• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Question ??? Old hardware memory for XP.

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#1
Hi.

Building an older setup with a skt 462 on a board that can take up to 1 gig PC133 or DDR-PC2100.

What is the minimal and recommended requirement for memory to roll Win XP pro sp3 ?

I want it to roll good because i may overclock it after and use it for something.

Internet, watching movies, youtube, download, webcam maybe.

Thank you !
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#2
2 GB should be fine. Some stuff will suffer, but not much. Just don't try to do too much at once. :p
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#3
Maximum 1 gig which means 512 megs each slots but I have many 256 megs sticks so I want to know the minimal. The cpu is a good one I have for that period.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#4
That'll work too, but you cant do much at the same time. 1 tab at a time.

BTW that is also known as socket a.

512mb will work too, but that is pushing it. Dont expect any miracles.
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#5
I know about the socket A thx. I think it was my first own socket type many years ago even if it was a soldered cpu onboard of a PC chips :p
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#6
See the updated response above about 512mb.

So what do you do with all these computers, and how come you start new threads about what feels like every one of them, and often with - no offense - pretty trivial questions? I mean i'm not complaining but it just seem so strange to me.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,623 (1.65/day)
Likes
1,995
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#7
General computer use (browsing, office programs, maybe flash games/pre Vista games) should be perfectly acceptable on 1 gig dual channel ddr though don't expect to multitask. I wouldn't recommend going the SD RAM route if you can help it, PC133 RAM is weak, the DDR would help smooth that sytem out a great deal. Also max the 1GB 512MB is enough to comfortably run XP though not much on top without major tweaking, 1GB much easier on the system. If you wanted to go all out a 60GB SSD (if you have a SATA port) with 1GB DDR would definately give you the best experience available on such an old system.

Main issue with systems of this era is the REALLY weak IDE 40-80GB HDD's available at the time, seriously shitty transfer rates, change that to a SATA I SSD drive and it's a whole new ball game.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,639
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#8
Min 256 but its painful. Recommended is 512 to 2 Gb although you wont see much benefit from 1 Gb to 2
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#9
See the updated response above about 512mb.

So what do you do with all these computers, and how come you start new threads about what feels like every one of them, and often with - no offense - pretty trivial questions? I mean i'm not complaining but it just seem so strange to me.
All the computers given to me as parts donator are rebuilt and given back to society for poor family. I was hoping that this forum is not only about putting new and powerful hardwares only. So I post each project when I need help in hope that someone have some time to share to help me give back to poor families.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,623 (1.65/day)
Likes
1,995
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#10
Min 256 but its painful. Recommended is 512 to 2 Gb
Once got given a Compaq Deskpro Pentium2 266mhz with 256MB SD RAM, I ran XP on it just because I had to have the shiny new OS, it ran ok at the desktop, anything else like opening a browser and attempting to open explorer and it was slow as shit lol, this was before cable modems/routers were common place from ISP's and 56k was the standard, I got 512kb broadband and had to install a PCI broadband modem :rockout: man that system would lock up when trying to download torrents and maxing my connection :laugh: the good ol' days :p
 
Joined
Feb 26, 2008
Messages
4,870 (1.36/day)
Likes
681
Location
Joplin, Mo
System Name Ultrabeast GX2
Processor Intel Core 2 Duo E8500 @ 4.0GHZ 24/7
Motherboard Gigabit P35-DS3L
Cooling Rosewill RX24, Dual Slot Vid, Fan control
Memory 2x1gb 1066mhz@850MHZ DDR2
Video Card(s) 9800GX2 @ 690/1040
Storage 750/250/250/200 all WD 7200
Display(s) 24" DCLCD 2ms 1200p
Case Apevia
Audio Device(s) 7.1 Digital on-board, 5.1 digital hooked up
Power Supply 700W RAIDMAXXX SLI
Software winXP Pro
Benchmark Scores 17749 3DM06
#11
Good job Frick, lets throw some 'no offense' sentences at TPUs saint. :laugh:
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,623 (1.65/day)
Likes
1,995
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#12
All the computers given to me as parts donator are rebuilt and given back to society for poor family. I was hoping that this forum is not only about putting new and powerful hardwares only. So I post each project when I need help in hope that someone have some time to share to help me give back to poor families.
Well good for you, you krazy owl :p (nah seriously that's a good thing bro ;) )
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#13
Project is in build now I will test when I get a spare hdd.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#14
Good job Frick, lets throw some 'no offense' sentences at TPUs saint. :laugh:
It was a serious question, and I got a proper answer. My curiosity is satisfied. :)
 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.45/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#15
1gb is not enough for titan mode of BF2142, i have personal experience with xp+OC'd barton-m socketA+x800xtpe+1gb vs 2gb ddr1-200mhz ram

so this mobo is max 1gb? seems so low... any bios updates?
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,147 (4.41/day)
Likes
5,299
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#16
max 1gb? seems so low... any bios updates?
Youre forgetting that 512MB was classed as quite a lot of ram back in those days, 1GB on hardware that old sounds about right. Ram was pretty expensive back in those days, I doubt anyone thought they would need anything more then 512-1GB of ram compared to todays standards where most OEM machines come with at least 8GB cuz its so cheap.
 
Joined
Mar 18, 2008
Messages
4,476 (1.26/day)
Likes
1,026
Location
Australia
System Name Night Rider | Mini LAN PC | Workhorse
Processor AMD FX 8350 | i7 2600 | i7 970
Motherboard GA-990FXA-UD3 AM3+ | GA-H77M-D3H | Gigabyte EX58-UD5
Cooling AMD Wraith cooler| Coolermaster Gemini with Noctua 3000RPM Fan | Big shairkan B
Memory 4x2GB DDR3 G.Skill 1600 6-8-6-24| 2x4GB Corsair 1600 | 6x2GB DDR3 1300 Corsair
Video Card(s) ASUS GTX 970 OC in Sli | Gainward GTX 650 TI GS | ASUS 7970 Matrix
Storage 250GB Plextor SSD Por 5 /1TB WD Black | 500GB WD ES/WD Black | WD 320/Seagate 320
Display(s) Samsung 2494hs 24" 1080P| Samsung 20" S20C300L/DELL 15" | 22" DELL/19"DELL
Case LIAN LI PC-18 | Mini ATX Case (custom) | Atrix C4 9001
Audio Device(s) Onboard | Onbaord | Onboard
Power Supply Silverstone 750 | Silverstone Mini 450W | Corsair CX-750
Mouse Gigabyte aivia krypton gaming mouse | Rapoo V900 | Gigabyte 6850X
Keyboard MAX Keyboard Nighthawk X8 | Creative Fatal1ty eluminx | Some POS Logitech
Software Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64/Windows 10 Home
#17
I have a old Socket A system still running here today and it has 1GB of RAM installed, i wouldnt go under that to be honest. Since SP3 came out windows XP uses just a little more ram then it used to and once you add a Firewall and a AV program its going to use a good 300MB+ of RAM just at idle. and if you only have 512MB install once you open up a browser (which can take a shit ton of RAM these days) you will start paging to the HDD. For just basic task, like what you said 1GB for sure.
 
Joined
Nov 29, 2011
Messages
5,975 (2.71/day)
Likes
5,278
Location
Hi! I'm from the Internet
System Name Selene / Yoda
Processor Fx 8350 @ 4.4 / Phenom II x6 1090t @ 3.6
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 r4.0 / Gigabyte 890XA-UD3
Cooling H100i / Xig Dark Knight
Memory 4x 8gb G.Skill Snipers / 4x 4gb G.Skill Ares
Video Card(s) Gigabyte R9 290x / XfX DD & VisionTek HD6850's C'fired
Storage 256gb ssd, 2x 2tb Wd Blacks & 1x 1tb Wd black / 1x 1tb
Display(s) Dell Ultra Sharp 2408 WFp / Hp w2207
Case Raidmax Vampire / Chieftec Alum. Dragon Blue
Audio Device(s) Onboard Hd Audio / Onboard Hd Audio
Power Supply Corsair TX 850 watt / Corsair TX 750 watt
Mouse Logitech G500s
Keyboard Corsair Strafe
Software Win 10 pro / Win Vista Home prem. 64 bit
Benchmark Scores What are benchmarks anyway?
#18
1gb will work fine in it. Hell I ran 512mb for years under xp without issues on a Skt A board.
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#19
Ok thank you all but at moment of install...the system blew up.. cpu and motherboard! Too bad I'll know for next time.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#20
Pictures! :)
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#21
It not litterally blew up but i guest just mobo blew the cpu. Both are dead I tried with an older working cpu I had. Already at the dump now. I have some other projects coming soon :)
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#22
So nothing blew up. I got excited there. :(
 
Joined
Dec 6, 2012
Messages
172 (0.09/day)
Likes
38
Processor 4GHz intel i7 950
Motherboard GA X58-USB3 F5
Cooling Noctua C12P
Memory 48GB G.Skill RipjawsZ
Video Card(s) EVGA GTX 480 873/1746/1848
Storage Intel 520 Series
Display(s) HP 2210m
Case Antec 300
Power Supply Antec True Power New 750
Software Windows 8 Pro
#23
I hope you didn't populate both RAm types at the same time D:
 

Krazy Owl

New Member
Joined
Jan 12, 2012
Messages
897 (0.41/day)
Likes
76
Location
Montreal
System Name HTPC-Cube
Processor AMD Athlon 64 skt754 3200+ 1M cache
Motherboard Foxconn Winfast K8S760MG-6LRS
Cooling Stock
Memory 2 gigs DDR400
Video Card(s) HIS IceQ 4670 AGP 1gig DDR3
Storage White label 80gigs sata
Display(s) Polaroid 19 inches 1366X768 LED
Case Chenming cube
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Raidmax RX-500S
Software Seven Pro 64bits
#24
No I did not. I'm doing computers for many years now so I know that some mistakes are deadly. ;)