• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapphire 290 Post Issue

Joined
Jan 23, 2011
Messages
315 (0.09/day)
Location
St. Louis, MO
System Name Alienware 17R4 / Desktop
Processor Intel Core i7-6820HK @ 3.6 Ghz / AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard Alienware 17R4 / ASUS X570-F
Cooling Laptop Cooling / Cooler Master AIO
Memory 32GB Crucial Ballistix LT DDR4-2400 / 32GB G.Skill Trident Z DDR4-3000
Video Card(s) Nvidia Geforce 1070 GTX (Internal) / EVGA 2080 Super Ultra FTW3
Storage 500GB WD Black NVMe / 1TB Inland Premium / 500GB RD400 RevoDrive / 2TB Inland Premium
Display(s) ASUS TUF VG279QM
Case Alienware 17R4 / Inwin 101 Black
Audio Device(s) Logitech G933 Artemis / EVGA Nu Audio Pro w/ Beyerdynamic DT 990 Pro Red Dragon GM300 Microphone
Power Supply 330W Dell PSU / G.Skill 850W Platinum
Mouse Logitech M600 / Logitech G903 / Razer Viper Chroma / Razer Naga Infinity
Keyboard Logitech G613 /Razer Huntsman Elite / Tartarus Pro
All,

I am attempting to test and verify some older GPUs that I have sitting downstairs.

I have a Sapphire 290 Reference Card that I am certain I flashed with a 290X back when I first purchased it.

I am attempting to put it into my existing desktop and I cannot get any video whatsoever to appear on the screen. The desktop will not POST.

When I put my 2080 Super back in, I get a message about my VGA is not compatible with the UEFI Driver.

I recall back in the day, the 290 came out right about the time the transition from BIOS to UEFI was starting.

If I have to flash the card again, I don't mind, but I'd rather not...... I did install Windows 10 in UEFI mode so I know I can't change it now....

I do have my Alienware laptop and external graphics amplifier sitting around...... could I possibly flash a UEFI compatible BIOS using my laptop??
 
Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.44/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
UEFI and BIOS have nothing to do with the card - motherboard compatibility. period.

U can stick a 6600GT into a Z390 mobo and it will work just fine. So you can stick an RTX 3090 (didnt try that one lol) at least a GTX 1070 in a 939 mobo and... it will work just fine.

Try to reflash it with original bios, boot it up with integrated graphics and flash the radeon.
 
Joined
Jan 23, 2011
Messages
315 (0.09/day)
Location
St. Louis, MO
System Name Alienware 17R4 / Desktop
Processor Intel Core i7-6820HK @ 3.6 Ghz / AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard Alienware 17R4 / ASUS X570-F
Cooling Laptop Cooling / Cooler Master AIO
Memory 32GB Crucial Ballistix LT DDR4-2400 / 32GB G.Skill Trident Z DDR4-3000
Video Card(s) Nvidia Geforce 1070 GTX (Internal) / EVGA 2080 Super Ultra FTW3
Storage 500GB WD Black NVMe / 1TB Inland Premium / 500GB RD400 RevoDrive / 2TB Inland Premium
Display(s) ASUS TUF VG279QM
Case Alienware 17R4 / Inwin 101 Black
Audio Device(s) Logitech G933 Artemis / EVGA Nu Audio Pro w/ Beyerdynamic DT 990 Pro Red Dragon GM300 Microphone
Power Supply 330W Dell PSU / G.Skill 850W Platinum
Mouse Logitech M600 / Logitech G903 / Razer Viper Chroma / Razer Naga Infinity
Keyboard Logitech G613 /Razer Huntsman Elite / Tartarus Pro
So this card was on the original stock VBIOS. I had a couple of these.

The VBIOS did not support UEFI. I flashed the card to the original UEFI VBIOS and I get the same problem.

The Alienware and the Graphics Amplifier pick it up no problem. Maybe it just doesn't like my motherboard after all.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
9,895 (4.49/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Try the 290 in the second X16 slot, for some reason this worked for a few people when it did nothing in the top slot.
 
Joined
Jan 23, 2011
Messages
315 (0.09/day)
Location
St. Louis, MO
System Name Alienware 17R4 / Desktop
Processor Intel Core i7-6820HK @ 3.6 Ghz / AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard Alienware 17R4 / ASUS X570-F
Cooling Laptop Cooling / Cooler Master AIO
Memory 32GB Crucial Ballistix LT DDR4-2400 / 32GB G.Skill Trident Z DDR4-3000
Video Card(s) Nvidia Geforce 1070 GTX (Internal) / EVGA 2080 Super Ultra FTW3
Storage 500GB WD Black NVMe / 1TB Inland Premium / 500GB RD400 RevoDrive / 2TB Inland Premium
Display(s) ASUS TUF VG279QM
Case Alienware 17R4 / Inwin 101 Black
Audio Device(s) Logitech G933 Artemis / EVGA Nu Audio Pro w/ Beyerdynamic DT 990 Pro Red Dragon GM300 Microphone
Power Supply 330W Dell PSU / G.Skill 850W Platinum
Mouse Logitech M600 / Logitech G903 / Razer Viper Chroma / Razer Naga Infinity
Keyboard Logitech G613 /Razer Huntsman Elite / Tartarus Pro
Yeah I tried the 2nd slot. It does the same thing. I cannot get my desktop to POST. The VGA LED on the motherboard stays lit.
 
Joined
Jan 23, 2011
Messages
315 (0.09/day)
Location
St. Louis, MO
System Name Alienware 17R4 / Desktop
Processor Intel Core i7-6820HK @ 3.6 Ghz / AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard Alienware 17R4 / ASUS X570-F
Cooling Laptop Cooling / Cooler Master AIO
Memory 32GB Crucial Ballistix LT DDR4-2400 / 32GB G.Skill Trident Z DDR4-3000
Video Card(s) Nvidia Geforce 1070 GTX (Internal) / EVGA 2080 Super Ultra FTW3
Storage 500GB WD Black NVMe / 1TB Inland Premium / 500GB RD400 RevoDrive / 2TB Inland Premium
Display(s) ASUS TUF VG279QM
Case Alienware 17R4 / Inwin 101 Black
Audio Device(s) Logitech G933 Artemis / EVGA Nu Audio Pro w/ Beyerdynamic DT 990 Pro Red Dragon GM300 Microphone
Power Supply 330W Dell PSU / G.Skill 850W Platinum
Mouse Logitech M600 / Logitech G903 / Razer Viper Chroma / Razer Naga Infinity
Keyboard Logitech G613 /Razer Huntsman Elite / Tartarus Pro
I figured it out. I got the card to work and as able to flash the newest UEFI BIOS on the reference 290.
I had to turn off Secure Boot and enable CSM/Legacy mode.
 
Top