• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Realtek Modded Audio Driver for Windows 7, 8.1, 10

antonkaz

New Member
Joined
Apr 8, 2018
Messages
25 (0.04/day)
Hello to all.
Alan please make mod driver for Open Broadcaster Studio!
Thanks for you hard work!
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
NEW DRIVERS RELEASED IN GITHUB
UPDATED VERSION TO 6.0.8895.1

ATTENTION: You will need to uninstall the currently installed version before continuing with this installation. A condition has been imposed for this due to problems reported by some users.


GO TO 1st PAGE
ENJOY!!!
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
since the past 3 of ur drivers i got this error. after a restart all looks fine
This problem is strange, but I will try to solve it.
In the next update, I will change the line of code for these installation arguments.
 
Joined
Jul 24, 2013
Messages
18 (0.01/day)
NEW DRIVERS RELEASED IN GITHUB
UPDATED VERSION TO 6.0.8895.1

ATTENTION: You will need to uninstall the currently installed version before continuing with this installation. A condition has been imposed for this due to problems reported by some users.


GO TO 1st PAGE
ENJOY!!!
Thanks Alan. Issues solved with Win 7 SBConnect 2 and Realtek control panel?

NEW DRIVERS RELEASED IN GITHUB
UPDATED VERSION TO 6.0.8895.1

ATTENTION: You will need to uninstall the currently installed version before continuing with this installation. A condition has been imposed for this due to problems reported by some users.


GO TO 1st PAGE
ENJOY!!!
Same issue No Rltk Control Panel and SB Connect device not detected with Win 7
 

ingaos

New Member
Joined
Sep 8, 2019
Messages
6 (0.04/day)
when i install i get always this error ( on image) i uninstalled my old driver make a rgistry clean driver clean and nothing same error thanks for help
 

Attachments

Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
when i install i get always this error ( on image) i uninstalled my old driver make a rgistry clean driver clean and nothing same error thanks for help
Press WinKey + R in your keyboard ,execute this Command:
cmd /c reg delete HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{F132AF7F-7BCA-4EDE-8A7C-958108FE7DBC}_is1 /f
and retry.
 

ingaos

New Member
Joined
Sep 8, 2019
Messages
6 (0.04/day)
Press WinKey + R in your keyboard ,execute this Command:
cmd /c reg delete HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{F132AF7F-7BCA-4EDE-8A7C-958108FE7DBC}_is1 /f
and retry.
my old driver is the ultimate not AAF driver, i run the command but i still get the same error
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
@ingaos
Open REGEDIT and check this path: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall"
Check if there is a key "{F132AF7F-7BCA-4EDE-8A7C-958108FE7DBC}_is1"
If it exists, delete it.

NEW DRIVERS RELEASED IN GITHUB
UPDATED VERSION TO 6.0.8896.1
NEW FIXES

ATTENTION: You will need to uninstall the currently installed version before continuing with this installation. A condition has been imposed for this due to problems reported by some users.

GO TO 1st PAGE
ENJOY!!!
 
Last edited:

hearnia_2k

New Member
Joined
Feb 13, 2020
Messages
5 (0.42/day)
Just like eH-Sh4dowco I don't get the Realtek Audio Console, and the Sound Blaster Connect app says no device is found. I have an Asrock Z390 Phantom ITX, and it has an ALC1220, the drivers install and show in device manager properly. However, I am running Windows 10 Pro, not Windows 7.

Edit: I tried both 6.0.8896.1 anf 6.0.8895.1

My device ID is:
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_1220&SUBSYS_18492220&REV_1001
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
@hearnia_2k
Open Realtek Audio Device Tweak on your Desktop and click on the button marked in the photo to see if the Realtek Manager opens.
1.jpg


Then, click on the bottom Driver Policy tab and, in the list on the left, check "DrvCtrl40".
Click Save to save your changes, restart your PC and see if it worked.
 

hearnia_2k

New Member
Joined
Feb 13, 2020
Messages
5 (0.42/day)
@hearnia_2k
Open Realtek Audio Device Tweak on your Desktop and click on the button marked in the photo to see if the Realtek Manager opens.


Then, click on the bottom Driver Policy tab and, in the list on the left, check "DrvCtrl40".
Click Save to save your changes, restart your PC and see if it worked.
Same thing, unfortunately. When I clicked to save the red text, 'Has RTKHDAUD.DAT' started to flash.

Capture.PNG


SBCPNG.PNG


If you have any ideas, I am happy to test! Thanks for the efforts on these drivers!

I did check in C:\ProgramData\Creative\SoftwareLock where I only see one file: CTLNBK2HX2.kga

Thanks.
 

F4st1DiO

New Member
Joined
Feb 13, 2020
Messages
1 (0.08/day)
Hi Alan & Forum.
First of all: thank you for this really hard work!
2nd... I'm trying to read all this long thread, but I'm feeling lost because of the lack of a guide. Can someone help me?
Here's my situation:

Brand new build: Mobo is MSI X570 Gaming Pro Carbon.
Output is Logitech z906 via Toslink (so I use the SPDIF interface).

I uninstalled the factory driver and installed your "package". Now I have audio working, Nahimic App and Dolby Atmos installed, but I don't have a Realtek Console where I can put my dirty hands.
The goal is to enable DTS on SPDIF and allow my Z906 to work in true surround. If I dig into the SPDIF properties, under advanced, I have only 2 channels choices... apart for "DTS Interactive (Surround 5.1)" that return me an error if selected.

I already used the Realtek Audio Device Tweaker to enable DTS as per first post.
Many thanks to those who will help me.
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)
Same thing, unfortunately. When I clicked to save the red text, 'Has RTKHDAUD.DAT' started to flash.

View attachment 144751

View attachment 144752

If you have any ideas, I am happy to test! Thanks for the efforts on these drivers!

I did check in C:\ProgramData\Creative\SoftwareLock where I only see one file: CTLNBK2HX2.kga

Thanks.
Check just one thing: Open REGEDIT, press Ctrl + F on your keyboard and search for "MBAPO264.dll" and "MBAPO232.dll" and see if they are found.
 
Last edited:

MasterBeiShen

New Member
Joined
Nov 19, 2019
Messages
20 (0.20/day)
Installed 8896, but no audio was coming out my headphones or speakers whatsoever. Uninstalled and went back to 8895, but now no matter how many times I try, I keep getting "list index out of bounds (17)" error message. Unable to install any drivers at all now.
 

hearnia_2k

New Member
Joined
Feb 13, 2020
Messages
5 (0.42/day)
Check just one thing: Open REGEDIT, press Ctrl + F on your keyboard and search for "MBAPO264.dll" and "MBAPO232.dll" and see if they are found.
Yep, I found the ifrst one in:

Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{0F62DFB3-DB5B-458D-9371-6B45C4582560}\InProcServer32
Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{17AB05B2-E3B4-43FE-885B-06B84E251E5D}\InProcServer32
Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{C69FE6AD-9AA8-45DE-BA75-C72117B21C07}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{0F62DFB3-DB5B-458D-9371-6B45C4582560}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{17AB05B2-E3B4-43FE-885B-06B84E251E5D}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{C69FE6AD-9AA8-45DE-BA75-C72117B21C07}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\PnpLockdownFiles\%SystemRoot%/System32/MBAPO264.dll
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\PnpLockdownFiles\%SystemRoot%/System32/MBAPO264.dll

Found the second one in:

Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\WOW6432Node\CLSID\{d0d09f5b-08dd-4619-aa88-dc9cd2e794d1}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\WOW6432Node\CLSID\{d0d09f5b-08dd-4619-aa88-dc9cd2e794d1}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\PnpLockdownFiles\%SystemRoot%/SysWOW64/MBAPO232.dll
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Classes\CLSID\{d0d09f5b-08dd-4619-aa88-dc9cd2e794d1}\InProcServer32
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\PnpLockdownFiles\%SystemRoot%/SysWOW64/MBAPO232.dll

Thanks for the help!

Should I delete these keys and try again?
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
507 (0.46/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling Stock
Memory 2x4GB Kingston HyperX Fury DDR3 1866MHz + 2+1GB Memory Modules DDR3 1333 = 11GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Intel 320 Series SSD 80GB; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Onboard (Realtek ALC892)
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (1909)

ingaos

New Member
Joined
Sep 8, 2019
Messages
6 (0.04/day)
@ingaos
Open REGEDIT and check this path: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall"
Check if there is a key "{F132AF7F-7BCA-4EDE-8A7C-958108FE7DBC}_is1"
If it exists, delete it.

NEW DRIVERS RELEASED IN GITHUB
UPDATED VERSION TO 6.0.8896.1
NEW FIXES

ATTENTION: You will need to uninstall the currently installed version before continuing with this installation. A condition has been imposed for this due to problems reported by some users.

GO TO 1st PAGE
ENJOY!!!
it work thanks

the Sound Blaster Connect app says no device is found
 

afn5454

New Member
Joined
Oct 6, 2019
Messages
9 (0.06/day)
on 6.0.8896.1 version no control panel on notific or program files,atmos and nahic not work, both unsupported driver .
mb- gig z97d3h
os-wi10 19H2
 
Joined
Oct 21, 2009
Messages
71 (0.02/day)
I lost my license on my uninstaller program so residu seems almost allways to happen, at least many folders, registry keys and stray files are left behind.
Funny enough the registry cleaners i used / tried never delete these dead keys in most cases
This latest version installed pretty easy, and instant worked perfect :D
Again thank you for your insane good work :)
 

jiunshi

New Member
Joined
Feb 14, 2020
Messages
3 (0.27/day)
I installed
6.0.8769.1
6.0.1.8639
2019_03_01
Three versions, but do not start
Can't remove extra drivers
Please help me, thanks
Maybe the relationship of position 0 (internal HD audio bus)?

00.PNG
11.PNG
03.PNG
 

Attachments

jiunshi

New Member
Joined
Feb 14, 2020
Messages
3 (0.27/day)
Google Translate:
I installed
6.0.8769.1
6.0.1.8639
2019_03_01
Three versions but does not work
You also cannot delete the extra drivers
Please help me, thanks
Maybe the relationship of position 0 (internal HD audio bus)?

P.s. Use English, atleast for your text.
Thanks i have corrected
 
Joined
Apr 24, 2019
Messages
84 (0.27/day)
Open CMD as administrator, type this -

pnputil /enum-drivers
This will show all installed driver in ur system. Find the realtek audio driver related oem**.inf file (There could be multiple of them as u say 3 r already in ur system). Uninstall those oem**.inf drivers one by one by following this command-

pnputil /delete-driver oem**.inf /force
** = respected oem driver numbers that r related to realtek, uninstall all of them then restart ur PC. @jiunshi
 
Joined
Feb 9, 2014
Messages
19 (0.01/day)
I installed the latest driver but struggled with another different problem.

I am using a laptop that has 4 audio input/output ports (ALC898), one of them supports 2in1 (Headphones + SPDIF).

My problem is with the 2in1 port. Now it won't work as a normal 3.5 headphone port. It doesn't even recognize if I plugged a cable or not. Now it only says Analog Jack, previously there was another line that has 3.5 jack audio (i can't remember it exactly, but I do remember that it has 3.5)
Although the same port works as a SPDIF port without any problem.

So, how can I get it to work again?
 

Attachments

Top