1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Software RAID 1

Discussion in 'Storage' started by vexen, Aug 17, 2012.

  1. vexen

    vexen

    Joined:
    Oct 13, 2005
    Messages:
    192 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    Hello, I'd like to set up a software RAID 1. I'm not computer illiterate, I've just never worked with a RAID setup before.

    I have a 1.5TB (about 75% filled) and a 1TB (still not formatted).

    I'd like to run 1TB of RAID 1 and leave the rest as another partition, is this possible?
    Also, do the drives need a fresh format?
    Am I missing anything else?

    Thanks!
     
    10 Year Member at TPU
  2. Jetster

    Jetster

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    9,558 (3.45/day)
    Thanks Received:
    6,085
    Location:
    Oregon
    You need two drive the same size. Or the extra space is wasted. And yes you have to format
     
  3. DanTheBanjoman Señor Moderator

    Joined:
    May 20, 2004
    Messages:
    10,488 (2.17/day)
    Thanks Received:
    1,395
    Most RAID controllers can do this, performance might take a hit though. Not sure about software/firmware support for these configurations though. Intels Matrix RAID might support such a mode though.
     
    10 Year Member at TPU
  4. Widjaja

    Widjaja

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    4,815 (1.29/day)
    Thanks Received:
    640
    Location:
    Wangas, New Zealand
    Install the intel raid matrix storage manager, switch to RAID 1 in BIOS, make sure the OS drive boots as primary for starters.

    No data lost.

    The Intel raid storage manager is easy to understand even for newbies.
     
    10 Year Member at TPU
  5. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    5,634 (1.74/day)
    Thanks Received:
    2,628
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    The main word here is software.
    So, if that is what you mean... here is some info.

    Quote from PCWorld article:

    Decent guide over at How-to Geek-->How to Create a Software RAID Array in Windows 7
    Quote from the article:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)