• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

PSU doesn't work?

Joined
Jan 2, 2014
Messages
9 (0.01/day)
Likes
0
#1
I just got my new PSU , it's a Cooler Master B700.

Got the old one out, connected all the wires, checked the power button on the back, pressed the power button on my Comp ( Studio 8000 )
Aaaand.... nothing ?

Wonder if they delivered a broken PSU?
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#2
probably, recheck all your wires, make sure everything is hooked up properly, and if it doesn't work then, it's return time.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#3
I would pull the 24-pin from the motherboard, find a paperclip, and jump from the green wire to any black wire and see if the PSU fires up.
 
Joined
Feb 1, 2013
Messages
257 (0.14/day)
Likes
116
Location
Chisinau, Moldova
System Name Winter Heater
Processor Intel Core I5 2500s@4284 Mhz
Motherboard ASUS p8z68-V
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo push-pull
Memory 2x4Gb Transcend DDR3 1600Mhz Dual-channel
Video Card(s) PNY GTX-560TI (downclocked after baking it)
Storage Seagate ST4000VN000
Display(s) Samsung SyncMaster 2233bw
Case Generic Colorsit
Power Supply Asus 500 watt
Benchmark Scores Get me angry benchmark - failed
#4
I would pull the 24-pin from the motherboard, find a paperclip, and jump from the green wire to any black wire and see if the PSU fires up.
You just beat me to it :), I was going to say exactly the same thing.
 
Joined
Jan 2, 2014
Messages
9 (0.01/day)
Likes
0
#5
I would pull the 24-pin from the motherboard, find a paperclip, and jump from the green wire to any black wire and see if the PSU fires up.

What do you mean with "Jump " from wire ? How would i do that?

As far as i noticed wires are the same as on my last PSU.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#6


If all the wires are black, use this chart as reference to where the wires are located...
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,646 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#8
And after that put it back in the slot again ?
its just to check if the psu turns on or not
or its the way to turn on psu without connecting to motherboard
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#9
no sir, leave the 24-pin disconnected from the board and laying out in the clear. then fire up the PSU. This eliminates the motherboard and will show if the PSU will in fact fire up with load, since fans and such are already connected.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#10
What Peet is saying to do is basically tricking your PSU into thinking it is hooked up to your computer and you pushed the power button. If the PSU is good, it should turn on and it's fan should start spinning. It's a simply test to see if a PSU is completely dead or not.
 
Joined
Jan 2, 2014
Messages
9 (0.01/day)
Likes
0
#11
Tried it with my old PSU. Did work, and the new one didn't , so that is probably going to be a return to the store. Unless you guys have some miraculous trick ?
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#12
no trick that I know of at this point.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#13
One last trick.....

Try a different outlet in the wall. Could be that, but it is a long shot!
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,041 (3.47/day)
Likes
6,646
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#14
The switch in the on position? Sorry had to ask
 
Joined
Apr 21, 2007
Messages
26 (0.01/day)
Likes
5
#16
I've come across some PSUs that were really loose with some power cords, and many PSUs seemed to have invisible crud on their connectors and didn't work until I plugged and unplugged the motherboard power connectors 5-10 times.