• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RX 470 4GB OC bios fail :(

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
Hello, I have a problem.

I bought a used Shappire RX 470 4GB OC graphics card (samsung memory) and it turned out to be broken (displays artifacts). I suspect that it was used in a cryptocurrency miner so I came up with the idea of uploading a new bios to it. The only one I found was: 113-349PS-U41 and the original was loaded: 113-349S4-U41. So I thought it was worth a try. I started ATIFlash and then it happened... I forgot to make a backup file (I know, I know im dumb) and loaded a new bios. From now on, I am unsuccessfully trying to find the original version: 113-349S4-U41. Now the card won't start :(

Can anyone help me?
 

Durvelle27

Moderator
Staff member
Joined
Jul 10, 2012
Messages
5,798 (1.89/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Processor AMD Ryzen 5 5600X
Motherboard ASRock B550M Pro4
Cooling China Rock 4
Memory Oloy 32GB(2x16GB) DDR4 3600MHz
Storage Sandisk X300 512GB + Seagate 3TB
Display(s) Vizio 43" V Series 4K HDR VRR
Case DeepCool Matrexx 55 w/ 3x120mm Intake + 4x120mm Exhaust
Audio Device(s) Samsung 5.1 Setup
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
Can you post pictures of the labels on the back of the card
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Sometimes they are on the side of the heatsink
 

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
Label:
IMG_1881.JPG


I managed to run the system on the second card. Below screen with GPU-Z:
RX 470 GPU-Z.jpg
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Can we get your system specs please, because the 1st card and second card you are talking about will not match eachother exactly.

So there is confusion here now.
 
Last edited:

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
Can we get your system specs please, because the 1st card and second card you are talking about will not match eachother exactly.

So there is confusion here now.
Hi, I could not answer because I was sick. I did not quite understand the question. This is the current view of the GPU-Z card. The second card is Asus RX 570 and is borrowed from my father :)
Do you know where to get the original card bios? and maybe there is another way to revive it? Please help :/
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
Back up your current bios then use atiflash in Windows and download this bios file, run atiflash as administrator and flash and reboot.

www.techpowerup.com/vgabios/209700/209700

Here's another that should work.

https://www.techpowerup.com/vgabios/191291/191291
I have uploaded both versions from your post and the card still does not display the image...
It seems to me that I will have to experiment with voltage. Do you agree? Can I do anything else?
As I wrote, I have concerns that this card could work in digger.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
You're sure the flash was successful and to the correct card, can you post a gpuz screenshot after you've flashed, booting with the 2nd card that works then choosing the 470 on the gpuz drop down
 

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
The program showed that the flash was correct. This is the specification of both cards:

RX470.gif
RX570.gif
flash.png
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
Can you physically inspect the vram and confirm they are indeed Samsung. You said in your 1st post it displayed artifacts, now it doesn't display anything or still the same?

Also upload the bios you had on it to begin with so I can have a look at it.
 

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
Can you physically inspect the vram and confirm they are indeed Samsung. You said in your 1st post it displayed artifacts, now it doesn't display anything or still the same?

Also upload the bios you had on it to begin with so I can have a look at it.
After 1st flashing the card doesn't display anything and so far none of the bios versions has fix it.
Unfortunately, I do not have the original bios (yes I know it was a fatal mistake), but before the flash I made a photo in the ATIFlash and it was the version: 113-349S4-U41
Vram is Samsung. Below the photos of the card (I cleaned the old paste from the GPU and applied a new one) :
IMG_1872.JPG
IMG_1870.JPG
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
Upload the bios you had on it that artifacted.

The 2 I linked you to are literally the only 2 out of 40 for the Sapphire 4GB 470 with Samsung vram and the same device id and subsystem ID that match your card so should have worked....
Back up your current bios then use atiflash in Windows and download this bios file, run atiflash as administrator and flash and reboot.

www.techpowerup.com/vgabios/209700/209700

Here's another that should work.

https://www.techpowerup.com/vgabios/191291/191291
Unless anyone chimes in with another idea, I'd contact Sapphire support, they're normally quite helpful as I recently received stock bio files for a 580 4GB after raising a ticket.
 
Last edited:

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)
The problem is that I do not have a copy of this bios with artifacts, because I overwritten it with a new one :(
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Check the heatsink you rem9ved from the card for white stickers please
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.48/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Take a picture of the face of heatsink and post it here please.

Also please take a clear close up picture of one of the ram chips please
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I'm sorry I didn't write back earlier.

I think it might be:

SAMSUNG 646
K4641325FE - HC28

View attachment 121174View attachment 121175View attachment 121176
Thats good enough.

Ok that is a non platinum card

If your card has a bios switch, do not flash the bios that is working only the broken one

These files may or may not work
https://www.techpowerup.com/vgabios/206081/206081

https://www.techpowerup.com/vgabios/209700/209700

https://www.techpowerup.com/vgabios/205785/205785

https://www.techpowerup.com/vgabios/191291/191291

Heres the tool you need to flash

https://www.techpowerup.com/download/ati-atiflash/

Follow this video

Thanks @F7GOS
 
Last edited:

dominoRX

New Member
Joined
Apr 5, 2019
Messages
9 (0.02/day)

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,442 (6.22/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,103 (4.54/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
The bit I circled looks a bit odd, like it may have been repaired previously.
IMG_1872.JPG
 
Top