• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Sapphire 7970 green screen

Joined
Nov 22, 2008
Messages
16 (0.00/day)
Likes
1
System Name Hp note
Processor A8
Motherboard HP
Cooling ...
Memory 12GB
Video Card(s) HD7600G
Storage Samsung SSD 250Gb
Display(s) ...
Case ...
Audio Device(s) On board 3.1 beats audio
Power Supply ...
Software Win 8.1 64bits
Benchmark Scores ...
#1
I have two Sapphire 7970. I was playing Splinter Cell Blacklist, about 5 mim of playing i started to see vertical lines on the screen.

I stop the game and go to desktop... the lines disappeared. I started the game again and the lines appeared again.

so i started test disable crossfire and no problem on the first card, then change to the other and the lines are there.

After a fill tests it started to get worsen, until the card did go to a green or gray state to the full screen all the time even on idle and in the boot process...

I try to change the PCI-E slot but did not help, Change the position of vbios to the default did not help, as the problem did not show in both card, only in one the rest of the system is fine.


during all this test the temp did not pass 65° c on the GPU and VRM i'm using HWinfo64 to monitored the temp. In my system i never see the temp go over 75° i always maintain a high fan speed during games.

I believe the card is dead :cry:, But perhaps some one have the same problem and get it fix, and can give me a help.

I Know the cards have 2 years to do RMA and my warranty goes to 12/2013, But I live in Europe and to do the RMA from here is very expensive.

please if some one know something please help me.

tks...
 
Last edited:
Joined
Feb 1, 2013
Messages
257 (0.14/day)
Likes
116
Location
Chisinau, Moldova
System Name Winter Heater
Processor Intel Core I5 2500s@4284 Mhz
Motherboard ASUS p8z68-V
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo push-pull
Memory 2x4Gb Transcend DDR3 1600Mhz Dual-channel
Video Card(s) PNY GTX-560TI (downclocked after baking it)
Storage Seagate ST4000VN000
Display(s) Samsung SyncMaster 2233bw
Case Generic Colorsit
Power Supply Asus 500 watt
Benchmark Scores Get me angry benchmark - failed
#2
Try uninstalling the drivers completely and then reinstall, also you could try to check the card in a friend's pc.
Don't know for sure but i think you could flash the original bios and get it fixed/replaced on account of the warranty.
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
588 (0.28/day)
Likes
381
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.2v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Prolimatech Super Mega + Coolink 120mm
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case CM HAF 922
Audio Device(s) Asus Xonar DS
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Roccat Savu
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
#3
I would flash the original bios, then try the card on another PC like said above, if the card behaves the same( most likely it will) then RMA.
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
16 (0.00/day)
Likes
1
System Name Hp note
Processor A8
Motherboard HP
Cooling ...
Memory 12GB
Video Card(s) HD7600G
Storage Samsung SSD 250Gb
Display(s) ...
Case ...
Audio Device(s) On board 3.1 beats audio
Power Supply ...
Software Win 8.1 64bits
Benchmark Scores ...
#4
Try uninstalling the drivers completely and then reinstall, also you could try to check the card in a friend's pc.
Don't know for sure but i think you could flash the original bios and get it fixed/replaced on account of the warranty.
tks man, but driver did not help because even in MB bios the problem happens.

I now that using another PC is a good test, but i have two equal cards one with problem other not??? I will try change the MB bios version to see, now is in the last available one, i will use a old one later too see what happens...

I tested different HDMI cable and the same thing green gray lines :cry:...
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
16 (0.00/day)
Likes
1
System Name Hp note
Processor A8
Motherboard HP
Cooling ...
Memory 12GB
Video Card(s) HD7600G
Storage Samsung SSD 250Gb
Display(s) ...
Case ...
Audio Device(s) On board 3.1 beats audio
Power Supply ...
Software Win 8.1 64bits
Benchmark Scores ...
#5
I would flash the original bios, then try the card on another PC like said above, if the card behaves the same( most likely it will) then RMA.
The card has two vbios position in both the problem happens...

tks...
 
Last edited:
Joined
Feb 1, 2013
Messages
257 (0.14/day)
Likes
116
Location
Chisinau, Moldova
System Name Winter Heater
Processor Intel Core I5 2500s@4284 Mhz
Motherboard ASUS p8z68-V
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo push-pull
Memory 2x4Gb Transcend DDR3 1600Mhz Dual-channel
Video Card(s) PNY GTX-560TI (downclocked after baking it)
Storage Seagate ST4000VN000
Display(s) Samsung SyncMaster 2233bw
Case Generic Colorsit
Power Supply Asus 500 watt
Benchmark Scores Get me angry benchmark - failed
#6
Well since the problem appears even in bios, yeah, you should flash and RMA it.
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
16 (0.00/day)
Likes
1
System Name Hp note
Processor A8
Motherboard HP
Cooling ...
Memory 12GB
Video Card(s) HD7600G
Storage Samsung SSD 250Gb
Display(s) ...
Case ...
Audio Device(s) On board 3.1 beats audio
Power Supply ...
Software Win 8.1 64bits
Benchmark Scores ...
#7
I'm thinking of doing the RMA.

But some one can tell me this.

Is to the card die so fast?? i did not use the PC for a few days, then i started the PC just to play, play for 5 min, have the problem, started test and in 5 to 10 min of test the card goes from a fill lines to the entire screen and stay that way???

any one had a card die fast like this???

and if some one did recovered from this pleas tell...