• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RTX2080 Strix records video with artifacts.

Boltyanskiy

New Member
Joined
Jan 14, 2021
Messages
6 (0.67/day)
Hi, guys. I have a problem with my RTX2080. The problem appeared after six months of use, and since then, it has been in the same state. I mean, I can play all games without artifacts on my screen, but I can't record them, though I work with video editing. I have to use the x264 codec to record video with my Ryzen 5 3600. At the approximate period when the problem appeared, I used MSI afterburner to overclock the card (Idk, +50-100 GPU clock, I experimented), and I remember that I had visual bugs during the drivers installation (upgrade). But after restarting my PC, the bugs were gone. I hope you can help with my problem.

What I already tried and what didn't help.

  1. I tried to use my GPU on another PC.
  2. Reinstalling drivers (clean uninstalling too)
  3. Reinstalling Windows 10 (tried Windows 7 too)
  4. Switching the BIOS mode on GPU.

I think the last thing that I didn't try is reinstalling GPU's BIOS.
What do you think? Thanks in advance for your response.

I attached the screenshot from Mud Runner video, so you can see the artifats. I must add that it doesn't matter if the GPU is loaded or not. There are artifacts even if I record desktop.
 

Attachments

  • photo_2020-11-27_22-26-53.jpg
    photo_2020-11-27_22-26-53.jpg
    75.8 KB · Views: 38
Joined
Feb 14, 2012
Messages
1,179 (0.36/day)
Location
Romania
System Name "No name"
Processor Ryzen 2700X 50Th Anniversary Edition
Motherboard X570 AORUS Elite
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3200Mhz
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti
Storage Adata 512GB SSD, WD30PURX
Display(s) AOC CQ32G1
Case SilentiumPC Signum SG1V EVO TG ARGB
Audio Device(s) ALC Codec + Maudio AV32 and Fiio E10k + Audiotehnica TAD 400
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Logitech G203
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Did you try to undervolt the GPU ? also try to lower the GPU and vRAM frequency by say 100Mhz and see if you still get that problem. Also did you try with another monitor or a TV and another DP/HDMI port and cable ?
 
Joined
Jan 2, 2020
Messages
408 (1.05/day)
System Name Kiste
Processor AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard ASUS ROG Strix B550-F
Cooling Corsair iCue H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) MSI RTX 3090 Gaming X Trio, and a collection with many different AMD, Ampere/Turing/Pascal Cards.
Storage Samsung 980 Pro 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB, Crucial MX500 2TB (Backup)
Display(s) LG 27GL850-B QHD 144Hz
Case NZXT H710 Black
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 750W Platinum
Mouse Logitech G903 Lightspeed Hero, G502 Hero Special Edition, Zowie EC-2A
Keyboard Logitech G915, Corsair K95 RGB Platinum
don't touch the bios.

run your card stock and try it again.
 
Joined
Jan 2, 2020
Messages
408 (1.05/day)
System Name Kiste
Processor AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard ASUS ROG Strix B550-F
Cooling Corsair iCue H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) MSI RTX 3090 Gaming X Trio, and a collection with many different AMD, Ampere/Turing/Pascal Cards.
Storage Samsung 980 Pro 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB, Crucial MX500 2TB (Backup)
Display(s) LG 27GL850-B QHD 144Hz
Case NZXT H710 Black
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 750W Platinum
Mouse Logitech G903 Lightspeed Hero, G502 Hero Special Edition, Zowie EC-2A
Keyboard Logitech G915, Corsair K95 RGB Platinum

Boltyanskiy

New Member
Joined
Jan 14, 2021
Messages
6 (0.67/day)
does it happen when you drop the GPU by a 100 Mhz and the memory by let's say 500?
It does. Artifacts appear on the recorded video. But I tried -502 GPU and -502 Memory (it's maximum in MSI afterburner) and I can't catch artifacting with my eyes. But this is not the solution, because with those frequencies I can't get decent FPS in 1440p.
800$ card (2019) with one of the best cooling system and I'm having this weird problem. I would've given up if it stopped working, but it works. I play Cyberpunk, it's loaded up to 90-95%, temperature is 70. I don't know what is wrong with recording.

Did you try to undervolt the GPU ? also try to lower the GPU and vRAM frequency by say 100Mhz and see if you still get that problem. Also did you try with another monitor or a TV and another DP/HDMI port and cable ?
I tried everything you mentioned except for undervolting. I don't know why, but MSI afterburner doesn't allow me to edit the voltage curve, though I enabled all the associated settings.
 
Joined
Jan 2, 2020
Messages
408 (1.05/day)
System Name Kiste
Processor AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard ASUS ROG Strix B550-F
Cooling Corsair iCue H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) MSI RTX 3090 Gaming X Trio, and a collection with many different AMD, Ampere/Turing/Pascal Cards.
Storage Samsung 980 Pro 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB, Crucial MX500 2TB (Backup)
Display(s) LG 27GL850-B QHD 144Hz
Case NZXT H710 Black
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 750W Platinum
Mouse Logitech G903 Lightspeed Hero, G502 Hero Special Edition, Zowie EC-2A
Keyboard Logitech G915, Corsair K95 RGB Platinum
It does. Artifacts appear on the recorded video. But I tried -502 GPU and -502 Memory (it's maximum in MSI afterburner) and I can't catch artifacting with my eyes. But this is not the solution, because with those frequencies I can't get decent FPS in 1440p.
800$ card (2019) with one of the best cooling system and I'm having this weird problem. I would've given up if it stopped working, but it works. I play Cyberpunk, it's loaded up to 90-95%, temperature is 70. I don't know what is wrong with recording.


I tried everything you mentioned except for undervolting. I don't know why, but MSI afterburner doesn't allow me to edit the voltage curve, though I enabled all the associated settings.
well that does not matter.. if the card is stable it is stable.


sounds more like something defective.
i'd RMA it (if they can provide a replacement card since it is so hard to get cards in many parts of the world)
if not i'd just keep using it (maybe somewhere in the future you'll randomly find a fix for it. or it's a driver issue.. who knows)
 
Joined
Jan 2, 2020
Messages
408 (1.05/day)
System Name Kiste
Processor AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard ASUS ROG Strix B550-F
Cooling Corsair iCue H150i RGB Pro XT
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) MSI RTX 3090 Gaming X Trio, and a collection with many different AMD, Ampere/Turing/Pascal Cards.
Storage Samsung 980 Pro 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB, Crucial MX500 2TB (Backup)
Display(s) LG 27GL850-B QHD 144Hz
Case NZXT H710 Black
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 750W Platinum
Mouse Logitech G903 Lightspeed Hero, G502 Hero Special Edition, Zowie EC-2A
Keyboard Logitech G915, Corsair K95 RGB Platinum
What does it mean? I bought this card in my local market, I had only 1 year warranty :)
what do you mean with "local market"?

did you bought it from a retailer or used/private?

ASUS has a 3 year warranty
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
9,298 (3.08/day)
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MGK-1 RGB (Kaith Blue)
Software Win 10 Professional 64 bit
what recording software are you using?

if youre using shadow play, try using a different capture program to see if the shadow play function is the issue. you already have Afterburner, set the recording function & test to see if the artifacts appear still

dont mess with the bios
 
Joined
Jan 8, 2020
Messages
501 (1.31/day)
Location
Maryland, USA
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
Cooling CPU: bequiet! Dark Rock 4. Case fans: 2x bequiet Silent Wings 3 140s, 2x Silent Wings 3 120s
Memory 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3000 C15
Video Card(s) Sapphire NITRO+ RX 5700 XT
Storage 500 GB Samsung 860 Evo, 1 TB WD Blue 3D M.2, 1 TB Inland Professional
Display(s) MSI Optix MAG271CQR 1440p 144Hz, MSI Optix MAG241C 1080p 144Hz
Case Fractal Design Meshify C Black
Audio Device(s) Philips SHP9500 + V-Moda BoomPro
Power Supply EVGA SuperNOVA G3 80+ Gold 750W
Mouse Razer Mamba Wireless
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Pro S - Cherry MX Browns
I bought it new but in my country there are no official retailers.
Reach out to the card manufacturer's support (MSI, EVGA, Asus, etc).
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
9,298 (3.08/day)
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MGK-1 RGB (Kaith Blue)
Software Win 10 Professional 64 bit
Reach out to the card manufacturer's support (MSI, EVGA, Asus, etc).
^^ is a good idea, IF you have a receipt. but im getting the impression this cards origins are 'shady'
 

Boltyanskiy

New Member
Joined
Jan 14, 2021
Messages
6 (0.67/day)
what recording software are you using?

if youre using shadow play, try using a different capture program to see if the shadow play function is the issue. you already have Afterburner, set the recording function & test to see if the artifacts appear still

dont mess with the bios
I use different recording sowtware : Bandicam, OBS, Shadowplay - it doesn't matter. If I choose NVENC or h264 GPU mode, I get artifacts. If I record h264 CPU or x264 - everything is fine, but my CPU is pretty weak for recording in good quality.

^^ is a good idea, IF you have a receipt. but im getting the impression this cards origins are 'shady'
Man, it's not shady. I'm from Uzbekistan, there are no official stores from vendors like ASUS or something. I have box, documentation and everything. The box was sealed when I bought it.
But, as I said, this is not official retailer that's why the seller gives 1 year warrany for GPU and write on the warranty list the date when warranty expires. And yes, they don't give the receipts. That's how we live :rolleyes:

Reach out to the card manufacturer's support (MSI, EVGA, Asus, etc).
I asked ASUS about this problem, they said "try your GPU in another PC". I did it - it didn't help. I don't think they will help me :)
 
Joined
Jan 8, 2020
Messages
501 (1.31/day)
Location
Maryland, USA
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
Cooling CPU: bequiet! Dark Rock 4. Case fans: 2x bequiet Silent Wings 3 140s, 2x Silent Wings 3 120s
Memory 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3000 C15
Video Card(s) Sapphire NITRO+ RX 5700 XT
Storage 500 GB Samsung 860 Evo, 1 TB WD Blue 3D M.2, 1 TB Inland Professional
Display(s) MSI Optix MAG271CQR 1440p 144Hz, MSI Optix MAG241C 1080p 144Hz
Case Fractal Design Meshify C Black
Audio Device(s) Philips SHP9500 + V-Moda BoomPro
Power Supply EVGA SuperNOVA G3 80+ Gold 750W
Mouse Razer Mamba Wireless
Keyboard CoolerMaster Masterkeys Pro S - Cherry MX Browns
I asked ASUS about this problem, they said "try your GPU in another PC". I did it - it didn't help. I don't think they will help me :)
That's just an initial troubleshooting step. Report back to them that trying in a different PC didn't help. While I'm not exactly sure how it works in other countries, even if the card is no longer covered under manufacturer warranty, you would think they'd at least be able to diagnose the problem for you and potentially fix it for a price.
 
Joined
Oct 15, 2011
Messages
109 (0.03/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 3700X
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Crucial MX500 500 GB SSD
Display(s) Acer KG271U bmiippx
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 2004
I use different recording sowtware : Bandicam, OBS, Shadowplay - it doesn't matter. If I choose NVENC or h264 GPU mode, I get artifacts. If I record h264 CPU or x264 - everything is fine, but my CPU is pretty weak for recording in good quality.


Man, it's not shady. I'm from Uzbekistan, there are no official stores from vendors like ASUS or something. I have box, documentation and everything.
I'm afraid that for CPU encoding, it will require at least a Ryzen 7 3700X. (or at least a previous gen 8C/16T Ryzen)
 
Top