• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Possible Memory Leak?

Joined
May 24, 2008
Messages
1,262 (0.36/day)
Likes
65
System Name Geometro
Processor i5 760 @ Stock (need 1156 brackets for my cooler)
Motherboard MSI P55A-G55
Cooling Kingwin RVT-12025 HDT
Memory 2x4GB Mushkin Blackline Frostbyte 1600 C9-9-9-24
Video Card(s) GTX 275 MSI Twin Frozr OC
Display(s) Samsung 2333SW 23"
Case Lancool PC-K62
Power Supply Corsair VX550W 550W ATX 12V
Software Windows 7 64 bit / Arch Linux x64
#1
Hey guys, I'm having quite some problems with memory on my PC. I'm guessing it could be some sort of memory leak. Ok so here's what happening:

Since a few week my memory usage is never really decreasing, I boot my PC just fine with 1GBish of RAM usage, than I will run some games or programs and my memory usage will go up (obviously), but the problem is that it doesn't really decrease when I'm done with them. Say I go play some stalker Clear Sky, when I'm done I exit and look at my memory consumption on Idle and it'll be around 2.5GB of RAM BEING used, an that's on Idle. (it's not related to stalker itself, it does that with pretty much everything that uses memory).
I'm using Vista x64 on SP2

I decided to post because I was just installing Oblivion a few minutes ago and when it has been done installing I had 150ish MB of memory left, out of 4GB. I waited for a few minutes, and it stayed this way. I looked in the task manager and nothing was wrong in it. I rebooted and started writing this thing.

So ya if you guys can't find the problem of w/e is causing this, I guess I'll just format my PC, it's been a long time since I did it anyway so it has to be done. But still I want to know what's wrong. ;)

Thanks in advance guys.
 

ZenEffect

New Member
Joined
Mar 12, 2008
Messages
622 (0.17/day)
Likes
83
#2
no idea but there are tons of programs out there that will clear the memory when told to to free up that lost space.

auslogic boostspeed is one of my favs. (look for the heartbug release on your fav torrent site)
 
Joined
May 24, 2008
Messages
1,262 (0.36/day)
Likes
65
System Name Geometro
Processor i5 760 @ Stock (need 1156 brackets for my cooler)
Motherboard MSI P55A-G55
Cooling Kingwin RVT-12025 HDT
Memory 2x4GB Mushkin Blackline Frostbyte 1600 C9-9-9-24
Video Card(s) GTX 275 MSI Twin Frozr OC
Display(s) Samsung 2333SW 23"
Case Lancool PC-K62
Power Supply Corsair VX550W 550W ATX 12V
Software Windows 7 64 bit / Arch Linux x64
#3
Oh I didn't even know about that, programs that clear memory ! Thanks mate.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,286
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#4
Did you go on an optimization streak and disable services??Just wondering.
 
Joined
May 24, 2008
Messages
1,262 (0.36/day)
Likes
65
System Name Geometro
Processor i5 760 @ Stock (need 1156 brackets for my cooler)
Motherboard MSI P55A-G55
Cooling Kingwin RVT-12025 HDT
Memory 2x4GB Mushkin Blackline Frostbyte 1600 C9-9-9-24
Video Card(s) GTX 275 MSI Twin Frozr OC
Display(s) Samsung 2333SW 23"
Case Lancool PC-K62
Power Supply Corsair VX550W 550W ATX 12V
Software Windows 7 64 bit / Arch Linux x64
#5
Nop, well I didn't disable anything important, really.
 

unclewebb

RealTemp Author
Joined
Jun 1, 2008
Messages
1,141 (0.33/day)
Likes
676
#6
That's how Vista is designed. To gobble up as much memory as you provide it with. It keeps things in memory in case you want to use them again in the near future. If you start another application that needs memory, then it will free up the stuff that's not being used. Start up Prime95 and see how much memory it finds to use when you use the Blend option.
 
Joined
May 24, 2008
Messages
1,262 (0.36/day)
Likes
65
System Name Geometro
Processor i5 760 @ Stock (need 1156 brackets for my cooler)
Motherboard MSI P55A-G55
Cooling Kingwin RVT-12025 HDT
Memory 2x4GB Mushkin Blackline Frostbyte 1600 C9-9-9-24
Video Card(s) GTX 275 MSI Twin Frozr OC
Display(s) Samsung 2333SW 23"
Case Lancool PC-K62
Power Supply Corsair VX550W 550W ATX 12V
Software Windows 7 64 bit / Arch Linux x64
#7
Ya well it's a pain in the ass then...when I was done with installing oblivion, being left with 150ishMB on vista you can't do much I tell ya. ;P