• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ryzen Owners Zen Garden

HTC

Joined
Apr 1, 2008
Messages
4,397 (0.89/day)
Location
Portugal
System Name HTC's System
Processor Ryzen 5 2600X
Motherboard Asrock Taichi X370
Cooling NH-C14, with the AM4 mounting kit
Memory G.Skill Kit 16GB DDR4 F4 - 3200 C16D - 16 GTZB
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 480 OC 4 GB
Storage 1 Samsung NVMe 960 EVO 250 GB + 1 3.5" Seagate IronWolf Pro 6TB 7200RPM 256MB SATA III
Display(s) LG 27UD58
Case Fractal Design Define R6 USB-C
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX 850M 80+ Gold
Mouse Razer Deathadder Elite
Software Ubuntu 19.04 LTS
@HTC you could just go with win10?

You should be able to enter the win7 key during the install or skip and activate it with the key following the install.

Installation on my setup (Asrock mb/1600X) took less than 20 minutes with no problems.

Sorry: will not use Win 10.

If i can't get Win 7 to work, I'll use Linux.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,985 (1.02/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision G
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 3xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR | LG 48CX OLED 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (21H1) / Win11 Pro 21H2 UK (Build 22000.100)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
@HTC afraid Microsoft want to know all about u? :roll: Well if they wanted they could release all the same functions in a "mandatory" update for Windows 7 so u will feel the same about Windows 7 on that point of view as many do with Windows 10.

With my Windows 10 Pro I only use the Creator Update, normal updates r disabled, I am using a local account there is no way in hell I will create a microsoft account (just saying) and I run Spybot Anti-Beacon to block even more of MShit's things.




Link: https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
12,543 (4.95/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
@HTC afraid Microsoft want to know all about u? :roll: Well if they wanted they could release all the same functions in a "mandatory" update for Windows 7 so u will feel the same about Windows 7 on that point of view as many do with Windows 10.
Microsoft released telemetry updates for W7 not long after the GWX updates were released.
 

HTC

Joined
Apr 1, 2008
Messages
4,397 (0.89/day)
Location
Portugal
System Name HTC's System
Processor Ryzen 5 2600X
Motherboard Asrock Taichi X370
Cooling NH-C14, with the AM4 mounting kit
Memory G.Skill Kit 16GB DDR4 F4 - 3200 C16D - 16 GTZB
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 480 OC 4 GB
Storage 1 Samsung NVMe 960 EVO 250 GB + 1 3.5" Seagate IronWolf Pro 6TB 7200RPM 256MB SATA III
Display(s) LG 27UD58
Case Fractal Design Define R6 USB-C
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX 850M 80+ Gold
Mouse Razer Deathadder Elite
Software Ubuntu 19.04 LTS
@HTC afraid Microsoft want to know all about u? :roll: Well if they wanted they could release all the same functions in a "mandatory" update for Windows 7 so u will feel the same about Windows 7 on that point of view as many do with Windows 10.

With my Windows 10 Pro I only use the Creator Update, normal updates r disabled, I am using a local account there is no way in hell I will create a microsoft account (just saying) and I run Spybot Anti-Beacon to block even more of MShit's things.




Link: https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/

That's the 1st program i installed after finishing OS installation: even before putting the board's CD in the drive.

Will have to figure out how to slipstream in xhci drivers for modern platforms and try re-installing Win 7 again.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,985 (1.02/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision G
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 3xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR | LG 48CX OLED 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (21H1) / Win11 Pro 21H2 UK (Build 22000.100)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
That's the 1st program i installed after finishing OS installation: even before putting the board's CD in the drive.

Will have to figure out how to slipstream in xhci drivers for modern platforms and try re-installing Win 7 again.

That u can do with NTLite, I been slipstreaming som Windows XP's at work specifically to be used on some pc's in the industrial.

Link: https://www.ntlite.com/
U can add a lot more than just drivers if u want.
 
Last edited by a moderator:

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
17,122 (3.03/day)
Will have to figure out how to slipstream in xhci drivers for modern platforms and try re-installing Win 7 again.


Some boards come with a tool to do so (Such as MSI Smart Tool), but you do need to have an active OS to do the slipstream work...
 
  • Like
Reactions: HTC
Joined
May 22, 2013
Messages
1,317 (0.43/day)
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard ROG Crosshair VI
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3333 CL14
Video Card(s) Gigabyte Aorus RX 580
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
That's the 1st program i installed after finishing OS installation: even before putting the board's CD in the drive.

Will have to figure out how to slipstream in xhci drivers for modern platforms and try re-installing Win 7 again.
I don't know which board you're usinf but if it has a PS2 you should be golden. I started the install and used the mouse to copy paste the computer name. The once in windows popped the mobo disc in. Installed all the chip/usb drivers and it was golden on an MSI board
EDIT: I have a win7 slipstream guide here http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/781091-AMD-Ryzen-Win7-ISO-Guide
 
Joined
Jan 19, 2013
Messages
88 (0.03/day)
Location
Beer-Sheva@Israel
System Name RyZEN Build + XBOX One
Processor AMD Ryzen 1600 3.2Ghz
Motherboard ASUS Prime B350-Plus
Cooling Stock cooling
Memory Kingston HyperX FURY Black 24GB DDR4 2400Mhz
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 7950 OC
Storage Samsung 860Evo 250GB SSD M.2 + Corsair Force GT 60GB SSD + WD Blue 500GB Sata
Case Antec Three Hundred TWO
Power Supply Seasonic M12II 620Watt
Software Win 10 Pro
then i pluged my system, i used ps2 mouse only to press instell on all my b350 ryzen drivers :)
 
Joined
Dec 6, 2016
Messages
681 (0.39/day)
I put my eye on the Ryzen 5 1400, B350 boards and 2x4 GB RAM. In a moment of madness, I have even started thinking about buying a 1600 with FlareX 3200 DDR4 RAM. After doing some calculations and reading a lot of reviews, I realized that all this power would mostly be wasted for my use case, so I decided to do some changes.

I have picked the Ryzen 5 1500X, because it was a no brainer vs the 1400: better fan, better clocks, more cache, minor price bump. I have picked the Gigabyte B350M gaming 3 board, mostly because it had dual BIOS. I went for 2x8GB of cheapest 2667 MHz RAM, but made a rookie mistake by not checking the MoBo QVL and not checking if it's single rank (yikes!). In summary, I have sacrificed a few percents of performance, but this build was a lot cheaper.

The hardware installation process went smooth (after the RAM reset to 2133 MHz) and I decided to just plug in my HDD and test it. As expected, Debian Stretch with 4.9.30 kernel ran flawlessly. Windows 7 booted and would probably work after cleanup (I had USB3 drivers installed from previous build), but I decided to reinstall it to have a clean system.

I have used a 1$ USB to PS2 converter and DVD drive to install Windows 7, but after the first installation reboot something broke and it refused to start. I have quickly found the source of the problem: the board came with an ancient F3 BIOS from march. After the BIOS update, I reinstalled Win7. This time everything worked. I have turned on mouse emulation and put in the DVD with Motherboard drivers to finally get the USB ports working. The DVD was a mess: the installer UI refused to work with keyboard navigation and the links to installers were broken. I browsed the DVD to manually install the provided USB drivers one by one, but nothing happened. I have thus decided to download the software from Gigabyte's website and this time everything worked.

After the installation of drivers, I have activated Windows and to my surprise it worked automatically (remember, I have swapped the whole system). I turned on automatic updates and it downloaded and installed over a GB of them. After reboot it started nagging with the "unsupported hardware" screen, therefore I just turned them off.

Now was the time to do some tweaks. RAM XMP profile was not working, so I decided to manually set the speed to 2400 MHz - the currently fastest officially supported speed for dual rank RAM. It didn't work, so I decided to manually enter the numbers (including the 2T command rate). It was a success! I didn't go for 2667 MHz yet, because I really don't need it. The auto overclock pushes the clocks to 3.9 GHz on low loads and with IPC improvements that's already much faster than my i3 was. The idle total system power consumption is around 40 watts which remains unchanged from my previous build. In the torture tests the new build consumes more, but the difference is only 25 Watts. Debian power consumption is slightly higher (5 watts more), but I didn't install the newest kernel yet.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,985 (1.02/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Dragon
Processor Intel Core i7-11700K "Rocket Lake"
Motherboard Gigabyte Z590 Vision G
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC | Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB|Sabrent Rocket 2TB|Data: 850EVO 1TB, 3xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR | LG 48CX OLED 4K HDR
Case Fractal Design Meshify 2 Tempered Glass White/Black
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
VR HMD No not gonna sell myself to FB!i!i!
Software Win10 Pro UK x64 (21H1) / Win11 Pro 21H2 UK (Build 22000.100)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867? GPU-Z: https://www.techpowerup.com/gpuz/details/h93ag
@kruk are u using the newest bios for ur Gigabyte board?

If not do a backup of ur current bios and flash F7 they have done some work up to F7 from their first release F1 and also properly more than what they write bcs that's not uncommon.
 
Joined
Nov 28, 2006
Messages
2,324 (0.43/day)
Location
Houston
System Name mult1kill
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.7
Motherboard GA-AX370-GAMING 5
Cooling Cryorig H7
Memory Team Group 32gb 3200mhz
Video Card(s) RTX 2060
Storage Seagate 3TB+ Corsair 120GB SSD+120 ssd smansung 256gb m.2 Samsung 970
Case NZXT S340
Audio Device(s) Sundara JDS Labs Atom
Power Supply FSP HydroG 850W
Mouse WMO
Keyboard Ducky Shine 3
Software Windows10
Hello everyone, my CPU seems to be running quite hot and I am not sure what to do or what it could be caused from. Ryzen master jumps from 40 or so to about 50 (idle) on a Cryorig H7 using the paste it came with. Could it be my case, S340? or is something else playing a factor? Could it be my R9 390, since it gets hot? Incase anyone is wondering I have 3 noctua fans one for exhaust one top and 2 pulling air in from the front (they are redux noctua) and I have 2 Corsair SP quiet edition fans on the CPU cooler and a Cryorig fan on the back for exhaust. Room is fairly cool, carpeted and even got a new fan! but still when I run Ryzen Master temps go up, when I run HWinfo64 temps are good went as low as 36c one time. No i did NOT OC.

EDIT: Did some extra testing to find out what it could be, I even got the bios working and everything with the new release from gigabyte. And closed a bunch of programs at launch. max on a cpuz stress test I am hitting 67.4 and nothing higher with a web browser opened more specifically vivaldi. I have also loaded up csgo in the fps benchmark app, and temps never exceeded 67.5, I went as low as 35.3c at idle. Does Ryzen not like it when you open up windows with other programs? I didn't know that was a thing. Did I just fix my own problem?

EDIT2: Started to render something using mental Ray i reached 75.0c it doesnt get any higher (this is with vivaldi opened)
 
Last edited:
Joined
Jan 15, 2006
Messages
1,782 (0.31/day)
Location
Oklahoma, USA
System Name W.I.P.
Anyone have suggestions for an air cooler with out of the box AM4/RYZEN compatibility?
 
Joined
Jun 23, 2011
Messages
377 (0.10/day)
System Name potato
Processor Ryzen 9 3950X
Motherboard MSI MAG B550 Tomahawk
Cooling Custom WC Loop
Memory 2x16GB G.Skill Trident Z Neo 3600
Video Card(s) Radeon VII
Storage SSD: Team 512GB NVMe + Team 2TB SATA || HDD: 2x WD VRaptor 500GB & 2x WD Blue 4TB
Display(s) XIAOMI Curved 34" 144Hz UWQHD
Case be quiet dark base pro 900
Audio Device(s) Edifier R1800T, Logitech G733
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Logitech G Pro
Keyboard Corsair K65
Software win 10 amd64
Hello everyone, my CPU seems to be running quite hot and I am not sure what to do or what it could be caused from. Ryzen master jumps from 40 or so to about 50 (idle) on a Cryorig H7 using the paste it came with. Could it be my case, S340? or is something else playing a factor? Could it be my R9 390, since it gets hot? Incase anyone is wondering I have 3 noctua fans one for exhaust one top and 2 pulling air in from the front (they are redux noctua) and I have 2 Corsair SP quiet edition fans on the CPU cooler and a Cryorig fan on the back for exhaust. Room is fairly cool, carpeted and even got a new fan! but still when I run Ryzen Master temps go up, when I run HWinfo64 temps are good went as low as 36c one time. No i did NOT OC.

EDIT: Did some extra testing to find out what it could be, I even got the bios working and everything with the new release from gigabyte. And closed a bunch of programs at launch. max on a cpuz stress test I am hitting 67.4 and nothing higher with a web browser opened more specifically vivaldi. I have also loaded up csgo in the fps benchmark app, and temps never exceeded 67.5, I went as low as 35.3c at idle. Does Ryzen not like it when you open up windows with other programs? I didn't know that was a thing. Did I just fix my own problem?

EDIT2: Started to render something using mental Ray i reached 75.0c it doesnt get any higher (this is with vivaldi opened)

yeah, ryzen master put a little load on cpu and somehow raises the temps quickly even when idle, hwinfo reports pretty much the same, albeit a bit different in the resolution i.e. slower to update the temp compared to ryzen master. this weird thing happens only when i open up ryzen master though, temps get back to normal as soon as i close it.
i'm on ryzen master ver. 1.0.1.0293 & hwinfo ver. 5.52-3161
 
Joined
Dec 6, 2016
Messages
681 (0.39/day)
@kruk are u using the newest bios for ur Gigabyte board?

If not do a backup of ur current bios and flash F7 they have done some work up to F7 from their first release F1 and also properly more than what they write bcs that's not uncommon.

I'm using the latest BIOS, F5 for the mATX version. I will go hunting 2667 MHz as soon as I get some time to bench the changes. I'm aware that some timing adjustments might be needed to reach that speed and I don't want to do them without measuring their impact. I'm thinking about quick tests containing: 3D Mark 2006 or Vantage, Metro 2033, 7-zip, Handbrake and Cinebench.
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
17,122 (3.03/day)
Anyone have suggestions for an air cooler with out of the box AM4/RYZEN compatibility?
Unfortunately, no. Artic has a couple, but I bought ta cooler that said AM4 compatible the other day, and the mounting hardware for AM4 was not in the box, and I had to mail-order it, and pay for the postage.
 

the54thvoid

Moderator
Staff member
Joined
Dec 14, 2009
Messages
9,556 (2.22/day)
Location
Glasgow - home of formal profanity
System Name Newer Ho'Ryzen
Processor Ryzen 3700X
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling TR Le Grand Macho
Memory 16Gb G.Skill 3200 RGB
Video Card(s) RTX 2080ti MSI Duke @2Ghz ish
Storage Samsumg 960 Pro m2. 512Gb
Display(s) LG 32" 165Hz 1440p GSYNC
Case Lian Li PC-V33WX
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic Prime TItanium 850
Software W10
Benchmark Scores Look, it's a Ryzen on air........ What's the point?
My system has started having occasional start up quirks. Since i switched to DOCP Standard settings for my latency optimised 3200Mhz setting, my mobo occasional misfires. 3 equal beeps then restarts. Found out that on the Asus CH6 this is the memory system being 'relearned'. Very strange indeed. On the old 1002 bios but apart from that quirk (because it always boots afterwards) I'm quite happy and not sure i should update the BIOS further. Don't want my 3.85Ghz OC being messed with.
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,317 (0.43/day)
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 5 2600
Motherboard ROG Crosshair VI
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3333 CL14
Video Card(s) Gigabyte Aorus RX 580
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
Hello everyone, my CPU seems to be running quite hot and I am not sure what to do or what it could be caused from. Ryzen master jumps from 40 or so to about 50 (idle) on a Cryorig H7 using the paste it came with. Could it be my case, S340? or is something else playing a factor? Could it be my R9 390, since it gets hot? Incase anyone is wondering I have 3 noctua fans one for exhaust one top and 2 pulling air in from the front (they are redux noctua) and I have 2 Corsair SP quiet edition fans on the CPU cooler and a Cryorig fan on the back for exhaust. Room is fairly cool, carpeted and even got a new fan! but still when I run Ryzen Master temps go up, when I run HWinfo64 temps are good went as low as 36c one time. No i did NOT OC.

EDIT: Did some extra testing to find out what it could be, I even got the bios working and everything with the new release from gigabyte. And closed a bunch of programs at launch. max on a cpuz stress test I am hitting 67.4 and nothing higher with a web browser opened more specifically vivaldi. I have also loaded up csgo in the fps benchmark app, and temps never exceeded 67.5, I went as low as 35.3c at idle. Does Ryzen not like it when you open up windows with other programs? I didn't know that was a thing. Did I just fix my own problem?

EDIT2: Started to render something using mental Ray i reached 75.0c it doesnt get any higher (this is with vivaldi opened)
Yes the Ryzen "X" chips seem hot. They have a 20° offset appled so the "actual" temp is lower. You're good up to 95°C so you still have lots of room yet.


My system has started having occasional start up quirks. Since i switched to DOCP Standard settings for my latency optimised 3200Mhz setting, my mobo occasional misfires. 3 equal beeps then restarts. Found out that on the Asus CH6 this is the memory system being 'relearned'. Very strange indeed. On the old 1002 bios but apart from that quirk (because it always boots afterwards) I'm quite happy and not sure i should update the BIOS further. Don't want my 3.85Ghz OC being messed with.

Been on 1401 for a while and it works fine for me. There's a 1403 at present which is about the same with a few bug fixes. I haven't tried it as I just noticed it today. These new BIOS open up a lot of options for ram and so far stable. You have nothing to fear
 
Joined
Nov 28, 2006
Messages
2,324 (0.43/day)
Location
Houston
System Name mult1kill
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.7
Motherboard GA-AX370-GAMING 5
Cooling Cryorig H7
Memory Team Group 32gb 3200mhz
Video Card(s) RTX 2060
Storage Seagate 3TB+ Corsair 120GB SSD+120 ssd smansung 256gb m.2 Samsung 970
Case NZXT S340
Audio Device(s) Sundara JDS Labs Atom
Power Supply FSP HydroG 850W
Mouse WMO
Keyboard Ducky Shine 3
Software Windows10
Little update: I switched cases from my NZXT S340 to my old HAF932. Biggest difference, I saw my temps drop to the lowest of 31.8c thank you to those that helped. I dont know what I switched to the s340 in the first place
 
Joined
Apr 16, 2010
Messages
3,303 (0.79/day)
Location
Portugal
System Name Dust gatherer (ol' Dale-y)
Processor AMD Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14 + NM-AM4 + NF-P14r
Memory 2x 8GB G.Skill Trident Z (F4-3200C16D-16GTZB)(Hynix)
Video Card(s) Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5500 XT 8GiB
Storage HyperX Savage 240GB + KC300 240GB + 750EVO 500GB
Display(s) LG Flatron W2361V 23'' FHD (RN a 24'' IPS HP oldie)
Case NOX Blaze w/random fans and no aRrGeeBee
Audio Device(s) Creative SoundBlasterX AE-5 + GigaWorks t40 series II
Power Supply Corsair TX650M
Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
Keyboard Logitech Media Keyboard (PS/2)
Software Windows 10 x86-64 (1909)
Benchmark Scores Needs a reinstall...but it used to play a game or two in TV resolution from time to time, in 2019
Noctua NH AM4 ordered ;)
 
Joined
Dec 21, 2011
Messages
13,805 (3.87/day)
Location
USA
System Name My Fortress/Julia (WCG)/Trish (WCG)/Ella (WCG)/Junior (WCG)/4P (WCG)/Kreij (WCG)/Trish02 (WCG)
Processor Ryzen 1700X/Ryzen 1700X/Ryzen 1700/Ryzen 1600X/Ryzen 1800X/Opteron 6168x4/FX-8350/Ryzen 1800X
Motherboard X370 Taichi/A320 Pro-VHL/B350 M/B350 M/AB350 K4/SuperMicro 4P/ASUS 990X/ Asrock X370 mITX
Cooling NH-D14/SNH-U14S/Scythe Mugen5/Scythe Mugen 5/NH-U14S/CM 212+ (x4)/Xig DK Nighthawk/Scythe Mugen 5
Memory 16GB GSkill TridentZ-3200 (1700X), 16GB GSkill FlareX-2400 (1800X),... various...., 4P- 16x1GB
Video Card(s) RX 580/HD 7770/HD 4670/GTX 1080/8400GS/onboard/GTX 1080/HD 7870
Storage WD 500GB SSD/Seagate 2TB SSHD, .... misc...
Display(s) Dual Dell Ultrasharp U2414H
Case Silverstone FT01B/Corsair 230T/Versa H15/Silverstone FT05/Define R4/custom/Tt P3 open/Define XL r2
Audio Device(s) on board (All)
Power Supply Corsair HX850/CS650M/Focus Gold 650/EVGA P2 850/HX 650/X Gold 1050/M12 II 750/X Gold 750
Mouse Logitech G300s
Keyboard Thermaltake Challenger Prime (Great for $30!!!)
Software Win 10 Pro (Fortress), Win 10 Pro (Ella02), Ubuntu for everything else
Benchmark Scores Why sit on the Bench when you can get in the game and Crunch!!!
Anyone have suggestions for an air cooler with out of the box AM4/RYZEN compatibility?
Noctua has a few that are ready to go with AM4 and they will send you a kit free of charge for older coolers (invoice or picture proof required). I was able to get kits for a U14S and a D14- took just over a week to get them.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
5,731 (1.37/day)
Location
West Midlands. UK.
System Name Ryzen Reynolds
Processor Ryzen 1600 - 4.0Ghz 1.415v - SMT disabled
Motherboard mATX Asrock AB350m AM4
Cooling Raijintek Leto Pro
Memory Vulcan T-Force 16GB DDR4 3000 16.18.18 @3200Mhz 14.17.17
Video Card(s) Sapphire Nitro+ 4GB RX 580 - 1450/2000 BIOS mod 8-)
Storage Seagate B'cuda 1TB/Sandisk 128GB SSD
Display(s) Acer ED242QR 75hz Freesync
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/6220813
My system has started having occasional start up quirks. Since i switched to DOCP Standard settings for my latency optimised 3200Mhz setting, my mobo occasional misfires. 3 equal beeps then restarts. Found out that on the Asus CH6 this is the memory system being 'relearned'. Very strange indeed. On the old 1002 bios but apart from that quirk (because it always boots afterwards) I'm quite happy and not sure i should update the BIOS further. Don't want my 3.85Ghz OC being messed with.

I have a similar quirk, I have 2 mixed sticks (dual rank!) both rated at 2800 with different timings (1x8GB Corsair Dominator and 1x8GB Kingston Hyper-X) I thought I would be lucky to hit 2400 let alone their rated speed of 2800 but after the agesa 1.0.0.6 BIOS update I can run both at 2800 with a bit of tweaking although the timings were pretty crap at something like 18.18.18 CAS1, managed to get them down manually to 16.16.18 but I also have a similar "cold start" bug that requires me to reset and it boots just fine, no BSOD's or crashes in Windows, just now and then it won't start from cold... I think it's also the memory learning feature but I might tinker some more and see if I can get the timings a bit tighter without having this cold startup bug that is fine with a restart, am I happy still..... mismated RAM sticks, dual rank, running at 2800.... hell yea :pimp::respect:
 

Durvelle27

Moderator
Staff member
Joined
Jul 10, 2012
Messages
6,222 (1.85/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASRock B550M Pro4
Cooling ID Cooling Auraflow 360 Snow Edition
Memory Oloy 32GB(2x16GB) DDR4 3600MHz CL18
Storage Sandisk X300 512GB + WD Black 6TB+WD Black 6TB
Display(s) LG Nanocell85 49" 4K 120Hz+3x 24" 1200P Monitors
Case DeepCool Matrexx 55 V3 w/ 6x120mm Intake + 3x120mm Exhaust
Audio Device(s) LG Dolby Atmos
Power Supply Gigabyte P750 750W Fully Modular
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
I'm getting there guys



 

Durvelle27

Moderator
Staff member
Joined
Jul 10, 2012
Messages
6,222 (1.85/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASRock B550M Pro4
Cooling ID Cooling Auraflow 360 Snow Edition
Memory Oloy 32GB(2x16GB) DDR4 3600MHz CL18
Storage Sandisk X300 512GB + WD Black 6TB+WD Black 6TB
Display(s) LG Nanocell85 49" 4K 120Hz+3x 24" 1200P Monitors
Case DeepCool Matrexx 55 V3 w/ 6x120mm Intake + 3x120mm Exhaust
Audio Device(s) LG Dolby Atmos
Power Supply Gigabyte P750 750W Fully Modular
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
RAM came in

I'm hoping this series plays nice with Ryzen

 
Joined
Apr 16, 2010
Messages
3,303 (0.79/day)
Location
Portugal
System Name Dust gatherer (ol' Dale-y)
Processor AMD Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14 + NM-AM4 + NF-P14r
Memory 2x 8GB G.Skill Trident Z (F4-3200C16D-16GTZB)(Hynix)
Video Card(s) Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5500 XT 8GiB
Storage HyperX Savage 240GB + KC300 240GB + 750EVO 500GB
Display(s) LG Flatron W2361V 23'' FHD (RN a 24'' IPS HP oldie)
Case NOX Blaze w/random fans and no aRrGeeBee
Audio Device(s) Creative SoundBlasterX AE-5 + GigaWorks t40 series II
Power Supply Corsair TX650M
Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
Keyboard Logitech Media Keyboard (PS/2)
Software Windows 10 x86-64 (1909)
Benchmark Scores Needs a reinstall...but it used to play a game or two in TV resolution from time to time, in 2019
Just a few parts missing...

 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
2,135 (0.61/day)
System Name msdos
Processor 8086
Motherboard mainboard
Cooling passive
Memory 640KB + 384KB extended
Video Card(s) EGA
Storage 5.25"
Display(s) 80x25
Case plastic
Audio Device(s) modchip
Power Supply 45 watts
Mouse serial
Keyboard yes
Software disk commander
Benchmark Scores still running
No issues with Asus Prime B350M + 1.0.0.6 but I'm just running stock DDR4-2400. It's been problem free so far.
 
Top