• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Random freezes for less than 1 second with buzzing sound

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Hello everyone.
For some days now, I'm experiencing weird freezes during video playback (Youtube/Twitch) and gaming. PC just freezes for half a second with a buzzing sound in the headset and continue running after that like nothing happened.

Config details:
R5 2600X @ 3,9 Ghz
MSI B350 Tomahawk
16 GB DDR4 2666 @ 3066 Mhz
SSD M4 Crucial 256 GB (System)
HDD Seagate 450 GB
GTX 1060 6GB
1000W corsair ZSeries PSU
Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Ultimate Performance Power Plan

Bios and all drivers are up to date.
Reinstalling display driver did nothing. (Used DDU)
Reinstalling soundcard drivers did nothing. (Normal uninstall + DDU) Re-sitting the card did nothing.
Removing all OC and loading bios defaults did nothing.
Memtest reports no error.
SMART data is GOOD.
CHKDSK reports no error.
SFC /ScanNow told me there was errors and fixed them but didn't fix my issue.
Messed with power plan settings, no result.

My next guess is a problem with SATA drivers but I don't find anything to update on my motherboard manufacturer site or AMD site (except RAID drivers but I don't do RAID).
Can anyone suggest anything?
Thank you very much
 
Last edited:
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,519 (0.52/day)
Location
Spencerport NY
System Name Master
Processor Pair of Xeon X5675's @ 4.3
Motherboard SR-2 Classified
Memory 12 GB of Corsair Dominator GT's @ 2000 8-8-8-24
Video Card(s) EVGA GTX680
Power Supply EVGA Supernova 750
Get rid of this first.
Ultimate Performance Power Plan
Anything that software does you can do manually.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
I tried all the different power plans of Windows: Balance, High Performance, Ultimate performance. Nothing fixed my problem. So I came back to the latter.
 
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,519 (0.52/day)
Location
Spencerport NY
System Name Master
Processor Pair of Xeon X5675's @ 4.3
Motherboard SR-2 Classified
Memory 12 GB of Corsair Dominator GT's @ 2000 8-8-8-24
Video Card(s) EVGA GTX680
Power Supply EVGA Supernova 750
Any software you use, uses resources. Resources that the rest of your rig could be using. It also introduces potential conflicts into your system.
Windows power plan set to high performance is all you need.
Not saying that is your problem, because it probably isn't.
Problem is a driver conflict.
Probably do to your sound card. Creative is notorious for it.
Remove sound card and drivers from your system and try it.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Thanks for the advice. I'll try the soundcard trick tomorrow.
By the way Ultimate performance is a part of defaults windows powerplans, you just have to activate it via command line. No additional software here.
 
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,519 (0.52/day)
Location
Spencerport NY
System Name Master
Processor Pair of Xeon X5675's @ 4.3
Motherboard SR-2 Classified
Memory 12 GB of Corsair Dominator GT's @ 2000 8-8-8-24
Video Card(s) EVGA GTX680
Power Supply EVGA Supernova 750
I'm sorry. I totally interpreted that as something else. Auslogics makes a Boost program that has Ultimate Power Plan incorporated into it.
I mistakenly assumed that was what you were talking about.

Anyhow, the sound card thing is valid. Let us know how you make out.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
I have removed the soundcard entirely, uninstalled the drivers.
Reactivated HD audio controller in BIOS and installed latest drivers for it + Nahimic 2 (as recommended by the manufacturer site).
I'll comment back tomorrow to tell you if the issue is gone or not.
Thanks.

Back this morning, played some videos (Netflix, Youtube) and to my greatest sadness the issue is still there.

Update 1
Got back with an idea, even if I don't even know if I'm searching in the good direction. :(
In order to get rid of possible driver issues, I dumped completely Realtek stuff and decided to go with stock Microsoft driver as I found online that W10 has a great (better maintained) universal HD audio driver for Realtek stuff apparently. Currently testing...

Update 2
Test failed. Issue is still here. I'm running out of ideas.
 
Last edited:

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Update 3
Re sit the graphic card + dry air treatment. Changed 6 pin connector from psu.
Currently testing...
 

Ebo

Joined
May 9, 2013
Messages
778 (0.28/day)
Location
Nykoebing Mors, Denmark
System Name the little fart
Processor AMD Ryzen 2600X
Motherboard MSI x470 gaming plus
Cooling Noctua NH-C14S
Memory 16 GB G.Skill Ripjaw 2400Mhz DDR 4
Video Card(s) Sapphire RX Vega 56 Pulse
Storage 1 Crucial MX100 512GB SSD,1 Crucial MX500 2TB SSD, 1 1,5TB WD Black Caviar, 1 4TB WD RED HD
Display(s) IIyama XUB2792QSU IPS 2560x1440
Case White Lian-Li PC-011 Dynamic
Audio Device(s) Asus Xonar SE pci-e card
Power Supply Thermaltake DPS G 1050 watt Digital PSU
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Corsair K70
Software windows 10 64 pro bit
I had same problem with my system yesterday, but I never found out what caused it and today everything is working like normal.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
I had same problem with my system yesterday, but I never found out what caused it and today everything is working like normal.
At first I was afraid of a PSU issue, but I think that after a stress test of the whole system I would face a more dramatic outcome than some freeze and buzz in the headset. I really don't know from what it is originating from.
 

Ebo

Joined
May 9, 2013
Messages
778 (0.28/day)
Location
Nykoebing Mors, Denmark
System Name the little fart
Processor AMD Ryzen 2600X
Motherboard MSI x470 gaming plus
Cooling Noctua NH-C14S
Memory 16 GB G.Skill Ripjaw 2400Mhz DDR 4
Video Card(s) Sapphire RX Vega 56 Pulse
Storage 1 Crucial MX100 512GB SSD,1 Crucial MX500 2TB SSD, 1 1,5TB WD Black Caviar, 1 4TB WD RED HD
Display(s) IIyama XUB2792QSU IPS 2560x1440
Case White Lian-Li PC-011 Dynamic
Audio Device(s) Asus Xonar SE pci-e card
Power Supply Thermaltake DPS G 1050 watt Digital PSU
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Corsair K70
Software windows 10 64 pro bit
I tried yesterday, to put on momentum cache for my main SSD, and after I turned that off again, problem went away.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
M4 is not supported for momentum cache. So can't do this trick.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
21,174 (4.22/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.V
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 16 Corsair Vengeance White LED DDR4 3200Mhz {2x8GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
Is the memory you are using on the QVL list? I built a machine 2600 for someone and their build ended up being delayed by about two months because I had to work through so many possible compatibility issues and a lot of it went away when I bought ram off the QVL list.
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,480 (0.90/day)
Processor Intel Core i9 10980XE Custom IHS @ 4.6Ghz 1.16v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme Omega
Cooling EK-Velocity D-RGB, EK-CoolStream PE 360, XSPC TX240 Ultrathin, EK X-RES 140 Revo D5 RGB PWM
Memory G.Skill Trident Z RGB F4-3000C14D 64GB
Video Card(s) AORUS GeForce RTX™ 2080 Ti XTREME WATERFORCE WB 11G
Storage Samsung 960 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, 860 Evo 1TB, WD Blue 3TB
Display(s) LG 43ud79-b
Case Corsair 500D SE EK RGB Fans
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Its your memory overclock most likely not 100% stable
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Is the memory you are using on the QVL list? I built a machine 2600 for someone and their build ended up being delayed by about two months because I had to work through so many possible compatibility issues and a lot of it went away when I bought ram off the QVL list.
Ram worked for a year now without problem so I don't think compatibility is the problem.


Its your memory overclock most likely not 100% stable
I tried removing all overclock, it didn't solve the problem. I did a memtest at 2666 and 3066 and no errors were reported. I guess I can retry it sure. Will put them on XMP for a while. But I already did it and the problem stayed the same. Reporting back if the issue persist.
Testing...
 
Joined
Mar 14, 2009
Messages
4,626 (1.07/day)
Location
Ohio
System Name Rainbow puke/ Orange Poop
Processor AMD Ryzen 3600/ AMD Ryzen 2600x
Motherboard ASRock X570 Gaming 4s/ ASRock B450- pro 4 atx
Cooling Cooler master Master Air/ Corsair H110i
Memory 16GB G.Skill TridentZ 3200MHZ
Video Card(s) Zotac 2080 Super AMP
Storage Corsair 512gb PCI-E 4.0/ 960 EVO 500gb/256gb Inland Premium 2280 M2
Display(s) ACER 144hz 27"
Case Thermaltake Commander C33/ Radimax Gama (LoL)
Power Supply Seasonic
Mouse Red Dragon RGB 602 Griffin
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
Reminds me of an issue I had with an unlocked Phenom 2 x2 565... I unlocked it to a x4 but I got a buzzing/ringing... Anyways I fixed it by reducing the CPU from 3.4ghz to 3.1ghz.
Try running at stock.. CPU/memory
Then try reducing speed

Any performance issues other than the sound?
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Reminds me of an issue I had with an unlocked Phenom 2 x2 565... I unlocked it to a x4 but I got a buzzing/ringing... Anyways I fixed it by reducing the CPU from 3.4ghz to 3.1ghz.
Try running at stock.. CPU/memory
Then try reducing speed
Already loaded optimized defaults, retested it and issue was still there.
 
Joined
Mar 14, 2009
Messages
4,626 (1.07/day)
Location
Ohio
System Name Rainbow puke/ Orange Poop
Processor AMD Ryzen 3600/ AMD Ryzen 2600x
Motherboard ASRock X570 Gaming 4s/ ASRock B450- pro 4 atx
Cooling Cooler master Master Air/ Corsair H110i
Memory 16GB G.Skill TridentZ 3200MHZ
Video Card(s) Zotac 2080 Super AMP
Storage Corsair 512gb PCI-E 4.0/ 960 EVO 500gb/256gb Inland Premium 2280 M2
Display(s) ACER 144hz 27"
Case Thermaltake Commander C33/ Radimax Gama (LoL)
Power Supply Seasonic
Mouse Red Dragon RGB 602 Griffin
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
Already loaded optimized defaults, retested it and issue was still there.
This is a long shot but go into DEVICE MANAGER and try manually updating drivers by RIGHT clicking each device and then Updating the driver's.
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
2,687 (0.54/day)
System Name panda
Processor 6700k
Motherboard sabertooth s
Cooling raystorm block<black ice stealth 240 rad<ek dcc 18w 140 xres
Memory 32gb ripjaw v
Video Card(s) 290x gamer<ntzx g10<antec 920
Storage 950 pro 250gb boot 850 evo pr0n
Display(s) QX2710LED@110hz lg 27ud68p
Case 540 Air
Audio Device(s) nope
Power Supply 750w superflower
Mouse g502
Keyboard shine 3 with grey, black and red caps
Software win 10
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/marsey99/
Try older GPU drivers if you're using GPU acceleration on the videos?
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
So far re-sitting the GPU seems to have done the trick... Thanks for all the suggestions. I keep this on overwatch just in case.
Thank you very much.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.15/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Reminds me of an issue I had with an unlocked Phenom 2 x2 565... I unlocked it to a x4 but I got a buzzing/ringing... Anyways I fixed it by reducing the CPU from 3.4ghz to 3.1ghz.
Try running at stock.. CPU/memory
Then try reducing speed

Any performance issues other than the sound?

enable spread spectrum for interference
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,480 (0.90/day)
Processor Intel Core i9 10980XE Custom IHS @ 4.6Ghz 1.16v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme Omega
Cooling EK-Velocity D-RGB, EK-CoolStream PE 360, XSPC TX240 Ultrathin, EK X-RES 140 Revo D5 RGB PWM
Memory G.Skill Trident Z RGB F4-3000C14D 64GB
Video Card(s) AORUS GeForce RTX™ 2080 Ti XTREME WATERFORCE WB 11G
Storage Samsung 960 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, 860 Evo 1TB, WD Blue 3TB
Display(s) LG 43ud79-b
Case Corsair 500D SE EK RGB Fans
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Ram worked for a year now without problem so I don't think compatibility is the problem.



I tried removing all overclock, it didn't solve the problem. I did a memtest at 2666 and 3066 and no errors were reported. I guess I can retry it sure. Will put them on XMP for a while. But I already did it and the problem stayed the same. Reporting back if the issue persist.
Testing...

Did you complete the memory test as a memory test with 16gb would take longer than a day also try using memtest from TPU run a group of them.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Did you complete the memory test as a memory test with 16gb would take longer than a day also try using memtest from TPU run a group of them.
I did before starting the thread. I ran Memtest86. No errors.
Will do some loops with MemTest64 from TPU, just for good measure.

Edit:
Did 300 loops of Memtest 64 without any error
And the issue is still here...
I think I will downgrade the gpu drivers. I should have done it right away.

Edit2:
Downgrading the drivers didn't help. At this point I have reseted everything to stock clocks (optimized defaults). Still having the issue. Tried to update all the peripherals, windows always saying everything is up-to-date.
 
Last edited:
Joined
May 19, 2007
Messages
4,480 (0.90/day)
Processor Intel Core i9 10980XE Custom IHS @ 4.6Ghz 1.16v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme Omega
Cooling EK-Velocity D-RGB, EK-CoolStream PE 360, XSPC TX240 Ultrathin, EK X-RES 140 Revo D5 RGB PWM
Memory G.Skill Trident Z RGB F4-3000C14D 64GB
Video Card(s) AORUS GeForce RTX™ 2080 Ti XTREME WATERFORCE WB 11G
Storage Samsung 960 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, 860 Evo 1TB, WD Blue 3TB
Display(s) LG 43ud79-b
Case Corsair 500D SE EK RGB Fans
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
It could be related to your audio controller or even your GPU memory i would test both, disable your audio controller and set it to your HDMI output.
 

Ethan_

New Member
Joined
Apr 27, 2019
Messages
13 (0.02/day)
Thanks for the suggestions.
I think that audio controller is out of the equation since I had the same issue with the pci-e souncard aswell as with the onboard audio chip. Concerning GPU memory, what tool can I use? Unigine benchmarks?
 
Top