• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RX 580 4GB Pulse booting directly into desktop (no bios)

Joined
Dec 14, 2021
Messages
8 (0.22/day)
Location
Tuzla
System Name Just another game
Processor i5-12600k
Motherboard Gigabyte z690 UD DDR4
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory G.Skill 16GB Aegis 3200Mhz
Video Card(s) RX 580
Storage M.2 NVMe 500gb Adata
Display(s) 24" LG Flatron 2350
Case Titan 2 MS
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic Prime GX 650W Gold+
Hey guys, I got a new system except the graphics card for obvious reasons....

i5-12600k
Gigabyte Z690 UD DDR4
16gb G. Skill 3200
Sea Sonic Prime 650w
m.2 500GB drive
Sapphire RX 580 Pulse 4GB Hynix memory

Did a test bench without the card just to try the new components before putting everything in the case and all was great and detected.
After putting everything together and turning on the PC for the first time all I got was a black screen when using the rx580 for the first time with the new stuff (which worked just the day before on my 10+ year old MB and CPU)

Switched my cable back to integrated so I could install OS, also I installed AMD driver while using the integrated and it detected my card which was still in the slot.
After that I turned the PC off switched back to my GPU and now it boots directly into desktop, no chance to get into bios, monitor stays on standby and turns on at desktop while the VGA light on my MB is always on but everything works even hours of gaming and benchmarks....

Here is the bios of my GPU that I uploaded using GPU-Z and the attachment of GPU-Z screenshot.

It says "Warning: You are viewing an unverified BIOS file." and It's not in the database even though I think one of the 2 bios on the site for my card is the same, which is this one right?

Do you think a bios flash could fix this or something else?
Tried DVI-D, HDMI and DP to DVI adapter cables, same results. CSM is disabled and and secure boot is on if I remember correctly, been some time since I saw my bios...
One guy managed to fix this by installing some bios fix from nvidia for 10 series cards, same problem as mine but there is no such thing from amd.

Also here is a video, you can see the switching MB led lights from CPU to RAM and then stuck at the VGA led and the turning on and off of my keyboard and mouse more then once....

Thanks for any help...
 

Attachments

  • GPU.gif
    GPU.gif
    25.6 KB · Views: 27
Last edited:
Joined
Nov 25, 2021
Messages
15 (0.28/day)
System Name Poor Latin American X10
Processor Intel 10600KF
Motherboard H510M-A Prime
Cooling Some Chinese Tower with 4 heatpipes
Memory 8x8 3200 KLEVV soon released H510 do not overclock memory... 2666
Video Card(s) XFX RX 470 4GB as undervolted as possible.
Storage 2x250GB SSD EVO 850 2~2 2TB very shady HD
Display(s) ACER KG241 75hz(80hz)
Case Some Akasa
Audio Device(s) Logitech G633
Power Supply 650w Gamemax GM650
Mouse Logitech G305
Keyboard Redragon Switch Brown chinese i guess....
VR HMD don't know what it is
Software Windows 11 Pro
Second hand card or modified bios at some point?

The reason that happens is the bios signature is not matching with your board so you lose that feature... the only way to fix that is by flashing the original bios without any modification
 
Last edited:
Joined
Dec 14, 2021
Messages
8 (0.22/day)
Location
Tuzla
System Name Just another game
Processor i5-12600k
Motherboard Gigabyte z690 UD DDR4
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory G.Skill 16GB Aegis 3200Mhz
Video Card(s) RX 580
Storage M.2 NVMe 500gb Adata
Display(s) 24" LG Flatron 2350
Case Titan 2 MS
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic Prime GX 650W Gold+
Second hand card or modified bios at same point?

The reason that happens is the bios signature is not matching with your board so you lose that feature... the only way to fix that is by flashing the original bios without any modification
second hand, don't know if it mined, so now all that's left is picking the right bios :S
 
Joined
Nov 25, 2021
Messages
15 (0.28/day)
System Name Poor Latin American X10
Processor Intel 10600KF
Motherboard H510M-A Prime
Cooling Some Chinese Tower with 4 heatpipes
Memory 8x8 3200 KLEVV soon released H510 do not overclock memory... 2666
Video Card(s) XFX RX 470 4GB as undervolted as possible.
Storage 2x250GB SSD EVO 850 2~2 2TB very shady HD
Display(s) ACER KG241 75hz(80hz)
Case Some Akasa
Audio Device(s) Logitech G633
Power Supply 650w Gamemax GM650
Mouse Logitech G305
Keyboard Redragon Switch Brown chinese i guess....
VR HMD don't know what it is
Software Windows 11 Pro
Joined
Oct 22, 2014
Messages
13,106 (4.95/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E3-1260L v5
Motherboard MSI E3 KRAIT Gaming v5
Cooling Tt tower + 120mm Tt fan
Memory G.Skill 16GB 3600 C18
Video Card(s) Asus GTX 970 Mini
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Do not flash the GPU.
Black screen at boot is a known bug for those cards, switch to integrated if you need to enter the Bios, or mash the appropriate key when the capslock lights up during boot sequence.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
33,481 (6.30/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Do not flash the GPU.
Black screen at boot is a known bug for those cards, switch to integrated if you need to enter the Bios, or mash the appropriate key when the capslock lights up during boot sequence.
I will be looking at files, typically its an old ass bios

second hand, don't know if it mined, so now all that's left is picking the right bios :S
Please get a gpu-z screenshot, i need it for ram
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
910 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
No need to frantically mash anything. :)
Simplest way to go to BIOS is from INSIDE Windows 10/11 to do this:
"Enter BIOS from Windows Settings" part -->

Now, if doing that gives a totally black screen and does not allow viewing BIOS various screens, I am not sure it will help. :)
He might need to indeed use the built-in GPU as you guys say.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
33,481 (6.30/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
No need to frantically mash anything. :)
Simplest way to go to BIOS is from INSIDE Windows 10/11 to do this:
"Enter BIOS from Windows Settings" part -->

Now, if doing that gives a totally black screen and does not allow viewing BIOS various screens, I am not sure it will help. :)
He might need to indeed use the built-in GPU as you guys say.

Dude, Some newer gpu bios and mobo bios fix the issue with uefi.

Also since the creation of SSDs I have to constantly tap delete, that is with my rig and the Ryzen 5800 i just built.
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
910 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
Try it my way -- no need to tap anything. :)
I am not saying tapping key(s) necessarily fails, I am saying the go to UEFI BIOS "from inside Windows 10/11 OS" method may be easier, simpler in some cases. :)

(Of course, this is only if the Windows 10/11 OS actually boots fine and is not broken - if not, then it cannot work.)
 
Last edited:
Joined
Dec 14, 2021
Messages
8 (0.22/day)
Location
Tuzla
System Name Just another game
Processor i5-12600k
Motherboard Gigabyte z690 UD DDR4
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory G.Skill 16GB Aegis 3200Mhz
Video Card(s) RX 580
Storage M.2 NVMe 500gb Adata
Display(s) 24" LG Flatron 2350
Case Titan 2 MS
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic Prime GX 650W Gold+
I will be looking at files, typically its an old ass bios


Please get a gpu-z screenshot, i need it for ram
Thx, here its the same ss i did in the main post if that's what you mean
 

Attachments

  • gpu.gif
    gpu.gif
    25.6 KB · Views: 9

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
33,481 (6.30/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Thx, here its the same ss i did in the main post if that's what you mean
Sorry go to the advanced tab and look at the pull down and change from general to memory and post here, i need to know if its AJR or MJR hynix ram
 
Joined
Dec 14, 2021
Messages
8 (0.22/day)
Location
Tuzla
System Name Just another game
Processor i5-12600k
Motherboard Gigabyte z690 UD DDR4
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory G.Skill 16GB Aegis 3200Mhz
Video Card(s) RX 580
Storage M.2 NVMe 500gb Adata
Display(s) 24" LG Flatron 2350
Case Titan 2 MS
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic Prime GX 650W Gold+
Sorry go to the advanced tab and look at the pull down and change from general to memory and post here, i need to know if its AJR or MJR hynix ram
here it is
edit: some more ss
 

Attachments

  • mem.gif
    mem.gif
    46.5 KB · Views: 9
  • bar.gif
    bar.gif
    13.8 KB · Views: 11
  • bi.gif
    bi.gif
    18 KB · Views: 9
Joined
Mar 10, 2010
Messages
9,682 (2.23/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo/ Asus strix scar II/Trig
Processor Amd R5 5600G/ Intel 8750H/3800X
Motherboard Crosshair hero8 impact/Asus/crosshair hero 7
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu ek suprim Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3600cas14 16Gb in four sticks./16Gb/16GB
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked/Rtx 2060/GTX 1060
Storage Silicon power 1TB nvme/8Tb external/1Tb samsung Evo nvme 2Tb sata ssd/1Tb nvme
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync.dellshiter
Case Lianli p0-11 dynamic/strix scar2/aero cool shiter
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi/Asus stock /850 watt ?
Mouse Roccat Kova/ Logitech G wireless
Keyboard Roccat Aimo 120
VR HMD Oculus rift
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8726 vega 3dmark timespy/ laptop Timespy 6506
Do not flash the GPU.
Black screen at boot is a known bug for those cards, switch to integrated if you need to enter the Bios, or mash the appropriate key when the capslock lights up during boot sequence.
While using Hdmi only, display port won't show bios, known through experience.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
33,481 (6.30/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
here it is
edit: some more ss
Ok it is AJR ram

While using Hdmi only, display port won't show bios, known through experience.
I think it's an old bios correlation

These are whats compatible however they all are 2017 11 15, you would need to peel through them to find anything that may have a gop update in description.

 
Joined
Dec 14, 2021
Messages
8 (0.22/day)
Location
Tuzla
System Name Just another game
Processor i5-12600k
Motherboard Gigabyte z690 UD DDR4
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory G.Skill 16GB Aegis 3200Mhz
Video Card(s) RX 580
Storage M.2 NVMe 500gb Adata
Display(s) 24" LG Flatron 2350
Case Titan 2 MS
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic Prime GX 650W Gold+
Ok it is AJR ram


I think it's an old bios correlation

These are whats compatible however they all are 2017 11 15, you would need to peel through them to find anything that may have a gop update in description.

ah, I'm not familiar with that stuff and I don't even know what "gop" means ;p so not in the mood to brick my card...:S
But thanks a lot for the help and your time o7
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
9,682 (2.23/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo/ Asus strix scar II/Trig
Processor Amd R5 5600G/ Intel 8750H/3800X
Motherboard Crosshair hero8 impact/Asus/crosshair hero 7
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu ek suprim Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3600cas14 16Gb in four sticks./16Gb/16GB
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked/Rtx 2060/GTX 1060
Storage Silicon power 1TB nvme/8Tb external/1Tb samsung Evo nvme 2Tb sata ssd/1Tb nvme
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync.dellshiter
Case Lianli p0-11 dynamic/strix scar2/aero cool shiter
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi/Asus stock /850 watt ?
Mouse Roccat Kova/ Logitech G wireless
Keyboard Roccat Aimo 120
VR HMD Oculus rift
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8726 vega 3dmark timespy/ laptop Timespy 6506
ah, I'm not familiar with that stuff and I don't even know what "gop" means ;p so not in the mood to brick my card...:S
But thanks a lot for the help and your time o7
Gop is graphics output ports I think and tells the card how many and what type of graphics outputs(physical) it has ,try and find a matching GPU with the right hdmi and other ports.
 
Top