• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ryzen 1600AF Driver disabled in device manager?

Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,368 (0.25/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
So I just opened up device manager for a completely unrelated reason to why I am posting and found the yellow triangle icon next to my Processors> AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor, section, see screenshot, I can't say I have ever seen this before and in fact have probably been into device manager only a few days ago and didn't notice this then either, I tried the Update Driver, and search Windows update for drivers but it says I have the latest/best one installed. I have installed the Ryzen chipset drivers prior to this, maybe a month or 2 back it was installed fresh followed by the latest WHQL drivers for my GPU, any ideas on why it is showing like this in device manager?

System specs to the left.
 

Attachments

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
6,431 (1.11/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 4.0(same case new guts)
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte Aorus X570 Pro
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)EK Velocity CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengeance RGB Pro 3600@CL16
Video Card(s) Sapphire 5700XT Nitro+
Storage 970 Evo Plus 500GB WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
I mean you’ve done everything I would do as far trying drivers etc. Try removing it and rescan?
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
701 (0.21/day)
Location
Where the hand of man has never set foot
Processor AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard ASUS TUF GAMING X570-PLUS
Cooling Noctua NH-D15 SE-AM4
Memory 2x8GB G.SKILL Ripjaws V DDR4-3200MHz CL16 1.35V
Video Card(s) Gigabyte GTX 760 WINDFORCE 3X OC 2 GB rev. 2.0
Storage Crucial MX100 512GB
Display(s) MSI Optix MAG24C (144Hz and curved 1800R)
Power Supply Seasonic FOCUS GX-550
Mouse Razer DeathAdder Elite
Keyboard Corsair K60
I would start by reinstalling the chipset drivers.
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,368 (0.25/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
I would start by reinstalling the chipset drivers.
I've downloaded the latest chipset drivers and WHQL Radeon drivers, I plan to use DDU to uninstall everything AMD then install the chipset drivers followed by the GPU drivers, however I did come across this article relating to the same issue and the advice was to click on each instance of the processor cores in device manager and click on update driver, then browse for the driver on my computer and choose the AMD processor driver which will showup, lo and behold this works, so doing this 12 times, they now appear normally in device manager, though I'm not sure how much of a "fix" that really is and I'm going to reboot and see how everything looks in device manager and in all likelihood I will still do a DDU and reinstall of both the chipset and GPU drivers :confused:
 
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,187 (2.49/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711 OC refresh rate 110Hz
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v2004
There’s a bundled in driver with Windows that it should default install during the first boot up hardware detection. There’s a Intel, and AMD CPU driver. I think the driver is amdppm.sys.
 
Joined
Jan 25, 2006
Messages
1,368 (0.25/day)
Processor Ryzen 1600AF @4.2Ghz 1.35v
Motherboard MSI B450M PRO-A-MAX
Cooling Deepcool Gammaxx L120t
Memory 16GB Team Group Dark Pro Sammy-B-die 3400mhz 14.15.14.30-1.4v
Video Card(s) XFX RX 5600 XT THICC II PRO
Storage 240GB Brave eagle SSD/ 2TB Seagate Barracuda
Display(s) Dell SE2719HR
Case MSI Mag Vampiric 011C AMD Ryzen Edition
Power Supply EVGA 600W 80+
Software Windows 10 Pro
There’s a bundled in driver with Windows that it should default install during the first boot up hardware detection. There’s a Intel, and AMD CPU driver. I think the driver is amdppm.sys.
My issue isn't really with the driver, cause the standard processor/CPU driver from MS which has been present in Windows for probably 20+ years pretty much does all you need of it at least when it comes to the CPU, same as the basic VGA/display driver, I'm more curious as to why it suddenly changed and it's not something I have seen before, no major system changes have been made in the last week or so

I am still going to DDU all of my AMD drivers and start with the chipset followed by the GPU driver installs and see how I get on, just for peace of mind
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
7,552 (1.45/day)
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, 2 x Fractal Design 140mm fans, stock CPU HSF
Memory 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 860 Evo 500GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Microsoft Wireless 5000
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
If the computer is running fine otherwise. I would just leave it and wait.

There are reports of a recent Windows Update causing problems with drivers. While the reports don't address your issue exactly, the timing is suspicious. MS will soon release a fix for the fix :rolleyes: and may just clear up your issue too.
 
Top