• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Possible to remove Windows 7 and its partition without having to re-install Vista?

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#1
I've decided to uninstall Windows 7 from my desktop where I dual-boot Vista x64 and Windows 7.

Having read a large number of posts in favour of 7 here, I have to say that I'm doing so only for simple and practical reasons being:

- Using it very rarely if at all now, so not worth leaving there.
- Lack of free space on my HDD, so its 50GB partition for 7 is an unnecessary sacrifice of precious HDD space.
- Eventually I'd have no other choice upon its expiry, since afaik it will not be possible to perform a simple "upgrade" of the installed beta to the final released version if purchased; and even were this to be made possible, I don't foresee purchasing a new OS being necessary for me in the near future.

So I want to uninstall just for convenience and practicality's sake - not because I'm searching for reasons why it'd be better to ditch my Vista in favour of Windows 7.

So, is there a way I can uninstall 7 and remove its partition to get those 50GB once again available in my main Vista partition - without having to format my HDD or re-install my Vista?

Is it possible that I get my desktop's HD to consist of just one single partition using Vista as the sole OS - i.e. the way it had been before I created the partition and installed 7?

I've done several searches, perhaps I keep missing it out but the results I'm getting don't seem to apply where Vista is the main OS as is my case?
 
Joined
Nov 18, 2006
Messages
2,964 (0.73/day)
Likes
397
Location
your local vending machine
System Name HTPC||Lenovo IBM ThinkPad
Processor AMD Phenom II x4 965 stock 3.4GHz||Intel C2D T9300 @ 2.5GHz
Motherboard Zotac 890GX-ITX WiFi||Lenovo 8918CTO
Cooling Stock 3x 120's||Stock stuff
Memory 8GB (2x4GB) DDR3 6-6-6-15||3GB DDR2
Video Card(s) Asus 3870x2||nVidia Quadro NVS 140M
Storage 1TB Seagate Barracuda, 1x 2TB WD EARX ||Hitachi 160GB 7200RPM
Display(s) Samsung T260HD||
Case SilverStone Grandia GD05||
Audio Device(s) on-board||on-board
Power Supply Cooler Master 450W||6-cell
Software Windows 7 Pro x64||Windows 7 Pro x64/Linux Mint x64
#2
You could try going into trying to use the Windows 7 disk, and when it asks about the partition, select it and get rid of it.
But since it is a different partition, I don't think you can add it back to the Vista partition.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#3
Aww, that doesn't sound so good... :(
 
Joined
Nov 18, 2006
Messages
2,964 (0.73/day)
Likes
397
Location
your local vending machine
System Name HTPC||Lenovo IBM ThinkPad
Processor AMD Phenom II x4 965 stock 3.4GHz||Intel C2D T9300 @ 2.5GHz
Motherboard Zotac 890GX-ITX WiFi||Lenovo 8918CTO
Cooling Stock 3x 120's||Stock stuff
Memory 8GB (2x4GB) DDR3 6-6-6-15||3GB DDR2
Video Card(s) Asus 3870x2||nVidia Quadro NVS 140M
Storage 1TB Seagate Barracuda, 1x 2TB WD EARX ||Hitachi 160GB 7200RPM
Display(s) Samsung T260HD||
Case SilverStone Grandia GD05||
Audio Device(s) on-board||on-board
Power Supply Cooler Master 450W||6-cell
Software Windows 7 Pro x64||Windows 7 Pro x64/Linux Mint x64
#4

Pyeti

New Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
180 (0.05/day)
Likes
18
Location
Way down the South of NZ
System Name Magnum
Processor e6500 @ 3.3 (11*300) @ 1.25v
Motherboard GA-EP45-DS3P
Cooling Noctua NH-U9B
Memory 4gig A-Data Extreme 800+
Video Card(s) HIS 5770
Storage 250gig WD + 2 x 1tb WD Green
Display(s) 2 x BenQ E2200HD
Power Supply Corsair VX450w
Software Windows 7
#5
Doesn't vista have the extend volume option in disk management? So just format the 7 partition and extend the partition from within vista?
 
Joined
Nov 18, 2006
Messages
2,964 (0.73/day)
Likes
397
Location
your local vending machine
System Name HTPC||Lenovo IBM ThinkPad
Processor AMD Phenom II x4 965 stock 3.4GHz||Intel C2D T9300 @ 2.5GHz
Motherboard Zotac 890GX-ITX WiFi||Lenovo 8918CTO
Cooling Stock 3x 120's||Stock stuff
Memory 8GB (2x4GB) DDR3 6-6-6-15||3GB DDR2
Video Card(s) Asus 3870x2||nVidia Quadro NVS 140M
Storage 1TB Seagate Barracuda, 1x 2TB WD EARX ||Hitachi 160GB 7200RPM
Display(s) Samsung T260HD||
Case SilverStone Grandia GD05||
Audio Device(s) on-board||on-board
Power Supply Cooler Master 450W||6-cell
Software Windows 7 Pro x64||Windows 7 Pro x64/Linux Mint x64
#6
Doesn't vista have the extend volume option in disk management? So just format the 7 partition and extend the partition from within vista?
You could always try that...if that is an option.
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#7
Just go to disk management in vista and delete the partition 7 is on (right click on my computer go to manage/disk management). Poof. You can't extend the vista partition, but you can then format it and just use it in vista. It won't be on the same partition but it will work just as well.
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#8
assuming that vista was installed 1st & then 7 ....you would have to 'fix' the bootloader to delete the windows7 option..... would prop be a good idea to do that before you del the partiton
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.99/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#9
Try typing in partition into the vista search bar.

Not sure if it is in vista but on seven there is a handy partition manager.
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#10
Assuming Vista was installed first it is easy, I have done it myself.

Boot into Vista

Download EasyBCD and Install it

In Easy BCD you should be able to delete the Windows 7 Boot option

Then go to control panel

Then administritive tools

Then Computer management

Got to Disk management, then you should be able to delete the Windows 7 partition and extend the Vista one back over it.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#11
Thanks! That worked! :)