• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

RAM for P5B Deluxe : ARGHHH!

p27182

New Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
22 (0.01/day)
Likes
0
Processor e6420
Motherboard p5bdeluxe
Cooling kingwin water cooling
Video Card(s) evga geforce 7300 gt
Storage seagate & hitachi
#1
Is anyone here using an asus P5B Deluxe motherboard?

if so, what kind of ram are you running?

here's my pickle (if I can call it that):

Mistake #1:
I initially bought, and still have, 2 gigs of ddr2-800 ocz 'gold edition' ram. which I purchased based on a picture I saw of somone running the same mobo & ram, thinking well if he's running it, it's gotta work at least, and I was under the impression the timings were nice as well...plus it was 10 bucks cheaper than others...woopty do.

after a week or two of pulling my hair trying to figure out what the hell was wrong (mistake #2) my dumb ass finally called tech support to have the guy on the other line say "oh that type ram don't work".... Then shortly after I called I saw the posts you guys made telling me it was probably my ram... Tech support told me to buy kingston or corsair and that they'd definitley work. then I see these comments in some review on new egg saying that the corsair ddr2-800 and kingston ddr2-800 don't overclock well....

so here I am, crying to you guys cause I apparently dunno wtf I'm doing... but I'm trying to figure it out.

I have 2 gigs of ocz ram that I THINK I can use if I up the ram voltage to 2v. But no ram to boot off of to adjust it... (Im thankful that I at least know the ram is the problem, I borrowed someone's ram to tell, but they ain't available no more)

anyone have any suggestions?

or comments? like "haw haw, n00b!!!" :roll:

thanks
-pat
 

zOaib

New Member
Joined
Sep 23, 2005
Messages
977 (0.22/day)
Likes
32
Location
FL
System Name BabaJinn's U.F.O
Processor Intel Core i7 975 Extreme @ 3.8 ghz (for now)
Motherboard Asus Rampage Xtreme II X58
Cooling ZALMAN 9900 CPU COOLER Led
Memory 12GB Crucial Ballistix Tracers (Blue Led) 1600 DDR3
Video Card(s) MSI NVIDIA GTX 480 1.5 GB DDR5 384-BIT
Storage 2 x WD Velociraptor 10k rpm 300GB sata + 2x 500GB WD Caviar Sata + 320 GB Seagate Barracuda Sata
Display(s) DELL U2711 27inch Goodness @ 2560 x 1440
Case Mountain-Mods U2-UFO Custom Case (Made in USA)
Audio Device(s) Supreme FX X-Fi MB (Creative)
Power Supply ZALMAN 1000W PSU MODULAR
Software Windows 7 Ultimate 64-bit (Retail Version)
#2
Is anyone here using an asus P5B Deluxe motherboard?

if so, what kind of ram are you running?

here's my pickle (if I can call it that):

Mistake #1:
I initially bought, and still have, 2 gigs of ddr2-800 ocz 'gold edition' ram. which I purchased based on a picture I saw of somone running the same mobo & ram, thinking well if he's running it, it's gotta work at least, and I was under the impression the timings were nice as well...plus it was 10 bucks cheaper than others...woopty do.

after a week or two of pulling my hair trying to figure out what the hell was wrong (mistake #2) my dumb ass finally called tech support to have the guy on the other line say "oh that type ram don't work".... Then shortly after I called I saw the posts you guys made telling me it was probably my ram... Tech support told me to buy kingston or corsair and that they'd definitley work. then I see these comments in some review on new egg saying that the corsair ddr2-800 and kingston ddr2-800 don't overclock well....

so here I am, crying to you guys cause I apparently dunno wtf I'm doing... but I'm trying to figure it out.

I have 2 gigs of ocz ram that I THINK I can use if I up the ram voltage to 2v. But no ram to boot off of to adjust it... (Im thankful that I at least know the ram is the problem, I borrowed someone's ram to tell, but they ain't available no more)

anyone have any suggestions?

or comments? like "haw haw, n00b!!!" :roll:

thanks
-pat
CRUCIAL
CORSAIR
G SKILLZ
PATRIOT

run fine with the p5b deluxe , ocz depends and looks like u got the ones that dont work right.

sell your ocz and get crucial or g skillz which r a guarantee to overlclock n work , because i have used both . and look at my specs
 
Joined
May 6, 2005
Messages
2,786 (0.61/day)
Likes
435
Location
Tre, Suomi Finland
Processor i7 4770K Haswell, watercooled
Motherboard Asus Z87-C2 Maximus VI Formula
Cooling Fuzion V1, MCW60/R2, DDC1/DDCT-01s top, PA120.3, EK200, 3× D12SL-12, liquid metal TIM
Memory 2× 8GB Crucial Ballistix Tactical LP DDR3-1600
Video Card(s) between GPUs
Storage Samsung 840Pro 256@178GB + 4× WD Red 2TB in RAID10 + LaCie Blade Runner 4TB
Display(s) HP ZR30w 30" 2560×1600 (WQXGA) H2-IPS
Case Lian Li PC-A16B
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Logitech PM MX / Contour RollerMouse Red+
Keyboard Logitech diNovo Edge / Logitech Elite Keyboard from 2006
Software W10 x64
Benchmark Scores yes
#3
Lots of compatibility problems with OCZ DDR2 lately...
I guess OCZ has exceeded the maximum amount of "BLING" allowed in DDR2 specification.
:rolleyes:
 
Joined
Jan 13, 2006
Messages
1,497 (0.34/day)
Likes
100
Location
Windsor, Ontario, Canada
System Name Bones Beast
Processor Intel Core i7 4770k@4.5ghz
Motherboard ASROCK Extreme 3 Z87
Cooling Corsair H100 4x120mm fans!
Memory 2x4gigs Corsair Vengance 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 290 @1151/1350/Corsair H55
Storage Samsung 120gig 840/OCZ Vector 120gig SSD/500gig SG/320
Display(s) Samsung S27A950D 27in 3D 120hz monitor
Case NZXT S340
Audio Device(s) Asus Zonar d1/Z506 Speakers
Power Supply Coolermaster GX750watt PSU
Software Windows 10 64bit
#4
Im running 2gig of OCZ gold ddr2 800 and have been for since i got this board. No problems at all
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,172 (0.31/day)
Likes
148
Location
UK
Processor Intel Core 2 Duo E7200 3.40GHz (400x8.5)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P Rev 1.1
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x Crucial Ballistix DDR2 2GB 4:5 @ 500MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Asus GTX 560Ti 1GB TOP Edition
Storage Crucial M4 128GB SSD + WD Black 500GB WD5001AALS
Display(s) Samsung P2370HD @ 1920x1080 60Hz
Case Antec 300
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24-bit w/ Creative Inspire T6060 5.1 200W
Power Supply CoolerMaster Silent Pro Gold 600w
Software Windows 7 Professional Edition SP1 64-bit
#5
well like the other guy said, sell the ocz ram and go buy compatible brand or you could by a cheap 512 stick and get into bios, make your chnages to voltage and see what happens with ocz
 
Joined
Nov 10, 2005
Messages
1,540 (0.35/day)
Likes
118
Location
Athens - Hellas
Processor C2D E7600
Motherboard GA EG41M ES2L
Memory 2GB ADATA 800MHZ
Video Card(s) ASUS HD4350
Storage OCZ VERTEX TURBO 32GB + 2 MORE..
Display(s) SM226BW
Audio Device(s) 7.1 HD / X-540
Software 7X86 ULT
#6
Lots of compatibility problems with OCZ DDR2 lately...
I guess OCZ has exceeded the maximum amount of "BLING" allowed in DDR2 specification.
:rolleyes:
it is a compatibility issue with the 965 chipset in general.
with the OCZ sticks,this happened with the older batches.
 

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (2.01/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#7
my dad has ocz ram on his 965 baord (see sig)

i'm using crucial (see system specs) but i think as every one already said it's just a compatiblity issue
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#8
try putting in 1 stick only to ajust the volts
 

longo213

New Member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
Location
Zilina, Slovakia
#9
Never had any troubles on P5B boards with any DDR2 modules, except the high performance ones which was always corrected by setting the the voltage to higher value. Try to search for the specs on OCZ website, for some modules it's up to 2.4V for aggressive timings.
Reset the CMOS before and it should work imho.
 

p27182

New Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
22 (0.01/day)
Likes
0
Processor e6420
Motherboard p5bdeluxe
Cooling kingwin water cooling
Video Card(s) evga geforce 7300 gt
Storage seagate & hitachi
#10
thanks guys, glad to say i've ordered...

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16820231065

so some of you think that if i up the voltage on the ram will make these ocz sticks work? i mean in order to up the voltage i need to use other ram to configure that in the BIOS no?

again, much thanks!
-pat
 

longo213

New Member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
Location
Zilina, Slovakia
#11
So they are not working (and never worked) at all? That's weird...

Btw, what BIOS version are you running? There are mentioning quite a lot memory compatibility fixes on their support page.
 

p27182

New Member
Joined
Jul 18, 2007
Messages
22 (0.01/day)
Likes
0
Processor e6420
Motherboard p5bdeluxe
Cooling kingwin water cooling
Video Card(s) evga geforce 7300 gt
Storage seagate & hitachi
#12
So they are not working (and never worked) at all? That's weird...

Btw, what BIOS version are you running? There are mentioning quite a lot memory compatibility fixes on their support page.
I havent had a chance to fully boot her up yet, it's still the pre-loaded BIOS version, so I'm hoping that as soon as I get her up and running with the gskill ram, i can mod the v's and upgrade latest BIOS so I can load the ocz in there too....and have 4g's of ram... which i guess is somewhat purposeless running windows 32 ... lol ... do I get any bragging rights with 4g's or ram?

thanks agin
-pat
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,908 (0.65/day)
Likes
656
Location
Baltimore MD
Processor FX-8320@ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 970A-UD3
Cooling Xigmatek S1283
Memory 2x4Gb Corsair 1600 9-9-9-24
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty / 5.1 Logitech Z-5500
Power Supply Silverstone DA750
Software Win10 pro 64bit
#13
i built my friends with 4 sticks of 512 corsair xms2 ddr2 800 with no issues
 

longo213

New Member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
Location
Zilina, Slovakia
#14
That's what I'm talking about... with most recent BIOS I was able to make it work with memory modules from ADATA, Corsair, APACER, Kingston and Kingmax... it might be something what was later corrected by BIOS update.
Isn't it possible for you to simply borrow one DDR2 module from a friend, just for the BIOS update? Then you can try it again to be sure.
 
Last edited:

kenjin

New Member
Joined
Nov 23, 2005
Messages
182 (0.04/day)
Likes
1
Processor Intel Core I7 930 @3.8ghz
Motherboard GIgabyte UDR3
Cooling Zalman 9700
Memory G.Skill PI series 3x2GB
Video Card(s) PowerColor 6950 2GB Mod with 6970Bio + Sapphire 6950 OC edition
Storage 3x Western Digital 150GB Raptor Raid 5
Display(s) Toshiba 32inch wide screen LCD
Case Rosewill Armor Gaming ATX
Audio Device(s) Onboard sound
Power Supply Antec Truepower 700W 80%+
Software Window 7 Pro 64bit
#15
my dad has ocz ram on his 965 baord (see sig)

i'm using crucial (see system specs) but i think as every one already said it's just a compatiblity issue
OFF TOPIC

your dad gets c2d you get a pentium D, your dad get a 8800gts you got a 7300, :eek:

obviously your dad dont want you to play games too much LOL