• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Problems with DDR4 3200 MHz running rated speed on Asus Pro Gaming Z170

Joined
Jan 4, 2013
Messages
243 (0.09/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 16GB CMK16GX4M2B3600C18 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.Skill Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 2x Acer P243w and 1 Acer G245h in the midle
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
I just got myself a minor upgrade with a 2x16 GB G.Skill Ripjaws V kit, model F4-3200C16D-32GVK

Its not possible to boot with XMP nor rated manual settings at 3200GHz.

I have tried raising voltage to 1.450 - they are rated at 1.350 - but no luck. They are bootable at 2933MHz.

Bios version

upload_2017-6-9_19-9-19.png

upload_2017-6-9_19-9-54.png

upload_2017-6-9_19-10-5.png


Any Ideas?
 
Joined
Nov 16, 2006
Messages
2,717 (0.56/day)
Location
Blighty
System Name Skylake / Sandybridge
Processor i7 6700k@4.8 / i5 2500k@4.6
Motherboard Asus Maximus VIII Ranger / Asrock z68 Extreme4 g3
Cooling EK Supremacy MX, CoolGate 240,EK D5pwm Revo Res/ EK Supreme, swiftech 240 rad, D5 non vario
Memory 16gb G.Skill Trident Z 16gb cl16 / 16gb Corsair Vengeance Pro 2400@2133cl9
Video Card(s) Asus Strix 1070 / Powercolor R9 390 PCS+
Storage Samsung SM961 256gb,BX100 250gb ,kc400 512gb/ 120gb Corsair Force GT, HyperX Savage 240gb,
Display(s) Panasonic 50dx700 tv + Dell u2515 / Dell u2312
Case TTake Suppressor F51/F31
Power Supply EVGA 1000 P2 / EVGA 650 G2
Mouse G900 / G700s
Keyboard Roccat Suora FX Brown / Microsoft Sidewinder X4
Software Win 10 / Win 10
Stick to 1.35v ram voltage but try raising vccio/vccsa both to 1.15-1.2v

This usually needs doing on these Asus boards (and the -a, -e, PG Aura etc)
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
26,844 (5.16/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 9900K@5.0GHz
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
If this is with the i5 6400 in your system specs, the problem could be the memory controller on the processor itself can't do 2x16@3200.

But Cadaveca know way more than me when it comes to memory, so try adjusting VCCIO/VCCSA.
 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
243 (0.09/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 16GB CMK16GX4M2B3600C18 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.Skill Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 2x Acer P243w and 1 Acer G245h in the midle
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
Stick to 1.35v ram voltage but try raising vccio/vccsa both to 1.15-1.2v

This usually needs doing on these Asus boards (and the -a, -e, PG Aura etc)
I will give it a try, should I enable the XMP profile?
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
16,611 (4.48/day)
I will give it a try, should I enable the XMP profile?
Enable xmp, and raise the stock SA and IO voltage .1v. Save, reboot, and rejoice.

Not sure why but asus boards dont seem to want to raise that voltage with xmp....all asus boards i had/have did/do that.
 
Joined
Aug 16, 2016
Messages
1,002 (0.78/day)
Location
Croatistan
System Name 1.21 gigawatts!
Processor Intel Core i7 6700K
Motherboard MSI Z170A Krait Gaming 3X
Cooling Be Quiet! Shadow Rock Slim with Arctic MX-4
Memory 16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000 MHz
Video Card(s) Palit GTX 1080 Game Rock
Storage Mushkin Triactor 240GB + Toshiba X300 4TB
Display(s) Philips 237E7QDSB/00 23" FHD AH-IPS
Case Aerocool Aero-1000 white + 4 Arctic F12 PWM Rev.2 fans
Audio Device(s) Onboard Audio Boost 3 with Nahimic Audio Enhancer
Power Supply FSP Hydro G 650W
Mouse Cougar 700M eSports white
Keyboard E-Blue Cobra II
Software Windows 8.1 Pro x64
Benchmark Scores Cinebench R15: 948 (stock) / 1044 (4,7 GHz) FarCry 5 1080p Ultra: min 100, avg 116, max 133 FPS
Yes, increase VCCSA and VCCIO. I recommend setting VCCSA to 1.20 V and VCCIO to 1.12 V and see how it works.
If that doesn't work, try setting VCCSA and VCCIO to "auto" or enabling some option in BIOS that sets them automatically, so that BIOS descides their values. Be careful, as they can rise to ridiculous levels up to 1,28-1,30 V for both like it was in my case before I manually limited them.
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
16,611 (4.48/day)
It is on auto already and not changing with XMP...

3200 Mhz should really work on default... I wouldn't jump that high (not that its high, just likely not needed) out of the gate.. Whatever the stock value is (.9V??) raise it .1V.
 
Joined
Jan 5, 2006
Messages
10,164 (1.97/day)
System Name Desktop / Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.3GHz (1.180 V) / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut + 5 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 970 Evo 500GB + Samsung 850 Pro 512GB + Samsung 860 Evo 1TB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 10 / Windows 10
I got the same board with Corsair 3000MHz memory, it was on the QVL and no problem running at their rated speed.
Was this G-skill set on the QVL? Not saying it won't work if it's not on there but you might run into issues getting these sticks at their rated speed.
 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
243 (0.09/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 16GB CMK16GX4M2B3600C18 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.Skill Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 2x Acer P243w and 1 Acer G245h in the midle
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
Its a 32GB kit, so took a chance even its not on the QVL

I tried the settings - but no luck, then I tried raising the voltage to 1.4 again - and got pass the boot - but then bsod i windows, could it be a undervoltage problem? I have a gold certificated silverstone psu.

Found a newer bios version, but that did not change any thing
 
Joined
Sep 9, 2013
Messages
516 (0.22/day)
Processor delidded i9-9900K (P0) @ 5.0Ghz + NB @ 4.7Ghz ~1.22V (VR VOUT) 0.976V IO and SA + Koolance CPU-380i
Motherboard Asrock Z370 Taichi P4.00
Cooling HWlabs Nemesis GTS 360 and GTX 240 / 3x Gentle Typhoon AP-15 1850 RPM / 3x EK Vardar / SC600 pump
Memory 2x8GB 2133Mhz OEM SK Hynix RAM (dual ranks AFR) @ 3500Mhz 16-18-18-36-360-2T 1.408V with 60mm fan
Video Card(s) EVGA GTX 1080 Ti FTW3 + universal waterblock underclock @ 1721Mhz 0.8V 12488 mem(140W during gaming)
Storage Transcend PCIE 220S 1TB , Seagate Barracuda 4TB
Display(s) Dell S2716DG A08 2560 x 1440 144Hz (fixed deep sleep , fixed coronas , fixed color banding)
Case NZXT H440 White modded front and top panel for better airflow.
Power Supply Corsair HX 750W 80+ Silver
Software Windows 10 Enterprise 2016 LTSB (1607 inside)
Benchmark Scores 1838 FIDE rating (inactive since 2010). ~2150 Lichess.org blitz rating.
Sound like a weak IMC.
Raising VCCIO and VCCIO Boot Voltage to 1.2V , VCCSA and VCCSA Boot voltage to 1.25V. If still can't boot try to raise more but keep IO below 1.25 / SA below 1.3 for long term use.
MRC Fastboot Enabled. So your IMC doesn't have to retrain memory when turning on PC.
MCH Full Check Disabled.
If still can't boot try raising CPU standby voltage a little. It help in some case. Default is 1.0V try 1.02 1.05 etc. Also DMI voltage try raising by a little from your default voltage.
If still can't really boot try adjusting slope like this. It help a lot when I using 3600Mhz memory on ASUS Z170-A (almost the same as Pro Gaming).

 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
243 (0.09/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 16GB CMK16GX4M2B3600C18 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.Skill Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 2x Acer P243w and 1 Acer G245h in the midle
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
I tried the above - had to learn that I could make printscreen from the bios - all new to me :)
upload_2017-6-10_12-27-39.png

upload_2017-6-10_12-28-13.png

These seems to be the options for regulation voltage on mem - the DRAM REF did i not dare touch

I tried both with and without XMP
upload_2017-6-10_12-30-14.png

I had no luck with 3066MHz setting either, tried to fix CLsettings to 18-18-18-38 but did not help
 
Joined
Jan 5, 2006
Messages
10,164 (1.97/day)
System Name Desktop / Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.3GHz (1.180 V) / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut + 5 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 970 Evo 500GB + Samsung 850 Pro 512GB + Samsung 860 Evo 1TB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 10 / Windows 10
I had no luck with 3066MHz setting either, tried to fix CLsettings to 18-18-18-38 but did not help
Can you still return the memory sticks? If so I would do that and get some memory from what's on the QVL and known to work at their rated speed.
 
Joined
Sep 9, 2013
Messages
516 (0.22/day)
Processor delidded i9-9900K (P0) @ 5.0Ghz + NB @ 4.7Ghz ~1.22V (VR VOUT) 0.976V IO and SA + Koolance CPU-380i
Motherboard Asrock Z370 Taichi P4.00
Cooling HWlabs Nemesis GTS 360 and GTX 240 / 3x Gentle Typhoon AP-15 1850 RPM / 3x EK Vardar / SC600 pump
Memory 2x8GB 2133Mhz OEM SK Hynix RAM (dual ranks AFR) @ 3500Mhz 16-18-18-36-360-2T 1.408V with 60mm fan
Video Card(s) EVGA GTX 1080 Ti FTW3 + universal waterblock underclock @ 1721Mhz 0.8V 12488 mem(140W during gaming)
Storage Transcend PCIE 220S 1TB , Seagate Barracuda 4TB
Display(s) Dell S2716DG A08 2560 x 1440 144Hz (fixed deep sleep , fixed coronas , fixed color banding)
Case NZXT H440 White modded front and top panel for better airflow.
Power Supply Corsair HX 750W 80+ Silver
Software Windows 10 Enterprise 2016 LTSB (1607 inside)
Benchmark Scores 1838 FIDE rating (inactive since 2010). ~2150 Lichess.org blitz rating.
Try adjust slopes like I said. Go to AI tweaker -> advanced timings or Tweaker Paradise or something like that (can't remember as I sold Z170-A long time ago). IO / SA 1.3 is already very high. Shouldn't exceed more than this.
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
27,434 (5.42/day)
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H115i RGB Platinum
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia RTX 2080ti
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Samsung 55" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
Try raising the CPU voltage to say 1.10-1.15 and see if that helps kick the IMC into action.
To do this, set it for adaptive mode, and insert the value into the maximum allowed.
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
2,663 (0.58/day)
System Name panda
Processor 6700k
Motherboard sabertooth s
Cooling raystorm block<black ice stealth 240 rad<ek dcc 18w 140 xres
Memory 32gb ripjaw v
Video Card(s) 290x gamer<ntzx g10<antec 920
Storage 950 pro 250gb boot 850 evo pr0n
Display(s) QX2710LED@110hz lg 27ud68p
Case 540 Air
Audio Device(s) nope
Power Supply 750w superflower
Mouse g502
Keyboard shine 3 with grey, black and red caps
Software win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/marsey99/
my asus 170 s used to do 3400 mhz no worries but later bios updates have me limited to 3200 now.

my 67k needs 1.17v imc and 1.13v sa but i have 4x8gb sticks.

i would try working up in speed and volts from what works. only adding voltage as and when needed.
 
Top