• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Ram Issue!

Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#1
Hey guys, I have a little issue hear I wish to fix, I have 8Gb of ram installed in my rig all 2 gig sticks DDRII 1066 from Corsair, and now in applications and windows task manager its say that I have only about 6.5gig pr 6654MB of ram altogether, am I missing something, or do I have to enable/disable something in order it to get back to order or show the full 8gbs, any help at guys, much appreciated!:wtf:
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#2
Can you get a cpu-z shot ?
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#3
Couple of things:

1, Does your mobo have onboard video? (if so you might need to turn it off
2, Do you have an option in the bios that says something like memory remap feature or memory hole something? You could well need to turn that on
 
Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#4
im pretty sure that feature is on but i'll double check, heres a screenshot of my desktop!:rolleyes:
 

Attachments

Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#5
I have just checked my BIOS and memory hole remapping was already enabled and I have checked the onboard video but Im not sure how to turn it off.

there is setting for video controller or something and it has four different options, cant remember exactly what they are but they are written like this,

-PCI-GFX1-GFX0-IGFX
-GFX1-GFX0-IGFX-PCI
-IGFX-GFX0-GFX1-PCI

and there is one more but cant remember the order it was in. i hope this helps you understand this wierd issue i have, im gonna go snooping around and see wat i can do, thanks guys.
-
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#6
Try different settings on the memory hole remapping, maybe its worth disabling it?

Try it enabled and disabled and see if you can see a difference in available memory in windows

Although it wont afect memory, you want the second option in that list of three. just means it initalizes the graphics card rather than the IGP first.
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#7
Well there`s your problem
 

Attachments

Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#8
I disabled onboard video, and still the same thing, i guess I will muck around with it a bit more and try wat you said.

wheres my problem francis, I know it says 8192mb of ram but cpu z and everest are the only programs detecting all of my ram, but wondows task manager, running dxdiag and even going to www.srtest.com says that I have only 6654mb total, wierd!.
 
Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#9
by the way francis are you running linux
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#10
Not really. What makes you ask that ?
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,656 (1.69/day)
Likes
2,606
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#11
@Chaos Killa> Are you running Vista Home (prem,Basic,etc.) or Vista Business?
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
3,779 (1.14/day)
Likes
567
Location
Latin America, Uruguay
System Name The Lizard v2.4
Processor Intel Celeron G1840 (for the time being
Motherboard Gigabyte GA-H81-S2PH
Cooling Intel Stock Fan
Memory 16GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) MSI Gaming GTX 750Ti (For the time being)
Storage 500GB Samsung F1, 160GB Maxtor "Older than god"
Display(s) AOC 28' LCD
Case Coolermaster N200
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec VP500P
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores No crashes in the last 24 minutes.
#12
try underclocking the ram to 800 mhs, the amd memory controller cant handle 8gb at 1066
 
Joined
Apr 30, 2008
Messages
4,315 (1.23/day)
Likes
1,015
Location
Multidimensional
System Name Derp!
Processor i7 7700 @ 4.2Ghz Turbo On
Motherboard Gigabyte B250 Phoenix Wifi ITX Motherboard
Cooling Noctua NH-L9i LP Cooler || Cooler Master Fan Pro RGB 120mm x 2
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400mhz RAM
Video Card(s) AMD Reference RX 480 8GB
Storage 250GB SS 960 Evo M.2 || WD Blue 500GB SSD || 2TB SG FC SSHD
Display(s) Hisense 1080p Smart LED HDTV 40inch
Case Fractal Node 202 Mini ITX Case
Audio Device(s) Realtek HD Audio / HDMI Audio Via GPU
Power Supply Corsair SFX 600W PSU
Mouse CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mouse
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Lite L RGB Mem-Chanical Keyboard
Software Windows 10 Home 64bit
Benchmark Scores Later
#13
I am using Windows Vista Home Premium 64bit, and underclocking the ram, I dont want to do that but I will give it a try but before it was working fine and at 1066mhz and was showing full 8192MB of ram, and soz for not answering any sooner, been busy