• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Radeon HD 4850 Voltmods

dread_stef

New Member
Joined
Jan 3, 2008
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
Location
The Netherlands
Found this on another forum:
http://img507.imageshack.us/img507/5333/p1000188zb5pe9yh0.jpg

Pencil mod for the sapphire 4850 dual slot non reference card.

Just applied it and it's running at 1.36v. Might be a bit high for 24/7 but I have no experience with it. It's currently running at 785mhz but I think I can push it a lot higher.
EDIT: Even at this voltage 785mhz is the max I can do. Guess I have a bad card or something, anything over this speed generates artifacts at atitool. It can't be the temps because I'm using a Thermalright HR-03 GT with a 92mm Zalman fan at max speed which gives me a max temperature of 56 degrees C.
 
Last edited:

miloshs

New Member
Joined
Jun 22, 2008
Messages
362 (0.10/day)
Likes
39
Location
Serbia
System Name Begginer's E
Processor Intel E8500
Motherboard DFI LT X48-T2R
Cooling Thermalright HR-01 Plus & Silverstone FM-121B (800-2400rpm)
Memory 2x2gb GEIL Ultra Plus PC8500 CL5
Video Card(s) Sapphire HD5850 1gb
Storage WD 1tb Black Series
Display(s) ASUS VW242HS 24"
Case CoolerMaster 690
Audio Device(s) ICH8 integrated crappie
Power Supply OCZ 700W xStream SLI PSU
Software Windows 7 x64
Found this on another forum:
http://img507.imageshack.us/img507/5333/p1000188zb5pe9yh0.jpg

Pencil mod for the sapphire 4850 dual slot non reference card.

Just applied it and it's running at 1.36v. Might be a bit high for 24/7 but I have no experience with it. It's currently running at 785mhz but I think I can push it a lot higher.
EDIT: Even at this voltage 785mhz is the max I can do. Guess I have a bad card or something, anything over this speed generates artifacts at atitool. It can't be the temps because I'm using a Thermalright HR-03 GT with a 92mm Zalman fan at max speed which gives me a max temperature of 56 degrees C.

Do you happen to know if this card of your has the same layout as my Palit 4850 Gold?


Is there any way anyone can help me in locating where i should pencilmod my 4850? Just help me find the spot? I'd be happy to take a high res 8mpix photo of the back of the card? Can anyone locate the spot by just looking at the highres picture?!?!
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.95/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
Do you happen to know if this card of your has the same layout as my Palit 4850 Gold?
http://www.techpowerup.com/img/08-08-20/hd4850.jpg

Is there any way anyone can help me in locating where i should pencilmod my 4850? Just help me find the spot? I'd be happy to take a high res 8mpix photo of the back of the card? Can anyone locate the spot by just looking at the highres picture?!?!
A high res shot of the back of the card would definitely increase your odds. It's a good idea.
 

miloshs

New Member
Joined
Jun 22, 2008
Messages
362 (0.10/day)
Likes
39
Location
Serbia
System Name Begginer's E
Processor Intel E8500
Motherboard DFI LT X48-T2R
Cooling Thermalright HR-01 Plus & Silverstone FM-121B (800-2400rpm)
Memory 2x2gb GEIL Ultra Plus PC8500 CL5
Video Card(s) Sapphire HD5850 1gb
Storage WD 1tb Black Series
Display(s) ASUS VW242HS 24"
Case CoolerMaster 690
Audio Device(s) ICH8 integrated crappie
Power Supply OCZ 700W xStream SLI PSU
Software Windows 7 x64
A high res shot of the back of the card would definitely increase your odds. It's a good idea.
Figured as much, but i didn't just want to slap a 3.2mb photo into the thread! :D
Lets say if anyone feels he can determin the spot with the help of a photo i can send it to him/her to theri e-mail adress... or PM

How do you actually find the spot u need to pencil mod? Does it include measuring lot of stuff of off the back of the card with a multimeter, or is it just a specialy numbered resistor?!

What i mean is do all the manufacturers number the required resistor with the same number or not?

Another thing... the first mod with the soldering of a 100k ohm resistor onto the card... why is it a 100k ohm one? I mean with pencilmoding in the thread you guys are talking about 500 ohms, and all of a sudden soldering one is 100k ohms...
Whats the actual relationship between the first (soldering) mod and second (pencil - 1st one)...

Im actually tying to understand the stuff im about to do, hence all the silly questions, i hope you guys don't mind...

P.S. my friend is a pro electrician, so i figured i'll ask him for the 100k ohm soldering. Is the soldering mod in any way better/safer then pencilmoding - if done by a pro ofcourse (wouldn't do it myself anyway :D)

Thanks guys, hope this is not too much whoop-ti-doo for you.....
:respect:
 

miloshs

New Member
Joined
Jun 22, 2008
Messages
362 (0.10/day)
Likes
39
Location
Serbia
System Name Begginer's E
Processor Intel E8500
Motherboard DFI LT X48-T2R
Cooling Thermalright HR-01 Plus & Silverstone FM-121B (800-2400rpm)
Memory 2x2gb GEIL Ultra Plus PC8500 CL5
Video Card(s) Sapphire HD5850 1gb
Storage WD 1tb Black Series
Display(s) ASUS VW242HS 24"
Case CoolerMaster 690
Audio Device(s) ICH8 integrated crappie
Power Supply OCZ 700W xStream SLI PSU
Software Windows 7 x64
A high res shot of the back of the card would definitely increase your odds. It's a good idea.
I uploaded a zip file, since i cant upload a 1mb jpeg file... if you can just take a look at it, and help if you can...

Praise :respect: :D
 

Attachments

kvadzio

New Member
Joined
Dec 23, 2008
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
heya guyz - one question from me - whats the highest voltage that wont kill my core? (watercooling, 30-35C load)
 
Joined
Jun 27, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
1
Hi everyone, Merry Christmas too all ;)

I have managed to take my HD4850 to GPU: 680 MHz and Memory: 1265(x2) MHz
I can't go further without volt modding my card.

Can you help me out please, I have attached a pic of my card.

Hope you can help me :)
 

Attachments

Last edited:

shank89

New Member
Joined
Jan 5, 2009
Messages
100 (0.03/day)
Likes
0
Ok guys, im a complete beginner.

I have managed to learn how to bios flash, but max voltage is like 1.158 i use that for clocks 3 and 9.

I set the core to 650 and mem to 1100 in both.

I flashed the bios and i ran 3dm06 it crashed with a d3d error then after i downclocked a bit more i got a lock failed vertex error.

It is a palit hd 4850, with a t-rad 2 and 2 zalman fans attatched

idle 30 - 33 load 40 - 43.

Any ideas what i should do.

Pencil mod needed?

E8400 and mobo is ep45 ds4p.
 
Joined
Jan 4, 2009
Messages
3 (0.00/day)
Likes
1
Found this on another forum:
http://img507.imageshack.us/img507/5333/p1000188zb5pe9yh0.jpg

Pencil mod for the sapphire 4850 dual slot non reference card.

Just applied it and it's running at 1.36v. Might be a bit high for 24/7 but I have no experience with it. It's currently running at 785mhz but I think I can push it a lot higher.
EDIT: Even at this voltage 785mhz is the max I can do. Guess I have a bad card or something, anything over this speed generates artifacts at atitool. It can't be the temps because I'm using a Thermalright HR-03 GT with a 92mm Zalman fan at max speed which gives me a max temperature of 56 degrees C.
ok guys i have a sapphire HD 4830 and im wanting to voltmod it
it is 100% identical to the non reference hd 4850

will the same voltmod work for this card as its just a 4850 with 640 vs 800 shaders
 

lycanwrath

New Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
11 (0.00/day)
Likes
1
Hi everyone, Merry Christmas to all ;)

I have managed to take my HD4850 to GPU: 680 MHz and Memory: 1265(x2) MHz
I can't go further without volt modding my card.

Can you help me out please, I have attached a pic of my card.

Hope you can help me :)
Seems nobody in this thread can help :(
 

Drizzt5

New Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
612 (0.18/day)
Likes
37
System Name IcingDeath
Processor Q6600 @ 3.825ghz
Motherboard ASUS P5E X38
Cooling D-tek fuzion v2/mcw60 + mcr320-qp-res
Memory 2x2gb Ocz reapers ddr2 1066
Video Card(s) Asus 4850 800/1000
Storage 2x Segate 500gb 32mb cache in Raid0
Display(s) LG 24"
Case 3d aurora
Power Supply xion 800W
Software Windows Vista Ultimate x64

spktst

New Member
Joined
Jan 18, 2009
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
Location
Chicago
Processor e6600 @ 3.10G
Motherboard XFX 680i LT
Cooling Air
Memory 2G Corsair XMS2 OC @ 720 MHZ
Video Card(s) Asus EAH 4850 TOP
Storage WD
Display(s) Norcent 19
Case Antec 900
Audio Device(s) On Board
Power Supply PCP&C 610
Software WinXP 32
The palit is no where near the same, i have taken it out tried to find the right place to soulder even using this guide

http://www.aoaforums.com/forum/hardware-hacking/39385-diy-volt-mod-guide.html

No luck, i found some data sheets for the chip at the top left of the card, but had no fb pin.

Someone please help!

I want to pencil mod but cant find the right spot!
this guide is written 2007, way dated. I have a new ASUS 4850 TOP (Not reference) 680/1100 @720/1105, but I want more too. Perhaps someone will come around or point us to somewhere else. I looked pretty extensively for the past 3 days and really only find this thread on the subject

BTW, this some SS :


Gaul, can you help me out with an ASUS 4850 TOP, thanks
The PCB is marked B501PML Rev 1.01 on the front. Sorry I do not have a camera for a pic
 
Last edited:

yanahs

New Member
Joined
Jul 23, 2008
Messages
21 (0.01/day)
Likes
0
Processor Intel E8400 @ 3.99ghz @1.376v
Motherboard DFI Lanparty Dark X38 T2R
Cooling Noctua NH-U12P Push Pull Fan
Memory Team Extreem Dark 2x1gb pc8500
Video Card(s) HIS hd 4850 @ 800/1100 Accelero S1 Cooler
Storage Seagate 160gb SataII
Display(s) Hanspree New York 19"
Power Supply Blue Storm II 500w

Drizzt5

New Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
612 (0.18/day)
Likes
37
System Name IcingDeath
Processor Q6600 @ 3.825ghz
Motherboard ASUS P5E X38
Cooling D-tek fuzion v2/mcw60 + mcr320-qp-res
Memory 2x2gb Ocz reapers ddr2 1066
Video Card(s) Asus 4850 800/1000
Storage 2x Segate 500gb 32mb cache in Raid0
Display(s) LG 24"
Case 3d aurora
Power Supply xion 800W
Software Windows Vista Ultimate x64
Anyone have 2x 4850's that have been volt modded or pencil modded in crossfire? Could I see some screenies.
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
201 (0.06/day)
Likes
18
System Name The Beast
Processor Intel C2Q Xeon X3380 @ 4.275ghz
Motherboard Gigabyte GA-EP45-USB3.0
Cooling Corsair H100 with 4x120x120 fans
Memory 2x4GB Corsair Dominator Platinum 2300
Video Card(s) Gainward 2xGTX660ti 3GB OC SLI
Storage OCZ Vertex 4 SSD / WD SATAII 1TB / Seagate Barracuda SATAII 320GB / Maxtor SATAI 120GB
Display(s) Dell 27"
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Mobo's built-in chip
Power Supply CORSAIR HX620W MODULAR
Software Windows 8 Pro X64
Hello peeps.
I have a sapphire 4850 (red pcb, should be same as reference) and installed an accelero twin turbo on it (35-36 idle - 45 full load with 690/1050 - 1.158v from ATT). I am thinking of pencil modding it but I am scared shitless of doing so.I have a digital multimeter but i am a noob and have no idea on how to use it.is there any good soul that would like to guide me maybe through msn messenger through the whole procesS??just pm me your msn id if so!Thanks in advance.
 
Joined
Feb 11, 2009
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
System Name Main Rig
Processor E2180 @ 3.3, 1.35v
Motherboard Biostar TPower IP45
Cooling Watercooled video, cpu, chipset
Memory Patriot Viper 2x2gb PC6400
Video Card(s) HD4850 @ 700,1111
Storage Seagate 250gb SATA2
Display(s) Acer X223W 22"
Case XION2
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Ultra X-Finity Black Titanium 600w
Software Vista Ultimate X64
It Wont Work

i tried the 1st pencil mod with a HB, 3B and 6B pencils and it wont work it only does 1.05 v at all times even when loaded which it is suppose to go to 1.2 v, do u think my cards vGPU regulator is broken?
 

Drizzt5

New Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
612 (0.18/day)
Likes
37
System Name IcingDeath
Processor Q6600 @ 3.825ghz
Motherboard ASUS P5E X38
Cooling D-tek fuzion v2/mcw60 + mcr320-qp-res
Memory 2x2gb Ocz reapers ddr2 1066
Video Card(s) Asus 4850 800/1000
Storage 2x Segate 500gb 32mb cache in Raid0
Display(s) LG 24"
Case 3d aurora
Power Supply xion 800W
Software Windows Vista Ultimate x64
i tried the 1st pencil mod with a HB, 3B and 6B pencils and it wont work it only does 1.05 v at all times even when loaded which it is suppose to go to 1.2 v, do u think my cards vGPU regulator is broken?
You have to SCRIBBLE the hell out of that thing if your doing the 1st pencil mod, and I mean really really scribble that thing. Also you should do a bios flash so that it's higher then 1.05.... thats like lower then stock isn't it?

I would try to do the 2nd mod if thats your problem. The 2nd pencil mod that is because it is supposed be used when you need to go above 1.35v's.
 
Joined
Feb 11, 2009
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
System Name Main Rig
Processor E2180 @ 3.3, 1.35v
Motherboard Biostar TPower IP45
Cooling Watercooled video, cpu, chipset
Memory Patriot Viper 2x2gb PC6400
Video Card(s) HD4850 @ 700,1111
Storage Seagate 250gb SATA2
Display(s) Acer X223W 22"
Case XION2
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Ultra X-Finity Black Titanium 600w
Software Vista Ultimate X64
i SCRIBBLED it, both of the mods and nothing works it has no affect, how could i convince ncix its broken even thought it works fine but wont pencil mod?
 

theorw

New Member
Joined
Jul 5, 2007
Messages
771 (0.20/day)
Likes
49
Location
Athens GREECE
Processor C2D 8400@ 4,05GHz(currently)1,36v
Motherboard DFI LP x48 DK T2RS
Cooling XIGMATEK 1283 w/ bolt-thru kit/SCYTHE Mushashi x2
Memory Crucial BALLISTIX 6400 @900MHz 2,00v
Video Card(s) HD 5770 1040/1400 unlocked/musashi
Storage SG 120GB+WD 160GB
Display(s) 24" FLATRON W2442PA Full HD
Case COOLERMASTER HAF 932
Power Supply Thermaltake PUREPOWER RX 600
Software Vista ultimate SP1
Benchmark Scores VANTAGE:11700 3DMARKO06:18600 FURMARK:9K
From what u say it sounds like u want to rma your card right?
Well theres one way i use and it has always worked!Flash your card with a bios(even the original) and at the moment it says:dont turn off or restart ,DO IT!!!RESTART your pc and the card wont have a bios to boot and it will be in operational!!!
Of course the shop wont susspect that!Or will it??