• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Rig started running really slow! (More info inside)

Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#1
Hiya folks.

So, I've had my rig for some time now, and yeah, it's not top-notch anymore, but it still shouldn't be this slow.

You can see my specs at the sidethingie.

Anyway; It started a while ago now, but today it was just crazy. At times my rig takes 5 seconds to get the pop-up window up when right-clicking a folder, and Firefox keeps going "Not Responding" when opening new tabs (or hanging when doing so for a couple of seconds).

Also, earlier I unpacked some compressed files, which normally is not a problem on my quadcore, however, it tooks around 20secs for my rig to just open up Firefox while WinRar was extracting.

This leads me to believe that something is wrong, though I do doubt that it's a virus, I tend to not have troubles with those (aKa, I'm running Kaspersky Internet Security).

I've been pondering at the idea of a full-system format (Except my backup HDD's), but would like to know some possible solutions before I do that.

Thanks ahead of time,
Valen.
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#2
Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#3
Already have Malwarebytes, detects nothing.

Also have CCleaner, and the Uniblue registry program, if anyone knows that one.

I think I'll try defragging my HDD, see how it goes.

Thank you!
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#4

Metropolis

New Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
46 (0.01/day)
Likes
5
Processor C2Q Q9450 @ 3.75Ghz
Motherboard Asus P5K Pro
Memory 4GB Corsair Dominator
Video Card(s) Asus 4870 1GB
Storage x2 Samsung F1 750GB
Display(s) Yuraku 24
Case Antec 900
Audio Device(s) Creative X-fi
Power Supply Corsair 750W
Software Vista 64 Sp2
#5
I wonder if the large file bug is still present with kaspersky

basically unzipping, downloading large files etc would make the RAM usage shoot through the roof, try redoing what you did unzip and launch firefox and keep an eye on the RAM/CPU usage, i know the issue is still present in 2009 of kaspersky but no idea about 2010, worth a try

or you could uninstall, restart and try unzipping then launch firefox
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#6
Well, just sitting here right now with my less programs running than my rig starts up with, the ram usage is at 2,3gb. Even in Vista, that seems like a lot to me?

I actually didn't know about that file bug, and I have been using KIS for years now. Will check up on that, thanks!
 
Joined
Nov 18, 2006
Messages
2,964 (0.73/day)
Likes
397
Location
your local vending machine
System Name HTPC||Lenovo IBM ThinkPad
Processor AMD Phenom II x4 965 stock 3.4GHz||Intel C2D T9300 @ 2.5GHz
Motherboard Zotac 890GX-ITX WiFi||Lenovo 8918CTO
Cooling Stock 3x 120's||Stock stuff
Memory 8GB (2x4GB) DDR3 6-6-6-15||3GB DDR2
Video Card(s) Asus 3870x2||nVidia Quadro NVS 140M
Storage 1TB Seagate Barracuda, 1x 2TB WD EARX ||Hitachi 160GB 7200RPM
Display(s) Samsung T260HD||
Case SilverStone Grandia GD05||
Audio Device(s) on-board||on-board
Power Supply Cooler Master 450W||6-cell
Software Windows 7 Pro x64||Windows 7 Pro x64/Linux Mint x64
#7
Well, just sitting here right now with my less programs running than my rig starts up with, the ram usage is at 2,3gb. Even in Vista, that seems like a lot to me?
2.3GB for Vista does seem like a lot. Check and see what process or processes are using the most of it. Or how many.
Maybe the program(s) may have something to do with it.
 
Joined
Apr 21, 2008
Messages
5,230 (1.48/day)
Likes
661
Location
IRAQ-Baghdad
System Name MASTER
Processor Core i7 3930k run at 4.4ghz
Motherboard Asus Rampage IV extreme
Cooling Corsair H100i
Memory 4x4G kingston hyperx beast 2400mhz
Video Card(s) 2X EVGA GTX680
Storage 2X Crusial M4 256g raid0, 1TbWD g, 2x500 WD B
Display(s) Samsung 27' 1080P LED 3D monitior 2ms
Case CoolerMaster Chosmos II
Audio Device(s) Creative sound blaster X-FI Titanum champion,Creative speakers 7.1 T7900
Power Supply Corsair 1200i, Logitch G500 Mouse, headset Corsair vengeance 1500
Software Win7 64bit Ultimate
Benchmark Scores 3d mark 2011: testing
#8
maybe it is over heat problem check out cpu temp
 
Joined
Dec 4, 2008
Messages
399 (0.12/day)
Likes
64
Location
United Kingdom.
System Name i7 Rig.
Processor i7 3930K @ 4Ghz
Motherboard Asus Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling Custom, Liquid Cooled.
Memory 32gb DDR3 2133mhz Corsair Dominator Platinum
Video Card(s) 2x Gigabyte 780Ti Gigahertz Edition in SLI
Storage 1TB Samsung 850 EVO SSD
Display(s) 1x 30" Dell U3011, 2x 24" Dell U2414H
Case Corsair Obsidian 900D
Audio Device(s) Asus Xonar Essence STX
Power Supply be quiet! Power Zone 1000W
Mouse Corsair Gaming CG M65 RGB
Keyboard Corsair Vengeance K70 Brown MX
Software Windows 7 Premium 64-Bit
#9
With that kind of RAM usage, I would vote for a heavy clean up using a third party uninstaller like "Revo Unistaller" to get rid of some process, or do a fresh install.
You might want to check your "startup" in msconfig as well.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,108 (9.57/day)
Likes
13,538
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#10
Hiya folks.

So, I've had my rig for some time now, and yeah, it's not top-notch anymore, but it still shouldn't be this slow.

You can see my specs at the sidethingie.

Anyway; It started a while ago now, but today it was just crazy. At times my rig takes 5 seconds to get the pop-up window up when right-clicking a folder, and Firefox keeps going "Not Responding" when opening new tabs (or hanging when doing so for a couple of seconds).

Also, earlier I unpacked some compressed files, which normally is not a problem on my quadcore, however, it tooks around 20secs for my rig to just open up Firefox while WinRar was extracting.

This leads me to believe that something is wrong, though I do doubt that it's a virus, I tend to not have troubles with those (aKa, I'm running Kaspersky Internet Security).

I've been pondering at the idea of a full-system format (Except my backup HDD's), but would like to know some possible solutions before I do that.

Thanks ahead of time,
Valen.
do you use sleep mode? i've been having similar issues waking up from S3 sleep states. a fresh reboot always works fine.
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#11
The proccesses running at the most memory is svchost.exe.
At this very instance, the top 3 is so:
svchost.exe : ~135.000k - A lookup a few mins later: ~120.000k
svchost.exe : ~132.000k - A lookup a few mins later: ~69.000k
SearchIndexer : ~53.000k

And then falling from there. Once in a while, one svchost proccess also hogs around half of my cpu, from which I can only recover by rebooting or closing the proccess, after which the proccess restarts by itself (The latter being usually that Aero theme closes down, switching to some ugly stock windows, then switching back to Aero after a few minutes).

My cpu, according to DFI SmartGuardian, is running at 45C right now. (I have Firefox with two tabs and a few basic startup programs running such as MemTurbo (Which sucks imho). So I would practically call that an idle temperature. It usually goes up to around 58C when playing WoW (I think), but maybe I should give it a stress test?

I don't use sleepmode.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,108 (9.57/day)
Likes
13,538
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#12
sounds like you need to reinstall windows.
 
Joined
Nov 18, 2006
Messages
2,964 (0.73/day)
Likes
397
Location
your local vending machine
System Name HTPC||Lenovo IBM ThinkPad
Processor AMD Phenom II x4 965 stock 3.4GHz||Intel C2D T9300 @ 2.5GHz
Motherboard Zotac 890GX-ITX WiFi||Lenovo 8918CTO
Cooling Stock 3x 120's||Stock stuff
Memory 8GB (2x4GB) DDR3 6-6-6-15||3GB DDR2
Video Card(s) Asus 3870x2||nVidia Quadro NVS 140M
Storage 1TB Seagate Barracuda, 1x 2TB WD EARX ||Hitachi 160GB 7200RPM
Display(s) Samsung T260HD||
Case SilverStone Grandia GD05||
Audio Device(s) on-board||on-board
Power Supply Cooler Master 450W||6-cell
Software Windows 7 Pro x64||Windows 7 Pro x64/Linux Mint x64
#13
Holy ferk! :eek: I've never had svchost take that many resources!

sounds like you need to reinstall windows.
I'd have to agree with Mussels on this one.
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#14
Yeah, I had a feeling it would come to that. Good thing I have 3 HDD's for my backups then.

Thanks for all your help folks, I'm sure a lot of it will also help after my reinstall of Windows.
 
Last edited:

Metropolis

New Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
46 (0.01/day)
Likes
5
Processor C2Q Q9450 @ 3.75Ghz
Motherboard Asus P5K Pro
Memory 4GB Corsair Dominator
Video Card(s) Asus 4870 1GB
Storage x2 Samsung F1 750GB
Display(s) Yuraku 24
Case Antec 900
Audio Device(s) Creative X-fi
Power Supply Corsair 750W
Software Vista 64 Sp2
#15
Yeah a format/install should clear it, sounds like some malware or virus has infected the system files
 
Joined
Apr 11, 2009
Messages
921 (0.29/day)
Likes
186
Location
London, UK
Processor AMD FX 8350 Black Edition @ 4.2Ghz
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 Rev 4.0
Cooling Corsair H100i
Memory Samsung Green 16GB 30nm 1600Mhz DDR3
Video Card(s) XFX HD 7950 DD 3GB @ 850/5000Mhz
Storage 240GB Intel 520 SSD + 2TB Seagate Barracuda
Display(s) ASUS PB278Q 27" QHD
Case Fractal Design R5 Black
Power Supply Seasonic Platinum 760W
Mouse Corsair Raptor M40
Keyboard Corsair Raptor K50
Software Windows 10 Pro
#16
Joined
Apr 20, 2008
Messages
243 (0.07/day)
Likes
7
System Name Silverstorm
Processor Intel Core i5 2500k
Motherboard Gigabyte GA-P67A-D3-B3 (Rev. 2.0)
Memory 2x4GB Kingston HyperX PC3-12800 1600MHz CL9-9-9-27
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 760 2GB
Storage 250GB Samsung 840 EVO SSD, 1TB WD Caviar Green, 2x500GB Seagate Barracuda, 2TB WD Elements (ext)
Display(s) Samsung S24B300 + HP w2207h
Case Fractal Design Define R4 Black Pearl
Audio Device(s) 7.1 CH HD Audio (Onboard)
Power Supply OCZ StealthXStream 800W
Software Microsoft Windows 10 Pro 64bit
#17
I've successfully reinstalled to Windows 7 Ultimate x64 and EVERYTHING seems to run much smoother already, even WoW.
 
Joined
May 15, 2008
Messages
2,863 (0.82/day)
Likes
272
Location
Brasil
System Name Sovereign // HTPC
Processor i7 3770k 4.2 // i7 3770k 4.2
Motherboard Maximus V Gene // Sabertooth Z77
Cooling Noctua D14 // Intel HSF
Memory 16GB Samsung // 16GB VengeanceLP
Video Card(s) Deciding // 660 DC2
Storage OS (X25-M), Data (Seagate 1TB) // Samsung 840 120GB & bunch of drives
Display(s) Samsung T240HD // LG TV
Case TJ08e // Grandia GD08
Audio Device(s) DT880 Pro 250 ohm // TV speakers
Power Supply Seasonic Plat 1000 // Seasonic Gold 760
Software Windows 8 Pro x64 // Windows 7 Pro x64
#18
reformat
 

rammolo

New Member
Joined
Mar 23, 2009
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#19
maybe youll want to give a try to system restore, essentially is a back-up/ restore of the registry

start/all programs/accesorioes/system tools/system restore

It has saved my bacon several times. good luck