• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Rx 580 Stuttering and fps drops Coil Whine

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
First of all, im very sorry about my English in this text, but i need help from experts.

I've bought new rx 580 Saphire Nitro+ 8gb, and since then my games run worse then before.

My specs:
Processor
: Intel i5 7400
RAM: 2x 4gb 2133mhz (DDR4) In dual chanell
Graphics: Rx 580 Saphire Nitro+ 8gb Special Edition
Motherboard: Asus H110M-R
Ssd 240gb, HDD 7.2k rpm 1TB
PSU: Raidmax 735w Rx-735 RGB Semi-modular
OS: Win 10 Pro
Monitor: Asus VG245H 75hz refresh, FreeSync

Issue: When i start the game, coil whine from GPU gets noisy, first i thought its my PSU, but i ruled that out by buying new one (had LC power 600w) then, while loading game it stops, but almost synchronised fps drops almost to 0, swirching menues in PUBG and Fortnite also stops it and drops fps to 0 for a moment. When the games is loaded and i try to move ingame, move mouse i get unexplainable tears,Coil whine is super loud and stoping with frame drops to 0, nothing is smooth, also changing the settings ingame doesnt fix anything, same thing happens on low and ultra, and changing the setting doesnt give me more fps, for ex. in Quake Champions, i have 120fps on both low with resolution 640x480 and ond ultra with 1080x 1920. Lags and tears are always present no matter what game i play. Also 4k videos in full screen do stutter. Plugged in gtx 1050 2gb, everything runs smooth...

What i've tried:
*Fresh install of Win 10 - nothing
*Used DDU uninstaller to clean drivers then fresh installation of gpu drivers - nothing

*Tried drivers 19.1.1, 19.1.2, 18.12.1, 18.3.4, 17.11.1, 17.11.4 - nothing
* Tried in Wattman and Afterburner: undervolting, changed clock speeds up and down, memory, power slider to 50%, GPU scaling on and off, freesync on and off, all of settings in amd driver program -nothing
*Disabled bunch of services, Gamebar, Xbox, disabled HPET, disabled DVR, changed in bios, intel Speed Step on and off, Turbo boost on and off, RAM voltage...

Every help will be highly apricieted because i dont want to return it and wait 20days for them in store to help.me..
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
313 (1.15/day)
Location
south wales uk
System Name 1. xtreemchaos VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.2700x @4.2 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus b450 elite 2. z270-a asus prime
Cooling 1.240mm AIO 2. 240mm AIO
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.MSI AERO 1080 8gb 2. sapphire nitro+ rx580 8gb @1450 3. gtx 1060 4gb
Storage 1.256gb M.2,500gb ssd, 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 2tb 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50inch UHD , oculus rift VR headset with touch. 2 SONY bravia1080p flat pannel 3. 17 inch
Case 1. HAF XB evo, "the only case anyone would ever need" 2. loop
Power Supply 1.750 80+gold mod 2. thermaltake 600w rbg
Mouse some cheapo rbg thingy
Keyboard 1. dont have one use on screen 2. some old HP thingy 3. steelseries RBG
Software 1. win 10 enterpise 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.1950 cb 2. 1106 cb
if its a new card sent it back, on a fresh install of windows and drivers it should of run sweet, if its 2nd hand it could have a mining bios, if so it will need flashing with a norm bios for it to run good. charl. ps if it has duel bios have you tryed both ?
 
Last edited:
Joined
Oct 26, 2016
Messages
518 (0.50/day)
Location
BGD
System Name KING-XEON
Processor E5645 (4,2Ghz) 6c/12t
Motherboard P6X58D Premium
Cooling Xigmatek LOKI SD963 double-Fan
Memory 30Gb DDR3 Kingston 1333Mhz
Video Card(s) RX 480 8gb/Red-Devil/
Storage 2 x ssd-Kingston 240Gb A400 in RAID 0+ HDD 500Gb
Display(s) 1x Acer 1080P Ips 2x Eizo(Triple Monitor Setup)
Case Lian Lee
Power Supply F S P Hyper S 700W
Mouse SteelSeries Kana V2
Keyboard Func FUNC-KB-460/Mechanical Keyboard
Benchmark Scores Fire Strike 12501 Score(Graphics 15643,Physics 14182),Cinebench 963
Used card or maybe a great deal? :)
Warranty?
He said it was brand new card....

Anyway OP before you return your card you should also check your motherboard bios and update on newest if necessary some mobo have certain issues with RX cards so it could be that...also check the temp on your GPU as you saying that coil whine is loud that sounds very wrong and at last if you can try that GPU on some of your friends computers to be 100% sure if is the GPU faulty....
 

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
He said it was brand new card....

Anyway OP before you return your card you should also check your motherboard bios and update on newest if necessary some mobo have certain issues with RX cards so it could be that...also check the temp on your GPU as you saying that coil whine is loud that sounds very wrong and at last if you can try that GPU on some of your friends computers to be 100% sure if is the GPU faulty....
Updated Bios, temps are fine, both cpu and gpu, and i dont have any friend who has psu nor cpu that good so i think it wouldnt be helpful that much? Idk im clueless..

if its a new card sent it back, on a fresh install of windows and drivers it should of run sweet, if its 2nd hand it could have a mining bios, if so it will need flashing with a norm bios for it to run good. charl.
Ive changed gpu bios, tried 3 different bios versions, with lower clocks and lower power, and i did get one bios crash, now i only have 1 bios switch usable, how do i flash gpu completly to defaults?
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
313 (1.15/day)
Location
south wales uk
System Name 1. xtreemchaos VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.2700x @4.2 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus b450 elite 2. z270-a asus prime
Cooling 1.240mm AIO 2. 240mm AIO
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.MSI AERO 1080 8gb 2. sapphire nitro+ rx580 8gb @1450 3. gtx 1060 4gb
Storage 1.256gb M.2,500gb ssd, 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 2tb 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50inch UHD , oculus rift VR headset with touch. 2 SONY bravia1080p flat pannel 3. 17 inch
Case 1. HAF XB evo, "the only case anyone would ever need" 2. loop
Power Supply 1.750 80+gold mod 2. thermaltake 600w rbg
Mouse some cheapo rbg thingy
Keyboard 1. dont have one use on screen 2. some old HP thingy 3. steelseries RBG
Software 1. win 10 enterpise 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.1950 cb 2. 1106 cb

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
816 (0.16/day)
Are you using DisplayPort? Check if it happens with HDMI.

If it does, send it back for a replacement or refund.
 

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
816 (0.16/day)
Did you receive double 6-pin to single 8-pin PCI-E power adapter? Use it to divide the power through 2 separate PCI-E power cables.

If it doesn't work, send the card back, probably defective.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.68/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
Updated Bios, temps are fine, both cpu and gpu, and i dont have any friend who has psu nor cpu that good so i think it wouldnt be helpful that much? Idk im clueless..


Ive changed gpu bios, tried 3 different bios versions, with lower clocks and lower power, and i did get one bios crash, now i only have 1 bios switch usable, how do i flash gpu completly to defaults?
Did you make a backup of your stock bios's? You're asking how to flash it back which means you really shouldn't have done it in the first place.
 

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
Did you receive double 6-pin to single 8-pin PCI-E power adapter? Use it to divide the power through 2 separate PCI-E power cables.

If it doesn't work, send the card back, probably defective.
yes, i amd using 8pin seperately from 6pin...

*NOTE* Freesync windmill test doesnt work with any driver except 17.11.1, still driver cant make coil whine and lag appear ?

Here's some screen shots both IDLE and under Load, PUBG on High settings
And Wattman Graph while gaming, and 3dMark Score
WATTMAN.PNG

Idle.png

LOAD
Load.PNG


3d markk.jpg
 
Last edited:
Joined
Jun 28, 2016
Messages
2,405 (2.09/day)
Graphics: Rx 580 Saphire Nitro+ 8gb Special Edition
(...)
PSU: Raidmax 735w Rx-735 RGB Semi-modular
(...)
Plugged in gtx 1050 2gb, everything runs smooth...
1050 doesn't need direct PSU connection. So there's another thing to check. ;-)
He said it was brand new card....
Yeah, I can read. But can he be 100% sure it really is? Was it in a proper box, sealed, factory smell etc?

There's a difference between something being new and sold as new (i.e. "new card, just opened it but it doesn't fit in my case"). :)
Anyway OP before you return your card you should also check your motherboard bios and update on newest if necessary some mobo have certain issues with RX cards so it could be that...also check the temp on your GPU as you saying that coil whine is loud that sounds wrong and at last if you can try that GPU on some of your friends computers to be 100% sure if is the GPU faulty....
+1 on checking a potentially malfunctioning card on friend's PC.

Actually, what you suggested is typical but makes no logical sense. Testing parts on different PCs result in nothing certain and some risk of damaging someone else's gear. No matter what result this test would have, he'll still have a card that doesn't work with his PC.
So in the end it's the same approach: update BIOS, check drivers, do a clean install. If it doesn't help and the card has warranty, you return it. Pretty straightforward, isn't it?
 

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
1050 doesn't need direct PSU connection. So there's another thing to check. ;-)
What do you mean by " doesnt need direct psu connection" ? Its 1050 strixx with 6 pin, or did you mean smth else?
 
Joined
Jun 15, 2016
Messages
1,041 (0.89/day)
Location
Pristina
System Name My PC
Processor 4670K@4.4GHz
Motherboard Gryphon Z87
Cooling CM 212
Memory 2x8GB+2x4GB @2400GHz
Video Card(s) XFX Radeon RX 580 GTS Black Edition 1425MHz OC+, 8GB
Storage Intel 530 SSD 480GB + Intel 510 SSD 120GB + 2x500GB hdd raid 1
Display(s) HP envy 32 1440p
Case CM Mastercase 5
Audio Device(s) Sbz ZXR
Power Supply Antec 620W
Mouse G502
Keyboard G910
Software Win 10 pro
Try card on other PC i guess you have someone who can provide it and you can rule out problem.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
26,806 (6.04/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yuk, raidmax
Screenshot_2019-02-02-14-34-50.png
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
26,806 (6.04/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
You think my psu is issue?
What country do you reside in?

If I could see the review of it I would tell you, right now jonnyguru.com is being host switched.
 
Joined
Oct 26, 2016
Messages
518 (0.50/day)
Location
BGD
System Name KING-XEON
Processor E5645 (4,2Ghz) 6c/12t
Motherboard P6X58D Premium
Cooling Xigmatek LOKI SD963 double-Fan
Memory 30Gb DDR3 Kingston 1333Mhz
Video Card(s) RX 480 8gb/Red-Devil/
Storage 2 x ssd-Kingston 240Gb A400 in RAID 0+ HDD 500Gb
Display(s) 1x Acer 1080P Ips 2x Eizo(Triple Monitor Setup)
Case Lian Lee
Power Supply F S P Hyper S 700W
Mouse SteelSeries Kana V2
Keyboard Func FUNC-KB-460/Mechanical Keyboard
Benchmark Scores Fire Strike 12501 Score(Graphics 15643,Physics 14182),Cinebench 963
Your 3DMark score is normal.

What is the GPU temperature in PUBG when the lags occur?
His score is better then NORMAL which indicates that he probably OC this card and that also could be the reason why stuttering happens.....
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
26,806 (6.04/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
His score is better then NORMAL which indicates that he probably OC this card and that also could be the reason why stuttering happens.....

Not enough voltage applied possibly, maybe he is running it without v-sync enabled or even frame pacing.

He needs to just set the card back to default in wattman and afterburner.
 
Last edited:

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
Hello, sorry for not posting, i was busy..
Nothing changed since my last post, tried couple more drivers, playing apex legends, and problem is still present, when fps is uncapped it stutters, when i lock it to 75 it gets better, but not as smooth as on gtx1050, camera movement is laggy and not smooth at all..
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
26,806 (6.04/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Well until you to do above set things nothing's going to change

And by the way a 570 outperforms a 1050ti day by day so it's your choice.

And so you know if you don't remove old drivers before putting new ones in they cause conflicts
 

Kimi024

New Member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
8 (0.04/day)
I dont use afterburner, i tried it, nothing changed, i did use DDU every time i changed drivers, did a couple of clean windows installs, its ok first 10 minutes of clean windows, games are smooth, then it changes, like smth gets installed by itself..
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
26,806 (6.04/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I dont use afterburner, i tried it, nothing changed, i did use DDU every time i changed drivers, did a couple of clean windows installs, its ok first 10 minutes of clean windows, games are smooth, then it changes, like smth gets installed by itself..

Do you not know that Windows 10 automatically updates itself

He needs to enable FreeSync+Enhanced Sync...
 
Top