• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Reinstall Vista 64 Question...two HDDs? All Data erased?

Guttboy

New Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
291 (0.07/day)
Likes
1
Location
Colorado
System Name First Build 2009
Processor Intel E8400 (E0) 3.0GHz
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P
Cooling Xigmatek HDT S1283 (120mm)
Memory G.Skill 4GB (2x2GB) DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) EVGA GTX260
Storage WD Caviar Black 1TB 7200rpm 32MB SATA
Display(s) LG W2600H-PF 25.5" (1920x1200)
Case Cooler Master CM690
Audio Device(s) Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply Corsair 750TX
Software Windows Vista Ultimate 64bit
#1
Hi Folks,

This is a probably simple question but after a couple hours searching the net this morning I can't get a definitive answer.

I have a computer I built that has two separate physical HDDs. On the first HDD, I have some programs and the Vista 64 OS.

On the other HDD, I have a ton of data and a Windows image backup.

What I would like to do is a clean install of Vista on the C: (HDD #1) and leave all my data on the D: (HDD :2).

Where I run into the "issue" is that when clicking on the Backup and Restore center it says:

"Your computer's hard disks will be reformatted and all user data and programs will be replaced with the data and programs on your backups"

I thought by having the two separate physical HDD's I would prevent ALL the data on the computer from being erased?

Any help would be appreciate....Thanks !

:)
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#2
remove the secondary drive? Then re-install? re-install cannot affect a drive not connected!
 

Guttboy

New Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
291 (0.07/day)
Likes
1
Location
Colorado
System Name First Build 2009
Processor Intel E8400 (E0) 3.0GHz
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P
Cooling Xigmatek HDT S1283 (120mm)
Memory G.Skill 4GB (2x2GB) DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) EVGA GTX260
Storage WD Caviar Black 1TB 7200rpm 32MB SATA
Display(s) LG W2600H-PF 25.5" (1920x1200)
Case Cooler Master CM690
Audio Device(s) Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply Corsair 750TX
Software Windows Vista Ultimate 64bit
#3
cadaveca....I understand that but am looking to see if I have to do this for future knowledge. thoughts?
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,641 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#4
i always use clean install, erase the partition, create new partition, format then install
i guess you need file recovery right now
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,546 (3.88/day)
Likes
10,908
Location
Parkland County, Alberta
System Name Gamer
Processor Intel i7-6700K (ES)
Motherboard MSI Aegis TI
Cooling Custom Dragon Cooler
Memory 16 GB Kingston HyperX 2133 MHz C13
Video Card(s) 2x MSI GAMING GTX 980
Storage 2x Intel 600P
Display(s) Dell 3008WFP
Case MSI Aegis Ti
Mouse MSI Interceptor DS B1
Keyboard MSI DS4200 GAMING Keyboard
Software Windows 10 Home
#5
cadaveca....I understand that but am looking to see if I have to do this for future knowledge. thoughts?
Yes, you should ALWAYS install with just a single drive connected.

And I'll explain why:

If the drive you decide to install on is not PHYSICALLY the primary drive, the PHYSICAL primary drive will get the boot partition. Of course, this can lead to loss of data.

So, rather than have any issue, I'm pretty sure most of us here install with just a single drive connected.
 

Guttboy

New Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
291 (0.07/day)
Likes
1
Location
Colorado
System Name First Build 2009
Processor Intel E8400 (E0) 3.0GHz
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P
Cooling Xigmatek HDT S1283 (120mm)
Memory G.Skill 4GB (2x2GB) DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) EVGA GTX260
Storage WD Caviar Black 1TB 7200rpm 32MB SATA
Display(s) LG W2600H-PF 25.5" (1920x1200)
Case Cooler Master CM690
Audio Device(s) Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply Corsair 750TX
Software Windows Vista Ultimate 64bit
#6
Ok thanks!

I have the data backed up now so shouldnt be an issue, but I am going to attempt the reinstall with both drives connected and see what happens. Wish me luck!

I am hoping that the new reinstall goes smoothly as it has been 2 years since the initial install :)

I did do a backup image in Vista but wanted to try to reinstall from disk. I have had many programs installed and run since then and now have the PC the way I like it. I will probably make another "backup copy" within vista....perhaps it will speed up the process if something occurs...aka kids/wife/friends add something they shouldn't....:)
 

Guttboy

New Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
291 (0.07/day)
Likes
1
Location
Colorado
System Name First Build 2009
Processor Intel E8400 (E0) 3.0GHz
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P
Cooling Xigmatek HDT S1283 (120mm)
Memory G.Skill 4GB (2x2GB) DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) EVGA GTX260
Storage WD Caviar Black 1TB 7200rpm 32MB SATA
Display(s) LG W2600H-PF 25.5" (1920x1200)
Case Cooler Master CM690
Audio Device(s) Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply Corsair 750TX
Software Windows Vista Ultimate 64bit
#7
Hmmmmmm.....

Things didn't go quite as planned :(

The data is still there but there are still some folders that are showing up from the installation. That were there previously. I also inadvertently made the vista install on the other drive...OOPS.

Very confusing for me.

I want to WIPE everything off of this now but am unsure.....will do some more digging