• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Problem in games, Prime95

olikomerc

New Member
Joined
Apr 11, 2008
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Macedonia
Processor E6750
Motherboard ASUS P5K
Cooling BOX COOLER
Memory 2x1GB DDR2 800MHz
Video Card(s) PALIT 8800GT 512MB DDR3
Storage WD 320GB SATA2 16MB
Display(s) SAMSUNG 226BW
Case SPIRE 3005B
Power Supply SPIRE 420W ROCKETEER
Software Dual Boot (Win XP 32bit & Vista Ultimate 32bit)
#1
My PC is working good and I installed some games (crysis original, test drive unlimited, company of heroes, etc.). When I'm playing these or other games, after ~5-10 min. my PC is turning-off and then starts again.
There isn't BSOD and any other error in Event Viewer. I also unchecked Automaticully Restart.
I made a test with Prime95 and after 8 hours it gave me a FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4. My system is not overclocked, and everything in BIOS (last version 1005) is set to default.
I formatted HDD and installed Win XP SP2, and then tested with Prime95 and again the same error. Then I installed all new Drivers for mobo and vga and tested and same error.

I try to change the RAM from A1/B1 to A2/B2 but still no success. I havent any other components (RAM, CPU, VGA...) to try with them.

???
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,947 (2.68/day)
Likes
5,056
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#2
hmm...you could reset your CMOS to ensure all stock settings...definately a good thing to do after a Bios Update Flash...

You can try running Memtest ISO bootable CD and see if there's errors there also...but the Rounding error is CPU based...if stock there should be no issues.

Reset your CMOS and let me know how that does.
 
Joined
May 30, 2006
Messages
7,626 (1.81/day)
Likes
855
Location
TX, USA
Processor Intel i7 4770K
Motherboard Asrock
Cooling Water
Memory Team Xtreem LV 16GB (2x8GB)
Video Card(s) EK Full WB HD7970
Display(s) CROSSOVER 27Q LED-P 27"
Case Danger Den Torture Rack
Audio Device(s) Onboard
Power Supply CORSAIR Professional Series Gold AX1200
Software W 10 Pro
#3
On prime are you using the Blend test ?

Try one MEM stick at a time see if you get the same error if it runs for 12hrs then try the other
 

olikomerc

New Member
Joined
Apr 11, 2008
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Macedonia
Processor E6750
Motherboard ASUS P5K
Cooling BOX COOLER
Memory 2x1GB DDR2 800MHz
Video Card(s) PALIT 8800GT 512MB DDR3
Storage WD 320GB SATA2 16MB
Display(s) SAMSUNG 226BW
Case SPIRE 3005B
Power Supply SPIRE 420W ROCKETEER
Software Dual Boot (Win XP 32bit & Vista Ultimate 32bit)
#4
Hey, thank you for your answer, but I don't know what is and how to reset the CMOS. I know it is close to battery.

And I forgot to write that I tested the memory with Memtest86 from CD about 6 hours and there wasn't errors. Maybe I should test more hours?
 

olikomerc

New Member
Joined
Apr 11, 2008
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Macedonia
Processor E6750
Motherboard ASUS P5K
Cooling BOX COOLER
Memory 2x1GB DDR2 800MHz
Video Card(s) PALIT 8800GT 512MB DDR3
Storage WD 320GB SATA2 16MB
Display(s) SAMSUNG 226BW
Case SPIRE 3005B
Power Supply SPIRE 420W ROCKETEER
Software Dual Boot (Win XP 32bit & Vista Ultimate 32bit)
#5
On prime are you using the Blend test ?

Try one MEM stick at a time see if you get the same error if it runs for 12hrs then try the other
Yes, i tested with Blend test on Prime95.
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,947 (2.68/day)
Likes
5,056
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#6
Hey, thank you for your answer, but I don't know what is and how to reset the CMOS. I know it is close to battery.
Refer to your MB's Owner's Manual for Jumper locations, you can also remove the battery (the watch-style battery on the board...can't miss it).
 

olikomerc

New Member
Joined
Apr 11, 2008
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Macedonia
Processor E6750
Motherboard ASUS P5K
Cooling BOX COOLER
Memory 2x1GB DDR2 800MHz
Video Card(s) PALIT 8800GT 512MB DDR3
Storage WD 320GB SATA2 16MB
Display(s) SAMSUNG 226BW
Case SPIRE 3005B
Power Supply SPIRE 420W ROCKETEER
Software Dual Boot (Win XP 32bit & Vista Ultimate 32bit)
#7
OK, Im reading the manual, and does the BIOS will return to previous version 0704 when Im going to reset CMOS, because now I have the newer 1005.
I think i can do that with the battery and maybe that about the CLRTC.
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,947 (2.68/day)
Likes
5,056
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#8
No it keeps the version installed, just clears everything to defaults...should be done after every BIOS update...and I believe is recommended by most mfg's....even if not, I do it anyways to negate issues from not doing so.

:toast:
 

olikomerc

New Member
Joined
Apr 11, 2008
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Macedonia
Processor E6750
Motherboard ASUS P5K
Cooling BOX COOLER
Memory 2x1GB DDR2 800MHz
Video Card(s) PALIT 8800GT 512MB DDR3
Storage WD 320GB SATA2 16MB
Display(s) SAMSUNG 226BW
Case SPIRE 3005B
Power Supply SPIRE 420W ROCKETEER
Software Dual Boot (Win XP 32bit & Vista Ultimate 32bit)
#9
But I checked in BIOS and everything is set to defaults, and I pressed F5 for any case.
I'll try to reset CMOS anyway.
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,947 (2.68/day)
Likes
5,056
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#10
Resetting CMOS can reset things you cannot even control or see, which could be of great help...and like said before, it's always a good idea to clear the CMOS after updating your BIOS...don't trust the auto-clear function if it has it, it's just best to manually clear it.

Definately keep us posted!