• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Powercolor HD 7850 1024 MB BIOS ROM FAILED ?

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#1
Hey guys.

Last night i tried to flash my GPU ROM. It was successed, i guess, then i restarted the pc and only black screen. I had the backup from GPU-Z so i flashed backup again. Just look at this screenshots. I didnt do anything wrong . What is the problem? Any idea ?

VIDEO

 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
Reset your monitor, if you have any overclocking utilities, reset those to defaults, also remove your gpu driver using Display Driver Uninstaller, update your chipset drivers if available, then install new gpu driver...
 
Last edited:

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#3
I dont have any overclocking ultilites. And windows doesnt recognize my GPU. What do you mean reset your monitor ? I removed GPU driver nothing changed. @eidairaman1

I tried my GPU with another monitor. Same results. I think its not about driver. Those artifacts even in my bios screen.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#4
I dont have any overclocking ultilites. And windows doesnt recognize my GPU. What do you mean reset your monitor ? I removed GPU driver nothing changed. @eidairaman1

I tried my GPU with another monitor. Same results. I think its not about driver. Those artifacts even in my bios screen.
So if the system doesnt recognize the card you wouldnt get a bios splash screen
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
1,924 (1.45/day)
Likes
1,578
Location
On The Highway To Hell \m/
#6
You can't "untick" the UEFI box in GPU-Z. Because it's not an option. It indicates the vBIOS is UEFI compatible(or incompatible if the box is empty). So no. It's not that.

I don't know what the deal is. But if flashing the original BIOS didn't fix it, you're probably screwed. The BIOS you tried could have overvolted something(memory?), and damaged it beyond repair.
 

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#7
You can't "untick" the UEFI box in GPU-Z. Because it's not an option. It indicates the vBIOS is UEFI compatible(or incompatible if the box is empty). So no. It's not that.

I don't know what the deal is. But if flashing the original BIOS didn't fix it, you're probably screwed. The BIOS you tried could have overvolted something(memory?), and damaged it beyond repair.
I downloaded it from video BIOS collection and it wasnt unverified one. I didnt try install GPU drivers. Should i ? I just remove driver with DDU.

With this artifacts i thought it beyond driver or repair like u said.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#8
Take pictures of the cards white stickers on the back, also you might need to take cooler off to verify what Vram you have
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#14

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#16
Last edited:

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#17
Thanks for your effort man... I will try those tomorrow on another pc cuz i dont have onboard VGA or second PCI-E slot. Even my original backup didnt solve this so ... I guess i will throw away this card. Thanks again.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#18
Thanks for your effort man... I will try those tomorrow on another pc cuz i dont have onboard VGA or second PCI-E slot. Even my original backup didnt solve this so ... I guess i will throw away this card. Thanks again.
Erm dont give up till you try them, ps I posted videos too.

Its possible one of the output ports is damaged too
 

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#19
Yeah several months ago i stop using my DVI port. It shows brighter everything. Maybe because of converter. But i am sure HDMI was totally fine.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#20
Yeah several months ago i stop using my DVI port. It shows brighter everything. Maybe because of converter. But i am sure HDMI was totally fine.
You have a converter?
 

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#21
Yeah my monitors output VGA so i was using VGA TO DVI. But i switched to HDMI several months ago.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#22
Yeah my monitors output VGA so i was using VGA TO DVI. But i switched to HDMI several months ago.
So are you seeing that display problem on VGA or HDMI?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,869 (5.57/day)
Likes
7,140
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

choice

New Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
21 (1.50/day)
Likes
2
#25
So… I tried those three ROM you sended. Same results still artifacts. And third one black screen only. I cant install drivers btw. I installed 1 time in safe mode but it doesnt boot normal way. Keeps restarting. And VGA not responding. :oops:
 
Top