• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

(SOLVED) Unable to change CAS latency

Joined
Nov 12, 2014
Messages
296 (0.12/day)
Location
Ilirska Bistrica, Slovenia
System Name Thermaltake
Processor AMD Ryzen 5 5600X @ 4.7 GHz
Motherboard Gigabyte B550 Aorus Elite V2
Cooling AMD Wraith Prism
Memory 2 x 8 GB Crucial Ballistix @ 3400 MHz
Video Card(s) STRIX Vega 64
Storage Kingston SSDNow V300 120GB | Kingston 240GB NVMe | Samsung Spinpoint F3 1TB | Seagate Barracuda 2TB
Display(s) 34" ultrawide LG 34GL750B
Case Thermaltake V3 Black Edition (modded)
Audio Device(s) ALC 1220 120dB SNR HD Audio
Power Supply Thermaltake Hamburg 530 W - 80 Plus
Mouse Logitech G502 HERO
Keyboard Genius Scorpion K9 (RGB)
Software Windows 10 Pro x64
Hi guys!

I just started fiddling with my RAM a bit, since I'm having trouble going over 2800 MHz on my Ryzen 7 1700. I've lowered the latencies a bit but I seem to be unable to change CAS to lower than 16. Any ideas or might this be a BIOS bug?

RAM.PNG


P.s.: This happened in an attempt to reach 420+ points in sincle core performance on CPU-Z, I made it!
420almost.PNG420madeit.PNG
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
32,228 (6.20/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Research your motherboard and bios. Go to ram makers site and check timings on your series of ram and then the next series up from that, check volts too.

Gigabyte hasn't really been known to be a serious oc board since after 2012/2013.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
32,228 (6.20/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
RAM frustrations are common on Ryzen builds, usually evokes comment in most reviews

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Ryzen_5_1600/21.html

He is looking for help...

Hi guys!

I just started fiddling with my RAM a bit, since I'm having trouble going over 2800 MHz on my Ryzen 7 1700. I've lowered the latencies a bit but I seem to be unable to change CAS to lower than 16. Any ideas or might this be a BIOS bug?

View attachment 111119

P.s.: This happened in an attempt to reach 420+ points in sincle core performance on CPU-Z, I made it!
View attachment 111120View attachment 111121

Try this thread

https://www.techpowerup.com/forums/threads/ryzen-owners-zen-garden.231658/
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
9,204 (2.18/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo/ Asus strix scar II
Processor Amd R7 3800X@4.350/525/ Intel 8750H
Motherboard Crosshair hero7 @bios 2703/?
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu Monoblock Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3600cas14 32Gb in four sticks./16Gb
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked/Rtx 2060
Storage Silicon power qlc nvmex3 in raid 0/8Tb external/1Tb samsung Evo nvme 2Tb sata ssd
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync.
Case Lianli p0-11 dynamic
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi
Mouse Roccat Kova/ Logitech G wireless
Keyboard Roccat Aimo 120
VR HMD Oculus rift
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8726 vega 3dmark timespy/ laptop Timespy 6506
Hi guys!

I just started fiddling with my RAM a bit, since I'm having trouble going over 2800 MHz on my Ryzen 7 1700. I've lowered the latencies a bit but I seem to be unable to change CAS to lower than 16. Any ideas or might this be a BIOS bug?

View attachment 111119

P.s.: This happened in an attempt to reach 420+ points in sincle core performance on CPU-Z, I made it!
View attachment 111120View attachment 111121
I can say your not alone, i got mine stuck so it would not go lower than 16 even though it saved my 15 input , i cleared cmos and reloaded a stable profile in bios , and disable Xmp , manually set the frequency and first five to six timings , set enough ram volts and if you can ,set ram initialisation volt the same ,that got mine right, booted too but i had crashes i blamed it for, good luck.
The other threads definitely for you though.
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
6,921 (4.03/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Deepcool Gammaxx L240 V2
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX - 3333 Mhz CL16
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080 with Kraken G12 + Water 3.0 Performer C
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Deepcool Matrexx 70
Power Supply GPS-750C
Last edited:
Joined
Mar 23, 2016
Messages
4,829 (2.40/day)
Processor Ryzen 7 3800X
Motherboard MSI B450 Tomahawk ATX
Cooling Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-3200 16GB kit & PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4-2666 16GB kit
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) EVGA NU Audio
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v21H1
I had trouble with certain CAS timings being overridden by I thought at the time was motherboard related. Turns out though when I swapped out the Ryzen 3 1200 for the Ryzen 5 2600X the problem went away so either microcode (AGESA) or something to do with Zen but not Zen+.
 
Joined
May 30, 2018
Messages
1,544 (1.27/day)
Location
Cusp Of Mania, FL
Processor Ryzen 9 3900X
Motherboard Asus ROG Strix X370-F
Cooling Dark Rock 4
Memory 2x8GB TridentZ RGB [3600Mhz CL16]
Video Card(s) Asus ROG Strix RTX 2060 OC
Storage 970 EVO 500GB nvme, 860 EVO 250GB SATA, Seagate Barracuda 1TB + 4TB HDDs
Display(s) 27" MSI G27C4 FHD 165hz
Case NZXT H710
Audio Device(s) Modi Multibit, Vali 2, Shortest Way 51+ - LSR 305's, Focal Clear, HD6xx, HE5xx, LCD-2 Classic
Power Supply Corsair RM650x v2
Mouse iunno whatever cheap crap logitech *clutches Xbox 360 controller security blanket*
Keyboard HyperX Alloy Pro
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores ask your mother
Is geardown enabled? Thatll stick you with even numbered CAS latencies only. Itll round whatever odd number you set up to the nearest even number.

First thing that comes to mind and not something you expect to happen. Try disabling it. Often it is enabled by default.
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
9,204 (2.18/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo/ Asus strix scar II
Processor Amd R7 3800X@4.350/525/ Intel 8750H
Motherboard Crosshair hero7 @bios 2703/?
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu Monoblock Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3600cas14 32Gb in four sticks./16Gb
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked/Rtx 2060
Storage Silicon power qlc nvmex3 in raid 0/8Tb external/1Tb samsung Evo nvme 2Tb sata ssd
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync.
Case Lianli p0-11 dynamic
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi
Mouse Roccat Kova/ Logitech G wireless
Keyboard Roccat Aimo 120
VR HMD Oculus rift
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8726 vega 3dmark timespy/ laptop Timespy 6506
I had trouble with certain CAS timings being overridden by I thought at the time was motherboard related. Turns out though when I swapped out the Ryzen 3 1200 for the Ryzen 5 2600X the problem went away so either microcode (AGESA) or something to do with Zen but not Zen+.
I have a 2600x?? , Possibly ageisa though.
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
21,483 (3.96/day)
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i7 2600k 4.4GHz :: i5 10400
Motherboard ASUS P8P67 Pro :: ASUS Prime H570-Plus
Cooling Cryorig M9 :: Stock
Memory 4x4GB DDR3 2133 :: 2x8GB DDR4 2400
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, 2x1TB Seagate RAID 0 :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, 3x4TB Seagate HDD RAID5
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - Bose Companion 2 Series III :: None
Power Supply FSP Hydro GE 550w :: EVGA Supernova 550
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
Why should enabling XMP hurt anything? It's just a list of the correct (advertised) settings for said RAM.

If you're trying to push your RAM past those settings, it may or may not work. I can't get my ram to go from 1866 to 2133 just by setting it. I'd also have to raise timings and/or increase memory voltage.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,954 (8.22/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Ryzens have issues with odd numbered Cas latencies - IIRC its related to gear down mode, which is enabled automatically on some boards. Try even numbers, and remember that RAM tends to OC worse on ryzen (especially first gen) compared to intel.

Definitely try Ryzen DRAM calculator
 
Joined
Nov 12, 2014
Messages
296 (0.12/day)
Location
Ilirska Bistrica, Slovenia
System Name Thermaltake
Processor AMD Ryzen 5 5600X @ 4.7 GHz
Motherboard Gigabyte B550 Aorus Elite V2
Cooling AMD Wraith Prism
Memory 2 x 8 GB Crucial Ballistix @ 3400 MHz
Video Card(s) STRIX Vega 64
Storage Kingston SSDNow V300 120GB | Kingston 240GB NVMe | Samsung Spinpoint F3 1TB | Seagate Barracuda 2TB
Display(s) 34" ultrawide LG 34GL750B
Case Thermaltake V3 Black Edition (modded)
Audio Device(s) ALC 1220 120dB SNR HD Audio
Power Supply Thermaltake Hamburg 530 W - 80 Plus
Mouse Logitech G502 HERO
Keyboard Genius Scorpion K9 (RGB)
Software Windows 10 Pro x64
Is geardown enabled? Thatll stick you with even numbered CAS latencies only. Itll round whatever odd number you set up to the nearest even number.

First thing that comes to mind and not something you expect to happen. Try disabling it. Often it is enabled by default.

I'll try disabling it now.

Ryzens have issues with odd numbered Cas latencies - IIRC its related to gear down mode, which is enabled automatically on some boards. Try even numbers, and remember that RAM tends to OC worse on ryzen (especially first gen) compared to intel.

Definitely try Ryzen DRAM calculator

Ryzen DRAM Calculator didn't help, I managed to get better results.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,954 (8.22/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Joined
Nov 12, 2014
Messages
296 (0.12/day)
Location
Ilirska Bistrica, Slovenia
System Name Thermaltake
Processor AMD Ryzen 5 5600X @ 4.7 GHz
Motherboard Gigabyte B550 Aorus Elite V2
Cooling AMD Wraith Prism
Memory 2 x 8 GB Crucial Ballistix @ 3400 MHz
Video Card(s) STRIX Vega 64
Storage Kingston SSDNow V300 120GB | Kingston 240GB NVMe | Samsung Spinpoint F3 1TB | Seagate Barracuda 2TB
Display(s) 34" ultrawide LG 34GL750B
Case Thermaltake V3 Black Edition (modded)
Audio Device(s) ALC 1220 120dB SNR HD Audio
Power Supply Thermaltake Hamburg 530 W - 80 Plus
Mouse Logitech G502 HERO
Keyboard Genius Scorpion K9 (RGB)
Software Windows 10 Pro x64
Geardown on "Auto" was the issue. Thanks @robot zombie ! As someone mentioned the voltage was bumped from 1.2 to 1.35.

oh and by the way theres modded BIOS for your board available here
https://www.win-raid.com/t2739f44-OFFER-Gigabyte-GA-AX-Aorus-Gaming-BIOS-mod.html

Not a huge amount of extra features, possibly some bugs - but with the dual BIOS feature our boards have, worth giving it a shot on the backup bios

Hmmmmmm :/ Gonna try it out I guess. Dual BIOS saved me once. :D

XMP is still enabled would be the only thing I can think of.
Uhm ? His issue isn't instability or anything of the sort but rather a bug preventing him from changing a particular setting. Might want to check on that before posting some random answer.

I still have XMP enabled, because all the other 100 timings are way lower than on "Auto".
 
Top