• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Radeon 9550 to 9600 Bios Mod

T

Toane

Guest
How to flash when you have the "block protect not disabled" error

I own a GV-R955128D and I was experiencing problem to flash a 9600 bios from gigabyte with the "Block protect not disabled" error, I finally found the way to flash using flashrom :
-first you need a bios from similar 9600 card (memory, frequencies ...) for me it was the R96P128DE
-after use must use flashrom with the -sst option like that : flashrom -p -f -sst 0 biosfilename.bin
-restart your computer and enjoy your new 9600 :)
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
^find out what it says on the mem chips
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
kman4lfie05 said:
oops....It says Samsung
what else :) (there should be numbers and leters :))
 
Joined
Oct 17, 2005
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
sean478 said:
what else :) (there should be numbers and leters :))
I'll get the model numbers tommorrow...

but there are 2 of these types of chips that says Samsung both the same exact size. I dont have the blueprints for it but I beleive there the ram chips.

Is there anywhere to find out online what type it has?

Some companies puts documents out on there products which they are selling..
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
kman4lfie05 said:
I'll get the model numbers tommorrow...

but there are 2 of these types of chips that says Samsung both the same exact size. I dont have the blueprints for it but I beleive there the ram chips.

Is there anywhere to find out online what type it has?

Some companies puts documents out on there products which they are selling..
i dont thinks so ive seen 2 of the same card have 2 different chips so looking is the only way to be shure;)
 
Joined
Oct 17, 2005
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Well I used the ATITOOL and it says memory bus is 64bit so i know the powercolor driver on the 1st page wouldn't work..
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
kman4lfie05 said:
Well I used the ATITOOL and it says memory bus is 64bit so i know the powercolor driver on the 1st page wouldn't work..
u mean bios?

yes you are right you will only be able to flash to a 9600se ;)
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
look for a 9600se bios that is for 5.0ns ram :)
 

whitejack

New Member
Joined
Oct 26, 2005
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
'lil prob

my MSI RX9550 SE-TD128 is bad flashed (everything is black, when swich on my computer)
I wanted to flash it to a 9600, but it didn't work. how can i reflash it???
i have a copy of my old bios on a disk; i could try "A:\>flashrom -p 0 old.bin",
but then it could flash my onboard card, i think. so, how can i refash the right card??
what do i have to write in DOS (sorry, i started tuning my card 2 days ago, so i don't know very much)? Can i do anything in RaBit, so that my 9550 would work like a 9600, coz i can't find the right 9600 bios for my card! please post, need help
 

SPHERE

New Member
Joined
Mar 31, 2005
Messages
821 (0.18/day)
Likes
0
Location
arizona (cave creek)
Processor opteron 165
Motherboard dfi cfx3200
Cooling zalman 7000
Memory mushkin xp4000
Video Card(s) x1900xt
Storage 4x320 7200.10 raid
Display(s) 21" sony trinitron
Case v2000b lianli
Audio Device(s) x-fi platinum
Power Supply pcpac 510
Software gaydows
usaly card 0 os the card you are flashing :) was card 0 the card you flashed the first time? if so then it will still be card 0 :)
 
Joined
Oct 30, 2005
Messages
106 (0.02/day)
Likes
52
System Name NukeSilo
Processor i5 3570k @ 4.6Ghz 1.23v
Motherboard ASUS ROG Maximus V Formula
Cooling H100i (push pull config)
Memory Corsair Vengeance 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 (Black)
Video Card(s) MSI Gaming GTX1080
Storage 128Gb Samsung 830 | 250Gb Samsung 840 EVO | 2Tb Seagate barracuda
Display(s) Dell UltraSharp 27" Monitor – U2715H
Case Cooler Master haf xb
Power Supply Corsair 860W ATX12V / EPS12V
Mouse Corsair M95
Keyboard Zboard Merc Stealth II
Software Win10 Pro 64
Help



here is a screen shot of the v guru program and it wouldent let me select memory or core frequency could someone please help me ?? by the way it is an ABIT 9550 128mb vguru
if there is a way could someone please explain to me step by sep.
thankyou (in advance)
 

yoyohau

New Member
Joined
Nov 16, 2005
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
I cant find a proper bios for my Gecube 9550 Gamers 128mb... not XT version. Tried the Gecube 9600pro but cant work. Anyone tried the bios for this card?
 

cotzy

New Member
Joined
Oct 17, 2005
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
C:\Documents and Settings\Dr.Dre>C:\Downloads\atiflash309\ATIFLASH.EXE -i
Adapter not found
I have Connect3d 9550 .What should i do???
 

BMT

New Member
Joined
Nov 20, 2005
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Help

Okay, I have a powercolor Radeon 9550

Catalyst Version 4.3
Device ID 4153
Chip Type RV350
Memory Size 256MB
Memory bus Width 128bit
Active Pipelines 4
Default GPU Clock 250 mhz
Default Mem Clock 200 mhz


I really dont have any experience with overclocking but I want to see if I cant get this card to be recognized as a 9600.

I dont know which of the flash things to download or how to properly get them working.

Is this necessary to get the added improvement from my card? Can't I just overclock it using ATI Tool?

Please help. It would be appreciated.
 

sc00terx

New Member
Joined
Nov 22, 2004
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
hi got a Sapphire 9550 256 Elixir mem

what bios do i sue to take this to a 9600 so i can clock and is it safe to do that with this card ??


could not find a bios for this card on list as none of the 9550 hade Elixir mem on them so was a bit lost

thanks for the info

as ever sc00terx
 

Hadgee(uk)

New Member
Joined
Dec 1, 2005
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD 2600+ Athlon xp
Motherboard MSI KT400 Ultra
Cooling Standard
Memory 512mb DDR PC3200
Video Card(s) ATI 9600 non_pro (9550)
Storage 60gig
Display(s) Sony
Audio Device(s) onboard
Software XP Home
Elixir

I have read all of this thread and would like to thank all the experts for excellent advice.

RECONCX,W1ZZARD etc etc :toast:

There are Bios available for Elixir memory on

http://www.techpowerup.com/bios/

I believe it was mentioned earlier that you can use the NonPro bios aswell for 9600 Bios upgrade.

There are a couple for Sapphire 256mb Elixir. Have a look.

Use Atitool to save your original before proceeding.

I am waiting for two cards today and will be upgrading as soon as I receive them after checking everything first thanks to excellent information gained on this Forum.

I'll let you know how I get on.:laugh: :)
 
Last edited:

Hadgee(uk)

New Member
Joined
Dec 1, 2005
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD 2600+ Athlon xp
Motherboard MSI KT400 Ultra
Cooling Standard
Memory 512mb DDR PC3200
Video Card(s) ATI 9600 non_pro (9550)
Storage 60gig
Display(s) Sony
Audio Device(s) onboard
Software XP Home
My Cards arrived.:) 2x 9550

Both had 5ns Mezza memory:cry:

I used Sapphire 9600 Non Pro bios for mezza 5ns It worked a treat I can only get 416/206 maxxed out so am running it at 400/200 and it seems very stable although I haven't had a decent blast-fest yet due to corrupting my XP to a point of complete reinstall etc etc:cry: I only did 1 card due to my mate not having any confidence in me after screwing my windows up. I am very happy though with the outcome.

I must stress to remove all ATI drivers from system before flashing the bios. I think it didn't help my cause on killing my windows.

Many thanks to all at TechPowerUp I know I couldn't have done it without you:toast: