case Lian Li PC V1000II
Audio Device(s) Creative SB X-FI
Power Supply 600w Silverstone ATX
Software vista 64, fruityloops, COD4, TF2, HL2
Benchmark Scores 15983 3dmark06
#12
i think lightning has fried the motherboard. what im wondering is can it fry the mobo with frying the psu?