• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

seeing the pagefile use

regan1985

New Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,450 (0.34/day)
Likes
23
Location
Coventry UNI England
Processor yorkfield core 2 quad Q8200 3.2ghz 1.26v
Motherboard asus p5Q SE
Cooling akasa ak965
Memory Kingston 1066 2x2gb 1104mhz 2.2v
Video Card(s) SAPPHIRE HD 2600 XT DDR3 857/1078
Storage 2X Samsung spinpoint 500GB 7200 4x 1tb samsung eco 5400
Display(s) 2xSamsung P2270 22" Widescreen
Case NZXT Hush Quiet Case in Black
Power Supply OCZ StealthXStream 500w Silent Power Supply
Software windows 7 64
#1
does anyone know of seeing in say graph form when how much of the pagefile is bing used, even better a graph for vista sidebar?
 

P4-630

The Way It's Meant to be Played
Joined
Jan 5, 2006
Messages
9,317 (2.12/day)
Likes
9,158
Location
Vinewood
System Name Sansaya / Sansaya Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.2GHz / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12S + Thermal Grizzly Kryonaut + 3 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 6GB DDR4 Samsung 2400MHz CL15
Video Card(s) MSI GTX1070 Gaming X 8GB / Intel HD620
Storage Samsung 850 Pro 512GB + Hitachi 2.5" 7200rpm 750GB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Be quiet! Straight Power 10 500 Watt CM / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech Nano Laser wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 8.1 x64 / Windows 10
Benchmark Scores Superposition 14106 (1080p medium) Fire Strike 21169 graphics score. Valley 8xAA 4218
#2
Rightclick "Computer" -> Properties -> Advanced system settings (on the left) -> in the system properties click on the "Advanced" tab then the button "Settings" under Performance, tab "Advanced", here you can see or change the size of Virtual memory.

Sorry, but why would you like to know?
Almost running out of disk space maybe?
 

regan1985

New Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,450 (0.34/day)
Likes
23
Location
Coventry UNI England
Processor yorkfield core 2 quad Q8200 3.2ghz 1.26v
Motherboard asus p5Q SE
Cooling akasa ak965
Memory Kingston 1066 2x2gb 1104mhz 2.2v
Video Card(s) SAPPHIRE HD 2600 XT DDR3 857/1078
Storage 2X Samsung spinpoint 500GB 7200 4x 1tb samsung eco 5400
Display(s) 2xSamsung P2270 22" Widescreen
Case NZXT Hush Quiet Case in Black
Power Supply OCZ StealthXStream 500w Silent Power Supply
Software windows 7 64
#3
thanks i did know about the bit you jst said thanks anyway, i just wated to see while im playing my game on the network,(football manager) ive been told its a game that just needs a lot of ram and ive seen my ram goes down to 20 left and wanted to see if it was using the page file.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#4
thanks i did know about the bit you jst said thanks anyway, i just wated to see while im playing my game on the network,(football manager) ive been told its a game that just needs a lot of ram and ive seen my ram goes down to 20 left and wanted to see if it was using the page file.
If you have a pagefile enabled you are always using it irrespective of how much ram you have installed, Windows naturally uses it by preference for some "swopping" tasks.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
Joined
Sep 25, 2006
Messages
2,312 (0.56/day)
Likes
670
Location
Norn Iron
Processor Q9550 @3.8
Motherboard Asus Maximus Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 4GB Patriot Viper DDR3 1600MHz
Video Card(s) 2x HD4870 512MB
Storage 2x 500GB
Display(s) 3x LG L226WTQ 22" Widescreen LCD
Case Modded TJ07
Audio Device(s) On board
Power Supply PC P&C Silencer 750
Software Windows 7 Ultimate
#6
Like Tatty said if it is enabled then you will use it what ever you are doing.To keep a check on it open up Task Manager and under the Processes tab click on view and you can enable lots of different columns eg Memory -Paged and non paged.
 
W

wolf2009

Guest
#7
you can view the ram and page file usage in-game with rivatuner statistics server and hardware monitor.
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.66/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#8
task manager shows how much page file windows is using iirc its under the performance tab :toast:
 

regan1985

New Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,450 (0.34/day)
Likes
23
Location
Coventry UNI England
Processor yorkfield core 2 quad Q8200 3.2ghz 1.26v
Motherboard asus p5Q SE
Cooling akasa ak965
Memory Kingston 1066 2x2gb 1104mhz 2.2v
Video Card(s) SAPPHIRE HD 2600 XT DDR3 857/1078
Storage 2X Samsung spinpoint 500GB 7200 4x 1tb samsung eco 5400
Display(s) 2xSamsung P2270 22" Widescreen
Case NZXT Hush Quiet Case in Black
Power Supply OCZ StealthXStream 500w Silent Power Supply
Software windows 7 64
#9
is there a way of telling vista to not use page file unless needed or to not use it with certain games as this may make my game slower or faster!
 
Joined
Jan 28, 2007
Messages
2,646 (0.66/day)
Likes
201
Location
UK
System Name Ma Biatch
Processor i7 860
Motherboard Gigabyte GA-P55-UD3A
Cooling Noctua
Memory 8gb (4x2gb) G-Skill
Video Card(s) GTX 470
Storage WD5000aaks raid0
Display(s) Sony Bravia 37" 1080p
Case CM 690
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair HX520
Software Windows 7 Ultimate
#10
you are joking right ? if your on about doing this on the rig in your specs, i wouldnt reccomend it at all, with 1gb ram your rig will depend highly on the pagefile and reducing/disabling it would severly degrade your performance. also i think vista actually needs the pagefile where as Xp you could turn it off if you had enough ram 4Gb+ , but its still not reccomended.

if your having performance issues in games this will only make your problems a heap worse, my best advice would be to get yourself a good 2Gb kit of ram to help you in games, ram is dirtcheap at the minute and a half-decent kit would only set you back £30 (oh wait just noticed you have ddr1 :rolleyes:)

found THIS on ebay which is a pretty good price, and generic memory is normally quite stable as long as its not overclocked. or maybe try and get another 2x512mb of your corsair ram ?
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,833 (4.52/day)
Likes
6,121
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#11
is there a way of telling vista to not use page file unless needed or to not use it with certain games as this may make my game slower or faster!
One tip is to ensure both your min and max size are the same, I would suggest you set both at 2048mb, with your Gig of RAM that should be more than enough, whatever you set just make sure they are the same.
 

regan1985

New Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,450 (0.34/day)
Likes
23
Location
Coventry UNI England
Processor yorkfield core 2 quad Q8200 3.2ghz 1.26v
Motherboard asus p5Q SE
Cooling akasa ak965
Memory Kingston 1066 2x2gb 1104mhz 2.2v
Video Card(s) SAPPHIRE HD 2600 XT DDR3 857/1078
Storage 2X Samsung spinpoint 500GB 7200 4x 1tb samsung eco 5400
Display(s) 2xSamsung P2270 22" Widescreen
Case NZXT Hush Quiet Case in Black
Power Supply OCZ StealthXStream 500w Silent Power Supply
Software windows 7 64
#12
im just seeing if i can play with it to make it run a little better as i am running as the surver so the longer it takes on my machine the longer my friends have to wait, the main issue is the upload speed but that cant be fixed. im not going to upgrade dd1 costs way to much and im getting a new setup october as i can still play any game out on med setup. cheers for the help guys
 

regan1985

New Member
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,450 (0.34/day)
Likes
23
Location
Coventry UNI England
Processor yorkfield core 2 quad Q8200 3.2ghz 1.26v
Motherboard asus p5Q SE
Cooling akasa ak965
Memory Kingston 1066 2x2gb 1104mhz 2.2v
Video Card(s) SAPPHIRE HD 2600 XT DDR3 857/1078
Storage 2X Samsung spinpoint 500GB 7200 4x 1tb samsung eco 5400
Display(s) 2xSamsung P2270 22" Widescreen
Case NZXT Hush Quiet Case in Black
Power Supply OCZ StealthXStream 500w Silent Power Supply
Software windows 7 64
#13
also never buy from that person on ebay, they owe me £45 as i paid for some of that ram and they told me it would work which it didnt sent me more still didnt work sent it back and nothing back this was like a year ago. sorry but i would never advise that person smiletango
 

mikek75

New Member
Joined
Aug 28, 2006
Messages
1,370 (0.33/day)
Likes
116
Location
Chippenham, Wilts, United Kingdom
System Name As easy as falling off a lorry
Processor Core I5 2500K auto tuned to 4.2ghz
Motherboard Gigabyte Z68XP-UD3P
Cooling Corsair H80 sealed water cooler
Memory 16gb Gskill Ripjawz 1600mhz
Video Card(s) XFX 6970 2GB
Storage Corsair 120GB Force 3 SSD, OCZ 60 GB Agility 3 SSD, Seagate 500GB, 2x80gb Maxtors
Display(s) DELL 2309w 23" Widescreen 1920x1080+ LG M2294D 22" 1680x1050 LCDtv/monitor
Case Zalman Z9 Plus
Audio Device(s) X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Pro
Power Supply PC Power&Cooling 750w Silencer Quad PCIe
Software Windows 7 x64 Home Premium
#14
Just so happens I have 4x512mb sticks of Crucial Ballistix DDR500 for sale, can't get them new anymore but these had only 6 weeks use, I'll let you have the lot for £80, when they were available they were £70 per pair. Postage would be extra at a fiver Special Delivery. End plug, lol