• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

rx580 won't work with new build

Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
This is my first build. Every component is new except for the gpu. So here are the components:

Motherboard: MSI b550m Mortar wifi
CPU: ryzen 5600x
GPU: rx580 8gb (used)
RAM: 16gb 3200mhz Crucial Ballistix
PSU: EVGA 600W GD 80+ Gold
SSD: Kingston A400 480gb

The gpu has been used for minning for about three months. I tested the gpu on another computer before buying it and it worked fine, gave video signal and ran games with it. I built everything and when trying to boot the pc it won't give any signal through hdmi, it boots, all fans work, even the ones from the gpu but no video signal, mother board has the 'boot' led on.

I practically took apart all components and re-built it to check that everything was plugged in correctly.
I tested my pc with a gtx760 and with a gtx 1660 and both gave me video signal with hdmi and booted to the motherboard bios since it doesn't have windows installed.
I tested my rx580 on two different gaming pc and it worked fine on both (booted with video signal).
I tested the rx580 with my pc and with a working 750w psu and got the same result (no video signal) so I think the psu is not the problem.
I've done everything from the troubleshoot no signal post but nothing worked.
I've read other posts with problems similar to mine but can't find an appropiate solution for me.

Motherboard bios has been updated successfuly to run the 5600x, as I could verify by using the gtx760 and gtx1660.

This is my first pc build so I'm a little lost on what else to do. I even had it checked with a 'computer repair guy' and after testing the gpu with another pc and a gpu with my pc he came to the conclussion that the gpu is incompatible with my motherboard but from what I've read that's not the case. I was excited becasue after months I finally got my hands on a gpu that wasn't overpriced and could finally finish my build but it's been a few dissapointing weeks of trying to work this out. Your help will be much appreciated from the newbie.
 
Joined
Oct 15, 2011
Messages
353 (0.10/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 7 3700X with Fclk and Uclk at 1:1
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB Corsair Vengeance LPX 3000 in XMP mode
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Samsung 970 Pro 512 GB NVMe SSD
Display(s) Acer KG271U bmiippx
Case Corsair 275R
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 20H2
Doesn't make sense! I'm only aware of issues when using an RX580 with a pre-UEFI BIOS, where the BIOS goes wacky on socket 1366.
 
Joined
Jul 30, 2019
Messages
236 (0.38/day)
System Name Not a Threadripper but sill pretty good!
Processor Ryzen 9 3950x
Motherboard ASRock X470 Master SLI/AC (revision 1.02, BIOS/UEFI version P4.10)
Cooling EK-FB ASRock X470 Gaming K4 RGB Monoblock, EK-Quantum Kinetic TBE 200 D5 PWM, EK-CoolStream PE 360
Memory Micron 18ASF2G72AZ-2G6D1 ECC DDR4-2666 (dual rank, 4 sticks, 64GB, OC to DDR4-3200)
Video Card(s) XFX Radeon RX 5700 & EK-Quantum Vector Radeon RX 5700 +XT & Backplate
Storage Samsung 970 EVO M.2 2280 500GB PCIe Gen3x4 NVMe
Display(s) 2 x 4K LG 27UL600-W (and HUANUO Dual Monitor Mount)
Case Lian Li PC-O11 Dynamic Black
Power Supply Corsair RM750x
Mouse Logitech M570
Keyboard Corsair Strafe RGB MK.2
Software Windows 10 Professional (64bit, version 19.09)
Benchmark Scores CBR20=9,538 (multi-core, stock) CBR23=24,074 (multi-core, stock)
Last time that happened to me I forgot to plug in the PCIE power but also there was a point of poor BIOS quality and connecting a 4K monitor or mixing different resolution monitors caused a no signal problem.

You could try popping in the other card. post and in the UEFI/BIOS set the PCIE speed to gen3 or gen2. power down, switch the rx580 card back in and see if that fixes the problem.
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
Last time that happened to me I forgot to plug in the PCIE power but also there was a point of poor BIOS quality and connecting a 4K monitor or mixing different resolution monitors caused a no signal problem.

You could try popping in the other card. post and in the UEFI/BIOS set the PCIE speed to gen3 or gen2. power down, switch the rx580 card back in and see if that fixes the problem.
I'll try this as soon as I can use another gpu. Thank you.

RX580 is UEFI out of the box
I'm not sure what UEFI means but it was used for mining, maybe the bios was changed?
 
Last edited:
Joined
Jul 30, 2019
Messages
236 (0.38/day)
System Name Not a Threadripper but sill pretty good!
Processor Ryzen 9 3950x
Motherboard ASRock X470 Master SLI/AC (revision 1.02, BIOS/UEFI version P4.10)
Cooling EK-FB ASRock X470 Gaming K4 RGB Monoblock, EK-Quantum Kinetic TBE 200 D5 PWM, EK-CoolStream PE 360
Memory Micron 18ASF2G72AZ-2G6D1 ECC DDR4-2666 (dual rank, 4 sticks, 64GB, OC to DDR4-3200)
Video Card(s) XFX Radeon RX 5700 & EK-Quantum Vector Radeon RX 5700 +XT & Backplate
Storage Samsung 970 EVO M.2 2280 500GB PCIe Gen3x4 NVMe
Display(s) 2 x 4K LG 27UL600-W (and HUANUO Dual Monitor Mount)
Case Lian Li PC-O11 Dynamic Black
Power Supply Corsair RM750x
Mouse Logitech M570
Keyboard Corsair Strafe RGB MK.2
Software Windows 10 Professional (64bit, version 19.09)
Benchmark Scores CBR20=9,538 (multi-core, stock) CBR23=24,074 (multi-core, stock)
I'm not sure what UEFI means but it was used for mining, maybe the bios was changed?
I was referring to the motherboard UEFI (in old timer generation was the BIOS). There was a period of time AM4 UEFI was going through growing pains and subsequent revisions ended up correcting issues for me. In particular with having 4K monitors or mixed resolution monitors connected to an rx5xx card would refuse to produce a video signal or result in a delayed video signal. Not sure if that is exactly your issue.
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
I was referring to the motherboard UEFI. There was a period of time AM4 UEFI was going through growing pains and subsequent revisions ended up correcting issues for me. In particular with having 4K monitors or mixed resolution monitors connected to an rx5xx card would refuse to produce a video signal or result in a delayed video signal. Not sure if that is exactly your issue.
Not really, I have one 1080p monitor using HDMI. Which I currently use with my dell xps laptop
 
Joined
Jul 30, 2019
Messages
236 (0.38/day)
System Name Not a Threadripper but sill pretty good!
Processor Ryzen 9 3950x
Motherboard ASRock X470 Master SLI/AC (revision 1.02, BIOS/UEFI version P4.10)
Cooling EK-FB ASRock X470 Gaming K4 RGB Monoblock, EK-Quantum Kinetic TBE 200 D5 PWM, EK-CoolStream PE 360
Memory Micron 18ASF2G72AZ-2G6D1 ECC DDR4-2666 (dual rank, 4 sticks, 64GB, OC to DDR4-3200)
Video Card(s) XFX Radeon RX 5700 & EK-Quantum Vector Radeon RX 5700 +XT & Backplate
Storage Samsung 970 EVO M.2 2280 500GB PCIe Gen3x4 NVMe
Display(s) 2 x 4K LG 27UL600-W (and HUANUO Dual Monitor Mount)
Case Lian Li PC-O11 Dynamic Black
Power Supply Corsair RM750x
Mouse Logitech M570
Keyboard Corsair Strafe RGB MK.2
Software Windows 10 Professional (64bit, version 19.09)
Benchmark Scores CBR20=9,538 (multi-core, stock) CBR23=24,074 (multi-core, stock)
Not really, I have one 1080p monitor using HDMI. Which I currently use with my dell xps laptop
Are you installing the rx580 in the PCIe slot next to the CPU?
 
Last edited:
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
Are you installing the rx580 it in the PCIe slot next to the CPU?
I'm installing it on the pcie x1 as the mother board recommends. Next to the m.2. I've seen several builds with this mother board and that is the slot they use
 
Joined
Jul 30, 2019
Messages
236 (0.38/day)
System Name Not a Threadripper but sill pretty good!
Processor Ryzen 9 3950x
Motherboard ASRock X470 Master SLI/AC (revision 1.02, BIOS/UEFI version P4.10)
Cooling EK-FB ASRock X470 Gaming K4 RGB Monoblock, EK-Quantum Kinetic TBE 200 D5 PWM, EK-CoolStream PE 360
Memory Micron 18ASF2G72AZ-2G6D1 ECC DDR4-2666 (dual rank, 4 sticks, 64GB, OC to DDR4-3200)
Video Card(s) XFX Radeon RX 5700 & EK-Quantum Vector Radeon RX 5700 +XT & Backplate
Storage Samsung 970 EVO M.2 2280 500GB PCIe Gen3x4 NVMe
Display(s) 2 x 4K LG 27UL600-W (and HUANUO Dual Monitor Mount)
Case Lian Li PC-O11 Dynamic Black
Power Supply Corsair RM750x
Mouse Logitech M570
Keyboard Corsair Strafe RGB MK.2
Software Windows 10 Professional (64bit, version 19.09)
Benchmark Scores CBR20=9,538 (multi-core, stock) CBR23=24,074 (multi-core, stock)
I'm installing it on the pcie x1 as the mother board recommends. Next to the m.2. I've seen several builds with this mother board and that is the slot they use
Sorry, I didn't phrase my question well. I meant the primary PCIe 16x slot. I just looked at a picture of the board. The one with the steel slot closest to the CPU just below the m.2.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,567 (8.21/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Update the BIOS on the 580, hell downgrade it if need be.

Literally went through this today with my dads STRIX 580, he had no image in UEFI mode despite it having the UEFI tickbox in GPU-Z - found an older BIOS on TPU's database, flashed it and bam UEFI mode working peachy

If you're having a UEFI issue you'd get an image in windows, but not before the login screen just like i was fighting today.
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
Sorry, I didn't phrase my question well. I meant the primary PCIe 16x slot. I just looked at a picture of the board. The one with the steel slot closest to the CPU just below the m.2.
Yes it is connected to that pcie slot

Update the BIOS on the 580, hell downgrade it if need be.

Literally went through this today with my dads STRIX 580, he had no image in UEFI mode despite it having the UEFI tickbox in GPU-Z - found an older BIOS on TPU's database, flashed it and bam UEFI mode working peachy

If you're having a UEFI issue you'd get an image in windows, but not before the login screen just like i was fighting today.
I haven't installed windows, the system is new. I've also read about updating/flashing/restoring the bios on the gpu but I don't know how to do it and everywhere I read about that it says not to do it unless you know what you're doing. Do you have any suggestions for that? Thanks
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
196 (0.94/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
I haven't installed windows, the system is new. I've also read about updating/flashing/restoring the bios on the gpu but I don't know how to do it and everywhere I read about that it says not to do it unless you know what you're doing. Do you have any suggestions for that? Thanks
As others have suggested, you may be facing a UEFI incompatibility issue between your motherboard and graphics card. Other than updating the GPU's BIOS, try installing Windows using a known good card. Make all the necessary adjustments in the BIOS beforehand, then remove the card and swap the RX580 in. You should be able to boot to Windows now, though you won't be able to access the BIOS, nor see any POST messages.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,567 (8.21/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
UEFI cards are backwards compatible with older BIOS based systems
there are bugs and glitches, and i literally ran into this issue with the same type of GPU when i posted here

Francisco: you need to install windows with another GPU, then swap the GPU to the RX580 and see if it works in windows despite showing a black screen until then. If so, a simple BIOS flash in windows will solve your issue - but i'm not going to write instructions until you're in windows with the RX580, and get a screenshot of GPU-Z so we can find the right BIOS
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
I still don’t have access to a another gpu but I had access to a pc and managed to use my gpu in that pc. I took pictures from gpuz and I noticed that the UEFI box is checked.
 

Attachments

  • FE86EE79-2A65-4A3F-BA06-C05176886309.jpeg
    FE86EE79-2A65-4A3F-BA06-C05176886309.jpeg
    4.5 MB · Views: 29
  • 00E2AC2E-C441-406C-BFE8-47A76AD1CAC8.jpeg
    00E2AC2E-C441-406C-BFE8-47A76AD1CAC8.jpeg
    4.3 MB · Views: 30
  • 807A096E-F7B2-4097-8160-10B35975DB1A.jpeg
    807A096E-F7B2-4097-8160-10B35975DB1A.jpeg
    4.2 MB · Views: 28

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,567 (8.21/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
use the lookup button on that system and find a matching BIOS in the TPU database, and you can use AMD VBFlash to easily update/reflash the BIOS
GPU-Z also has a screenshot button so we dont need photos, much clearer - i cant read that text
The only effort remaining is finding the exact BIOS for your card, as the tool has a safety measure that wont let it flash a BIOS for the wrong model
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
Thank you all for the recommendations, at the end what worked was to activate CMS in the bios settings. I can use my new pc now :)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,567 (8.21/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Thank you all for the recommendations, at the end what worked was to activate CMS in the bios settings. I can use my new pc now :)
That proves it was a UEFI issue, glad you found a workaround (at the price of UEFI support :( )
 
Joined
Mar 6, 2021
Messages
23 (0.53/day)
Processor ryzen 5600x
Motherboard MSI b550m wifi Mortar
Memory 16gb Ballistix 3200mhz
Video Card(s) Gigabyte Gaming rx580 8gb
Storage Kingston 480gb SSD
Case Corsair 4000D Airflow
Power Supply EVGA 600W 80+ Gold
Mouse Logitech g403
Keyboard Razer Cyanosa Chroma
That proves it was a UEFI issue, glad you found a workaround (at the price of UEFI support :( )
What does 'at the price of UEFI support' means?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,567 (8.21/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
CSM is disabling UEFI, and reverting to the old BIOS method

you're losing stuff like the ability to fast boot into windows, by running CSM
(and i assume its CSM and not CMS, that you typod that)
 
Top