• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

question about 'max resolution' spec

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,415 (3.52/day)
Likes
4,276
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#1
If a VGA says it can do a max res of 2560x1600 does that mean that it maxes out PER PORT? for instance, if a VGA has two dvi ports will the card do 2560x1600 per port?
 

[Ion]

WCG Team Assistant
Joined
Sep 15, 2009
Messages
13,391 (4.39/day)
Likes
14,252
Location
Raleigh, North Carolina, United States
System Name Niedersachsen / Ribe / Minsk
Processor i3 3240 / i7-3520M / 4x Opteron 6376 @ 2.86GHz
Motherboard BIOSTAR H61M / HP Q77 / Supermicro H8QG7
Cooling Stock / Stock / 4x 1U G34
Memory 1x8GB / 2x4GB / 4x4GB
Video Card(s) GTX260 / Intel HD 4000 / nVidia GT310
Storage 80GB Intel SSD / 256GB Intel SSD / 2x 60GB SSD (RAID1)
Display(s) Dell 3007 + HP 2245w / 12.1" 1366x768 / None
Case Antec NSK3480 / HP / Supermicro 1U
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Enermax 500W / HP 130W / Supermicro Gold 1400W
Keyboard IBM Model M
Software Windows 7 (Niedersachsen/Ribe) / Linux Mint 17.2 (Minsk)
#2
I should certainly think so. The GPU on the video card should be able to drive two ports at max spec.
 

cadaveca

My name is Dave
Staff member
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,586 (3.85/day)
Likes
10,971
Location
Parkland County, Alberta
#3
If a VGA says it can do a max res of 2560x1600 does that mean that it maxes out PER PORT? for instance, if a VGA has two dvi ports will the card do 2560x1600 per port?
Nope. Not "Per Port". Depends on the the connector type. Some brands explicitly state which port is capable of which rsolution, but not all do. Also, refresh-rate possible at each res may vary.

2560x1600 is the perfect example, since it requires Dual-Link DVI. Many cards can only do this on a single port only, while others are single-link.
 
Joined
Nov 10, 2006
Messages
4,529 (1.11/day)
Likes
6,082
Location
Washington, US
System Name Lappy
Processor i7 6700k
Motherboard Sager NP9870
Cooling A lot smaller than I'd like
Memory Samsung 4x8GB DDR4-2133 SO-DIMM
Video Card(s) GTX 980 (MXM)
Storage 2xSamsung 950 Pro 256GB | 2xHGST 1TB 7.2K
Display(s) 17.3" IPS 1080p G-SYNC
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI MB 5, Foster 2.1 channel integrated
Power Supply 330w Brick
Mouse Razer Deathadder
Keyboard 3-zone RGB integrated
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Not slow
#4
I thought the memory needed for a frame buffer should be X resolution times Y resolution times color depth (24, typically). 2560x1600x24 comes out to ~12 MB though, so I think I'm forgetting something somewhere.

It's probably per port. The clock required for anything higher might invoke corruption.
 
Last edited:

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,415 (3.52/day)
Likes
4,276
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
Joined
Nov 10, 2006
Messages
4,529 (1.11/day)
Likes
6,082
Location
Washington, US
System Name Lappy
Processor i7 6700k
Motherboard Sager NP9870
Cooling A lot smaller than I'd like
Memory Samsung 4x8GB DDR4-2133 SO-DIMM
Video Card(s) GTX 980 (MXM)
Storage 2xSamsung 950 Pro 256GB | 2xHGST 1TB 7.2K
Display(s) 17.3" IPS 1080p G-SYNC
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI MB 5, Foster 2.1 channel integrated
Power Supply 330w Brick
Mouse Razer Deathadder
Keyboard 3-zone RGB integrated
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Not slow
#6

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,415 (3.52/day)
Likes
4,276
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#7
Depends. What do you need it to do?
it needs to power 2x 1920x1080 displays using DVI.

mainly for sys admin stuff and programming. no gaming.
 

[Ion]

WCG Team Assistant
Joined
Sep 15, 2009
Messages
13,391 (4.39/day)
Likes
14,252
Location
Raleigh, North Carolina, United States
System Name Niedersachsen / Ribe / Minsk
Processor i3 3240 / i7-3520M / 4x Opteron 6376 @ 2.86GHz
Motherboard BIOSTAR H61M / HP Q77 / Supermicro H8QG7
Cooling Stock / Stock / 4x 1U G34
Memory 1x8GB / 2x4GB / 4x4GB
Video Card(s) GTX260 / Intel HD 4000 / nVidia GT310
Storage 80GB Intel SSD / 256GB Intel SSD / 2x 60GB SSD (RAID1)
Display(s) Dell 3007 + HP 2245w / 12.1" 1366x768 / None
Case Antec NSK3480 / HP / Supermicro 1U
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Enermax 500W / HP 130W / Supermicro Gold 1400W
Keyboard IBM Model M
Software Windows 7 (Niedersachsen/Ribe) / Linux Mint 17.2 (Minsk)
#8
it needs to power 2x 1920x1080 displays using DVI.

mainly for sys admin stuff and programming. no gaming.
Easy--I can't think of any modern card that won't do 2x1080p :)
 
Joined
Jun 29, 2007
Messages
1,127 (0.29/day)
Likes
651
Location
Repentigny, QC, CANADA
System Name CTG Computer
Processor Intel i7 4770k @ 4.3ghz 1.264v
Motherboard Asus Maximus VI Formula
Cooling Noctua NH-U12S
Memory 2x 8gb Mushkin Blackline 2133mhz@2400mhz 11-13-13-31-1T 1.65v
Video Card(s) Gigabyte RX580 Gaming 4GB
Storage Samsung 850 Pro 256gb (OS) | Crucial MX100 256gb (games) | Silicon Power S55 240gb (Games)
Display(s) Asus vg248qe
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Creative SoundBlaster Z PCI-E
Power Supply eVGA SuperNova 750w G2
Mouse CM Mizar
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 Pro x64
#11
It is per port. A card that support dual-screen will support max resolution, but it depends of ports. Some ports will do a max resolution while another will support higher.
 
Joined
Nov 10, 2006
Messages
4,529 (1.11/day)
Likes
6,082
Location
Washington, US
System Name Lappy
Processor i7 6700k
Motherboard Sager NP9870
Cooling A lot smaller than I'd like
Memory Samsung 4x8GB DDR4-2133 SO-DIMM
Video Card(s) GTX 980 (MXM)
Storage 2xSamsung 950 Pro 256GB | 2xHGST 1TB 7.2K
Display(s) 17.3" IPS 1080p G-SYNC
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI MB 5, Foster 2.1 channel integrated
Power Supply 330w Brick
Mouse Razer Deathadder
Keyboard 3-zone RGB integrated
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Not slow
#12
Joined
Jan 22, 2013
Messages
478 (0.26/day)
Likes
119
System Name Desktop
Processor i5 3570k
Motherboard Asrock Z77
Cooling Corsair H60
Memory G Skill 8gb 1600 mhz X 2
Video Card(s) Sapphire Radeon 7850 X 2
Storage 1 TB Velociraptor, 240GB 840 Samsung
Display(s) 27" Samsung LED X 2
Case Thermaltake V9
Power Supply Seasonic 620 W, CX600M on stand by
Software Win 8.1 64
Benchmark Scores Benches are silly
#13
If a VGA says it can do a max res of 2560x1600 does that mean that it maxes out PER PORT? for instance, if a VGA has two dvi ports will the card do 2560x1600 per port?
I think it is per port. Actually, I'm sure it is per port.

Used to have this SAPPHIRE 100283FLEX Radeon HD 5770 FleX 1GB 128-b...
eyefinity card. I was running 3 screens. 2 1080p and 1 1200p with no problems.

I used hdmi and dvi->vga conversion connector.
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,672 (3.96/day)
Likes
8,256
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#14
I've done 2580x2048 on an old CRT monitor over VGA, it's not a problem :)
That must have looked amazing. :cool: I'd love to see it for myself.
 
Joined
Jan 22, 2013
Messages
478 (0.26/day)
Likes
119
System Name Desktop
Processor i5 3570k
Motherboard Asrock Z77
Cooling Corsair H60
Memory G Skill 8gb 1600 mhz X 2
Video Card(s) Sapphire Radeon 7850 X 2
Storage 1 TB Velociraptor, 240GB 840 Samsung
Display(s) 27" Samsung LED X 2
Case Thermaltake V9
Power Supply Seasonic 620 W, CX600M on stand by
Software Win 8.1 64
Benchmark Scores Benches are silly
#15
That must have looked amazing. :cool: I'd love to see it for myself.
I'd love to see it too. That monitor must weigh 50+ lbs

I remember my old 36" tube TV was like 150 lbs.