• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Realtek Modded Audio Driver for Windows 7, 8.1, 10

Joined
May 20, 2018
Messages
79 (0.11/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 3 2200G
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Soprano FX
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v2004
Joined
May 20, 2018
Messages
79 (0.11/day)
Location
Germany
System Name Metal-Tom-PC
Processor AMD Ryzen 3 2200G
Motherboard ASUS ROG Crosshair VI Extreme
Cooling Boxed
Memory Mushkin DDR4 16 GB
Video Card(s) ASUS RX560 4GB
Storage 1x M2-SSD @256GB/1x Intenso SATA-SSD @120GB/1x Intenso SATA-SSD @240GB/2x WD10EZRX @1TB/1,5 TB HDD
Display(s) 1x Samsung LE40F86BDX (TV)/1x Samsung SyncMaster T240
Case Thermaltake Soprano FX
Audio Device(s) Realtek ALC1220A
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 80+ 750W
Mouse Logitech M210
Keyboard Logitech K260
Software Win 10 Pro x64 v2004

Fonolax

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
6 (0.03/day)
I tested several versions of this mod, even did clean uninstalls with DDU utility. On my asus board this modded driver sets the volume down, like 15db lower than normal, had to roll back to the official ones. Utilities are great, keep the good work. I inspected the utility to activate DTS 5.1 interactive and DTS live now as well.. I saw there is an option that says, volume calibration, does it really works? maybe i can make a final decision after trying to set the volume up. Another problem i had is that in a couple games, they audio went out after a change of map, it didn't happened with official Realtek drivers neither and that is a big deal breaker :(
 

Attachments

Joined
Dec 20, 2017
Messages
9 (0.01/day)
System Name Eight Six
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
Cooling Phanteks PH-TC14PE_BK
Memory Corsair 2x 8GB 3000mhz
Video Card(s) AMD RX 590 Saphire Nitro+
Storage Kingston A400 SSD + 5TB 7200RPM HDD
Display(s) Samsung CF390 27"
Case NZXT S340 Elite White
Audio Device(s) ALC1220
Power Supply BeQuiet Pure Power 11
Mouse Corsair M65 Pro RGB
Keyboard Drevo Tyrfing V2
Software Windows 10 Pro (1909) , Mac OS Catalina
im having an issue with the driver. i can install fine but when i install the DTS 5.1 fix after reboot soundblaster connect 2 shows a message saying Your audio device cannot be detected please check your connection
 

pincoo

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
5 (0.03/day)
How can I get these drivers work? I'm doing several attempts with no results.

I have an old GA-MA790FXT-UD5P with Chip Realtek ALC889A-8 linked to a ONKYO TX-SR501E av receiver and none of these unlocked drivers worked.
Obviously with windows 7 all was ok but now I have Windows 10 1909 and I'm facing the 5.1 problem (the PC outputs only stero sound).
The drivers install fine. If I do the sound test even though DTS is selected it still only does the test sound through the R + L speakers. If I test DDL or DTS ths system outputs only on L+R and soobwoofer.
I can successful select the DTS or DDL sound, the ONKYO receiver report me a DTS or DDL signa, but STEREO. Central speaker and Rear speaker didn't sound.
What's wrong?

Thank you very much for any help!
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
636 (0.98/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)
How can I get these drivers work? I'm doing several attempts with no results.

I have an old GA-MA790FXT-UD5P with Chip Realtek ALC889A-8 linked to a ONKYO TX-SR501E av receiver and none of these unlocked drivers worked.
Obviously with windows 7 all was ok but now I have Windows 10 1909 and I'm facing the 5.1 problem (the PC outputs only stero sound).
The drivers install fine. If I do the sound test even though DTS is selected it still only does the test sound through the R + L speakers. If I test DDL or DTS ths system outputs only on L+R and soobwoofer.
I can successful select the DTS or DDL sound, the ONKYO receiver report me a DTS or DDL signa, but STEREO. Central speaker and Rear speaker didn't sound.
What's wrong?

Thank you very much for any help!
Did you try 5.1 games?
 

pincoo

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
5 (0.03/day)
Yes, but no way! They work in Stereo mode :-(

Just some more info to let you help me (I hope :) ).
The audio is SPDIF connected to the AV receiver, and in the audio control, the DTS or DDL test emits 6 different sounds in this order:
1) Subwoofer;
2) Front left speaker;
3) Front left and Right speakers;
4) Front right speaker;
... and again...
5) FRONT left speaker;
6) FRONT right speaker

the center speaker and the rear L and R speakers are excluded in the test.

If I play a DTS movie with VLC porperly configured (all audio options are ok by my side, if I need to check something in particular, please let me know, I'll do), the AV receiver shows me the correct signal input (DDL or DTS) but in 2.1 mode (Subwoofer + L + R only :-( ).

If I play with Skyrim SE I got the same problem of the movies.

In Windows 7 all was ok.

Any help will be VERY VERY VERY appreciated :)

thank you all!
 

Fonolax

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
6 (0.03/day)
Yes, but no way! They work in Stereo mode :-(

Just some more info to let you help me (I hope :) ).
The audio is SPDIF connected to the AV receiver, and in the audio control, the DTS or DDL test emits 6 different sounds in this order:
1) Subwoofer;
2) Front left speaker;
3) Front left and Right speakers;
4) Front right speaker;
... and again...
5) FRONT left speaker;
6) FRONT right speaker

the center speaker and the rear L and R speakers are excluded in the test.

If I play a DTS movie with VLC porperly configured (all audio options are ok by my side, if I need to check something in particular, please let me know, I'll do), the AV receiver shows me the correct signal input (DDL or DTS) but in 2.1 mode (Subwoofer + L + R only :-( ).

If I play with Skyrim SE I got the same problem of the movies.

In Windows 7 all was ok.

Any help will be VERY VERY VERY appreciated :)

thank you all!
DTS interactive only does 2.1 on games if you want 5.1 or 7.1 on games use analog cables not optical or coaxial :(
 
Joined
Aug 24, 2018
Messages
636 (0.98/day)
System Name Dell Inspiron 7375
Processor AMD Ryzen™ 7 2700U Mobile Processor with Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Memory 16GB (total) 2400MHz DDR4 SODIMM
Video Card(s) Radeon™ RX Vega 10 Graphics
Storage SanDisk X600 SATA SSD 512GB
Display(s) BOE NV13FHM
Audio Device(s) Realtek ALC3253 (Dell Labelling) ALC255 (Real name)
Yes, but no way! They work in Stereo mode :-(

Just some more info to let you help me (I hope :) ).
The audio is SPDIF connected to the AV receiver, and in the audio control, the DTS or DDL test emits 6 different sounds in this order:
1) Subwoofer;
2) Front left speaker;
3) Front left and Right speakers;
4) Front right speaker;
... and again...
5) FRONT left speaker;
6) FRONT right speaker

the center speaker and the rear L and R speakers are excluded in the test.

If I play a DTS movie with VLC porperly configured (all audio options are ok by my side, if I need to check something in particular, please let me know, I'll do), the AV receiver shows me the correct signal input (DDL or DTS) but in 2.1 mode (Subwoofer + L + R only :-( ).

If I play with Skyrim SE I got the same problem of the movies.

In Windows 7 all was ok.

Any help will be VERY VERY VERY appreciated :)

thank you all!
It appears that the receiver is improperly configured. 5.1 bitstreamed DTS should play as 5.1 layout, with side speakers working.
Check first that the bitstreamed signal is properly decoded first.
I have a stupid 5.1 receiver that decodes DTS as 2.0 (it is labelled as 2.0 + digital out; search and verify your receiver is not like that). Crap audio is produced. DTS and DTS-interactive is thus No-Go. At least DD works properly with proper 5.1.
 
Last edited:
Joined
Apr 8, 2018
Messages
40 (0.05/day)
Hi to all! Can you remake this driver -
NEW: ASUS CUSTOM CONTROL PANEL
NEW: DTS INTERACTIVE IN REALTEK DIGITAL INTERFACE (INDEPENDENT)
NEW: DTS UltraPC II IN REALTEK ANALOG INTERFACE (ONLY SUPPORT STEREO MODE OR HEADPHONES)
DOLBY DIGITAL PLUS (ONLY IN REALTEK ANALOG INTERFACE)
DOLBY HOME THEATER v4 (PCEEv4)
DOLBY ATMOS FOR GAMING
A-VOLUTE NAHIMIC 3
ASUS HEADPHONE AMPLIFIER PRESETS

To my chip - ALC3236-VB2
Thanks
 
Joined
Apr 30, 2017
Messages
210 (0.19/day)
Hi to all! Can you remake this driver -
NEW: ASUS CUSTOM CONTROL PANEL
NEW: DTS INTERACTIVE IN REALTEK DIGITAL INTERFACE (INDEPENDENT)
NEW: DTS UltraPC II IN REALTEK ANALOG INTERFACE (ONLY SUPPORT STEREO MODE OR HEADPHONES)
DOLBY DIGITAL PLUS (ONLY IN REALTEK ANALOG INTERFACE)
DOLBY HOME THEATER v4 (PCEEv4)
DOLBY ATMOS FOR GAMING
A-VOLUTE NAHIMIC 3
ASUS HEADPHONE AMPLIFIER PRESETS

To my chip - ALC3236-VB2
Thanks
 

pincoo

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
5 (0.03/day)
It appears that the receiver is improperly configured. 5.1 bitstreamed DTS should play as 5.1 layout, with side speakers working.
Check first that the bitstreamed signal is properly decoded first.
I have a stupid 5.1 receiver that decodes DTS as 2.0 (it is labelled as 2.0 + digital out; search and verify your receiver is not like that). Crap audio is produced. DTS and DTS-interactive is thus No-Go. At least DD works properly with proper 5.1.
Mh... I think your suggestion is good: may be my AV receiver is not properly configured and doesn't manage 5.1 bitstream. I'll check it.
Something I wonder is why with windows 7 it did it well. I upgraded my PC only...
 
Last edited:

pincoo

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
5 (0.03/day)
DTS interactive only does 2.1 on games if you want 5.1 or 7.1 on games use analog cables not optical or coaxial :(
How can I do it?
Why with windows 7 was SPDIF good to repoduce 5.1 audio in games and films?
 

pincoo

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
5 (0.03/day)
How can I do it?
Why with windows 7 was SPDIF good to repoduce 5.1 audio in games and films?
I connected my PC to receiver via jack-TO-RCA cables, I removed the SPDIF connection but in the 5.1 test only the front speakers worked...
:-(

Help me please!!
 

Veralian

New Member
Joined
Dec 14, 2019
Messages
1 (0.01/day)
EDIT : Solved the problem, somehow It took me days of trying but the moment I posted I found a fix, I right clicked on the sound icon > Spatial sound and enable windows sonic.
Hello and huge thanks for the MOD, during the usage I have encountered a problem with it specifically in games.
I ran 3 games that I usually play :
- Dead Cells : Game runs but no sound at all
- Chasm : game doesn't launch
- Spelunky : FATAL ERROR error initializing FMOD
Reverting to official Realtek driver solved the problem. Hope this helps.
 

Attachments

Joined
Dec 20, 2017
Messages
9 (0.01/day)
System Name Eight Six
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard MSI B450 GAMING PRO CARBON AC
Cooling Phanteks PH-TC14PE_BK
Memory Corsair 2x 8GB 3000mhz
Video Card(s) AMD RX 590 Saphire Nitro+
Storage Kingston A400 SSD + 5TB 7200RPM HDD
Display(s) Samsung CF390 27"
Case NZXT S340 Elite White
Audio Device(s) ALC1220
Power Supply BeQuiet Pure Power 11
Mouse Corsair M65 Pro RGB
Keyboard Drevo Tyrfing V2
Software Windows 10 Pro (1909) , Mac OS Catalina
any idea how to get the connect 2 software to work again?
 
Joined
Feb 22, 2018
Messages
9 (0.01/day)
System Name Windows 10 x64 LTSC 1809
Processor Intel Core i5 6600K 3.50GHz
Motherboard ASRock Z170 Extreme6
Cooling Noctua NH-D14
Memory Corsair CMK16GX4M2B3000C15 16GB
Video Card(s) Radeon 5700xt Sapphire Pulse
Display(s) Acer xz321qu
Audio Device(s) Realtek ALC1150
Greetings.
Is there any mod driver version without any dependency of the microsoft store packages? (this called UWP, if i'm correct - my win10 ltsc 1809 seems can't apply them, tried almost all solutions)
Thanks in advance)
p.s. my chip is Realtek ALC1150 (motherboard Z170 Extreme6)
 
Last edited:

Vonray1911

New Member
Joined
Dec 18, 2019
Messages
1 (0.01/day)
DOWNLOAD MY DRIVERS FROM HERE:
VERSION UPDATED TO 6.0.8854.1
  • REALTEK DEFAULT EFFECTS
  • CREATIVE SOUND BLASTER CONNECT 2 (LEGACY)
    • 360°
    • 720°
  • VIA HD AUDIO ENHANCEMENTS
  • REALTEK DEFAULT EFFECTS
  • CREATIVE SOUND BLASTER CONNECT 2 (LEGACY)
    • 360°
    • 720°
  • DTS AUDIO
  • REALTEK DEFAULT EFFECTS
  • CREATIVE SOUND BLASTER CONNECT 2 (LEGACY)
    • 360°
    • 720°
  • NAHIMIC 3
  • ANDREA RENDER/CAPTURE ENHANCEMENTS
IMAGES (WINDOWS 10):

CREATIVE PANEL (LEGACY) WITH 360° LICENSE
View attachment 137616

NAHIMIC 3
View attachment 133729

ANDREA ENHANCEMENTS

RENDER:
View attachment 138461

CAPTURE:
View attachment 138462
1 - Download this file, extract it to your computer and run the application.
2 - Check the box "Customized Platform".
3 - Edit the double fields "VID", "PCI VID" and "Verb VID" and leave as it is in the image below:

View attachment 136200

4 - Click "Save" to save changes and restart your computer.

RESULT IMAGE:

View attachment 136201
1 - Download this file, extract it to your computer and run the application.
2 - Check the box "Customized Platform".
3 - Edit the double fields "VID", "PCI VID" and "Verb VID" and leave as it is in the image below:

View attachment 136202

4 - Click "Save" to save changes and restart your computer.

RESULT IMAGE:

View attachment 136203
ENJOY !!!
Everything is working. Thank you so much.
 
Joined
Apr 14, 2018
Messages
108 (0.14/day)
Location
Almada
System Name Diogo Silva
Processor Intel Core i5 10600KF Processor (6core @4.80Ghz)
Motherboard TUF B360-Pro Gaming
Cooling Cooler Master Hyper TX3i
Memory 2x8 Kingston HyperX KHX2400C12D4
Video Card(s) Asus TUF RTX2060 Gaming 6G
Storage WD WDS500G2B0B Blue 3D SATA M.2 500GB + Toshiba HDD 2Tb
Display(s) Samsung Curved Monitor 27 Pol.
Case Cooler Master with RGB Strip
Audio Device(s) Realtek ALC887 with DTS Custum and Sound Blaster Cinema 5 OUTPUTTING FOR Yamaha RV-X 361
Power Supply Seasonic Core GC 500W 80PLUS Gold
Mouse Asus ROG Pugio II Wireless Gaming Mouse
Keyboard Asus Cerberus
Software Windows 10 Home Single Language (PT-PT) x64
I just install without any problems Pal1000 UAD Driver's, but only outputs Stereo and I want Upmix to 5.1 Surround to Creative APO emulate the Surround Sound and working all Speakers. That is, in order to test all Speakers in Realtek Audio Console only outputs sound in Front Speaker. No ouput any Sound in Center, LFE and Rear Channels.
What I should do?
PLEASE HELP ME Guys :)
1576710056633.png
 

b0urne_

New Member
Joined
Dec 19, 2019
Messages
1 (0.01/day)
Hi there, I have installed AAFDrvInst_HDA_ALL-6.0.8805.1.exe (720 option + Nahimic), but it only installed Sound Blaster Connect + Nahimic and when launched both do not work (it says my system is not compatible W10x64Pro 1909, 18363.535, integrated sound card on X99 OC Formula MOBO (ALC1155 iirc)).
What should I do now?
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
608 (0.51/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (2004)
Hi there, I have installed AAFDrvInst_HDA_ALL-6.0.8805.1.exe (720 option + Nahimic), but it only installed Sound Blaster Connect + Nahimic and when launched both do not work (it says my system is not compatible W10x64Pro 1909, 18363.535, integrated sound card on X99 OC Formula MOBO (ALC1155 iirc)).
What should I do now?
Friend, try one of the latest versions - 6.0.8854.1 (with Andrea) or 6.0.8848.1 (with Dolby Atmos) - available on GitHub in the first post of this thread.
 

Alishmasx

New Member
Joined
Dec 20, 2019
Messages
1 (0.01/day)
Isn't alc668 supported?
I couldn't get it working.
It says no audio output device is installed.
 
Top