• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Sapphire X1950 Pro 512 Black Screen (help!!)

Vinsonite

New Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
9 (0.00/day)
Likes
0
Location
The Netherlands
#1
I have had some problems regarding my Sapphire X1950 pro.
The problem is that the computer works good without the Ati Drivers.
(and i already tested others like; Omega And Ogn.)
After i install a Videocard driver and restart my computer it gets a black screen after the Windows XP logo.
(the image flashes a bit, and then the screen gets black)..
I tried adjusting the Aperture size, the Resolution (in safe mode) ect... Nothing seems to work..
Yesterday i went to a friend of mine, and we tested the Vid in his computer.
And again the same problem. He has a very good PSU, so that's not the problem either.
The funny thing about this, is that it gets the black screen after I install a Ati Driver.
Without the Drivers the computer works very good. (but no games ect)..
I already did an Bios Reset, and installed Windows Xp again.

I buyed this computer 3 days ago from somebody else, at his house it worked well..
But when i got at my place (other monitor) it didn't function well..
So i don't have a recieve..

Does anybody know how to solve this??...
Thnx..
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#2
Changing screen res in safe mode doesn't work. Sounds like you've exceeded the refresh rate of your screen. going back to normal mode reverts back to whatever setting you had. Go into safemode, un-install the driver that you installed, then reboot. This should revert back to the default microsoft drivers. you can then try and install the latest catalyst again.
 

Vinsonite

New Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
9 (0.00/day)
Likes
0
Location
The Netherlands
#3
But after i install the drivers there is no possible way to get into Windows.
Only into Safe Mode.
I Cannot change the refresh rate in Windows.(after uninstall driver in Safe Mode)
It says, 'default monitor refresh rate'.
And that's the only choice i have...
Tnx for your post..
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#4
Have you another monitor you can use? Your monitor may be dying and can't deal with the higher screen res/refresh rates.
 

Vinsonite

New Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
9 (0.00/day)
Likes
0
Location
The Netherlands
#5
That's what i hoped that my monitor was broken.
But yesterday i tested the vid at a friends house, and he
has an new Lcd monitor. And still the same problem..
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#6
Ok, it looks as if the problem then is your VC. If you've tried both DVI ports, and they do the same, then I'd look at getting it RMA'd (replaced under warranty).
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#7
can you get the numbers off the memory on your card and upload a bios dump?
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#10
comp shouldnt lock up, check for any loose connections inside the pc.
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#12
I don't think it's worthwhile doing any more, as if it's faulty, trying to flash the bios may void your warranty.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#13
I want the bios off his card for my thread :p thats why I asked for it :D plus if any timings were out I would of put em right.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#16
Seems unlikely, the comp worked fine before it was moved.
 

Vinsonite

New Member
Joined
Mar 17, 2007
Messages
9 (0.00/day)
Likes
0
Location
The Netherlands
#17
That's the strange thing.. It worked good before i moved it..
But i always moved my last computer to Lan-Party's and stuff, never problems.

But good news,
I went to a Computer store and asked them if they could send my Videocard to Sapphire..
And they only asked 20 Euros for it (transport).
But the bad thing about it, is that i will have to wait 1/2 months to get a new one..
But hey, it's better than buying a new one..

Tnx for the support..!..
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#18
Yeah, good luck with it, at least you'll have a working unit before too long.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.67/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#19
when u get the replacement, upload a bios dump from your card :D
 

Zalmann

New Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
910 (0.23/day)
Likes
1
Location
Perth, Australia
System Name HP Pavilion dv6
Processor Intel Core i7-2630QM
Memory 8GB (2 x GEIL 4GB DDR3 SO-DIMM C9 1333MHz)
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD6570
Storage 750Gb WD 2.5" WD Scorpio Black
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#20