• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

PICe x16 4.0 on Ryzen - fps drops on 3080

vr30stock

New Member
Joined
Jan 11, 2021
Messages
3 (0.01/day)
I have a question and ive been having some issues with Warzone only, dropping fps down to 60-70 at times and then it goes all the way up to 180. I dont think its a performance issue but rather configuration and compatibility. I have the latest drivers for everything, latest bios. Nothing else can be updated. Any help would be appreciated. Thanks.

After watching this video this guy created some doubts in my mind about my pci express config. As you see in gpu-z mine shows 4.0 and he has 3.0 but I think it has to do with him having an intel system.



1610372699446.png


My specs:
asus x570 rog strix e gaming
ryzen 9 3900xt
64gb - G.Skill 32GB DDR4 PC4-28800 3600MHz Ripjaws V for Intel CL16 (16-19-19-39)
Nvidia EVGA FTW3 3080
Corsair 1200 PSU


1610372837647.png

1610372851776.png
 
D

Deleted member 193596

Guest
i play warzone since day one and i swap GPUs and Hardware in General very often.

in the most cases it was due to the cloud saved Config Files of the game which does not work properly when using another GPU or CPU.
i'd recommend starting with deleting the whole Call of Duty Folder under Documents (you only lose your In Game Settings)

and i can confirm that is has nothing to do with PCIe Generations. i used Gen 3 Cards on X570 and Gen 4 Cards on Z490.. (and vice versa)
 
Joined
May 28, 2020
Messages
752 (1.34/day)
System Name Main PC
Processor AMD Ryzen 9 5950X
Motherboard ASUS X570 Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)
Cooling EKWB X570 VIII Hero Monoblock, 2x XD5, Heatkiller IV SB block for chipset,Alphacool 3090 Strix block
Memory 4x16GB 3200-14-14-14-34 G.Skill Trident RGB (OC: 3600-14-14-14-28)
Video Card(s) ASUS RTX 3090 Strix OC
Storage 500GB+500GB SSD RAID0, Fusion IoDrive2 1.2TB, Huawei HSSD 2TB, 11TB on server used for steam
Display(s) Dell LG CX48 (custom res: 3840x1620@120Hz) + Acer XB271HU 2560x1440@144Hz
Case Corsair 1000D
Audio Device(s) Sennheiser HD599, Blue Yeti
Power Supply Corsair RM1000i
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Corsair Strafe RGB MK2
Software Windows 10 Pro 20H2
1. PCIe 4.0 is better than 3.0. If you're using your GPU without a riser (as in plugged straight into the mobo) then leave it at 4.0. There's no reason not to. The 3080 is a 4.0 card. And yes, the reason why the other person doesn't have 4.0 is because they're running an Intel system, which doesn't support 4.0 (yet).
2. Get rid of Armoury Crate. It's practically malware. Use the support page for your motherboard to update stuff.

Apart from that, I'd try @WarTherapy1195's suggestion. I personally don't have experience with the game so I'm of no help - although I've seen a lot of reports of this kind of issue in this exact game.
 

vr30stock

New Member
Joined
Jan 11, 2021
Messages
3 (0.01/day)
thanks for the quick reply, im gonna get rid of armoury crate but this is a freshly installed windows 10. Normally o save my profile and just import them when im done but this time around i downloaded everything from the cloud. this image is from last week. thx again.

And yes my video card is connected directly into the motherboard, not using a riser.
 
Last edited:
Joined
Sep 3, 2019
Messages
2,354 (2.84/day)
Location
Thessaloniki, Greece
System Name PC alive since Aug 18th 2019
Processor Ryzen 5 3600 (PBO Enabled)
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Pro, BIOS F32
Cooling Corsair H110i 280mm (Liquid metal for TIM)
Memory Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3466MHz @3733MHz CL16-18-18-18-36 1T, B-die A0
Video Card(s) MSI RX 5700XT Gaming X
Storage Samsung NVMe: 970Pro 512GB (2019, OS drive) / SATA-III: 850Pro 1TB SSD (2015) 860Evo 1TB SSD (2020)
Display(s) 24" EIZO FlexScan S2411W 1920x1200, 16:10 60Hz samsung S-PVA 14-bit (16.7M/1.06B colors), 6ms G2G
Case None
Audio Device(s) Sound Blaster Z <--optical link--> Logitech Z5500 5.1 500W, Logitech G35 headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech MX Master (Gen1)
Keyboard Logitech G15 (Gen2)
Software Windows 10 Home 64bit (20H2)
I have a question and ive been having some issues with Warzone only, dropping fps down to 60-70 at times and then it goes all the way up to 180. I dont think its a performance issue but rather configuration and compatibility. I have the latest drivers for everything, latest bios. Nothing else can be updated. Any help would be appreciated. Thanks.

After watching this video this guy created some doubts in my mind about my pci express config. As you see in gpu-z mine shows 4.0 and he has 3.0 but I think it has to do with him having an intel system.
Your PCI-E is set to 4.0 as GPU-Z reports.

Do you have any stutter (even just 1 tiny freeze) when those drops are happening?
Usually when FPS drops occur, there is some short bottleneck happening.
Component wise you system shouldn’t have any bottleneck, but when software is in the middle things get messy.
Also it could be drivers (not just GPU) or some background process... Since you used ArmoryCrate for drivers update, I guess your chipset drivers aren’t from AMD web site. Always get those straight from AMD.
What power plan are you using?

I’ve also saw such behavior some times when DRAM settings are not optimal. Did you just Enable DOCP for the 3600MHz? And your Ram is 32 or 64GB? and how many sticks?

And this is the point to suggest/request to fill your profile with detail system specs for easy access from anyone. Like most of us have under our avatar.
 

vr30stock

New Member
Joined
Jan 11, 2021
Messages
3 (0.01/day)
Your PCI-E is set to 4.0 as GPU-Z reports.

Do you have any stutter (even just 1 tiny freeze) when those drops are happening?
Usually when FPS drops occur, there is some short bottleneck happening.
Component wise you system shouldn’t have any bottleneck, but when software is in the middle things get messy.
Also it could be drivers (not just GPU) or some background process... Since you used ArmoryCrate for drivers update, I guess your chipset drivers aren’t from AMD web site. Always get those straight from AMD.
What power plan are you using?

I’ve also saw such behavior some times when DRAM settings are not optimal. Did you just Enable DOCP for the 3600MHz? And your Ram is 32 or 64GB? and how many sticks?

And this is the point to suggest/request to fill your profile with detail system specs for easy access from anyone. Like most of us have under our avatar.


I have 4 sticks of 16Gb each and the bios is set to DOCP @ 3600mhz, the only "OC" i did was to lower my cpu voltage, its set now at 1.31v and cpu is set at 4.4Ghz on all cores. System is 100% stable, on the new call of duty im getting well over 220Fps at 1440p. Again the issue seems to be isolated to Warzone, even multiplayer I think its fine on Modern Warfare.
My power supply is from Corsair, 1200W and I bought with the video card, its only about a month old.
 
Joined
Sep 3, 2019
Messages
2,354 (2.84/day)
Location
Thessaloniki, Greece
System Name PC alive since Aug 18th 2019
Processor Ryzen 5 3600 (PBO Enabled)
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Pro, BIOS F32
Cooling Corsair H110i 280mm (Liquid metal for TIM)
Memory Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3466MHz @3733MHz CL16-18-18-18-36 1T, B-die A0
Video Card(s) MSI RX 5700XT Gaming X
Storage Samsung NVMe: 970Pro 512GB (2019, OS drive) / SATA-III: 850Pro 1TB SSD (2015) 860Evo 1TB SSD (2020)
Display(s) 24" EIZO FlexScan S2411W 1920x1200, 16:10 60Hz samsung S-PVA 14-bit (16.7M/1.06B colors), 6ms G2G
Case None
Audio Device(s) Sound Blaster Z <--optical link--> Logitech Z5500 5.1 500W, Logitech G35 headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech MX Master (Gen1)
Keyboard Logitech G15 (Gen2)
Software Windows 10 Home 64bit (20H2)
Have you tested it with stock CPU settings? Yes it is stable, not crashing, rebooting etc... but still. PCs are far too complicated and not a"black"or "white"devices.
How many games have you tested?
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
9,779 (2.93/day)
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i7-11700K
Motherboard Asrock Z590 Extreme wifi 6E
Cooling Noctua NH-U12A
Memory 32GB Corsair RGB fancy boi 5000
Video Card(s) RTX 3090 Reference
Storage Samsung 970 Evo 1Tb + Samsung 970 Evo 500Gb
Display(s) Dell - 27" LED QHD G-SYNC x2
Case Fractal Design Meshify-C
Audio Device(s) on board
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 1000 Watt
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MGK-1 RGB (Kaith Blue)
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores the MLGeesiest
it being in pcie 4 or pcie 3 wouldnt affect GPU performance , not unless you halved pcie3 to x8 would you start to see small drops in performance. much like pcie3, it came well before it was needed. the pcie3 bandwidth isnt saturated by HW yet, so its not holding performance back.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
12,842 (4.93/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E3-1260L v5
Motherboard MSI E3 KRAIT Gaming v5
Cooling Tt tower + 120mm Tt fan
Memory G.Skill 16GB 3600 C18
Video Card(s) Asus GTX 970 Mini
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Despite what others have said, boot in to the Bios and change the PCI-e revision setting back to 3 from 4 and test.
Then report back.
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
9,779 (2.93/day)
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i7-11700K
Motherboard Asrock Z590 Extreme wifi 6E
Cooling Noctua NH-U12A
Memory 32GB Corsair RGB fancy boi 5000
Video Card(s) RTX 3090 Reference
Storage Samsung 970 Evo 1Tb + Samsung 970 Evo 500Gb
Display(s) Dell - 27" LED QHD G-SYNC x2
Case Fractal Design Meshify-C
Audio Device(s) on board
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 1000 Watt
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MGK-1 RGB (Kaith Blue)
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores the MLGeesiest
definitely be sure you have pcie4 enabled if you dont, storage drives will "benefit" from having it , as the bandwidth is increased with 4 over 3, but im guessing the only place you'd notice that increase in bandwidth is in a benchmark. gpu's on the other hand wont show you any change between pcie3 & 4, even between 2 & 4 the change is minimal. gpu's dont saturate the old technology, so it is no surprise that the new tech wouldnt bring any gains.
 

Koth87

New Member
Joined
Oct 23, 2021
Messages
2 (0.04/day)
Despite what others have said, boot in to the Bios and change the PCI-e revision setting back to 3 from 4 and test.
Then report back.
Necropost, but I'm also having performance issues with my 3080 in PCIe Gen 4 that are only resolved by switching to Gen 3 (Specs: Ryzen 5900x, Asus TUF B550 Plus Wifi, Aorus 3080 Xtreme). I can't seem to find a lot of posts anywhere addressing this specific issue or if there have been any updates or anything. Do you know anything more? Thanks.
 
Joined
Dec 29, 2010
Messages
2,491 (0.62/day)
Processor AMD 5900x
Motherboard Asus x570 Strix-E
Cooling Hardware Labs
Memory G.Skill 4000c17 2x16gb
Video Card(s) RTX 3090
Storage Sabrent
Display(s) Samsung G9
Case Phanteks 719
Audio Device(s) Fiio K5 Pro
Power Supply EVGA 1300 G2
Mouse Logitech G600
Keyboard Corsair K95
Armoury crate, yuck.
 

Koth87

New Member
Joined
Oct 23, 2021
Messages
2 (0.04/day)
It can't be Armoury Crate. I have the issue even with the Armoury Crate option in the BIOS disabled, and with Armoury Crate not installed and on a fresh install of Windows. Furthermore, sometimes the computer won't post properly (hangs on the VGA step, then reboots and will sometimes automatically enable the CSM in the BIOS in order to boot, which I then have to go back and manually disable... etc), which never happens with the PCIe port set to Gen 3.

Edit: Graphics card is plugged directly into mobo without a riser and I'm using PC-3200 RAM in dual channel
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
8,746 (1.70/day)
Location
Austin Texas
System Name Espresso Machine
Processor 12600K @ 5.3
Motherboard MSI 690-A PRO
Cooling 280MM push pull water Loop
Memory 32 GB 4000 Mhz DDR4 17-18-18-37
Video Card(s) MSI Ventus RTX 3080 UC @1830mhz 810mv
Storage 3x1TB SSDs, 2TB SSD
Display(s) LG CX OLED 48"
Case Lian Li O11 Dynamic Mini
Audio Device(s) Bose Solo
Power Supply Corsair SF750
Mouse Logitech GPro Wired
Keyboard Tecware phantom w/ pudding keycaps
Software Windows 11
So that guy in particular uses a cherry picked, massive 10900K oc that's latency optimized (and I have doubts whether it is even 24/7 stable) to get those numbers. Warzone in particular loves lots of cores that are low latency. I have a similar setup to him and I can't touch those numbers, even with 39ns latency in aida.

It may be your ram setup or background processes running that are causing the dips -- but warzone is also known to particularly dislike older ryzen CPUs, I would look around at other setups using the 3900x/xt to see what they get.

If you're getting frame-time spikes/hitches instead of just 70FPS lows then it might be network or Input/Output (IO) related. But a 3900x with 3200 mhz dual channel ram is pretty slow with lots of latency for high-fps so 60-70 fps lows actually sounds about right.
 
Top