• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ryzen 3900x bios settings

Joined
Jun 24, 2015
Messages
1,830 (0.98/day)
Location
Western Canada
System Name Ol' Beastie R3.5
Processor R7 3700X
Motherboard B550M TUF Wifi (0805)
Cooling Dark Rock Pro 4
Memory 32GB Trident Z RGB [3733] (16-19-19-37) (DJR)
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (UV 0.950V)
Storage 2.75TB of SSDs
Display(s) GW2765HT
Case TJ08T-E, NF-A14 iPPC-2000 + SW3 120mm
Audio Device(s) DT 770 80Ω [FiiO E10K], Blue Snowball + DS7200B
Power Supply Seasonic SSR-550PX [Cablemod SE]
Mouse Endgame XM1
Keyboard various customs
Software Windows 10 2004
ok for now pc doesn t crash while render but cpu stay under 4.00 ghz and render time are high
now i try cpu ratio 4.30 and cpu vcore 1.31
still can t find how to disable powwer down mode...
PDM is a little hard to find. It's somewhere under AMD Overclocking > DRAM something > something and its in another tab entirely. Not too big a deal, just safest to have it off, more to do with idle behaviour.

To actually test DRAM stability, run Prime95 Large FFTs for an hour or two at the least, enough instances of HCI Memtest to almost fill up your RAM for 200% completion at the very least. Can also use TM5 or Karhu tests.
 
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
i have found it!!
 
Last edited:
Joined
May 12, 2006
Messages
1,182 (0.23/day)
Location
The Gulag Casino
System Name ROG By purecain
Processor AMD Ryzen 9 3900x @4.2-4.46
Motherboard ASUS Crosshair VIII Hero
Cooling Noctua NH U12A
Memory 32Gb G.Skill Trident RGB 4150@3600mhz
Video Card(s) Titan V HBM2 12GB
Storage 1TbSamsung EvoM.2/1TbSamsung SSD/120gbKingston ssd
Display(s) 55"Sony Bravia X855 10bit 4K+HDR@60fps 2K+HDR@120fps IPS panel
Case Thermaltake CoreX71 Limited Edition Etched Tempered Glass Door
Audio Device(s) On board/NIcomplete audio 6
Power Supply Seasonic FOCUS 1000w 80+
Mouse Logitech MX MASTER
Keyboard Corsair Strafe Keyboard
Software Windows10pro
Benchmark Scores [url=https://valid.x86.fr/gtle1y][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/gtle1y-6.png[/img][/url]
No matter what, on this chip-set or the timings i use. i need to set 1.45-1.5v to get 3466mhz to run @3600mhz with 4 8gb sticks.
just my experience using B-Die. I thought his sticks may be able to deal with the voltage being made on a higher node. B-Die is on a 20nm process whereas OP's ram said it was made using a 25nm process.
This made me think it might be more durable to voltage.
Obviously i have no idea what the characteristics are of the ram he's using apart from that. 1.5v short term shouldn't do any damage and if he finds nothing else works he should loosen the timings and try a higher voltage. Even if just for experimentation. I only tested it, found it stable then lowered it back to 4.5 and 3466mhz. :toast:
I am going to try lowering soc voltage to normal from auto though!
 
Last edited:
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,466 (2.76/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
No matter what, on this chip-set or the timings i use. i need to set 1.45-1.5v to get 3466mhz to run @3600mhz with 4 8gb sticks.
just my experience using B-Die. I thought his sticks may be able to deal with the voltage being made on a higher node. B-Die is on a 20nm process whereas OP's ram said it was made using a 25nm process.
This made me think it might be more durable to voltage.
Obviously i have no idea what the characteristics are of the ram he's using apart from that. 1.5v short term shouldn't do any damage and if he finds nothing else works he should loosen the timings and try a higher voltage. Even if just for experimentation.
Op has 2 sticks. I'm running my e-die at 1.43v at 3600, there's no way he's going to need 1.5v on b-die (which I doubt he has). Especially if his kit is already xmp rated for 3600 at 1.35v. It's a matter of adjusting timings and possibly vddp and vddg, not bumping the voltage to 1.5v and hoping it solves your problems.

@leo 10 - you're juggling too many balls at the same time. Stop messing around with cpu OC and ram timings at the same time. Reset to factory default, don't touch any CPU oc settings, let it run on auto.

First get your memory kit to work at rated speed with IF coupled mode. If you want any tips from us at least provide part number for your G.Skill kit - "G SKILL Tridentz neo 3600mhz" is NOT enough.
Next, test stability with something like MemTest64 overnight - if it's not stable you'll probably encounter a hard restart at some point.

Once you have your CPU running stable with memory at 3600 only then you can try to mess around with running at CPU at a fixed OC speed.

I have the same mobo, each time I've ran into hard reboots when gaming with no bsod's was when my memory OC was not stable.

Also:

Fill those in.
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2015
Messages
1,830 (0.98/day)
Location
Western Canada
System Name Ol' Beastie R3.5
Processor R7 3700X
Motherboard B550M TUF Wifi (0805)
Cooling Dark Rock Pro 4
Memory 32GB Trident Z RGB [3733] (16-19-19-37) (DJR)
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (UV 0.950V)
Storage 2.75TB of SSDs
Display(s) GW2765HT
Case TJ08T-E, NF-A14 iPPC-2000 + SW3 120mm
Audio Device(s) DT 770 80Ω [FiiO E10K], Blue Snowball + DS7200B
Power Supply Seasonic SSR-550PX [Cablemod SE]
Mouse Endgame XM1
Keyboard various customs
Software Windows 10 2004
No matter what, on this chip-set or the timings i use. i need to set 1.45-1.5v to get 3466mhz to run @3600mhz with 4 8gb sticks.
just my experience using B-Die. I thought his sticks may be able to deal with the voltage being made on a higher node. B-Die is on a 20nm process whereas OP's ram said it was made using a 25nm process.
This made me think it might be more durable to voltage.
Obviously i have no idea what the characteristics are of the ram he's using apart from that. 1.5v short term shouldn't do any damage and if he finds nothing else works he should loosen the timings and try a higher voltage. Even if just for experimentation. I only tested it, found it stable then lowered it back to 4.5 and 3466mhz. :toast:
Op has 2 sticks. I'm running my e-die at 1.43v at 3600, there's no way he's going to need 1.5v on b-die. Especially if his kit is already xmp rated for 3600 at 1.35v. It's a matter of adjusting timings and possibly vddp and vddg, not bumping the voltage to 1.5v and hoping it solves your problems.
OP doesn't have B-die, or low quality B-die like your kit. From the timings alone, it's obvious that it's a Hynix IC, both CJR/DJR perform nearly identically. The process differences may make a slight difference to silicon quality within all applications using the same IC, but is largely irrelevant in comparing different, vastly different ICs. Last I checked, G.skill doesn't put Rev.E in any Trident Z and if it did it would be rated for 16-18-18 3600, and G.skill's current inventory of B-die Trident is always rated for 16-16-16 flat timings or better.

1.1V SOC is a staple of higher memory speeds because it's generally necessary, and it doesn't matter how much voltage you throw at the sticks and how much they can endure if you're not helping out the IMC as you should be. I haven't seen a board that completely kicks the VDDGs and the VDDP out of whack, but if the problems continue I'd want to see what those voltages are in RM.
 
Joined
May 12, 2006
Messages
1,182 (0.23/day)
Location
The Gulag Casino
System Name ROG By purecain
Processor AMD Ryzen 9 3900x @4.2-4.46
Motherboard ASUS Crosshair VIII Hero
Cooling Noctua NH U12A
Memory 32Gb G.Skill Trident RGB 4150@3600mhz
Video Card(s) Titan V HBM2 12GB
Storage 1TbSamsung EvoM.2/1TbSamsung SSD/120gbKingston ssd
Display(s) 55"Sony Bravia X855 10bit 4K+HDR@60fps 2K+HDR@120fps IPS panel
Case Thermaltake CoreX71 Limited Edition Etched Tempered Glass Door
Audio Device(s) On board/NIcomplete audio 6
Power Supply Seasonic FOCUS 1000w 80+
Mouse Logitech MX MASTER
Keyboard Corsair Strafe Keyboard
Software Windows10pro
Benchmark Scores [url=https://valid.x86.fr/gtle1y][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/gtle1y-6.png[/img][/url]
I was just looking at my soc setting in the bios and its set to 1.0 on auto. i'll set it to 1.1 to see if it offers me better memory compatibility the next time i have a tune up. My b-die is 3600mhz rated, i wouldnt call it low quality.:toast:
 
Joined
Jun 24, 2015
Messages
1,830 (0.98/day)
Location
Western Canada
System Name Ol' Beastie R3.5
Processor R7 3700X
Motherboard B550M TUF Wifi (0805)
Cooling Dark Rock Pro 4
Memory 32GB Trident Z RGB [3733] (16-19-19-37) (DJR)
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (UV 0.950V)
Storage 2.75TB of SSDs
Display(s) GW2765HT
Case TJ08T-E, NF-A14 iPPC-2000 + SW3 120mm
Audio Device(s) DT 770 80Ω [FiiO E10K], Blue Snowball + DS7200B
Power Supply Seasonic SSR-550PX [Cablemod SE]
Mouse Endgame XM1
Keyboard various customs
Software Windows 10 2004
I was just looking at my soc setting in the bios and its set to 1.0 on auto. i'll set it to 1.1 to see if it offers me better memory compatibility the next time i have a tune up. My b-die is 3600mhz rated, i wouldnt call it low quality.:toast:
That's not the point. "Low-quality" isn't a disparaging remark directed towards you, rather, there's a whole subset of B-die poorly binned requiring substantially more voltage to meet mundane speeds than regular specimens. Which is fine, given enough airflow since it's still B-die and B-die scales on all primary timings linearly with voltage, but needing 1.5V for 3466 is a fitting characteristic of that sort of B-die. Now, if you were trying to compensate for insufficient SOC with DRAM voltage for some reason, that's a different story. You're going to need more than just 1.0V, especially since the actual SVI2 readings probably will be lower than what you set.
 
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
ok if others specs of my ram are needed to understand the right settings i ll give to you but you have to specify what you want to know about my ram

yesterday i tested with tabascosauz ram settings but before i laoded defaults in bios...and it worked (render times are again very high)
then i try to set clok ratio at 4.2 and i have to go up to 1.31 and more volts to not get crash under load (i give up because i don t know how
high can i go with vcore volts)

so for now i return to ram at 3200, 4.25 ghz, 1.30 vcore, 1.35 dram voltage (i decreased from 4.30 ghz and 1.31 vcore)
..for now i just gaming and rendering but soon i ll try run Prime95 (render times are slightly larger than the ones on the official page for my cpu)

i think that purecain has right but i really dont know....the fastest way to solve this problem is that
i ll have to increase voltage to get stable with 3600 but i prefer stay safe at 1.35 dram volts
wanna also thank you for your advise guys
 
Last edited:
Joined
Feb 23, 2019
Messages
1,466 (2.76/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard MK Typist (Kailh Box White)
Joined
Jun 24, 2015
Messages
1,830 (0.98/day)
Location
Western Canada
System Name Ol' Beastie R3.5
Processor R7 3700X
Motherboard B550M TUF Wifi (0805)
Cooling Dark Rock Pro 4
Memory 32GB Trident Z RGB [3733] (16-19-19-37) (DJR)
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (UV 0.950V)
Storage 2.75TB of SSDs
Display(s) GW2765HT
Case TJ08T-E, NF-A14 iPPC-2000 + SW3 120mm
Audio Device(s) DT 770 80Ω [FiiO E10K], Blue Snowball + DS7200B
Power Supply Seasonic SSR-550PX [Cablemod SE]
Mouse Endgame XM1
Keyboard various customs
Software Windows 10 2004

All three are "Trident Z Neo 3600 Mhz" but they are not the same thing. Which one of those 3 you own?
Earlier HWInfo screenshot shows 16-19-19-39, so GTZNC. Which is why I've been treating it as DJR, because it's clearly not B-die. Which is also why the previously floated suggestion of 1.5V made no sense, especially when there are a million other variables still on the table.

@leo 10 so essentially, you've just admitted that it's your CPU overclock, not your RAM settings, that are causing your crash, because the exact same 3600 settings work when you aren't running fixed 4.3GHz on your CPU?

That's exactly what I warned you about...your "works just fine in rendering" tells me absolutely nothing about whether your CPU overclock is stable or not, because no rendering workload will nonstop tax your CPU as hard as the Prime95/IBT/Linpack trio.

Separate your CPU overclock from your DRAM overclock, the two are entirely different things. Test your CPU stability properly with P95/IBT/LinpackXtreme, and test your DRAM settings with HCI Memtest/Karhu/P95 Large FFT.

To be quite honest, I'm not quite sure what you're after here. I gave you specific suggestions, broke down which settings and timings you need to change and which ones you don't, told you which programs to get and screenshot to show us your memory settings, and told you how to test stability for DRAM. You keep telling me that you'd rather set 1.5V than look into the timings menu, and that I need to be more specific as to your memory settings. I'm not sure what else I can say, at this point. All the suggestions are clearly listed for you to read. If you truly believe 1.5V is a good idea over all of the above, be my guest; it is your kit. Best of luck.
 
Last edited:
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
when i finished building my pc i got crash with reboot while rendering caused by ram
so i set dram voltage to 1.35 and it fixed it, than i set 3200 at ram speed and it is still ok
but when i set 3600 with no other changes it crash
i don t want to mess around with anything of bios setting but cpu doesn t boost even now that
i don t get over 80° and render time are bad, cpu while render stays at 4.00 ghz.never goes up.
that is the problem i m trying to fix .....

by default with only 1.35 dram volt the render time are bad...i don t know why
and if i set ram like you say and nothing else render time are bad again
(120 sec against 100 is quite a bit)
but i can t set 4.2 ghz with 1.31 vcore becuase it crash

setting ram profile seems to be a one step operation looking on youtube but for me it is not
also i don t see any benefit in performance with everything auto or ram to 3600 and all the others changes you told me, render time are the same.
your instruction are clear and i appreciate this but with just those i don t get any increase in performance

now i m going to run Prime95 but i don t know if
is safe that i use ram at 3200, ratio 4.25 ghz, 1.30 vcore, 1.35 dram voltage ? or i m going to degrade my cpu?
 
Last edited:

phill

Moderator
Staff member
Joined
Jun 8, 2011
Messages
7,629 (2.28/day)
Location
Somerset, UK
System Name Not so complete or overkill
Processor Ryzen 3900X
Motherboard Asus Crosshair 8 Hero (Non Wi-Fi)
Cooling Air :(
Memory Patriot 3200MHz 64GB
Video Card(s) 2 x EVGA GTX 1080 Ti SC Black Edition
Storage 1 250GB Crucial SSD for OS/Programs, 2 500GB Crucial SSD for Steam and Epic stores
Display(s) 3 x 23" LG IPS panels (can't remember model!!)
Case 10mm thick MDF on plastic risers.. It's kinda a case??
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA P2 1200w
Mouse Corsair thingy
Keyboard Logitec K120......
Software Windows 10
Benchmark Scores I've actually never benched it!! Too busy with WCG and FAH and not gaming!! :( :(
@leo 10 have you tried leaving the multiplier alone and just lowering down the vcore? Leave the RAM at stock when you do this and get the CPU speed and temps under control first, then worry about the RAM. Too many variables to contend with and it'll just make things over complicated.

It's the easiest way to tweak/setup RAM.
 
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
prime95 with ram at 3200, ratio 4.25 ghz, 1.30 vcore, 1.35 dram voltage
crashes after 40 min

now i restore default and set only v core to 1.25 and dram to 1.35
render time slow, 4.00ghz

prime95 crash again after about 40 min

@leo 10 have you tried leaving the multiplier alone and just lowering down the vcore? Leave the RAM at stock when you do this and get the CPU speed and temps under control first, then worry about the RAM. Too many variables to contend with and it'll just make things over complicated.

It's the easiest way to tweak/setup RAM.
what do you mean with cpu speed and temps under control? and lowering down the vcore?
now i m testing 1.25 vcore but cpu doesn t boost up more than 4.00ghz
if i set v core to 1.00 cpu goes at 80% 3.30 ghz
there must be something i don t understand...

this is a ryzen master and zen timings screen shot with all the ram settings for 3600 speed
dram 1.35 and everything else on auto
 

Attachments

Last edited:

phill

Moderator
Staff member
Joined
Jun 8, 2011
Messages
7,629 (2.28/day)
Location
Somerset, UK
System Name Not so complete or overkill
Processor Ryzen 3900X
Motherboard Asus Crosshair 8 Hero (Non Wi-Fi)
Cooling Air :(
Memory Patriot 3200MHz 64GB
Video Card(s) 2 x EVGA GTX 1080 Ti SC Black Edition
Storage 1 250GB Crucial SSD for OS/Programs, 2 500GB Crucial SSD for Steam and Epic stores
Display(s) 3 x 23" LG IPS panels (can't remember model!!)
Case 10mm thick MDF on plastic risers.. It's kinda a case??
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA P2 1200w
Mouse Corsair thingy
Keyboard Logitec K120......
Software Windows 10
Benchmark Scores I've actually never benched it!! Too busy with WCG and FAH and not gaming!! :( :(
What are you measuring your CPU speed with? CPU-Z? Core Temp? HWInfo?

I guess I must have rather good clocking CPU....
 
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
What are you measuring your CPU speed with? CPU-Z? Core Temp? HWInfo?

I guess I must have rather good clocking CPU....
hardware info or now i got ryzen mester or openhardware i think is called
today i ll try cpuz
but everyone reports the same speed
at the end i compare render time and there i see 20-25 more sec 120 of my 3900x against 100 of official blender page...
and the speed during render stays fixed for all cores at 4.00ghz
tested with memtest64 for 3 h and no error found
tested with p95 and got crash after 30-40 min

this is a screenshot from cpuz...
when i bench cpu everything is fine i think
but when i stess cpu in the left side you can see that is stuck at 4.00 ghz
really don t know why
now i m doing prime95 with only dram at 1.35 and no other bios change
to see if it crash after 30-40 like it did with my ratio and vcore setting
 

Attachments

Last edited:

phill

Moderator
Staff member
Joined
Jun 8, 2011
Messages
7,629 (2.28/day)
Location
Somerset, UK
System Name Not so complete or overkill
Processor Ryzen 3900X
Motherboard Asus Crosshair 8 Hero (Non Wi-Fi)
Cooling Air :(
Memory Patriot 3200MHz 64GB
Video Card(s) 2 x EVGA GTX 1080 Ti SC Black Edition
Storage 1 250GB Crucial SSD for OS/Programs, 2 500GB Crucial SSD for Steam and Epic stores
Display(s) 3 x 23" LG IPS panels (can't remember model!!)
Case 10mm thick MDF on plastic risers.. It's kinda a case??
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA P2 1200w
Mouse Corsair thingy
Keyboard Logitec K120......
Software Windows 10
Benchmark Scores I've actually never benched it!! Too busy with WCG and FAH and not gaming!! :( :(
hardware info or now i got ryzen mester or openhardware i think is called
today i ll try cpuz
but everyone reports the same speed
at the end i compare render time and there i see 20-25 more sec 120 of my 3900x against 100 of official blender page...
and the speed during render stays fixed for all cores at 4.00ghz
tested with memtest64 for 3 h and no error found
tested with p95 and got crash after 30-40 min
Here's mine from HWInfo...

1596266274412.png
1596266290544.png


I couldn't see anything of interest below the SSD info reporting...

I'd really stop worrying about the 'Offical Blender page', systems even though they have the same hardware in them, can be very different.

I'll try and run the Blender and see what I can get with my current setup and report back for you :)

EDIT - So here's the link I found for the blender test - https://opendata.blender.org/

Here's my results :)

One during....
1596270757057.png


Completed set :)

1596270741182.png


And a verifcation link - Linky

I hope that helps :)
 
Last edited:
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
unbelivable
mine during bmw test is stuck at 4.00 ghz with all cores finishing in 1min 56 sec
(done right now with bios on default and only dram 1.35)
your in bmw test is going at 4.20 ghz with all cores finishing in 2min 21 sec
on blender official page our cpu shuold use 100 sec to finish bmw render
(maybe that test was done with super liquid cooling but i also tested my 2080rtx and
render time is exactly the same of the official page)

this appened also to me yesterday..
i was lowering only the voltage vcore in bios (only this and dram set 1.35) and like at 1.2v 1.25v i dont remember
i see bmw and others going at 4.2 ghz but also increasing render time to more or less 2min20s 2min25s
that is unbelivable...how is that possible..there must be a wrong clock speed reading...
so my cpu at stock perform better then your??

the only time that i got a real render time decrease was when i set cpu ratio at 4.2 and vcore at 1.3
seeing the same 4.20 ghz reading on HInfo but at the end it says 1min50 sec 110 sec against 100 sec

today i m testing cpu with cinebench and my score is in range with both single and all core bench.
so now i m using everything on auto except for dram volt 1.35, soc volt 1.1, xmp profile 1 (3600)
and the others timing settings for the ram suggested by tabascosauz
 
Last edited:

phill

Moderator
Staff member
Joined
Jun 8, 2011
Messages
7,629 (2.28/day)
Location
Somerset, UK
System Name Not so complete or overkill
Processor Ryzen 3900X
Motherboard Asus Crosshair 8 Hero (Non Wi-Fi)
Cooling Air :(
Memory Patriot 3200MHz 64GB
Video Card(s) 2 x EVGA GTX 1080 Ti SC Black Edition
Storage 1 250GB Crucial SSD for OS/Programs, 2 500GB Crucial SSD for Steam and Epic stores
Display(s) 3 x 23" LG IPS panels (can't remember model!!)
Case 10mm thick MDF on plastic risers.. It's kinda a case??
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA P2 1200w
Mouse Corsair thingy
Keyboard Logitec K120......
Software Windows 10
Benchmark Scores I've actually never benched it!! Too busy with WCG and FAH and not gaming!! :( :(
It was definitely not run under optimium conditions but it's working and I don't worry about it :D :laugh:

I know it's running slower as it's not allowing it to boost so highly because of the vcore voltage. I'm after more longivity than anything because of what I'm getting the CPU to do every day, sometimes 18 hours a day :) Overall high overclocks aren't what my goals are, I'm after running cool and quiet, lowest volts, highest stability and most importantly, I want to let the CPU live :D

I tested my 1080 Ti as well, not sure if it used both as they are running in SLI but... Linky Nothing special done with it at all, just upped the fan curve to 50% fixed, nothing more :)

If it is lying to me, fair do's :D I don't mind... It's working as it is and it's been so stable I'm not worrying about it at all :D
 
Joined
Jun 26, 2020
Messages
31 (0.74/day)
Processor Ryzen 9 3900x
Motherboard x570 aorus elite
Cooling Scythe fuma 2
Memory G SKILL Tridentz neo 3600mhz
Video Card(s) rtx 2080 super gigabyte
Storage mp600
Display(s) dell
Case RL06
Power Supply 750 rog strix
Software win 10 pro
i m using everything on auto except for dram volt 1.35, soc volt 1.1, xmp profile 1 (3600)
and the others timing settings for the ram suggested by@ tabascosauz

this is ryzen master and zentimings screenshot

Senza titolo-3.jpg


i also set ryzen balanced power management

now i m running memtest64 and prime95

memtest64 crashed closing explorer..i had to press the botton to shut down system

now i m using only 1.35 dram v and nothing else

memtest64 crashed again with black screen and i had to press the botton to shut down system

so this test doesn t work for my pc...really i think i ll stay with the ram setting and stop testing...if i ll have problem
i ll reset bios to default..
thanks everyone for the help
 
Last edited:
Joined
May 12, 2006
Messages
1,182 (0.23/day)
Location
The Gulag Casino
System Name ROG By purecain
Processor AMD Ryzen 9 3900x @4.2-4.46
Motherboard ASUS Crosshair VIII Hero
Cooling Noctua NH U12A
Memory 32Gb G.Skill Trident RGB 4150@3600mhz
Video Card(s) Titan V HBM2 12GB
Storage 1TbSamsung EvoM.2/1TbSamsung SSD/120gbKingston ssd
Display(s) 55"Sony Bravia X855 10bit 4K+HDR@60fps 2K+HDR@120fps IPS panel
Case Thermaltake CoreX71 Limited Edition Etched Tempered Glass Door
Audio Device(s) On board/NIcomplete audio 6
Power Supply Seasonic FOCUS 1000w 80+
Mouse Logitech MX MASTER
Keyboard Corsair Strafe Keyboard
Software Windows10pro
Benchmark Scores [url=https://valid.x86.fr/gtle1y][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/gtle1y-6.png[/img][/url]
That's not the point. "Low-quality" isn't a disparaging remark directed towards you, rather, there's a whole subset of B-die poorly binned requiring substantially more voltage to meet mundane speeds than regular specimens. Which is fine, given enough airflow since it's still B-die and B-die scales on all primary timings linearly with voltage, but needing 1.5V for 3466 is a fitting characteristic of that sort of B-die. Now, if you were trying to compensate for insufficient SOC with DRAM voltage for some reason, that's a different story. You're going to need more than just 1.0V, especially since the actual SVI2 readings probably will be lower than what you set.
Its due to running 32gb on 4 sticks. on this board that's whats stable. i dont run 1.5v i run 1.4-1.45v max. I have tried 1.5v when trying to push the ram. i should of made that a little clearer instead of saying id run 1.4 - 1.5v.
 
Top