• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapphire RX580 nitro + 8GB BIOS

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
Hello everyone,

my two years old RX580 card starts to have strange glitches on windows login display and on desktop (small squares of green dots on display or colored artifacts lines). Sometimes also surfing the net with chrome I've noticed some artifacts. No problem during 3d stress test or gaming. I've tryed to ddu and reinstall latest drivers with no luck. Same results reinstalling Windows. Monitor (Dell u2719D) is ok as I've tested it with another pc. I've also tryed the card on another pc. Same results... No overclocking. The card is stock. Maybe the original bios is corrupted. Could you please help me to find the right bios for my card? Thanks, Riccardo.
 

Attachments

INSTG8R

My Custom Title
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,661 (1.03/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
The BIOS does not “corrupt” unless you have attempted to flash it.Those types of artifacts are usually always a VRAM issue
The BIOS on your card IS the right BIOS fo your card It’s not a “driver update

As for actual solutions seeing as this is happening at “idle” or light loads I can’t think of a way to lower the VRAM clocks for low power states that is usually the easy “test/fix” is lowering the VRAM clocks 5-10Mhz and see if it sorts the issue.
I will let some Polaris users weigh in with possible solutions being a Vega owner I have a lot more options and can’t say for certain what you can and can’t do.
 

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
Thanks Instg8r for your super quick response!

I've tryed to flash other bioses with no luck. Unfortunately my card is out of warranty from last month!
I've tryed with overdriventool to inhibit P0 state (double click) but the artifacts remain.

Thanks again for the hint
 
Last edited:

INSTG8R

My Custom Title
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,661 (1.03/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
Thanks Instg8r for your super quick response!

I've tryed to flash other bioses with no luck. Unfortunately my card is out of warranty from last month!
I've tryed with overdriventool to inhibit P0 state (double click) but the artifacts remain.

Thanks again for the hint
Well putting the wrong BIOS alone could cause problems like that if it’s different VRAM values for example. But it is definitely a VRAM issue, solving it is another matter.
 
Joined
Jul 19, 2019
Messages
222 (1.82/day)
System Name Temp SFF Rig :'(
Processor Q9550
Motherboard HP OEM
Cooling just about...
Memory 8GB DDR2 :rockout:
Video Card(s) Gigabyte GT 1030 LP OC to 1850+ Boost!!!
Storage 120GB SSD & 160GB HDD :(
Display(s) Acer ED242QR - 24" Curved 1080p 75Hz Freesync
Case HP SFF Desktop
Power Supply HP SFF 260w
Software Windows 10 1903
Thats vram artifacts, looks like your card is on its last legs, can you try to lower the vram frequency to see if this helps you? try MSI afterburner, thats not the effect of a bad bios flash imo and it happened before you even touched a bios.
 

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
You’re right, Instg8r.
That’s what matters: I‘m searching the correct bios because i think to have damaged the original one trying to rewrite the card.
Maybe it’s simply a faulty vram, but i want to try every possible step.
 
Joined
Jul 19, 2019
Messages
222 (1.82/day)
System Name Temp SFF Rig :'(
Processor Q9550
Motherboard HP OEM
Cooling just about...
Memory 8GB DDR2 :rockout:
Video Card(s) Gigabyte GT 1030 LP OC to 1850+ Boost!!!
Storage 120GB SSD & 160GB HDD :(
Display(s) Acer ED242QR - 24" Curved 1080p 75Hz Freesync
Case HP SFF Desktop
Power Supply HP SFF 260w
Software Windows 10 1903
You’re right, Instg8r.
That’s what matters: I‘m searching the correct bios because i think to have damaged the original one trying to rewrite the card.
Maybe it’s simply a faulty vram, but i want to try every possible step.
if it happened before you tried flashing it's not the bios, wrong vram mfr wont flash and modified timings will usually run fine in windows and only crash under 3d load, these are defective vram artifacts which are different to the other issues I described
 

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
Hi Mrpotatohead,
I’ve tryed alternative bioses when realized that my core and mem clocks were stucked at max. That was caused maybe by the drivers but i wanted to test also the bios step. The strage thing‘s that i have artifacts only at login screen and always in the same exact position.
 
Joined
Jul 19, 2019
Messages
222 (1.82/day)
System Name Temp SFF Rig :'(
Processor Q9550
Motherboard HP OEM
Cooling just about...
Memory 8GB DDR2 :rockout:
Video Card(s) Gigabyte GT 1030 LP OC to 1850+ Boost!!!
Storage 120GB SSD & 160GB HDD :(
Display(s) Acer ED242QR - 24" Curved 1080p 75Hz Freesync
Case HP SFF Desktop
Power Supply HP SFF 260w
Software Windows 10 1903
Hi Mrpotatohead,
I’ve tryed alternative bioses when realized that my core and mem clocks were stucked at max. That was caused maybe by the drivers but i wanted to test also the bios step. The strage thing‘s that i have artifacts only at login screen and always in the same exact position.
OK, post a copy of your original bios in this thread and I will find a compatible stock bios file for you and compare them.
 

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
Another thing... if i install drivers manually, selecting only the video ones, i have login artifacts. If i choose to install all packages i have also glitches and colored lines on desktop. No problem during stress test or 3d gaming
 
Joined
Jul 19, 2019
Messages
222 (1.82/day)
System Name Temp SFF Rig :'(
Processor Q9550
Motherboard HP OEM
Cooling just about...
Memory 8GB DDR2 :rockout:
Video Card(s) Gigabyte GT 1030 LP OC to 1850+ Boost!!!
Storage 120GB SSD & 160GB HDD :(
Display(s) Acer ED242QR - 24" Curved 1080p 75Hz Freesync
Case HP SFF Desktop
Power Supply HP SFF 260w
Software Windows 10 1903
have you a copy of your original bios?
 

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
I’ve rewrite so many times the card that i’m not sure to have the original one. My fault. Tomorrow i‘ll post the one i suppose to be the original one. Now i’m with the tablet and it’s too late.
Thanks a lot Mrpotatohead
 
Joined
Jul 19, 2019
Messages
222 (1.82/day)
System Name Temp SFF Rig :'(
Processor Q9550
Motherboard HP OEM
Cooling just about...
Memory 8GB DDR2 :rockout:
Video Card(s) Gigabyte GT 1030 LP OC to 1850+ Boost!!!
Storage 120GB SSD & 160GB HDD :(
Display(s) Acer ED242QR - 24" Curved 1080p 75Hz Freesync
Case HP SFF Desktop
Power Supply HP SFF 260w
Software Windows 10 1903
Joined
Sep 6, 2019
Messages
763 (10.31/day)
System Name just ordinary potato system, but dont understimate potato..
Processor ryzen raven ridge 2200g
Motherboard msi b350 pc mate
Cooling x2 cheap china handmade
Memory klevv dual channel 3000mhz (upto 3800 bcox it is abt hynix)
Video Card(s) vega 8/56, favorite 580 nitro / red devil
Storage wd green ssd 240gb, 3tb seagate expnasion, random laptop hdd x4, 1tb 3.5
Display(s) acer vgo 22inch fullhd 75hz
Case cheap segotep/dazumba mid atx, alcatroz mini atx
Audio Device(s) genius retro wood style, harman kardon stick iii
Power Supply be quite system power9, powerlogic standar, voltron 300fx
Mouse rexus, genius ps/2, powerlogic ps/2 ball tracking
Keyboard rexus, random china product x3
Software talking abt best software, autodesk/unity3d/notepad yes notepad!!
Benchmark Scores theres nothing to brag abt potato, but it can run decent 30fps fullhd with good setting:)
Hi Mrpotatohead,
I’ve tryed alternative bioses when realized that my core and mem clocks were stucked at max. That was caused maybe by the drivers but i wanted to test also the bios step. The strage thing‘s that i have artifacts only at login screen and always in the same exact position.
any chance test on other monitor? exact position might be hint of other aspect, anyway comparing to your problem, mine is superrior than yours
134044

look at this beautfull white dot, its pure white, just like sin..
consequence pay for cheap minning used card, well i drop it for $20 on garbage shop, not a much lose anyway:)
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
27,904 (6.17/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Hello everyone,

my two years old RX580 card starts to have strange glitches on windows login display and on desktop (small squares of green dots on display or colored artifacts lines). Sometimes also surfing the net with chrome I've noticed some artifacts. No problem during 3d stress test or gaming. I've tryed to ddu and reinstall latest drivers with no luck. Same results reinstalling Windows. Monitor (Dell u2719D) is ok as I've tested it with another pc. I've also tryed the card on another pc. Same results... No overclocking. The card is stock. Maybe the original bios is corrupted. Could you please help me to find the right bios for my card? Thanks, Riccardo.
Lets see if i can find 1 bios that is most current for you.

Now the thing is have you pulled the heatsink, cleaned the gpu die and heatsink off, then reapplied thermal compound to the gpu die?

Have you looked at the thermal pads?

Have you dusted the heatsink and fan?

It's possible ram volts may need a bump.

This is the latest bios for your card
 
Last edited:

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
@ potato580+
Hi! I've tested the card with other two monitors. It's related to the gpu.

@ MrPotatoHead
Hi! In the attachment you'll find my actual bios. Thanks again.

@ eidairaman1 Hi!
I clean the pc components every three month but never have dismantle the gpu card. Do you think that could be related to the thermal compound or dust?
I'm waiting before open it because I've written to Sapphire and waiting for responses. If they can't solve my problem or refuse RMA (warranty expired only one month ago), then i'll open and clean it. With the bios that you suggest, the card is not recognised by windows... 0 core and memory clock (see the jpeg). Thanks!
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
27,904 (6.17/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
@ potato580+
Hi! I've tested the card with other two monitors. It's related to the gpu.

@ MrPotatoHead
Hi! In the attachment you'll find my actual bios. Thanks again.

@ eidairaman1 Hi!
I clean the pc components every three month but never have dismantle the gpu card. Do you think that could be related to the thermal compound or dust?
I'm waiting before open it because I've written to Sapphire and waiting for responses. If they can't solve my problem or refuse RMA (warranty expired only one month ago), then i'll open and clean it. With the bios that you suggest, the card is not recognised by windows... 0 core and memory clock (see the jpeg). Thanks!
I would clean the heatsink of dust and replace the gpu die thermal compound.


Are you running MSI Afterburner or AMD Wattman, ir Sapphire Trixx?

If you are restore both utilities to default.

Get Display driver uninstaller

Get your motherboard chipset driver from intel or amd.

Get your gpu driver.

Use display driver uninstsller first. Run it twice in windows, once in safe mode. Restart when prompted.

Install your motherboard chipset driver, restart your system.

Install your gpu driver. Restart.
 
Last edited:

Ic3

Joined
Oct 12, 2019
Messages
8 (0.22/day)
Processor Intell 9600k
Motherboard Gigabyte Aorus PRO
Cooling Be Quiet! Darck Rock Pro 4
Memory 2 x 8GB Corsair LPX 3200Mhz
Video Card(s) Sapphire RX580 nitro + 8GB
Storage Samsung nvme 970 256Gb, nvme 960 250Gb, SSD840 256Gb, WD 2 TB
Display(s) Dell U2719D
Case Fractal Design C TG
Power Supply Corsair RMx 650
Software Windows 10, Arch Linux
@ eidairaman1

I've tryed a couple of times Afterburner, before. But now I've reinstalled only windows 1903, chipset and gpu drivers (with DDU in safe mode).
I have the same artifacts also on archlinux with KDE plasma as Desktop Environment. But after configuring properly compositor, they are gone.
I start to suspect about timings problem on vram in p0 ad p1 states, because on gaming and working in 2d i have zero problems. Only on login screen, if i install amd drivers without audio, settings etc.
This thing is driving me mad ! :kookoo::laugh:

In the attachment file you can see the behavior of the gpu during a gaming session. No crash, no problem.
 

Attachments

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
27,904 (6.17/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
@ eidairaman1

I've tryed a couple of times Afterburner, before. But now I've reinstalled only windows 1903, chipset and gpu drivers (with DDU in safe mode).
I have the same artifacts also on archlinux with KDE plasma as Desktop Environment. But after configuring properly compositor, they are gone.
I start to suspect about timings problem on vram in p0 ad p1 states, because on gaming and working in 2d i have zero problems. Only on login screen, if i install amd drivers without audio, settings etc.
This thing is driving me mad ! :kookoo::laugh:

In the attachment file you can see the behavior of the gpu during a gaming session. No crash, no problem.
Okay put one of the BIOS files at mr. Potato Head suggested to you
 
Joined
Sep 6, 2019
Messages
763 (10.31/day)
System Name just ordinary potato system, but dont understimate potato..
Processor ryzen raven ridge 2200g
Motherboard msi b350 pc mate
Cooling x2 cheap china handmade
Memory klevv dual channel 3000mhz (upto 3800 bcox it is abt hynix)
Video Card(s) vega 8/56, favorite 580 nitro / red devil
Storage wd green ssd 240gb, 3tb seagate expnasion, random laptop hdd x4, 1tb 3.5
Display(s) acer vgo 22inch fullhd 75hz
Case cheap segotep/dazumba mid atx, alcatroz mini atx
Audio Device(s) genius retro wood style, harman kardon stick iii
Power Supply be quite system power9, powerlogic standar, voltron 300fx
Mouse rexus, genius ps/2, powerlogic ps/2 ball tracking
Keyboard rexus, random china product x3
Software talking abt best software, autodesk/unity3d/notepad yes notepad!!
Benchmark Scores theres nothing to brag abt potato, but it can run decent 30fps fullhd with good setting:)
try different os maybe? i was abt to rollback my win10 update acident too(suspecting this is the culprit of nvidia freezing ingame), forgot to say that i once seen smiliar issue like vertical green bar flickering on user login, forget which card that i used, i think asus strix, anyway its not continous like yours, as i can say 1803 is the best for gaming, less error issue, for the other 10 ver, i can tell thats bad, lot error like random usb port malfunction, crash, freezing, audio, etc etc, yes this is my personal experience on win10, not rly againts that, but im start to thinking downgrade my pc rig so than i can use win7:)
note: im using demo verision of win10
it could be different from license users, so dont make conlusion that i just talking bad about win10, peace:toast:
 
Top