• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ryzen Owners Zen Garden

Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
I had similar ddr3 from Corsair for my 8350, it too was fiddly but I am ok with that, just want more time with it then i have atm.
Few late nights lately, so i reinstalled the latest win 10 release ,set memory to 2866@16,17,17,17 and it is running better, lasted the whole night and is still crunching now, i also got brave and used my old (10yrs) pciex Ocz Revox2 120 as my boot(until I get an nvme), no issues , amazing and it is still potent compared to a samy 850 basic.
More tweaking to follow.
If you think it might help you can run odd CL if you go into the memory timings section and disable "gear down", I also disable power down which is for low power mode and can cause some crashing
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,639 (1.79/day)
Likes
2,013
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V ,Ttevo
Processor Amd R5 2600X@4.1 ,FX8350 @ 4.6ghz
Motherboard Crosshair hero7 ,Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 16Gb 2933@16, @1600 cas8
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK,
Storage samsung 840(250OS), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic ,Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi, Corsair ax1200
Mouse CM optane, no comment bad
Keyboard CM optane, asus but the worst free membrane one.
Software Win 10 Pro ,same
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far 7703vega 3dmark timespy
If you think it might help you can run odd CL if you go into the memory timings section and disable "gear down", I also disable power down which is for low power mode and can cause some crashing
Disable gear down, oh i enabled it ,ty i already disabled power down and I'll try that , i want tighter timings or at least stock speed or both if im lucky, I'll be having a good go this weekend.
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
Disable gear down, oh i enabled it ,ty i already disabled power down and I'll try that , i want tighter timings or at least stock speed or both if im lucky, I'll be having a good go this weekend.
Good luck from my experience you have your work cut out for you.
 
Joined
May 12, 2009
Messages
921 (0.27/day)
Likes
160
System Name YautjaLord
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.8GHz/1.4v VCore/1.0v SoC
Motherboard Gigabyte Aorus X370 Gaming K7 (factory OC, +95MHz core/GPU, +190MHz VRAM when testing)
Cooling EKWB EK-Kit X360|EK-FB GA-AX370 Gaming monoblock|EK Vardar 120mm fans x3|3x200mm LED red fans 700RPM
Memory G.Skill FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz
Video Card(s) 1xGigabyte GTX 1070 G1 8G
Storage Samsung 960 Pro M.2 NVMe (system) | WD Elements 500GB (storage)
Display(s) LG LED IPS 22EA53
Case CoolerMaster HAF X (slightly modded)
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair RM850i
Mouse Dragonwar ELE-G4.1 laser gaming mouse 9500dpi
Keyboard Gigabyte K85
Software Windows 10 Pro 64-bit
Cinebench R15 Ryzen 7 1700X F22 EFI @ 3.8GHz 1.4v scores.jpg

Prime95 @ 3.8GHz 1.4v P0 P-state Manual 2h run.jpg

Here ya go. :) 3.8GHz/1.4v as promised. This was fun torturing it. :laugh: jk Cheers all.
 
Joined
May 12, 2009
Messages
921 (0.27/day)
Likes
160
System Name YautjaLord
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.8GHz/1.4v VCore/1.0v SoC
Motherboard Gigabyte Aorus X370 Gaming K7 (factory OC, +95MHz core/GPU, +190MHz VRAM when testing)
Cooling EKWB EK-Kit X360|EK-FB GA-AX370 Gaming monoblock|EK Vardar 120mm fans x3|3x200mm LED red fans 700RPM
Memory G.Skill FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz
Video Card(s) 1xGigabyte GTX 1070 G1 8G
Storage Samsung 960 Pro M.2 NVMe (system) | WD Elements 500GB (storage)
Display(s) LG LED IPS 22EA53
Case CoolerMaster HAF X (slightly modded)
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair RM850i
Mouse Dragonwar ELE-G4.1 laser gaming mouse 9500dpi
Keyboard Gigabyte K85
Software Windows 10 Pro 64-bit
Sorry for double-post, will make it (yet again) short & simple: the issue with temps & lower R15 scores is - it takes time for TIM (EK-TIM Ectotherm) to start cooling so it jumps places til TIM starts to actually take effect & everything comes back to normal. Yeah, it sounds abnormal, but that's more or less the case. And no, i still love this monoblock. :) Applied bigger/lengthier chunk of thermal pad to side VRMs (near the IO cover) just for a good measure though, plus removed (with 95% alcohol) & then re-applied the Ectotherm too (placed 1 dot now, stead of 2 two weeks or so ago, size of small or even tiny grape or 3 rice pieces :)).
 
Last edited:
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,639 (1.79/day)
Likes
2,013
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V ,Ttevo
Processor Amd R5 2600X@4.1 ,FX8350 @ 4.6ghz
Motherboard Crosshair hero7 ,Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 16Gb 2933@16, @1600 cas8
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK,
Storage samsung 840(250OS), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic ,Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi, Corsair ax1200
Mouse CM optane, no comment bad
Keyboard CM optane, asus but the worst free membrane one.
Software Win 10 Pro ,same
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far 7703vega 3dmark timespy
So i thought I drop by and tell all how it went , I have maxed out at 2933 memory 16,18,18,18,50 auto timigs as anything higher does'nt boot and anything tighter crashes after a while in some way got my Cbto 1222 and 164 single core @4.14 but i have now got more questions , im going to read the thread , its daunting. I have been putting it off a few days but it needs doing.

anyway two concerns my Oc is barely mine, i bumped a few settings and let it auto but its led to two concerns high core V at 1.48 max 1.42 usually, and my core temp in ryzen master reads 69 crunching max? too high?? also

now im at it corsair link shows a temp thats concerning its package?? temp ,it shows 95 , my motherboard agrees with ryzen master and nothing else calls anything package?.
 
Joined
May 30, 2018
Messages
372 (2.57/day)
Likes
250
Location
Florida
System Name getting back into it - constant WIP
Processor Ryzen 5 2600 [4.2GHz @ 1.3v]
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Scythe Mugen MAX - 2x 120mm NZXT stock fans top/rear exhaust - 2x 140mm Corsair ML140's front intake
Memory 2x8GB TridentZ RGB 3466Mhz CL16 [bad-luck b-die]
Video Card(s) MSI RX 580 Armor OC [1467MHz core / 1951MHz mem]
Storage Seagate Barracuda 1TB - Samsung 860 Evo 250GB
Display(s) crappy 720p 34" Vizio [for now - 1080p downscaling helps :P]
Case NZXT S340 Elite
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber, Sys, Vali 2, Scarlett 2i2 2nd gen - LSR 305's, DT-990 Pro's, HD600's
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard see: mouse
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Costs more than my last ex, but it never complains and has much better throughput.
anyway two concerns my Oc is barely mine, i bumped a few settings and let it auto but its led to two concerns high core V at 1.48 max 1.42 usually, and my core temp in ryzen master reads 69 crunching max? too high??
Are all cores hitting that voltage? Its definitely high but XFR will sometimes do that to a couple cores on its own. Not direly concerning but i would definitely be looking at getting that down. 1.5 is the max allowed. Most shoot to be .05 lower than that at max. Personally i would be nervous just because theres no telling if the voltage applied is even higher, yanno? 1.42 is good for a high overclock. 1.4ish is common.

69 is fine. Ryzen officially throttles at 95C and anything decently below that is good. Though my experience is that 80 or above is a problem. Maybe it wont damage anything but most people start having major stability problems past that point.

now im at it corsair link shows a temp thats concerning its package?? temp ,it shows 95 , my motherboard agrees with ryzen master and nothing else calls anything package?.
Not sure what that is... maybe an offset. Ryzen master always displays the correct core temperature. You can trust that.

And believe me if you hit 95 for real youd know. :p Ime being stupid everything tends to up and shut down right away.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,610 (9.09/day)
Likes
14,208
Location
Australalalalalaia.
System Name OCD (Overclocking Compulsive Disorder)
Processor Ryzen R7 2700X (stock/XFR OC)
Motherboard Aorus AX370-Gaming 5
Cooling Corsair H115i Pro (yay for maglev fans!)
Memory 16GB DDR4 3200 Corsair Vengeance RGB Pro (1.4v 14-16-18-34)
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (+60TB USB3 storage)
Display(s) Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 144hz curved) + Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY)
Case Fractal Design R5 White Gold edition + corsair RGB lighting
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G703 + PowerPlay mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
So i thought I drop by and tell all how it went , I have maxed out at 2933 memory 16,18,18,18,50 auto timigs as anything higher does'nt boot and anything tighter crashes after a while in some way got my Cbto 1222 and 164 single core @4.14 but i have now got more questions , im going to read the thread , its daunting. I have been putting it off a few days but it needs doing.

anyway two concerns my Oc is barely mine, i bumped a few settings and let it auto but its led to two concerns high core V at 1.48 max 1.42 usually, and my core temp in ryzen master reads 69 crunching max? too high?? also

now im at it corsair link shows a temp thats concerning its package?? temp ,it shows 95 , my motherboard agrees with ryzen master and nothing else calls anything package?.
thats a glitch with corsair link, it cant read modern ryzen temps - you need to use corsair iCue for support with modern hardware
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
So i thought I drop by and tell all how it went , I have maxed out at 2933 memory 16,18,18,18,50 auto timigs as anything higher does'nt boot and anything tighter crashes after a while in some way got my Cbto 1222 and 164 single core @4.14 but i have now got more questions , im going to read the thread , its daunting. I have been putting it off a few days but it needs doing.

anyway two concerns my Oc is barely mine, i bumped a few settings and let it auto but its led to two concerns high core V at 1.48 max 1.42 usually, and my core temp in ryzen master reads 69 crunching max? too high?? also

now im at it corsair link shows a temp thats concerning its package?? temp ,it shows 95 , my motherboard agrees with ryzen master and nothing else calls anything package?.

Your Scores,( assuming that's CB 15 @ 4.14 GHz) Are kinda low especially the multicore. At 4.0 you should be in the mid 1300s or higher and eve single is a bit low for your speed.
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,639 (1.79/day)
Likes
2,013
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V ,Ttevo
Processor Amd R5 2600X@4.1 ,FX8350 @ 4.6ghz
Motherboard Crosshair hero7 ,Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 16Gb 2933@16, @1600 cas8
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK,
Storage samsung 840(250OS), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic ,Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi, Corsair ax1200
Mouse CM optane, no comment bad
Keyboard CM optane, asus but the worst free membrane one.
Software Win 10 Pro ,same
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far 7703vega 3dmark timespy
Your Scores,( assuming that's CB 15 @ 4.14 GHz) Are kinda low especially the multicore. At 4.0 you should be in the mid 1300s or higher and eve single is a bit low for your speed.
I think it's because its on precision boost mode and downclocks to 3.6.
I did try a manual oc with PBO switched on but it never boosts higher with a manual Oc + PBO.
Is that the way ie manual Oc or PBO but not combined?
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
Even on a straight auto setting, you should be boosting in the 4.0 GHz range. When I reviewed this CPU I did a set of benches with the base clock set static and still scored ~1250 (3200 mem) that's what I mean by your scores being quite low. Are you sure it's boosting properly? Is this on the H2O in your specs?

4.0 GHz
 
Last edited:
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,639 (1.79/day)
Likes
2,013
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V ,Ttevo
Processor Amd R5 2600X@4.1 ,FX8350 @ 4.6ghz
Motherboard Crosshair hero7 ,Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 16Gb 2933@16, @1600 cas8
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK,
Storage samsung 840(250OS), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic ,Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi, Corsair ax1200
Mouse CM optane, no comment bad
Keyboard CM optane, asus but the worst free membrane one.
Software Win 10 Pro ,same
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far 7703vega 3dmark timespy
Even on a straight auto setting, you should be boosting in the 4.0 GHz range. When I reviewed this CPU I did a set of benches with the base clock set static and still scored ~1250 (3200 mem) that's what I mean by your scores being quite low. Are you sure it's boosting properly? Is this on the H2O in your specs?
Yeah ,lower memory then yours too, my memory is at 2933 in that test 2866 now, ill try a manual Oc run later ,see if I can get clue as to what's up.

yeah so i manually clocked it to 4 in the bios and its better, i pushed a bit further with ryzen master(1391cb 173sc) but at 85 degree max temp im chickening out for now until i get a mono block ,and possibly more rad because i've only got the Ek coolstream 360 on this system now , with just the cpu and vega waterblocked, i like it but i get mad coil whine from my vega at high clocks or fps.
this case is nice, lian li 011 dyamic, i feel its crying out for another 360 in the roof though, especially now.
 

Attachments

Last edited:
Joined
May 30, 2018
Messages
372 (2.57/day)
Likes
250
Location
Florida
System Name getting back into it - constant WIP
Processor Ryzen 5 2600 [4.2GHz @ 1.3v]
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Scythe Mugen MAX - 2x 120mm NZXT stock fans top/rear exhaust - 2x 140mm Corsair ML140's front intake
Memory 2x8GB TridentZ RGB 3466Mhz CL16 [bad-luck b-die]
Video Card(s) MSI RX 580 Armor OC [1467MHz core / 1951MHz mem]
Storage Seagate Barracuda 1TB - Samsung 860 Evo 250GB
Display(s) crappy 720p 34" Vizio [for now - 1080p downscaling helps :P]
Case NZXT S340 Elite
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber, Sys, Vali 2, Scarlett 2i2 2nd gen - LSR 305's, DT-990 Pro's, HD600's
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard see: mouse
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Costs more than my last ex, but it never complains and has much better throughput.
Yeah ,lower memory then yours too, my memory is at 2933 in that test 2866 now, ill try a manual Oc run later ,see if I can get clue as to what's up.

yeah so i manually clocked it to 4 in the bios and its better, i pushed a bit further with ryzen master(1391cb 173sc) but at 85 degree max temp im chickening out for now until i get a mono block ,and possibly more rad because i've only got the Ek coolstream 360 on this system now , with just the cpu and vega waterblocked, i like it but i get mad coil whine from my vega at high clocks or fps.
this case is nice, lian li 011 dyamic, i feel its crying out for another 360 in the roof though, especially now.
That looks about right. I'm just below that at 4ghz with my RAM running 3400 @ CL16. Probably the only reason I'm only 20 points behind.

Also, just for fun I pushed 43.25. Those fuckin 4 points are killing me though, man! Why couldn't it just give me 1500?! I didn't have the time/energy/will/daringness to try for 4.35 and fix that little problem. Eh, I could push the ram up a little and that would to it. Tomorrow I may give that a quick run.

I tell myself I can go higher, maybe 4.375, though I'd never get it truly stable. In fact I did try booting it, though I never tested for fear of cooking things. It booted and did basic things in W10 no problems. The 4.3 config, I was able to push through some linpacks and realbench, but on my... I think, decent air setup, temperatures get dicey. Not OMG FIRE, but definitely uhhmmmmm...

I often wonder what this Scythe cooler would do in a full size ATX case. Having only two front intakes and rear exhausts holds me back. VRM's are just as much to blame, I think. I can see the exact point where the voltage droops unusually and then it all goes to shit. All signs point to VRM's overheating. Not good. Didn't take long for me to give that shit up! I'm tellin you guys. Can't say I blame them, CPU is showing just over 200W! It honestly gave me the jitters to see that.

But really, if I wanted to ignore the fact that peak temp during those tests was 86C (o_O) I could easily run a flat 4.3. It averages closer to 80C when pushed to the max - just little 3-5 second jumps up past that. Cinebench MC maxed at an admittedly high 73C. Voltages look okay, just below 1.4v - though realistically probably a little higher. But I'd probably be looking at 70C for gaming and the various other things I do. That honestly doesn't scare me a ton because of my actual usage - I know I'd very rarely even approach 80C, but with my PC sitting right next to me in this small 10x12 room, it's a lot of noise and heat to live with. I also don't know if it would ever be truly stable, or if it would just seem to be... ...or if I'm brave/dumb enough to run prolonged stress tests at those temps. Maybe P95 blend or something not AVX-heavy.

So yeah... all around ridiculous thing to do. I can't imagine.

I can tell you this. I ran it there for a couple of hours and ran a few different stress tests (albeit briefly because of temps,) and it tossed out not one WHEA error. So that's promising. But I already know that with this chip, that temperature zone will lead to crashing all on its own over time. And again, VRMs are of major concern. I think that might be the real reason for the problems. They aren't tossing the heat like the CPU itself is. They're running away past a certain point. Sustained loads will knock it out every time. I could probably time it if I wanted to.

If my cooling was better I'd experiment some more. I think with a good custom loop it would definitely be possible to go further into this territory, but I don't wanna go there... ...with all of the expense, potential for failure, maintenance... ...nah. I may try to experiment with ways of cooling the VRM's much later on. I could put a 40mm fan up in the corner where the two VRM heatsinks meet. And then another on the bottom of the CPU VRM heatsink. Maybe even see about pushing more air across the whole mobo. I dunno, at the end of the day, the restriction of the case is the real limiting factor. It can only move so much air before it is saturated. Maybe I should try popping off the front panel and filter.

I just... I'm not ready to fry this chip/mobo yet. Maybe when Zen 2 hits :p

Pretty cool to see it hit that, though. I've wanted to push 4.3ghz on air since I bought this chip. But if I'm completely honest with myself, I like it at 4ghz much better. I don't notice the performance loss at all and I pretty much never hear any fans save for my loud-ass RX 580. I was looking at my max temps after running fallout yesterday and it was 50C flat! To me, that is excellent. A good balance of performance, temperatures, and efficiency, for me. Clearly this is where my 2600 most wants to be. The 2600 is a really capable lower-upper range CPU that doesn't ask a whole lot in return. That's what it's best for, imo. For when you want something serious, but don't need to go ham on everything, for not a lot of cash. The everyman's gaming/enthusiast chip :D
 

Attachments

Last edited:
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
IF you want that 1500, there are a few tricks. Run the CB15 program with realtime priority. The bench will appear to freeze, just give it time and you'll profit. Another one is to start windows in diagnostic mode. kills all unnecessary services etc..
This is my 2600X maxed out

 
Joined
Mar 31, 2012
Messages
600 (0.25/day)
Likes
148
Location
NL
System Name SIGSEGV
Processor INTEL i7-7700K | AMD Ryzen 2700X
Motherboard QUANTA | ROG Strix X470-F
Cooling Air cooling 4 heatpipes | Corsair H115i | Noctua NF-A14 IndustrialPPC Fan 3000RPM
Memory Micron 16 Gb DDR4 2400 | Corsair 16Gb DDR4 3000
Video Card(s) Nvidia 1060 6GB | Gigabyte 1080Ti Aorus
Storage 1TB 7200/256 SSD PCIE | ~ TB | 970 Evo
Display(s) 15,5" / 27"
Case Black & Grey | Phanteks P400S
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Li Battery | Seasonic Focus Gold 650W
Mouse g402
Keyboard Leopold|Ducky
Software LinuxMint KDE |UBUNTU | Windows 10 PRO
Benchmark Scores i dont care about scores
IF you want that 1500, there are a few tricks. Run the CB15 program with realtime priority. The bench will appear to freeze, just give it time and you'll profit. Another one is to start windows in diagnostic mode. kills all unnecessary services etc..
This is my 2600X maxed out
what kind of memory do you use now?
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
what kind of memory do you use now?
G.Skill FlareX 3200 CL14, I have a few kits of "B" die but these sticks are a good match for Ryzen
 
Joined
May 30, 2018
Messages
372 (2.57/day)
Likes
250
Location
Florida
System Name getting back into it - constant WIP
Processor Ryzen 5 2600 [4.2GHz @ 1.3v]
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Scythe Mugen MAX - 2x 120mm NZXT stock fans top/rear exhaust - 2x 140mm Corsair ML140's front intake
Memory 2x8GB TridentZ RGB 3466Mhz CL16 [bad-luck b-die]
Video Card(s) MSI RX 580 Armor OC [1467MHz core / 1951MHz mem]
Storage Seagate Barracuda 1TB - Samsung 860 Evo 250GB
Display(s) crappy 720p 34" Vizio [for now - 1080p downscaling helps :P]
Case NZXT S340 Elite
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber, Sys, Vali 2, Scarlett 2i2 2nd gen - LSR 305's, DT-990 Pro's, HD600's
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard see: mouse
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Costs more than my last ex, but it never complains and has much better throughput.
IF you want that 1500, there are a few tricks. Run the CB15 program with realtime priority. The bench will appear to freeze, just give it time and you'll profit. Another one is to start windows in diagnostic mode. kills all unnecessary services etc..
Thank you very much for the tip! I will try that for sure. I guess it doesn't matter that much, it's not a very competitive score at any rate. Just kind of an OCD thing :oops:

Also, I had to do a double take at your multiplier until I realized that's gotta be on LN2, hehe.
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,639 (1.79/day)
Likes
2,013
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V ,Ttevo
Processor Amd R5 2600X@4.1 ,FX8350 @ 4.6ghz
Motherboard Crosshair hero7 ,Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 16Gb 2933@16, @1600 cas8
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK,
Storage samsung 840(250OS), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic ,Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi, Corsair ax1200
Mouse CM optane, no comment bad
Keyboard CM optane, asus but the worst free membrane one.
Software Win 10 Pro ,same
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far 7703vega 3dmark timespy
Have any of you had any luck with ryzen memory calc on hynix memory , i thought it had passed me gold but i crashed a few times since so it's tweak o clock.
 
Joined
May 30, 2018
Messages
372 (2.57/day)
Likes
250
Location
Florida
System Name getting back into it - constant WIP
Processor Ryzen 5 2600 [4.2GHz @ 1.3v]
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Scythe Mugen MAX - 2x 120mm NZXT stock fans top/rear exhaust - 2x 140mm Corsair ML140's front intake
Memory 2x8GB TridentZ RGB 3466Mhz CL16 [bad-luck b-die]
Video Card(s) MSI RX 580 Armor OC [1467MHz core / 1951MHz mem]
Storage Seagate Barracuda 1TB - Samsung 860 Evo 250GB
Display(s) crappy 720p 34" Vizio [for now - 1080p downscaling helps :P]
Case NZXT S340 Elite
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber, Sys, Vali 2, Scarlett 2i2 2nd gen - LSR 305's, DT-990 Pro's, HD600's
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard see: mouse
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Costs more than my last ex, but it never complains and has much better throughput.

Didn't delve into diagnostic mode for this one. Went a different way with it :p

...I just noticed looking at that screenshot... why does Cinebench think I'm running Windows 8?
 

Attachments

Joined
May 12, 2009
Messages
921 (0.27/day)
Likes
160
System Name YautjaLord
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.8GHz/1.4v VCore/1.0v SoC
Motherboard Gigabyte Aorus X370 Gaming K7 (factory OC, +95MHz core/GPU, +190MHz VRAM when testing)
Cooling EKWB EK-Kit X360|EK-FB GA-AX370 Gaming monoblock|EK Vardar 120mm fans x3|3x200mm LED red fans 700RPM
Memory G.Skill FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz
Video Card(s) 1xGigabyte GTX 1070 G1 8G
Storage Samsung 960 Pro M.2 NVMe (system) | WD Elements 500GB (storage)
Display(s) LG LED IPS 22EA53
Case CoolerMaster HAF X (slightly modded)
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair RM850i
Mouse Dragonwar ELE-G4.1 laser gaming mouse 9500dpi
Keyboard Gigabyte K85
Software Windows 10 Pro 64-bit

Didn't delve into diagnostic mode for this one. Went a different way with it :p

...I just noticed looking at that screenshot... why does Cinebench think I'm running Windows 8?
Same with me, leave it be. :) R15 is not the only one, CPU-Z does the same with voltages, i, for example, set vCore to 1.4v, CPU-Z reports it in idle it's 1.39v. Just leave it, coding issues, or some such shit. :)
 
Joined
May 30, 2018
Messages
372 (2.57/day)
Likes
250
Location
Florida
System Name getting back into it - constant WIP
Processor Ryzen 5 2600 [4.2GHz @ 1.3v]
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Scythe Mugen MAX - 2x 120mm NZXT stock fans top/rear exhaust - 2x 140mm Corsair ML140's front intake
Memory 2x8GB TridentZ RGB 3466Mhz CL16 [bad-luck b-die]
Video Card(s) MSI RX 580 Armor OC [1467MHz core / 1951MHz mem]
Storage Seagate Barracuda 1TB - Samsung 860 Evo 250GB
Display(s) crappy 720p 34" Vizio [for now - 1080p downscaling helps :P]
Case NZXT S340 Elite
Audio Device(s) Schiit Modi 2 Uber, Sys, Vali 2, Scarlett 2i2 2nd gen - LSR 305's, DT-990 Pro's, HD600's
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard see: mouse
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Costs more than my last ex, but it never complains and has much better throughput.
Same with me, leave it be. :) R15 is not the only one, CPU-Z does the same with voltages, i, for example, set vCore to 1.4v, CPU-Z reports it in idle it's 1.39v. Just leave it, coding issues, or some such shit. :)
Hah yep. CPU-Z does that to me too. Though sometimes it actually shows a slightly higher voltage. o_O

It's like they know that people using their apps often have OCD and wish to torment us a little more than we already do ourselves. :laugh:

Up until recently this motherboard would never run the full 100mhz base clock. I know it swings around a bit, but I mean... never. Anything showing static BCLK showed 98mhz, or something like that. Drove me up a fricken wall. And to think, it only took Asus from when the X370-F came out to last month for them to get it to ever reach the full 100! Took a lot for me to not go back and forth with BCLK adjustments, trying to get the overshoot just right to have it hit 100... ...been bugging me all year.
 
Joined
Jun 8, 2011
Messages
2,206 (0.82/day)
Likes
2,643
Location
Bridgwater, Somerset
System Name Not so complete or overkill
Processor 5960X @ 4.00Ghz @ 1v - For Crunching!!
Motherboard MSI X99 Titanium Gaming
Cooling Custom loop with old bits and pieces that I need to replace
Memory G Skill TridentX 3466 non RGB..
Video Card(s) EVGA GTX 1070 SC
Storage Sandisk 120Gb SSD, 2 x 2Tb Sammy 3.5" drives - Need more drives!!
Display(s) 3 x 23" LG IPS panels (can't remember model!!)
Case 10mm thick MDF on plastic risers.. It's kinda a case??
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA T2 1200w
Mouse Corsair thingy
Keyboard Corsair thingy
Software Windows 10
Benchmark Scores It's not to bad.. More importantly, it works!!
Just subscribing to the thread as I've recently bought a couple 1700X for silly money new as they were on sale for my girl friend and daughters PCs, just interested to see how things have gone for Ryzen systems and such like :)
 
Joined
May 12, 2009
Messages
921 (0.27/day)
Likes
160
System Name YautjaLord
Processor Ryzen 7 1700X @ 3.8GHz/1.4v VCore/1.0v SoC
Motherboard Gigabyte Aorus X370 Gaming K7 (factory OC, +95MHz core/GPU, +190MHz VRAM when testing)
Cooling EKWB EK-Kit X360|EK-FB GA-AX370 Gaming monoblock|EK Vardar 120mm fans x3|3x200mm LED red fans 700RPM
Memory G.Skill FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz
Video Card(s) 1xGigabyte GTX 1070 G1 8G
Storage Samsung 960 Pro M.2 NVMe (system) | WD Elements 500GB (storage)
Display(s) LG LED IPS 22EA53
Case CoolerMaster HAF X (slightly modded)
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair RM850i
Mouse Dragonwar ELE-G4.1 laser gaming mouse 9500dpi
Keyboard Gigabyte K85
Software Windows 10 Pro 64-bit
@phill: Hello to new blood. :laugh: jk 'ssup & welcome. :)

To all. Few pics of monoblock sitting on motherboard before & after i assembled the entire rig & before i filled it with blood red cryofuel coolant & distilled water:
20180921_212949[1].jpg
20180921_223314[1].jpg
Shot with Galaxy A6 cam, as usual.
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,242 (0.63/day)
Likes
717
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard MSI X370 Xpower Titanium
Cooling Alphacool Eisbaer 420 AIO
Memory G.Skill TridentZ RGB 2x8GB 3200 CL14
Video Card(s) MSI GTX 1070Ti Titanium
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
Hah yep. CPU-Z does that to me too. Though sometimes it actually shows a slightly higher voltage. o_O

It's like they know that people using their apps often have OCD and wish to torment us a little more than we already do ourselves. :laugh:

Up until recently this motherboard would never run the full 100mhz base clock. I know it swings around a bit, but I mean... never. Anything showing static BCLK showed 98mhz, or something like that. Drove me up a fricken wall. And to think, it only took Asus from when the X370-F came out to last month for them to get it to ever reach the full 100! Took a lot for me to not go back and forth with BCLK adjustments, trying to get the overshoot just right to have it hit 100... ...been bugging me all year.
There's a couple of reasons for that, spread spectrum being one but the biggest is that in Win10 there is no proper timer for the BCLK so all the SW factor the BCLK speed based on an algorithm so it's not overly accurate. This is why at HWBot many of the benchmarks have to be run in Windows7, the timer issue can skew results. Yes that was LN2

Have any of you had any luck with ryzen memory calc on hynix memory , i thought it had passed me gold but i crashed a few times since so it's tweak o clock.
From my observations, it's pretty hit and miss with Hynix, I think most of their work was done with Samsung B-die which is a lot easier to work with. I mean with patience most people with a bit of skill can tune B-die quite easily.

@YautjaLord, do you always run the RAM in those slots? Pretty sure all the boards recommend 2 and 4.
 
Joined
Jun 30, 2017
Messages
33 (0.07/day)
Likes
16
System Name The Xmas Bonus.
Processor Ryzen 7 1800x @ 4Ghz
Motherboard MSI X370 XPower Gaming Titanium
Cooling Noctua NH-U12S SE-AM4
Memory G Skill TridentZ 2x8GB @ 3133Mhz (14, 15, 16, 28)
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 ARMOR
Storage Samsung 960 Evo M.2 250GB, Crucial MX300 700GB plus couple of regular HDD's for storage.
Display(s) BenQ GW2765HT (main) or LG OLED55B6V (when missus is out)
Case FD R5 Black
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 550W EVGA SuperNOVA GS
Mouse Some 10 year old Logitech I can't part with
Keyboard Corsair K40
Software Windows 10 Pro
After much twatting about I've managed to get my G Skill TridentZ 3000Mhz (15-16-16-35) 2x8GB to 3133Mhz (14, 15, 16, 28) stable. Should I stick or twist? Is it worth it to go for higher clocks and sacrifice some timings (Not Samsung stuff)?
 
Last edited:
Top