• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

SOLVED:- Hotswap bay only recognizes HDD after reboot.

Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.24/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#1
Just installed guts of PC into a new case which has a hotswap bay.

I have a feeling Windows has somehow dropped AHCI drivers for standard MS IDE drivers at some time for all channels besides the channel the SSD is on causing HDDs to not be recognized until reboot when connected to the hotswap bay.

-AHCI has been enabled to install Windows 7 on to SSD from the start so I know the SSD is using AHCI.
-Hot swap is enabled in BIOS for port connected to hotswap bay.
-Under device manager IDE ATA/ATAPI controllers all channels besides Channel 6 (SSD) say ATA Channel 1 through to 5.
-Value says IDE channel for 1 through to 5.
-I have installed intel chipset drivers

I have a feeling channels 1 - 5 are supposed to have a description something along the lines of what Channel 6 reads.

SOLVED:-:)
Turns out I needed Intel Rapid Storage Technology software to enable hotswapping.
 
Last edited: