• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Sapphire ATI Radeon X1800XT Problem

CamH773

New Member
Joined
Apr 23, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
Location
Skeetown, Michigan
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard Asus a8n-e
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro Heatsink and 5 case fans.
Memory 1GB (2x512MB Sticks) Crucial Tech. Ballistix
Video Card(s) Sapphire Radeon X1800XT 256MB 256-bit PCI-E
Storage 320GB Western Digital
Display(s) Samsung SyncMaster 793mb
Case Aspire x-Dreamer
Audio Device(s) Onboard 7.1 Realtek AC'97
Power Supply Sunbeamtech 550W
Software Games, Windows Pro.
#1
Well, basically every game of mine that I play I get artifacts and after about 10 minutes of playing or so (it varies) my computer freezes and I have to restart. In ATITool I set the clocks to default and ran the Artifact Scanner and after 20 seconds I get errors. I'm just wondering if my video card is dead and I have to get a new one ... or if there is a way this can be fixed. Thank you
 

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
10,947 (2.68/day)
Likes
5,055
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#2
What temps are you running at?
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#3
And when is the last time you cleaned out the heatsink?
 

CamH773

New Member
Joined
Apr 23, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
Location
Skeetown, Michigan
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard Asus a8n-e
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro Heatsink and 5 case fans.
Memory 1GB (2x512MB Sticks) Crucial Tech. Ballistix
Video Card(s) Sapphire Radeon X1800XT 256MB 256-bit PCI-E
Storage 320GB Western Digital
Display(s) Samsung SyncMaster 793mb
Case Aspire x-Dreamer
Audio Device(s) Onboard 7.1 Realtek AC'97
Power Supply Sunbeamtech 550W
Software Games, Windows Pro.
#4
i run about 40C idle.. I'm downstairs and it's cold down here so it keeps it a little cooler. I run about 55-60C playing games.

It has been quite a while since I've cleaned out the heatsink though.. :/
 
Joined
Apr 12, 2006
Messages
614 (0.14/day)
Likes
76
Location
New Sewickley, PA
System Name six pack
Processor Phenom II X6 1090T BE
Motherboard ASRock 890FX Deluxe3
Cooling Cool-it ECO ALC Water cooler
Memory 4GB G-Skill Flares CL7
Video Card(s) 1GB HIS HD4890 930core / 1025mem 4100mhz effective
Storage 320Gb Seagate Barracuda (w/perpendiular recording) and 750GB Western Digital Caviar Black
Display(s) Acer B273HU 2048 x 1152 native resolution
Case Xoxide X-Sentric Professional Series w/250mm Fan
Audio Device(s) SB Audigy 2 Value
Power Supply 750 Watt Apevia Warlock
Software Windows Vista Home Premium 64bit (w/dreamscene patch)/Windows 7 Pro 64bit
Benchmark Scores 3DMark06:10,516 3Dmark Vantage: P8537
#5
I have a saphire X1800XT 512 meg and it runs at about the same temps, although mine does not artifact at all when playing games (vista wont run atitool), but when i took the card out to put it in my new c2d setup (work in progress) i took a can of compressed air (im sure everyone is familiar with these) and blasted a buttload of dust and crap out of that heatsink. That thing is a dust magnet. I suggest blowing from the inneer part of heatsink (the end facing the inside of your case), then blowing air into the exhaust port. repeat several times until you dont see any more dust coming out, and remember each time to let the fan stop spinning before you blow air in the opposite direction.

hope this helps!
 

KennyT772

New Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,572 (0.82/day)
Likes
102
System Name Raptor
Processor Intel E8400 Wolfdale @3600
Motherboard Asus P5Q-Pro LGA775
Cooling Zalman CNPS9700
Memory 1024mbx2 Crucial Ballistix DDR800
Video Card(s) XFX 9600GT
Storage Seagate 7200.11 500GB
Display(s) Acer AL2216Wbd and Acer AL1717
Case Gigabyte 3DAurora Black
Audio Device(s) Creative X-Fi Extreme Gamer Faitality
Power Supply OCZ GameXStream 500w
#6
I am thinking it may be a power issue. I built his computer and we used a sunbeam psu in the build. that may be the cause of the problem.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#7
Which Sunbeam? I had the Nuuo 550w running my OCed X2 3800+, OCed to 725/875 X1800XT, 2 GB OCed ram, 320GB Seagate, DVD Burner, Watercooling, 8 case fans, Sound Blaster, etc.,etc. You get the point. Ran it all for 6mo with no hiccups what so ever. It's going into my HTPC build next. It is a great budget power supply.
 

CamH773

New Member
Joined
Apr 23, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
Location
Skeetown, Michigan
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard Asus a8n-e
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro Heatsink and 5 case fans.
Memory 1GB (2x512MB Sticks) Crucial Tech. Ballistix
Video Card(s) Sapphire Radeon X1800XT 256MB 256-bit PCI-E
Storage 320GB Western Digital
Display(s) Samsung SyncMaster 793mb
Case Aspire x-Dreamer
Audio Device(s) Onboard 7.1 Realtek AC'97
Power Supply Sunbeamtech 550W
Software Games, Windows Pro.
#8
Mine is a 550w.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#9
Is it the Nuuo series with modular cables and that fan controller thingy?
 

CamH773

New Member
Joined
Apr 23, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
Location
Skeetown, Michigan
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard Asus a8n-e
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro Heatsink and 5 case fans.
Memory 1GB (2x512MB Sticks) Crucial Tech. Ballistix
Video Card(s) Sapphire Radeon X1800XT 256MB 256-bit PCI-E
Storage 320GB Western Digital
Display(s) Samsung SyncMaster 793mb
Case Aspire x-Dreamer
Audio Device(s) Onboard 7.1 Realtek AC'97
Power Supply Sunbeamtech 550W
Software Games, Windows Pro.
#10
yeah I believe so. I have a little fan controller on the front of my case which shows the temp and i can control the speed of the fan. Yeah it has modular cables too
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#11
Then it should be perfectly fine on your combo, unless, of course, it's defective and dying. But mine served me well with no probs, in what was likely a more demanding setup than yours.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#12
Did you check your system event viewer to see if it's logging an app or driver crash?