• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Realtek AIO (All-In-One) Driver Mod for Win7, Win8, Win8.1 & Win10 (POST YOUR MODS)

leslyomg

New Member
Joined
Dec 29, 2018
Messages
12 (0.10/day)
Likes
2
#26
I've been using a mod driver + X-Fi MB5. Will this version created by you give me any improvement?
 
Joined
Jul 30, 2018
Messages
22 (0.08/day)
Likes
4
#27
I've encountered some problems with games crashing when using voice morph or other features ... also the SoundBlaster Connect 2 settings get messed up after restart or randomly ...

Tested on two W10 Pro machines and it happened on both ... went and bought 2 gaming headsets and Dolby Atmos from windows store and call it a day ... don't know what the problem could be but instability hurts my gaming experience so I prefer to stay away from it.
 

leslyomg

New Member
Joined
Dec 29, 2018
Messages
12 (0.10/day)
Likes
2
#28
Can someone make a guide on how to configure everything?
I guess I'm a little lost about it...

I cant even acess the mod panel... Can someone guide me on configuration?


Sem título.jpg
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#29
Can someone make a guide on how to configure everything?
I guess I'm a little lost about it...

I cant even acess the mod panel... Can someone guide me on configuration?


View attachment 113579
Try to consult the audio settings of your system, because your GUI may not support it.

I've been using a mod driver + X-Fi MB5. Will this version created by you give me any improvement?
If your MOD works properly, there is no need to upgrade.
 
Joined
Jan 9, 2010
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#30
same also for me . i cannot access the panel. here is my system. also voicemorph is not showing and im using usb mic.

gigabyte z370 gaming 7
windows 10
alc1220 2018-12-31_15-12-12.png
 

musket

New Member
Joined
Jan 6, 2019
Messages
3 (0.03/day)
Likes
0
#31
My system: Gigabyte Z97-HD3 with an SPDIF bracket.

I want to use the SPDIF to output to my receiver for 5.1 sounds.

The official Realtek driver makes the SPDIF disappear and give the Realtek HD audio name instead. No sound through the SPDIF. Also the Realtek HD Audio manager does not detect the SPDIF. Only the analog audio ports. Strangely if I uninstall the Realtek driver, the name becomes Digital Audio SPDIF but Windows 10 will change it back to Realtek HD Audio sooner than I can have the chance to test if the sound works.

I'm confused as hell. If I uninstall the Realtek audio driver via Control Panel in Windows 10, do I have to run some registry commands to wipe it clean?

I have also disabled automatic Windows driver updates.

So with the above drivers from Alan, can I just run it over whatever I have installed? No need to uninstall first?
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
314 (1.29/day)
Likes
59
#32
My system: Gigabyte Z97-HD3 with an SPDIF bracket.

I want to use the SPDIF to output to my receiver for 5.1 sounds.

The official Realtek driver makes the SPDIF disappear and give the Realtek HD audio name instead. No sound through the SPDIF. Also the Realtek HD Audio manager does not detect the SPDIF. Only the analog audio ports. Strangely if I uninstall the Realtek driver, the name becomes Digital Audio SPDIF but Windows 10 will change it back to Realtek HD Audio sooner than I can have the chance to test if the sound works.

I'm confused as hell. If I uninstall the Realtek audio driver via Control Panel in Windows 10, do I have to run some registry commands to wipe it clean?

I have also disabled automatic Windows driver updates.

So with the above drivers from Alan, can I just run it over whatever I have installed? No need to uninstall first?
Do not uninstall that provided driver. Instead use the update driver via device manager to load the stock Microsoft drivers. I also have that annoyance where addotional outputs are unavailable via Realtek drivers.
Then use APO driver over that stock driver to load DDL/DTS Connect.
 

musket

New Member
Joined
Jan 6, 2019
Messages
3 (0.03/day)
Likes
0
#33
Do not uninstall that provided driver. Instead use the update driver via device manager to load the stock Microsoft drivers. I also have that annoyance where addotional outputs are unavailable via Realtek drivers.
Then use APO driver over that stock driver to load DDL/DTS Connect.
Stock driver meaning the generic HD audio driver? I have read somewhere that loading this sometimes will solve the problem. I will try this first then try Alan's driver.
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
314 (1.29/day)
Likes
59
#35
Stock driver meaning the generic HD audio driver? I have read somewhere that loading this sometimes will solve the problem. I will try this first then try Alan's driver.
Yes, Microsoft High Definition Audio Driver. I use Alanfox2000's APO Driver over that.
 
Last edited:
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#36

musket

New Member
Joined
Jan 6, 2019
Messages
3 (0.03/day)
Likes
0
#37
Just realised my cable with the bracket is not set up right. The Z97-HD3 has a 2-pin SPDIF out header. The bracket is 3 pin. I was just connecting the the SPDIF info and Ground cable to the motherboard. This is apparently OK for Co-axial but I need to wire the 5V cable to a USB pin to supply the optical output.

The above driver probably works although Windows keep showing the Jack information as Internal ATAPI connector.

Will update.....
 

RedPete

New Member
Joined
Jan 7, 2019
Messages
2 (0.02/day)
Likes
0
#39
Hi Alan,

Thank you for the driver and application - RealtekDriver720, I have applied it directly to a clean Windows 10 x64 build.

The driver installs and seems to work, although I don't see options for configuring anything other than stereo in the Creative Sound BlasterX 720 ° suite.

I am trying to obtain Dolby Digital output from the optical S/DPIF.

I don't seem to have any Realtek drivers installed afterwards either, should I be doing something else in addition to installing your package - RealtekDriver720

My Motherboard utilises the ALC1220-VB Enhance chip and is a Gigabyte Z390 Aorus Ultra.

Kind regards,

Peter.
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#40
Hi Alan,

Thank you for the driver and application - RealtekDriver720, I have applied it directly to a clean Windows 10 x64 build.

The driver installs and seems to work, although I don't see options for configuring anything other than stereo in the Creative Sound BlasterX 720 ° suite.

I am trying to obtain Dolby Digital output from the optical S/DPIF.

I don't seem to have any Realtek drivers installed afterwards either, should I be doing something else in addition to installing your package - RealtekDriver720

My Motherboard utilises the ALC1220-VB Enhance chip and is a Gigabyte Z390 Aorus Ultra.

Kind regards,

Peter.
Check the audio properties of your system and you will see more options (SounzRealEXP and Sound Alive).

I dont know whats better: 720º or Xfi 5
720°
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#42
Why?


So maybe I update the windows to the latest version and install this AIO again
Right-click the audio icon, and then click Sounds.
Then click the Playback tab and go to Speakers. Double click. Ready!
 

leslyomg

New Member
Joined
Dec 29, 2018
Messages
12 (0.10/day)
Likes
2
#43
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#47
same also for me . i cannot access the panel. here is my system. also voicemorph is not showing and im using usb mic.

gigabyte z370 gaming 7
windows 10
alc1220 View attachment 113708
try disable front panel jack detect in realtek gui

Fixing SounzRealEXP / VoizRealEXP User Interface
tempsnip.png

Capturar.JPG
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#48
Fixing SounzRealEXP / VoizRealEXP User Interface

FIXED!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Fixed SounzReal | VoizReal User Interface
  • Added support for 24bit in record endpoints
Link to Download Here
 

Neoony

New Member
Joined
Jan 10, 2019
Messages
2 (0.02/day)
Likes
1
#49
FIXED!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Fixed SounzReal | VoizReal User Interface
  • Added support for 24bit in record endpoints
Link to Download Here

Solved, read "Edit" below.
Hello.

I tried this one on Realtek on board ASUS Crosshair VI Hero:
ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220

Audio Adapter: PCI\VEN_1022&DEV_1457&SUBSYS_87351043&REV_00
High Definition Audio Codec: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_1220&SUBSYS_00000000
DeviceInstanceID: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_1220&SUBSYS_10438735&REV_1000\5&C731468&0&0001
Installation was fine. I had to manually change the driver used in windows device manager though.
Iam using Spdif Optical cable and using 5.1, But if I choose Dolby Digital Live 5.1 in windows sounds:
I only get this error and it jumps back to 2 channel:

Same in the HD Audio Manager in Control Panel.

I tried also checking all the options in "Supported formats", didnt help.
When trying the test notes in "Supported formats", it seems to work ok for DTS and Dolby Digital and I can hear it and so does my receiver show up as 5.1

I also tried reinstalling the driver. No change.
Any ideas?


By the way, Until now, I was using a patch to get original realtek drivers to show up the 5.1 option in windows sounds. Without the patch on original realtek drivers there was never such option and 5.1 or DTS would only play if a Video player would set it for example. But many things depend on the windows setting to actually decide to use it.

EDIT:
Oh lol.

For some reason, after I installed it, the "Disable all sound effects" was checked and remained checked even after doing a completely clean realtek driver cleanup and reinstall the modded one.
After I unchecked it, I can use the 5.1 now. Had no idea this would disable 5.1



So it seems I got it working.
Still wish there was also the DTS option, but I can live without it :p

EDIT2: However after the clean install, I dont have that HD Audio Manager in control panel anymore.
And also, "Sound Blaster connect 2" still only has "Stereo" speakers configuration in settings.
So I guess I cant really use any of the effects things.
 
Last edited:
Joined
Mar 1, 2017
Messages
368 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2X4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11 GB
Video Card(s) ZOGIS GT 730 1GB
Storage 1: INTEL SSD 80GB; 2: Hitachi HDS721050CLA362 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case WISECASE WSCV-2121-BP
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply CASEMALL 600W (Auto-Switch)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro
#50
EDIT2: However after the clean install, I dont have that HD Audio Manager in control panel anymore.
And also, "Sound Blaster connect 2" still only has "Stereo" speakers configuration in settings.
So I guess I cant really use any of the effects things.
Go to the Realtek Audio Manager and select the maximum setting for analog audio channels (5.1, 7.1, etc.), right-click the Sound BlasterX icon in the system tray and click Exit, after that it will start again via the Start menu > Sound Blaster Connect 2.
 
Top