• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

qubit's Steam troubleshooting thread

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#1
A lot of TPU members now game on the Steam platform, including me. For Steam problems, one can go to the Steam forums. However, we may prefer to discuss these in our awesome TPU community instead. :cool: Therefore, post all your Steam related problems, hints and tips here. I'll get us started:

Move your Steam install from one hard drive to another From this Steam HowTo

Your games reside in the SteamApps folder. Be sure to back up this folder before starting, or you could lose all your game files if something goes wrong and big downloads will ensue...

  • Log out and exit Steam
  • Navigate to the folder where Steam is installed (by default: C:\Program Files\Steam\)
  • Delete all of the files and folders except the SteamApps folder and Steam.exe
  • Cut and paste your Steam folder to the new location, for example: D:\Games\Steam\
  • Launch Steam
  • Steam will briefly update and then you will be ready to play
  • All future game content will be downloaded to the new folder D:\Games\Steam\Steamapps\

Miscellaneous odd problems with Steam

Delete ClientRegistry.blob in the Steam folder. This forces to Steam update and rebuild itself, usually ironing out the problem in the process.
 
Joined
Feb 26, 2008
Messages
1,037 (0.29/day)
Likes
100
Location
London, England
System Name Le Don
Processor Core i 5 2500K Unlocked 3.3GHz HD Graphics 3000
Motherboard Asus P8P67 Pro B3 Revision Rev 3.1
Cooling Arctic Freezer Pro 7 Rev.2
Memory 8Gb Corsair DDR3 (CMZ8GX3M2B1600C9), 1600MHz, 1.5V, 9-9-9-24
Video Card(s) EVGA Signature 2 Super Clocked GTX680 2GB
Storage Total 6 TB storage
Display(s) LG 23" D2342P and LG 42" 42LF65 LCD (Wall mounted)
Case Antec P180 Silver
Audio Device(s) Audigy 2 ZS Platinum Pro
Power Supply Corsair 850HX
Software Windows 7 Ultimate 64-bit,
#2
If you're in another country with internet access and it happens to be one of those Steam Sales seasons that they have and you desperately need to buy a game, contact support and explain the situation. They'll release the control they have on using your payment details in another country and you can purchase away!
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.74/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#3
Nice idea for a thread Qubit. I would much rather sort out Steam problems on this forum as you tend to get alot of muppets on the Steam forums and the lack of any quality moderation leaves alot to be desired. :)
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#4
www.steampowered.com is currently not loading in the browser. Starting up the Steam client logs in ok, but game updates are stuck and the store page won't load.

Anyone else seeing this?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,380 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#5
www.steampowered.com is currently not loading in the browser. Starting up the Steam client logs in ok, but game updates are stuck and the store page won't load.

Anyone else seeing this?
It works for me but it's slow. Lots of traffic on Steam right now, thus this is the way it is during the hollidays, Steam sales, etc.
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#6
It works for me but it's slow. Lots of traffic on Steam right now, thus this is the way it is during the hollidays, Steam sales, etc.
You'd think that with the amount of money Valve makes, they'd spec their systems to cope with this peak demand, wouldn't you? :shadedshu
 
Last edited:
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#7
There load handling ability greatly varies from place to place i have no problems with the Wash DC server but new york or philly servers take forever to dl stuff.
 
Joined
Apr 16, 2010
Messages
2,884 (1.03/day)
Likes
881
Location
Portugal
System Name _JP_'s Daily Driver
Processor AMD Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14 + NM-AM4 + NF-P14r
Memory 2x 8GB G.Skill Trident Z (F4-3200C16D-16GTZB)(Hynix)
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 280X Gaming
Storage HyperX Savage 240GB + KC300 240GB + 750EVO 500GB
Display(s) LG Flatron W2361V 23'' FHD
Case NOX Blaze
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Corsair TX650M
Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
Keyboard Logitech Media Keyboard (PS/2)
Software Windows 10 x86-64 (1703)
#8
I guess they don't have what it takes to serve Portugal and Spain (same server). :ohwell:
It doesn't load any page. Gives me error 118.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,380 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#9
You'd think that with the amount of money Valve makes, they'd spec their systems to cope with this peak demand, wouldn't you? :shadedshu
Of course they are. Ever think that the lines going in to Valve's servers can get overloaded?
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#10
I've just had a Steam update install itself on my PC like it normally does after I accept it. However, this time, it's screwed Steam up:

Tried playing Hard Reset, which I'm part way through, but it's no longer installed and wants to download it. However, much more annoying is that it will likely lose my place, which is quite a way in. :mad:

Half of my games are all automatically redownloading! Nice waste of bandwidth.

Note that just before this update went on, I had to re-enter my password at Steam startup, which was odd, as I hadn't accessed it from anywhere else.

I tried Googling about this, but couldn't find anything.

Anyone else seen this?
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,362 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#11
Cannot use OFFLINE mode when your internet connection is down?
Offline Mode refuses to activate in such scenario? This usually only happens if you're using wireless or wired router. Make sure you disable the connection by unplugging the cable from PC or disabling connection through Windows settings. If you don't, Steam will think it's actually connected, but when it will try to go into Offline Mode, it will fail because connection doesn't actually exist (it sees the router link).

When you disconnect the computer from connection, use Offline Mode again and it should switch.
I was banging my head against wall because of this when my ISP link dropped off the Earth for 3 days and i couldn't play a single Steam game. Then i found out it was router's fault to fail like this...
 
Joined
Apr 16, 2010
Messages
2,884 (1.03/day)
Likes
881
Location
Portugal
System Name _JP_'s Daily Driver
Processor AMD Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14 + NM-AM4 + NF-P14r
Memory 2x 8GB G.Skill Trident Z (F4-3200C16D-16GTZB)(Hynix)
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 280X Gaming
Storage HyperX Savage 240GB + KC300 240GB + 750EVO 500GB
Display(s) LG Flatron W2361V 23'' FHD
Case NOX Blaze
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Corsair TX650M
Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
Keyboard Logitech Media Keyboard (PS/2)
Software Windows 10 x86-64 (1703)
#12
This already happened to me quite a few times.

If you are running Vista or 7, and are getting errors based on Steam being forced by Windows to run in XP Compatibility mode, or are being booted from the servers for a failure to connect to VAC secure network, try this out:

Run "Regedit"

Follow this:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Layers

If Steam.exe is in there, delete the file.

If that doesn't work, follow:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Layers

And again, find and delete the steam.exe file.

Further to this, if those dont work, follow:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Compatibility Assistant\Persisted

Again, look for the Steam.exe file and delete it.

Basically, all this does is stops Windows from automatically setting your compatibility for Steam, which it shouldn't be doing anyways. This is a problem for some reason with the new Steam, so it just started happening.
Follow this link for source.
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#13
Cannot use OFFLINE mode when your internet connection is down?
Offline Mode refuses to activate in such scenario? This usually only happens if you're using wireless or wired router. Make sure you disable the connection by unplugging the cable from PC or disabling connection through Windows settings. If you don't, Steam will think it's actually connected, but when it will try to go into Offline Mode, it will fail because connection doesn't actually exist (it sees the router link).

When you disconnect the computer from connection, use Offline Mode again and it should switch.
I was banging my head against wall because of this when my ISP link dropped off the Earth for 3 days and i couldn't play a single Steam game. Then i found out it was router's fault to fail like this...
Thanks for the tip. :toast:

Thanks for that. I can't look at it now, as it's blocked at work :rolleyes: however, while Hard Reset had to redownload, I didn't lose my position in it. :)
 
Joined
Oct 5, 2010
Messages
858 (0.33/day)
Likes
218
System Name FragBox
Processor Intel Core i7 2600K @ 5.0GHz/1.45 volts
Motherboard Asus P8Z77 WS
Cooling Custom CPU loop
Memory Kingston 12GB DDR3 1600
Video Card(s) Galaxy GTX 680/Zotac GTX 680 in SLi/EVGA GTX 650Ti
Storage 2 Vertex 3 120's, raid 0, 2 Seagate Momentus XT 500GB's in raid 0, 1 Hitatchi 2TB for backup
Display(s) 3 Acer S232HLX2 in nvidia surround
Case Corsair C70 White
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Software Win 7 x64 Pro
#14
I'm in for subbing, I rarely have issues with steam tho.
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#15
For those not aware another basic troubleshooting method when you are having issues with a game is the "Verify Cache Integrity" or some such option when you right-click on a game in your list. If it finds something missing or wrong it will re-download that part.

You can furthermore utilize this to get a new, fresh .exe too or something if you know/think you need it. Just dump your present one before running it.