• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Ram upgrade yes or no?

Joined
Jul 12, 2006
Messages
112 (0.03/day)
Likes
5
Processor C2D E8400 @ 4000
Motherboard Gigabyte DS3
Cooling Stock cooler from E6400
Memory Crucial 800MHz/PC2-6400 Ballistix
Video Card(s) Sapphire Toxic HD6850 @ 950/1150
#1
Currently running E6400 @ 3336MHz

Ram 667 running at 835 6 5 5 15 (2x2G 2x0.5G) Value ram 3Gb

Is it worth upgrading to 1066 and upping multiplyer to 2.5 or running 4 4 4 12 (2x2G) HyperX 4Gb

Don't know anything about ram etc. so if this info makes me look a fool, please accept my apologies.

Machine used mainly for gaming, Board Gigabyte DS3 3.3 32bit vista home premium.

Thanks for all and any help:respect:
 
Last edited:

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#2
more ram is going to have a greater effect, than faster ram.

If you've got 2GB of 667, 4GB of 800 would be a good upgrade (and cheap)
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
112 (0.03/day)
Likes
5
Processor C2D E8400 @ 4000
Motherboard Gigabyte DS3
Cooling Stock cooler from E6400
Memory Crucial 800MHz/PC2-6400 Ballistix
Video Card(s) Sapphire Toxic HD6850 @ 950/1150
#3
I'd be going from 3 to 4, and I know 32 bit would only use about 3.3-3.5 of that,

and the 800 is only a couple of pounds cheaper than 1066.

Is the answer that there would be no noticeable difference.

Thanks for quick response.:toast:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#4
since 3GB is only single channel, there would be a speed boost from adding the fourth stick.

faster memory past 800Mhz, doesnt really make much of a difference - and yours already OC's to 800.
 
Joined
Jul 12, 2006
Messages
112 (0.03/day)
Likes
5
Processor C2D E8400 @ 4000
Motherboard Gigabyte DS3
Cooling Stock cooler from E6400
Memory Crucial 800MHz/PC2-6400 Ballistix
Video Card(s) Sapphire Toxic HD6850 @ 950/1150
#5
since 3GB is only single channel, there would be a speed boost from adding the fourth stick.

faster memory past 800Mhz, doesnt really make much of a difference - and yours already OC's to 800.
Correct me if I'm wrong, I run 2x1Gb and 2x0.5Gb is this dual channel?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
Correct me if I'm wrong, I run 2x1Gb and 2x0.5Gb is this dual channel?
it can be, but its an odd way to do it.


Modern intel chipsets do indeed support dual channel with mismatched pairs - i ran 2x2GB and 2x1GB in dual channel for a while.

Fire up CPU-Z and see what it says.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,263 (1.75/day)
Likes
3,364
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#7
it can be, but its an odd way to do it.


Modern intel chipsets do indeed support dual channel with mismatched pairs - i ran 2x2GB and 2x1GB in dual channel for a while.

Fire up CPU-Z and see what it says.
nvidia chipsets do it also, I ran 2*1 gb and 2*512 mb for almost a year with no problems in this system.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
i havent used anything other than intel and AMD chipsets in recent years - so i cant say whether they work or not. I know intel can do it P35 and up - but not what chipsets in other brands.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,263 (1.75/day)
Likes
3,364
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#9
I did it on my current 750i chipset board, and yes, it ran in dual channel
 

Sir_Real

New Member
Joined
Feb 24, 2009
Messages
706 (0.22/day)
Likes
94
Location
Lincoln England
Processor PC 1: Q6600@3.25,1.34v / PC 2: E8200@3.88,1.35v
Motherboard PC 1: Asus P5Q-SE / PC 2: Asus P5Q-E
Cooling PC 1: Air / PC 2: Air
Memory PC 1: 4gb Ocz PC8500 / PC 2: 4gb Kingston hx PC8500
Video Card(s) PC 1: Saphirre HD4870x2 2GB / PC 2: 2x XFX HD4870 1GB in xfire
Storage PC 1: Samsung 750GB (win7) + Seagate Barracuda 500GB (XP pro) / PC 2: Seagate Barracuda 160GB
Display(s) 2x HANNS-G HH251 24.6" 1980x1080 LCD
Power Supply PC 1: CIT gold 750watt / PC 2: Powercool 850watt modular
Software PC 1: Win7 home 64 + XP pro 32 / PC 2: Win7 home 64
Benchmark Scores PC 1: 3Dmark2006: 18674 PC 2: 3Dmark2006: 19250
#10
Currently running E6400 @ 3336MHz

Ram 667 running at 835 6 5 5 15 (2x2G 2x0.5G) Value ram 3Gb

Is it worth upgrading to 1066 and upping multiplyer to 2.5 or running 4 4 4 12 (2x2G) HyperX 4Gb

Don't know anything about ram etc. so if this info makes me look a fool, please accept my apologies.

Machine used mainly for gaming, Board Gigabyte DS3 3.3 32bit vista home premium.

Thanks for all and any help:respect:
You dont get any improvement in preformance in upping the mutiplier & having the rdram frequency higher than the fsb speed. So best to have the multiplier at 1:1 to get best overclock.

Mind you your current 667 ram isnt really fast enought get the most out your E6400 so i should say you'll be able to hit alittle bit higher overclocks with pc8500 ram. You will also be able to run lower ram clock settings to around 4.4.4.12
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
i've tested 800Mhz vs 1066Mhz with my xeon, and found no difference. there is no way his CPU is being held back by it, since he has OCd past 800Mhz. His timings are somewhat poor, but its not going to affect anything apart from synthetic benchmarks.
 

Sir_Real

New Member
Joined
Feb 24, 2009
Messages
706 (0.22/day)
Likes
94
Location
Lincoln England
Processor PC 1: Q6600@3.25,1.34v / PC 2: E8200@3.88,1.35v
Motherboard PC 1: Asus P5Q-SE / PC 2: Asus P5Q-E
Cooling PC 1: Air / PC 2: Air
Memory PC 1: 4gb Ocz PC8500 / PC 2: 4gb Kingston hx PC8500
Video Card(s) PC 1: Saphirre HD4870x2 2GB / PC 2: 2x XFX HD4870 1GB in xfire
Storage PC 1: Samsung 750GB (win7) + Seagate Barracuda 500GB (XP pro) / PC 2: Seagate Barracuda 160GB
Display(s) 2x HANNS-G HH251 24.6" 1980x1080 LCD
Power Supply PC 1: CIT gold 750watt / PC 2: Powercool 850watt modular
Software PC 1: Win7 home 64 + XP pro 32 / PC 2: Win7 home 64
Benchmark Scores PC 1: 3Dmark2006: 18674 PC 2: 3Dmark2006: 19250
#12
Ye there wont be any difference in pc800 vs pc1066 unless you can get the cpu to overclock to a piont that pc800 ram just isnt fast enough to keep stable. Thats the only reason to go for PC1066.

Ric is only running pc667 so his ram may well be holding the overclock back. ( But yeah it wouldnt be by alot ! )