• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RX 470 Problem 43

Valex

New Member
Joined
Jan 27, 2022
Messages
4 (0.03/day)
It started while I was trying to overclock the Radeon software ... While everything was fine, slanted lines appeared on the screen and the computer froze. After forcibly turning it off, when I turned it on I noticed that the resolution has decreased and that annoying vertical stripes have appeared that occupy part of the screen. On "device management" the card showed error 43, the monitor was at 64Hz. On GPU-Z the card frequency was 0. Important values were unknown. Please help me
 

Attachments

  • 20220127_204507.jpg
    20220127_204507.jpg
    2.8 MB · Views: 36
  • 20220127_203901.jpg
    20220127_203901.jpg
    1.7 MB · Views: 31
  • 20220127_203929.jpg
    20220127_203929.jpg
    2.2 MB · Views: 27
  • 20220127_203959.jpg
    20220127_203959.jpg
    2.4 MB · Views: 26
Joined
Mar 28, 2018
Messages
1,422 (0.91/day)
Location
Arizona
System Name Space Heater MKIV
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASUS TUF Gaming X570-PLUS WiFi
Cooling Noctua NH-U14S, 3x Noctua NF-A14s
Memory 2x16GB Team T-Force Dark Z DDR4-3600 C18 1.35V
Video Card(s) PowerColor RX 6800 XT Red Devil (2250MHz @1100mV)
Storage 1TB WD Black SN750, 2x1TB Crucial MX500 (striped array), LG WH16NS40 BD-RE
Display(s) Monoprice 35" 3440x1440p 100Hz
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) Edifier R1700BT, Samson SR850
Power Supply Corsair RM850x, CyberPower CST135XLU
Mouse Logitech MX Master 3
Keyboard Logitech G610 Orion Brown
Software Windows 10 LTSC 2021
There's a chance you damaged the video memory or the GPU core itself if you cranked the clocks and especially the voltage too high. Or it could be as simple as a corrupted BIOS.

If you haven't already, try reinstalling your GPU drivers. Do a "factory reset" when reinstalling.

If that doesn't work, you could try reflashing the BIOS. Take the cooler off, get detailed pictures of the GPU core, the memory, and any stickers on the card so we can find the correct BIOS.
 

Valex

New Member
Joined
Jan 27, 2022
Messages
4 (0.03/day)
There's a chance you damaged the video memory or the GPU core itself if you cranked the clocks and especially the voltage too high. Or it could be as simple as a corrupted BIOS.

If you haven't already, try reinstalling your GPU drivers. Do a "factory reset" when reinstalling.

If that doesn't work, you could try reflashing the BIOS. Take the cooler off, get detailed pictures of the GPU core, the memory, and any stickers on the card so we can find the correct BIOS.
I checked: the bios has not been modified ... I just overclocked and stressed the card too much ... Regarding the GPU drivers, I have already tried to reinstall them but without success. Thanks a lot anyway
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,021 (2.34/day)
Location
Romania
System Name Office1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k / Ryzen 7 5700G
Motherboard Gygabyte H110M / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling Zalman / AMD
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro
Hello.
From what i saw in those pictures i can confirm that you have damaged the memory chips from the card.
I have one card that makes the same errors and i went with it to a repair shop where they confirmed the damage.
Sorry mate
 
Joined
Mar 28, 2018
Messages
1,422 (0.91/day)
Location
Arizona
System Name Space Heater MKIV
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASUS TUF Gaming X570-PLUS WiFi
Cooling Noctua NH-U14S, 3x Noctua NF-A14s
Memory 2x16GB Team T-Force Dark Z DDR4-3600 C18 1.35V
Video Card(s) PowerColor RX 6800 XT Red Devil (2250MHz @1100mV)
Storage 1TB WD Black SN750, 2x1TB Crucial MX500 (striped array), LG WH16NS40 BD-RE
Display(s) Monoprice 35" 3440x1440p 100Hz
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) Edifier R1700BT, Samson SR850
Power Supply Corsair RM850x, CyberPower CST135XLU
Mouse Logitech MX Master 3
Keyboard Logitech G610 Orion Brown
Software Windows 10 LTSC 2021
Now, if you can find someone who can do board-level repair, it is possible to replace memory chips on GPUs.

But then you'd need to source replacement GDDR5 chips, and I don't know how difficult or expensive that is.
 

Valex

New Member
Joined
Jan 27, 2022
Messages
4 (0.03/day)
Hello.
From what i saw in those pictures i can confirm that you have damaged the memory chips from the card.
I have one card that makes the same errors and i went with it to a repair shop where they confirmed the damage.
Sorry mate
I'm destroyed. Thank you so much mate
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,021 (2.34/day)
Location
Romania
System Name Office1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k / Ryzen 7 5700G
Motherboard Gygabyte H110M / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling Zalman / AMD
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro
You either have luck to find a board with GPU dead, but i would suggest to search on Ebay or Aliexpress for those chips.
Open the card, make a picture of those Chips and start search the exact code as you have
 

Valex

New Member
Joined
Jan 27, 2022
Messages
4 (0.03/day)
Now, if you can find someone who can do board-level repair, it is possible to replace memory chips on GPUs.

But then you'd need to source replacement GDDR5 chips, and I don't know how difficult or expensive that is.
Now I'll see what to do ... Thanks a lot

O hai la fortuna di trovare una scheda con la GPU morta, ma suggerirei di cercare su Ebay o Aliexpress quei chip.
Apri la carta, fai una foto di quei Chip e inizia a cercare il codice esatto che hai
Ok I will. Thank you!
 
Joined
Mar 28, 2018
Messages
1,422 (0.91/day)
Location
Arizona
System Name Space Heater MKIV
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASUS TUF Gaming X570-PLUS WiFi
Cooling Noctua NH-U14S, 3x Noctua NF-A14s
Memory 2x16GB Team T-Force Dark Z DDR4-3600 C18 1.35V
Video Card(s) PowerColor RX 6800 XT Red Devil (2250MHz @1100mV)
Storage 1TB WD Black SN750, 2x1TB Crucial MX500 (striped array), LG WH16NS40 BD-RE
Display(s) Monoprice 35" 3440x1440p 100Hz
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) Edifier R1700BT, Samson SR850
Power Supply Corsair RM850x, CyberPower CST135XLU
Mouse Logitech MX Master 3
Keyboard Logitech G610 Orion Brown
Software Windows 10 LTSC 2021
Here's a video that shows the process of replacing memory chips on a GPU.


Find someone who knows their way around a hot-air rework station and get some memory chips from eBay or Aliexpress.

EDIT: Found someone who did a memory upgrade on an RX 480, so that's even more relevant to your situation.

 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
36,591 (6.68/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
It started while I was trying to overclock the Radeon software ... While everything was fine, slanted lines appeared on the screen and the computer froze. After forcibly turning it off, when I turned it on I noticed that the resolution has decreased and that annoying vertical stripes have appeared that occupy part of the screen. On "device management" the card showed error 43, the monitor was at 64Hz. On GPU-Z the card frequency was 0. Important values were unknown. Please help me
Need system specs, what vid input are you using on the monitor, output on card?

Did you just buy this card?
 
Top