• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

POWERCOLOR - RED DRAGON RX 5600 XT - BIOS UPDATE

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
For my RED DRAGON RX 5600XT i came across this page on POWERCOLOR:
https://www.powercolor.com/new?id=1579588862

1580004272861.png



yet the only offer download for the BIOS ( Powercolor RX5600 XT RedDevil ):
1580004364230.png



I have emailed Powercolor to ask what i should do if anyone knows if i can flash this red devil bios please let me know as mines running 12gb (instead of 14gb mem) and the slower speeds:
1580004508522.png


Thanks in advance for the help.
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,376 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Leave it alone

Till I say Yes or no.

Take a sticker picture from back of card first.

 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,376 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yes send an inquiry to them, your card matches their criteria for flashing, however confimation of a file is a must.
 

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
Ive emailed them yesterday but no reply as of yet. They must be to update it i bought this thinking i would be able to.

Thanks

There is a video on youtube updating the RED DEVIL version and you can see on the website it had a link for the DRAGON but now its gone:

(Screenshot taken from video):
with RD.png
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,376 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Ive emailed them yesterday but no reply as of yet. They must be to update it i bought this thinking i would be able to.

Thanks

There is a video on youtube updating the RED DEVIL version and you can see on the website it had a link for the DRAGON but now its gone:

(Screenshot taken from video):
View attachment 143281
I even saw the download link but they took it down. Might be a glitch...

Here they claim its there


But when you hit download it takes you here

 
Joined
Jul 16, 2014
Messages
3,619 (1.73/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
I ran across something from AMD about new/recent vBIOS updates not fully implementing on some cards, some cards will get the 14Gbps bit rate others will not, its a silicon crap shoot.
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
4,173 (1.57/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard Asus TUF B450 Plus Gaming
Cooling Coolink Corator DS w/ NM-AM4 & NF-P12 PWM
Memory 16GB DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 980 Ti FTW
Storage 2.2TB of SSDs & 2TB HDD
Display(s) 2x 1920x1080 w/ Arctic Z2 gen3 + Oculus Rift
Case Corsair Carbide Air 740
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Pro
Why not just OC it manually? Or does a new vbios increase voltages which gives more stability?
 

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
I actually can OC to 1850mem 1750core (max available in the radeon software) stable as a rock but it if I try to push it higher via afterburner the clocks just stay at these, if I set 1900 core and run a stress the card won't runhigher than 1750mhz. Afterburner just jumps back or doesn't apply it.
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
4,173 (1.57/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard Asus TUF B450 Plus Gaming
Cooling Coolink Corator DS w/ NM-AM4 & NF-P12 PWM
Memory 16GB DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 980 Ti FTW
Storage 2.2TB of SSDs & 2TB HDD
Display(s) 2x 1920x1080 w/ Arctic Z2 gen3 + Oculus Rift
Case Corsair Carbide Air 740
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Pro
It's an artificial limit so it wouldn't cannibalize RX 5700 :)
 

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
:kookoo:Maybe that's why they removed the bios as it would allow it to go higher? I suppose it's still early days and my card holds alot of potential in the future for bios updates and oc etc.

Still haven't received a reply from powercolor, just want to know why I on they site did they have it on and then remove it.
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
4,173 (1.57/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard Asus TUF B450 Plus Gaming
Cooling Coolink Corator DS w/ NM-AM4 & NF-P12 PWM
Memory 16GB DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 980 Ti FTW
Storage 2.2TB of SSDs & 2TB HDD
Display(s) 2x 1920x1080 w/ Arctic Z2 gen3 + Oculus Rift
Case Corsair Carbide Air 740
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Pro
:kookoo:Maybe that's why they removed the bios as it would allow it to go higher? I suppose it's still early days and my card holds alot of potential in the future for bios updates and oc etc.

Still haven't received a reply from powercolor, just want to know why I on they site did they have it on and then remove it.
No, all 5600 XT:s have a similar limit. :/

I'm pretty sure that someone finds a workaround, as I and probably many others remember how ATITool could bypass the overclocking lock of Radeon 9000 series back in the day.
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
4,173 (1.57/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard Asus TUF B450 Plus Gaming
Cooling Coolink Corator DS w/ NM-AM4 & NF-P12 PWM
Memory 16GB DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 980 Ti FTW
Storage 2.2TB of SSDs & 2TB HDD
Display(s) 2x 1920x1080 w/ Arctic Z2 gen3 + Oculus Rift
Case Corsair Carbide Air 740
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Pro
I have something even more nostalgic :)



Always wanted a 9800 XT though.. Just had a 9800 SE, 9800 SE @ Pro and 9800 Pro @ XT 128MB.
 

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
The XT sinks were a nightmare it used to overheat all the time. If I remember correctly it used to warm my bedroom haha. Got a soyo dragon plus to go with it man I feel so old.

"More than that, RX 5600 XT Red Devil and Red Dragon equip 6GB GDDR6 at 14Gbps memory for the most demanding gamers! "

Whys mine only running at 12Gb then..? False advertising i read this before i bought my card and was actually the reason i bought a powercolor one because it says on there website you get 14Gbs.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,376 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
The XT sinks were a nightmare it used to overheat all the time. If I remember correctly it used to warm my bedroom haha. Got a soyo dragon plus to go with it man I feel so old.

"More than that, RX 5600 XT Red Devil and Red Dragon equip 6GB GDDR6 at 14Gbps memory for the most demanding gamers! "

Whys mine only running at 12Gb then..? False advertising i read this before i bought my card and was actually the reason i bought a powercolor one because it says on there website you get 14Gbs.
Well deal with TUL/PowerColor and get back to us. I did my part to help so I'm out.

stop being so men7al
 
Last edited:

elemen7al

New Member
Joined
Jan 26, 2020
Messages
12 (0.18/day)
Its not whining im just making a point? It doesn't say "oh by the way before you spend £300 if you buy a earlier model you will only get 12Gbps"
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,376 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Sep 28, 2005
Messages
1,083 (0.20/day)
Location
Calgary Alberta, Canada
System Name PussySlayer
Processor Intel Core i7 4770
Motherboard Asrock Z87E-ITX
Cooling Some crappy Silverstone ITX Cooler
Memory 2x8GB Gskill RipjawsX 1600
Video Card(s) GTX 1070
Storage 1x500gb Crucial SSD
Display(s) BenQ 24" 1080P
Case Couger QBX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 650W EVGA BR - Coil Whine Issue
Software Windows 10 64bit Pro
I personally am waiting since as I have learned when trying to make an order directly from China, the Chinese New year most factories are closed. Especially these gpu makers

Nexus explained that memory is usually binned with core from AMD and sent to manufacturers (that I'm not entirely sure of), and that this vbios change really messed things up for the manufacturers and new supplies from AMD won't happen till after the Chinese New year celebrations are over and people are back to work.

So right now it's a gamble if the 14Gbps will work or not with current.

But one guy in comments section said why not bin the cards that can't, as 5600 non xt?

A real kick in the face though to those who already purchased. But this is why I never buy just released stuff. I let others be the test subjects.
 
Joined
Feb 3, 2017
Messages
2,178 (1.89/day)
Processor i5-8400
Motherboard ASUS ROG STRIX Z370-I GAMING
Cooling Alpenföhn Black Ridge
Memory 2*16GB DDR4-3200 CL16
Video Card(s) Gainward GeForce RTX 2080 Phoenix
Storage 1TB Samsung 970 Pro, 2TB Intel 660p
Display(s) ASUS PG279Q, Eizo EV2736W
Case Dan Cases A4-SFX
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G700
Keyboard Corsair K60
But one guy in comments section said why not bin the cards that can't, as 5600 non xt?
Because RX5600 exists and has 32CU instead of RX5600 XT's 36CU?
 
Joined
Sep 28, 2005
Messages
1,083 (0.20/day)
Location
Calgary Alberta, Canada
System Name PussySlayer
Processor Intel Core i7 4770
Motherboard Asrock Z87E-ITX
Cooling Some crappy Silverstone ITX Cooler
Memory 2x8GB Gskill RipjawsX 1600
Video Card(s) GTX 1070
Storage 1x500gb Crucial SSD
Display(s) BenQ 24" 1080P
Case Couger QBX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 650W EVGA BR - Coil Whine Issue
Software Windows 10 64bit Pro
Because RX5600 exists and has 32CU instead of RX5600 XT's 36CU?
I didn't know there was a 5600 non xt. Didn't see it listed. Just looked it up.
 
Joined
Nov 24, 2017
Messages
658 (0.77/day)
Location
Asia
Processor Intel Core i5 4590
Motherboard Gigabyte Z97x Gaming 3
Cooling Intel Stock Cooler
Memory 8GB(2x4GB) DDR3-800MHz [1600MT/s]
Video Card(s) XFX RX 560 4GB
Storage Transcend SSD370S 128GB; Toshiba DT01ACA100 1TB
Display(s) Samsung S20D300 20" 768p TN
Case Delux DLC-MV888
Audio Device(s) Realtek ALC1150
Power Supply Corsair VS450
Mouse A4Tech N-70FX
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores BaseMark GPU : 250 Point
I didn't know there was a 5600 non xt. Didn't see it listed. Just looked it up.
RX 5600 is OEM only just like RX 5500, currently.

Nexus explained that memory is usually binned with core from AMD and sent to manufacturers (that I'm not entirely sure of), and that this vbios change really messed things up for the manufacturers and new supplies from AMD won't happen till after the Chinese New year celebrations are over and people are back to work.
Well these GPU use GDDR6 not HBM. When did AIB bought GDDR from GPU Maker than from Memory Maker?
 
Joined
Sep 28, 2005
Messages
1,083 (0.20/day)
Location
Calgary Alberta, Canada
System Name PussySlayer
Processor Intel Core i7 4770
Motherboard Asrock Z87E-ITX
Cooling Some crappy Silverstone ITX Cooler
Memory 2x8GB Gskill RipjawsX 1600
Video Card(s) GTX 1070
Storage 1x500gb Crucial SSD
Display(s) BenQ 24" 1080P
Case Couger QBX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 650W EVGA BR - Coil Whine Issue
Software Windows 10 64bit Pro
RX 5600 is OEM only just like RX 5500, currently.


Well these GPU use GDDR6 not HBM. When did AIB bought GDDR from GPU Maker than from Memory Maker?
I'm not sure. I am just going by what Nexus said. Maybe I heard them wrong.

 
Joined
Nov 24, 2017
Messages
658 (0.77/day)
Location
Asia
Processor Intel Core i5 4590
Motherboard Gigabyte Z97x Gaming 3
Cooling Intel Stock Cooler
Memory 8GB(2x4GB) DDR3-800MHz [1600MT/s]
Video Card(s) XFX RX 560 4GB
Storage Transcend SSD370S 128GB; Toshiba DT01ACA100 1TB
Display(s) Samsung S20D300 20" 768p TN
Case Delux DLC-MV888
Audio Device(s) Realtek ALC1150
Power Supply Corsair VS450
Mouse A4Tech N-70FX
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores BaseMark GPU : 250 Point
Top