• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ryzen 5 2600 strange behavior in games?

Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
Hi, I got some strange fps problems in games, dont know if it is normal, but while playing GTA online i noticed 1 to 2 cores maxing out causing fps dips below 60 fps, same with Sekiro, where one core sits at ~70-99% and causes sometimes dips.
In most benchmarks i saw the core/thread usage was equal in 1 or 2 it was the same as mine.

I have the cpu for over a year I just notices it do since I didnt play for a long time and I dont really have other games to test it, and my network is so slow that I wouldnt like to download a game just to test it.

Temperatures are normal, about 45~57°C


Cinebench R15 normal score, only thing I can think of if this isnt normal that I should reinstall Windows, which is my last option, and if I have to will the reset windows do or clean clean install? Thank you

20200118_211444.jpg
20200118_212804.jpg
 
Joined
Jun 1, 2011
Messages
1,936 (0.60/day)
Location
US of A
System Name gaming
Processor Intel i7-9700k @ 4.9ghz
Motherboard Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3
Cooling Noctua U12A
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 1660 Ti OC 6G
Storage Crucial MX500, Crucial P1 NVMe, ScanDisk Ultra 3D
Display(s) Dell - SE2717HR 27" IPS LED FHD FreeSync Monitor
Case Phanteks P400A w/ Noctua fans
Audio Device(s) Klipsch pro-media 2.1 speakers
Power Supply Seasonioc Focus Plus 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G15 original
Software Win 10
Benchmark Scores i can finally play crysis
It's not unusual to see a game dump a ton of rendering on one or two cores, especially in online games or console ports.
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
I am aware but I saw many benchmarks on youtube for the same specs as I have without the unequal cpu usage, for both games, here is one from Sekiro - the only difference is he got almost 100% gpu usage but that shouldnt affect core usage, or 1 core almost maxing out and dipa
Screenshot_20200120-173818_YouTube.jpg
 

Durvelle27

Moderator
Staff member
Joined
Jul 10, 2012
Messages
5,735 (2.03/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Processor AMD Ryzen 5 3600 @4.2GHz
Motherboard ASRock B350 Pro4
Cooling China Rock 4
Memory Oloy 32B(2x16GB) DDR4 3200MHz @3733MHz
Video Card(s) ASRock RX 5700 XT Challenger OC
Storage Sandisk X300 512GB + Seagate 3TB
Display(s) Acer ED323QUR ADIBPX 31.5" Curved 144Hz FreeSync
Case DeepCool Matrexx 55 w/ 3x120mm Intake + 4x120mm Exhaust
Audio Device(s) Samsung 5.1 Setup
Power Supply SilverStone 750W
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
What overlay are you using
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
Joined
Jun 1, 2011
Messages
1,936 (0.60/day)
Location
US of A
System Name gaming
Processor Intel i7-9700k @ 4.9ghz
Motherboard Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3
Cooling Noctua U12A
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 1660 Ti OC 6G
Storage Crucial MX500, Crucial P1 NVMe, ScanDisk Ultra 3D
Display(s) Dell - SE2717HR 27" IPS LED FHD FreeSync Monitor
Case Phanteks P400A w/ Noctua fans
Audio Device(s) Klipsch pro-media 2.1 speakers
Power Supply Seasonioc Focus Plus 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G15 original
Software Win 10
Benchmark Scores i can finally play crysis
I am aware but I saw many benchmarks on youtube for the same specs as I have without the unequal cpu usage, for both games, here is one from Sekiro - the only difference is he got almost 100% gpu usage but that shouldnt affect core usage, or 1 core almost maxing out and dipa
View attachment 142703
A few people on reddit had the same issue and stated turning off game mode helped, not saying it will will but just passing it along
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
I have it off in the settings
 
Joined
Jun 1, 2011
Messages
1,936 (0.60/day)
Location
US of A
System Name gaming
Processor Intel i7-9700k @ 4.9ghz
Motherboard Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3
Cooling Noctua U12A
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 1660 Ti OC 6G
Storage Crucial MX500, Crucial P1 NVMe, ScanDisk Ultra 3D
Display(s) Dell - SE2717HR 27" IPS LED FHD FreeSync Monitor
Case Phanteks P400A w/ Noctua fans
Audio Device(s) Klipsch pro-media 2.1 speakers
Power Supply Seasonioc Focus Plus 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G15 original
Software Win 10
Benchmark Scores i can finally play crysis
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
All the specs are the same as his, I only have 2666mhz RAM, and the cpu reaches often ~100% on 1st core which causes drops to ~55 fps, in the same place where he is, and he doesnt have the usage or drops, its just annoying when it drops, as it shouldnt happen in my oppinion
 
Joined
Jun 1, 2011
Messages
1,936 (0.60/day)
Location
US of A
System Name gaming
Processor Intel i7-9700k @ 4.9ghz
Motherboard Gigabyte Z370 AORUS Gaming 3
Cooling Noctua U12A
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 1660 Ti OC 6G
Storage Crucial MX500, Crucial P1 NVMe, ScanDisk Ultra 3D
Display(s) Dell - SE2717HR 27" IPS LED FHD FreeSync Monitor
Case Phanteks P400A w/ Noctua fans
Audio Device(s) Klipsch pro-media 2.1 speakers
Power Supply Seasonioc Focus Plus 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G15 original
Software Win 10
Benchmark Scores i can finally play crysis
All the specs are the same as his, I only have 2666mhz RAM, and the cpu reaches often ~100% on 1st core which causes drops to ~55 fps, in the same place where he is, and he doesnt have the usage or drops, its just annoying when it drops, as it shouldnt happen in my oppinion
in the image his FPS is 60FPS. I'm not sure if his v-sync is on or if the monitor is 60hz refresh but there is no real difference between 55FPS and 60FPS.
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
The game is capped at 60. Its wasnt the point its his equal cpu usage on most cores/threads and mine not, what causes the fps loss for me and he has no drops in his video, i watched it whole. Other youtubers also have it like he does thats why I posted the picture
 
Joined
Sep 3, 2019
Messages
1,113 (5.20/day)
Location
Thessaloniki, Greece
System Name None
Processor Ryzen 5 3600 (PBO manual: PPT 105W, TDC 105A, EDC 1A, PBO Scalar auto)
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Pro
Cooling Corsair H110i 280mm (Liquid metal for TIM)
Memory CorsairVengeanceLPX DDR4 2x8GB 3466MHz CL16-18-18-36 1T, cheap B-die, @3666 CL16-17-17-34 1T (1:1:1)
Video Card(s) MSI RX 5700XT Gaming X
Storage Samsung NVMe: 970Pro 512GB / SATA-III: 850Pro 1TB SSD, 860Evo 1TB SSD
Display(s) 24" EIZO FlexScan S2411W 1920x1200, 16:10 60Hz samsung S-PVA panel.
Case None
Audio Device(s) Sound Blaster Z <--optical link--> Logitech Z5500 5.1 500W
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech MX Master
Keyboard Logitech G15 v2
Software Windows 10 Home 64bit (v1909)
Could be the 2666 memory speed... 3000~3200 is the rated ram speed for ZEN+.
Most of the time 2666 must be sufficient but others could cause a bottleneck in data transfer. That time, GPU is waiting the CPU to finish transfer and load and the GPU usage is dropping also
 
Joined
Mar 21, 2019
Messages
14 (0.04/day)
Processor R5 2600 4.0ghz
Motherboard asus prime b450 m-a
Cooling Corsair H60
Memory patriot ddr4 pc 25600 3200mhz 16gb
Video Card(s) evga 970 ssc
Storage 3 ssd 3 storage
Display(s) 43" samsung
Case antec
Power Supply corsair 850
if you just now noticed this behavior have you changed any settings for your games or have any new programs running in the background? Your patriot memory will run 3200 speeds by setting to docp in bios. the video card should have zero problems.cpu at the present is alright. one more thing if you are not to budget constrained is to maybe add 8gb more to the ram. Cheers
 
Joined
Nov 12, 2012
Messages
484 (0.18/day)
Location
Technical Tittery....
System Name "IBT 10x Maximum Stable"
Processor Intel i5 4690K @ 4.6GHz -> 100xx46 - 1.296v
Motherboard MSI MPower Z97
Cooling Corsair H100i + 2x Corsair "HP Edition" SP120's
Memory 4x4GB Corsair Vengence Pro 2400mhz @ 2400MHz 10-11-12-31-1T - 1.66v
Video Card(s) MSI Gaming GTX970 4GB @ 1314 Core/1973 Mem/1515 Boost
Storage Kingston 3K 120GB SSD + Western Digital 'Green' 2TB + Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Iiyama Prolite X2377HDS 23" IPS
Case Corsair Carbide 300R
Audio Device(s) Rotel RA-04/Cambridge Audio Azur 540R + B&W DM302/Cerwin Vega AT12 / Sony MDR-XB700 & FiiO E5
Power Supply EVGA NEX650G + Silverstone Extensions
Mouse Always failing me....
Keyboard Endlessly broken.....
Software Windoze 7 Pro 64-bit/Windoze 10 Pro
Benchmark Scores I had some of these once upon a time? Old age has seen me misplace them....
8GB of system RAM with an 8GB GPU?



Get another 8GB of RAM and see most - if not all - of your 'strange' behaviour fade away. (I have 9.5-12.5GB of RAM usage while in GTA V @ 1440p - experience = 4300hrs+)
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
8GB of system RAM with an 8GB GPU?



Get another 8GB of RAM and see most - if not all - of your 'strange' behaviour fade away. (I have 9.5-12.5GB of RAM usage while in GTA V @ 1440p - experience = 4300hrs+)
For GTA it should affect the performance, but not for Sekiro, which should run perfectly on 8gb, then again, lack of RAM should not cause all cores to just not being used..

Will get another 8GB soon, bought this kit when they came out, paid about 100€ this 8gb and never got to upgrade them..
 
Joined
Nov 12, 2012
Messages
484 (0.18/day)
Location
Technical Tittery....
System Name "IBT 10x Maximum Stable"
Processor Intel i5 4690K @ 4.6GHz -> 100xx46 - 1.296v
Motherboard MSI MPower Z97
Cooling Corsair H100i + 2x Corsair "HP Edition" SP120's
Memory 4x4GB Corsair Vengence Pro 2400mhz @ 2400MHz 10-11-12-31-1T - 1.66v
Video Card(s) MSI Gaming GTX970 4GB @ 1314 Core/1973 Mem/1515 Boost
Storage Kingston 3K 120GB SSD + Western Digital 'Green' 2TB + Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Iiyama Prolite X2377HDS 23" IPS
Case Corsair Carbide 300R
Audio Device(s) Rotel RA-04/Cambridge Audio Azur 540R + B&W DM302/Cerwin Vega AT12 / Sony MDR-XB700 & FiiO E5
Power Supply EVGA NEX650G + Silverstone Extensions
Mouse Always failing me....
Keyboard Endlessly broken.....
Software Windoze 7 Pro 64-bit/Windoze 10 Pro
Benchmark Scores I had some of these once upon a time? Old age has seen me misplace them....
Set the pagefile size to automatic in the mean time of upgrading your RAM and see if that fixes the error's you're seeing.
 
Joined
Sep 3, 2019
Messages
1,113 (5.20/day)
Location
Thessaloniki, Greece
System Name None
Processor Ryzen 5 3600 (PBO manual: PPT 105W, TDC 105A, EDC 1A, PBO Scalar auto)
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Pro
Cooling Corsair H110i 280mm (Liquid metal for TIM)
Memory CorsairVengeanceLPX DDR4 2x8GB 3466MHz CL16-18-18-36 1T, cheap B-die, @3666 CL16-17-17-34 1T (1:1:1)
Video Card(s) MSI RX 5700XT Gaming X
Storage Samsung NVMe: 970Pro 512GB / SATA-III: 850Pro 1TB SSD, 860Evo 1TB SSD
Display(s) 24" EIZO FlexScan S2411W 1920x1200, 16:10 60Hz samsung S-PVA panel.
Case None
Audio Device(s) Sound Blaster Z <--optical link--> Logitech Z5500 5.1 500W
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech MX Master
Keyboard Logitech G15 v2
Software Windows 10 Home 64bit (v1909)
8GB of system RAM with an 8GB GPU?

Get another 8GB of RAM and see most - if not all - of your 'strange' behaviour fade away. (I have 9.5-12.5GB of RAM usage while in GTA V @ 1440p - experience = 4300hrs+)
Of course 8GB is not very good today for gaming but if you see the screenshots the OP posted the RAM usage is under 3GB. So this FPS drop is not from low RAM capacity. At some point the OP must upgrade to 16GB but the drops will continue to happen. Higher speed is first priority to me.

@Rezzorx any memory bandwidth benchmark yet?
Like AIDA64...
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
 

Attachments

Joined
Sep 6, 2019
Messages
1,118 (5.30/day)
System Name just ordinary potato system, but dont understimate potato..
Processor ryzen raven ridge 2200g, ryzen 2600 upgrade:)
Motherboard msi b350 pc mate, biostars a320, asrock ab350m micro
Cooling x2 cheap china handmade, i got plenty aigo/fantech rgb fans now heh
Memory klevv dual channel 8gb 3000mhz, trident 16gb 3600mhz, random ddr2 stick
Video Card(s) back to square, using vega 56 now:D
Storage wd green ssd 240gb, 3tb seagate expnasion, random laptop hdd x4, 1tb 3.5
Display(s) acer vgo 22inch fullhd 75hz
Case cheap segotep/dazumba mid atx, alcatroz mini atx
Audio Device(s) genius retro wood style, harman kardon stick iii
Power Supply be quite system power9, powerlogic standar, voltron 300fx, thermaltake smart 1200w
Mouse rexus, genius ps/2, powerlogic ps/2 ball tracking
Keyboard rexus, random china product x3
Software talking abt best software, autodesk/unity3d/notepad yes notepad!!
Benchmark Scores theres nothing to brag abt potato, but it can run decent 30fps fullhd with good setting:)
maybe becouse ram latency 20/19/19, or the speed of ram 2666, try oc to 3ghz with memory try it:)
 
Joined
Jun 29, 2019
Messages
41 (0.15/day)
Processor Ryzen 5 2600
Motherboard ASRock B350Pro4
Memory 2*4 GB DDR4 Patriot Elite 2666Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 Nitro+ 8GB
Storage 1TB WD BLUE
Display(s) Philips 223v
Case Zalman S3
Power Supply CoolerMaster MWE 500w
I will get a new kit as soon as possible , at least 3200 cl16 and will report back with results!

Quick question, on the mobo supported RAM list it supports the G Skill 3200Mhz Cl16 I am looking into, but it says supported speed 3066Mhz, and supports OC, does that means that it should automatically OC to 3200 with just XMP enabled without having to manually set voltage and timings?
 
Last edited:
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1 (0.01/day)
Location
Netherlands
Processor I5-6600K[delid]@4.828core/4.627cache@1.456v
Motherboard Z170-K
Cooling Hyper 212 Evo /w conductonaut liquid metal
Memory 2x4GB Crucial 2400CL17@3018CL12-15-15-28-1@1.465v
Video Card(s) Sapphire RX 590 8GB@1610/2236[modded no limits bios & manual mem timings]@1.13v
Storage 1x Samsung 850 Evo 250GB + 1x Samsung 860 Evo 500GB
Display(s) AOC 2460v 75hz freesync [modded freesync range]
Benchmark Scores https://www.userbenchmark.com/UserRun/20011863
You could try running 2933CL14@1.4v~1.45v on the 2666kit /w 1.05v SOC voltage (VCCIO), tho could be limited by either the CPU, RAM or MOBO
Also could you somehow confirm you have the HPET (High precicion event timer) disabled, since it caused some huge issues for me in timing sensitive games, aswell as furmark for example.
You should be able to find this setting in the bios, or using GPUPI v3.2 or 3.1.1 (the only windows program i know that can toggle it.)
You can get it here: https://www.overclockers.at/news/gpupi-international-support-thread
 
Top