• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RX480 UEFI GOP Driver

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#1
Does this cards VBIOS support the UEFI GOP ( Win 8.1 / Win 10 ) driver?

Can't get the card to work in x16 mode on a Asrock 990FX Extreme6 MB. ( Firmware v1.40 )

CPU_Z_Info.PNG


BIOS Version Info.PNG


Card Specs :
XFX Radeon RX 480 GTR 8GB D5 1338M Black LED HS BP 3xDP HDMI DVI
Part No : RX-480P8DBA6
Model No : RX-480P8D

CPU : AMD FX9590
Memory : DDR-3 2133 ( 32Gg ) XMP 1.3 Profile
PS : 1200 Watt EVGA

Running out of things to check. Any hints are welcome.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,191 (5.19/day)
Likes
5,489
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
Your card is using uefi already via the gpu-z screenshot. Let me research your board
 

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#3
Your card is using uefi already via the gpu-z screenshot. Let me research your board
Thanks.

I did save the OEM / Stock VBIOS to file.
Did NOT flash the VBIOS.
Do ya'll want a copy of the OEM / Stock VBIOS uploaded?

Further Problem info :
EFI shell lists the UEFI GOP driver as loaded / connected.

Win 7 x64 Pro won't boot with out CSM Video Legacy set. x2 mode only.
Win 10 x64 Pro will boot but stays in x2 mode in both CSM Legacy && UEFI mode.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,191 (5.19/day)
Likes
5,489
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#4
Yes please upload your stock bios.

My card uses csm or uefi, my motherboard detects either or. Let me check your motherboard

@3oddbits, in GPU-Z right next to where it says Bus Interface, hit the Questionmark (?) and then you should be able to do a benchmark/furmark/stress test. If it ramps up from 2x to 16x you should be ok, its a power saving function.

Did you have a previous card in this system?

@XFXSupport might be able to help find the correct bios file for your card but you need to read what he requests from you so you do not receive the wrong file, but do the test as I mentioned Earlier. Thanks
 
Last edited:

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#5
Yes please upload your stock bios.

My card uses csm or uefi, my motherboard detects either or. Let me check your motherboard

@3oddbits, in GPU-Z right next to where it says Bus Interface, hit the Questionmark (?) and then you should be able to do a benchmark/furmark/stress test. If it ramps up from 2x to 16x you should be ok, its a power saving function.

Did you have a previous card in this system?

@XFXSupport might be able to help find the correct bios file for your card but you need to read what he requests from you so you do not receive the wrong file, but do the test as I mentioned Earlier. Thanks
GPU-Z was showing 1.1 BEFORE the stress test.
I admit to being curious about the question mark and highlighted / clicked on it BEFORE taking the screenshot.

Previous card in this system? No.

The RX480 was moved out of a Phenom II 980 x4 system.
GA-MA790FXT-UD5P ( Award BIOS / AMD RD790 Chipset / AM3+ Phenom II 980 x4 )


Does @XFXSupport need more than this?
Card Specs :
XFX Radeon RX 480 GTR 8GB D5 1338M Black LED HS BP 3xDP HDMI DVI
Part No : RX-480P8DBA6
Model No : RX-480P8D
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,191 (5.19/day)
Likes
5,489
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#6
GPU-Z was showing 1.1 BEFORE the stress test.
I admit to being curious about the question mark and highlighted / clicked on it BEFORE taking the screenshot.

Previous card in this system? No.

The RX480 was moved out of a Phenom II 980 x4 system.
GA-MA790FXT-UD5P ( Award BIOS / AMD RD790 Chipset / AM3+ Phenom II 980 x4 )


Does @XFXSupport need more than this?
Card Specs :
XFX Radeon RX 480 GTR 8GB D5 1338M Black LED HS BP 3xDP HDMI DVI
Part No : RX-480P8DBA6
Model No : RX-480P8D
Possibly the stock keeping unit.

One thing, did you get these chipset drivers?
https://support.amd.com/en-us/download/chipset/previous?os=Windows 10 - 64

https://support.amd.com/en-us/download/chipset/previous/detail?os=Windows 7 - 64&rev=17.40
 

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#7
Both systems are DIY.
The Video card was bought Retail / Boxed from Newegg ( Not part of a pre-built system ).

Yes, tried updated ( straight from AMD ) drivers on both Windows installs. MB Chipset also.

CPU_Z_Info.PNG


For Win 10 x64 Pro / Win 7 x64 Pro :
Video : Adrenalin Edition 18.2.1 is current as of 2/7/2018.
Chipset : the version they had available on 2/7/2018
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,191 (5.19/day)
Likes
5,489
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#8
Are you running MSI Afterburner?

It's a known issue with the AMD installer, get Display driver Uninstaller, the latest WHQL GPU driver and also the chipset driver specifically for the AMD 9 series chipset. Disconnect the ethernet cord or disable wifi adapter. Run Display Driver Uninstaller, follow the directions, restart after prompted by ddu. Afterwards uninstall the chipset driver if possible, restart the system. Install the chipset driver, restart, install the GPU driver, restart, then reconnect to the internet.
 
Joined
Nov 14, 2016
Messages
28 (0.06/day)
Likes
9
System Name NVx
Processor Intel Core i5 2500
Motherboard Gigabyte GA-B75M-HD3
Cooling Stock Intel Cooler
Memory 2x8GB 1600MHz DDR3 @1333 [ADATA]
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB Windforce 2X
Storage 1*Samsung 850Pro 256GB SSD, 4*Seagate Barracuda 1TB HDDs
Case Aerocool X-Warrior Red Devil Edition
Power Supply ThermalTake Litepower 650W (Gen 2)
Mouse Cooler Master Devastator II Mouse
#9
Hi! Have you tried re-seating your graphics card?
 

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#10
Hi! Have you tried re-seating your graphics card?
Yes, unfortunately. 3 times.

Are you running MSI Afterburner?

It's a known issue with the AMD installer, get Display driver Uninstaller, the latest WHQL GPU driver and also the chipset driver specifically for the AMD 9 series chipset. Disconnect the ethernet cord or disable wifi adapter. Run Display Driver Uninstaller, follow the directions, restart after prompted by ddu. Afterwards uninstall the chipset driver if possible, restart the system. Install the chipset driver, restart, install the GPU driver, restart, then reconnect to the internet.
Will try the last specific chipset driver ( AllIn1(v15.20.1060_9).zip ). And do the clean uninstall.

Not running any overclocking software.

Tried the uninstall, followed by DDU. No change.

RX480_Hardware.PNG
 

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#11
Performing the "put it in another computer test" fixed it.

Reseating && reworking the water-cooling was the key.

Thanks to every how helped.

Note to Moderator : please mark as [solved] if appropriate.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,191 (5.19/day)
Likes
5,489
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#12
Performing the "put it in another computer test" fixed it.

Reseating && reworking the water-cooling was the key.

Thanks to every how helped.

Note to Moderator : please mark as [solved] if appropriate.
What drivers did you use for chipset and gpu?
 

3oddbits

New Member
Joined
Feb 13, 2018
Messages
7 (0.64/day)
Likes
1
Location
Texas, USA
System Name DIY
Processor AMD FX9590
Motherboard Asrock 990FX Extreme6
Cooling Koolance EXOS
Memory DDR3-2133 ( 32 Gg ) XMP 1.3
Video Card(s) XFX RX 480 8Gg
Storage JBOD
Display(s) AOC G2770
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply EVGA 1200 Watt
#13
What drivers did you use for chipset and gpu?
For OS Win 10 x64 Pro ( GPU ) :
"win10-64bit-radeon-software-adrenalin-edition-18.2.2-feb12.exe"
Did NOT install ReLive component.
Chipset driver "amd-chipset-drivers.exe" downloaded at the same time.

For OS Gentoo Linux :
Kernel 4.9.81 --> compiled for CPU AMD Piledriver.

Both OS's are showing x16 mode now.
I can tell the difference even on Linux with the AMDGPU driver for X Windows.

RX480_x16Mode.PNG