• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Road bumps in new AMD Phenom II Rig

Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#1
So got all the parts together today for my AMD P2 Rig. Basically, it with won't post, or posts and freezes around when it is initializing USB devices. The LCD read out will either be like 4E, 49, 50, or 52, and in the manual 50 is initializing USB devices. It was doing this when I had my USB mouse hooked up via USB to PS/2 adapter and directly connected via USB. When it freezes at 52, it generally has read all 8GB of ram. The only thing I can think of is maybe when I was cleaning the CPU to get it read, some Arctic Clean got on the bottom. It looks dry to me and posts fine, so I am starting to wonder if I got a bad board or CPU or??? Thanks in advance guys.

EDIT: Om the manual it says to reset the CMOS to fix the error with USB, but I've done that, pulled the battery, everything and still get that error.

DFI LP DK 790FXB-M2RSH
AMD Phenom II 940 BE (Stock heatsink, Xig DK is too big to fit all my ram.)
4x2GB G.SKill PI Black 800MHz
PNY XLR8 Geforce 9800GTX+
Seagate 7200.10 500GB SATAII
Silverstone Strider ST1000 1000w
 
Joined
Apr 1, 2008
Messages
2,817 (0.79/day)
Likes
604
System Name HTC's System
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asrock Taichi
Cooling NH-C14
Memory G.Skill Kit 16GB DDR4 F4 - 3200 C16D - 16 GTZB
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 480 OC 4 GB
Storage 2 * Samsung 1 TB HD103UJ
Display(s) LG 27UD58
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse Logitech Performance MX
Software Ubuntu 16.04 LTS
#2
Try to boot it with only one stick of RAM and see if it manages to post that way.
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#3
Good call, posted fine, going to try 2 sticks for dual channel now and see if that goes any better.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#4
**subscribed**

I'm wondering....

For 4 sticks wouldn't a touch of extra cpu core voltage help? Just curious as my AMD knowledge is close to none.

Hopefully you get it resorted dark! I wanna see some awesome benches. ;)

Off-Topic: When you get the PNY card?
 
Joined
Apr 1, 2008
Messages
2,817 (0.79/day)
Likes
604
System Name HTC's System
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asrock Taichi
Cooling NH-C14
Memory G.Skill Kit 16GB DDR4 F4 - 3200 C16D - 16 GTZB
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 480 OC 4 GB
Storage 2 * Samsung 1 TB HD103UJ
Display(s) LG 27UD58
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse Logitech Performance MX
Software Ubuntu 16.04 LTS
#5
Good call, posted fine, going to try 2 sticks for dual channel now and see if that goes any better.
You're welcome.

When changing from 4*2GB PI 7200 to 2*1GB 6400 (for testing with MemTest), it refused to boot and i found that if i placed just 1 stick it would boot just fine.

The same was true when i wanted to change back to 4*2GB PI 7200: It would only boot if i tried it with one stick only first.
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#6
Update, only single channel has worked so far. Manually set the timings and volts and it posted correctly with 2 sticks in dual channel once, now is doing the same thing it was before. I have gotten it to post and started installing windows with 2 sticks in single channel.
 
Joined
Apr 1, 2008
Messages
2,817 (0.79/day)
Likes
604
System Name HTC's System
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asrock Taichi
Cooling NH-C14
Memory G.Skill Kit 16GB DDR4 F4 - 3200 C16D - 16 GTZB
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 480 OC 4 GB
Storage 2 * Samsung 1 TB HD103UJ
Display(s) LG 27UD58
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse Logitech Performance MX
Software Ubuntu 16.04 LTS
#7
Update, only single channel has worked so far. Manually set the timings and volts and it posted correctly with 2 sticks in dual channel once, now is doing the same thing it was before. I have gotten it to post and started installing windows with 2 sticks in single channel.
Try all the sticks with auto-detect timings, and then put the timings manually (if auto-detect works, ofc).

I'm not too familiar with AMD systems: last one i owned was a AMD64 3200 in a K8V-SE: it was a while ago.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#9
Try upping the NB volts a little since you have all the RAM slots occupied.
AMD boards have a NB? I thought all memory transactions were done in the memory controller on the cpu? OK now I am confused.....
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#10
They have NB and upping the volts on it will usually fix memory instability whether it be 1066 sticks or 4 dimms. I know my dad has to have the nb higher than stock on our HTPC since it has a 2gbx4 setup.
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#11
Does DCTs Mode matter, options are Ganged and Unganged?
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#12
Unganged
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#13
I think I have a bad slot or bad stick of ram, leaning towards the latter.
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#14
Yea it sounds like the board, RMA that sucker and the ram too if it's not much more on shipping or anything. Might as well, never know..
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#15
Well have to test the ram, got 2 sticks running fine in dual chan currently. Will test better for that later, for now just want to start playing with it.
 
Joined
Sep 5, 2004
Messages
1,870 (0.39/day)
Likes
249
Location
The Kingdom of Norway
System Name Wiak's Gaming Rig 2017
Processor Ryzen 1700X
Motherboard ASUS PRIME X370-PRO
Cooling Noctua
Memory Corsair Vengenace LPX 3200 CL16 @ 2933
Video Card(s) MSI Radeon 480 8GB Gaming X
Storage Samsung 960 EVO 500GB / Samsung 850 EVO 1TB
Case Corsair 200R
Power Supply Corsair AX850
Mouse Corsair Sabre Laser
Keyboard Logitech Orion Brown (G610)
#16
try upping the ram voltage and use auto-detect
some bioses and ram chips dont play nice togheter
 
Joined
Aug 11, 2007
Messages
2,310 (0.61/day)
Likes
637
Location
If I told u.. I'd have to kill u
System Name Budget Gamer v2
Processor Phenom II X4 955BE (3.6GHz)
Motherboard Biostar A880G+
Cooling Noctua NH-U12P
Memory 4GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) Sapphire 6870 1GB (985/1120)
Storage WD VelociRaptor 150GB
Display(s) AOC 2436Vh 24" HDMI
Case NZXT H2 Classic
Power Supply Coolmax 700W 80%+
Software Windows 7 Ultimate
#17
I had an Asus board that did this same thing, would run 2 sticks duel channel with no problems, when all 4 sticks were inserted it would not post. I RMA'ed the board, Asus sent it back saying nothing was wrong with it. Ended up just running 2x2GB in it. :shadedshu
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#18
Yea, think that's what it going to happen for me.