• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

someone double check my assumption . . .

Joined
Jul 19, 2007
Messages
7,043 (1.85/day)
Likes
863
Location
Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
System Name УльтраФиолет
Processor Intel Kentsfield Q9650 @ 3.8GHz (4.2GHz highest achieved)
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe/WiFi; X38 NSB, ICH9R SSB
Cooling Delta V3 block, XPSC res, 120x3 rad, ST 1/2" pump - 10 fans, SYSTRIN HDD cooler, Antec HDD cooler
Memory Dual channel 8GB OCZ Platinum DDR3 @ 1800MHz @ 7-7-7-20 1T
Video Card(s) Quadfire: (2) Sapphire HD5970
Storage (2) WD VelociRaptor 300GB SATA-300; WD 320GB SATA-300; WD 200GB UATA + WD 160GB UATA
Display(s) Samsung Syncmaster T240 24" (16:10)
Case Cooler Master Stacker 830
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro PCI-E x1
Power Supply Kingwin Mach1 1200W modular
Software Windows XP Home SP3; Vista Ultimate x64 SP2
Benchmark Scores 3m06: 20270 here: http://hwbot.org/user.do?userId=12313
#1
Just got home from work, had a splitin headache all day, and I just don't feel like thinking . . .



System BIOS is reset to defaults everytime the rig has been shut down for 30+ min, mobo double beeps with a message at POST stating "System BIOS incorrect or has been reset / Press F1 to enter Setup / Press F2 to continue"

I'm immediately guseeing the CMOS batt is/has gone bad?
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#2
sounds like you need to replace the bios battery to me
 
Joined
Jul 19, 2007
Messages
7,043 (1.85/day)
Likes
863
Location
Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
System Name УльтраФиолет
Processor Intel Kentsfield Q9650 @ 3.8GHz (4.2GHz highest achieved)
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe/WiFi; X38 NSB, ICH9R SSB
Cooling Delta V3 block, XPSC res, 120x3 rad, ST 1/2" pump - 10 fans, SYSTRIN HDD cooler, Antec HDD cooler
Memory Dual channel 8GB OCZ Platinum DDR3 @ 1800MHz @ 7-7-7-20 1T
Video Card(s) Quadfire: (2) Sapphire HD5970
Storage (2) WD VelociRaptor 300GB SATA-300; WD 320GB SATA-300; WD 200GB UATA + WD 160GB UATA
Display(s) Samsung Syncmaster T240 24" (16:10)
Case Cooler Master Stacker 830
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro PCI-E x1
Power Supply Kingwin Mach1 1200W modular
Software Windows XP Home SP3; Vista Ultimate x64 SP2
Benchmark Scores 3m06: 20270 here: http://hwbot.org/user.do?userId=12313
#3
kinda what I was figuring - I guess I gotta pick up a new one tonight
 
Joined
Aug 29, 2004
Messages
967 (0.20/day)
Likes
111
Location
Danville IL
Processor I7 4770k
Motherboard ASUS z87 pro
Cooling Corsair a50
Memory 4x4 gig Gskil aries ddr3 1866
Video Card(s) Gigabyte r280x windforce
Storage intel 520 120 gig ssd
Display(s) 24 inch Asus IPS
Case Cool Master
Audio Device(s) realtek onboard
Power Supply hiper 880
Software win 7 ult
#4
You overclocking or manually setting memory timings? If so try loosining memory timings and running stock on cpu. Turn it off again and wait and see if it does it again. Just had a friend buy some ddr2 800 with timings of 4-4-4 2.2v and had similiar issues, figured out the memory needed to be set to 4-4-5 and it was ok, wassnt advertised timings but not worth a RMA either. ALLEN
 
Joined
Jul 19, 2007
Messages
7,043 (1.85/day)
Likes
863
Location
Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
System Name УльтраФиолет
Processor Intel Kentsfield Q9650 @ 3.8GHz (4.2GHz highest achieved)
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe/WiFi; X38 NSB, ICH9R SSB
Cooling Delta V3 block, XPSC res, 120x3 rad, ST 1/2" pump - 10 fans, SYSTRIN HDD cooler, Antec HDD cooler
Memory Dual channel 8GB OCZ Platinum DDR3 @ 1800MHz @ 7-7-7-20 1T
Video Card(s) Quadfire: (2) Sapphire HD5970
Storage (2) WD VelociRaptor 300GB SATA-300; WD 320GB SATA-300; WD 200GB UATA + WD 160GB UATA
Display(s) Samsung Syncmaster T240 24" (16:10)
Case Cooler Master Stacker 830
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro PCI-E x1
Power Supply Kingwin Mach1 1200W modular
Software Windows XP Home SP3; Vista Ultimate x64 SP2
Benchmark Scores 3m06: 20270 here: http://hwbot.org/user.do?userId=12313
#5
naw, this was an issue where fully shutting the computer off and leaving it off for more than 30+ resulted in a reset BIOS.

I replaced the CMOS batt, and then had to deal with a whole other issue - it seems that this mobo I recieved back from ASUS through RMA, some dummy installed the wrong size battery; it was one size too small. On top of that, whoever did install the batt knew it wasn't right, because the socekt terminals had been bent to make contact with the batt. When I went to install the correct size batt, it didn't want to push in past the retainer clip, and the retainer clip was loose from where it makes contact with the mobo. It took quite a long while to actually figure out what was wrong, because even after getting the new batt installed - the machine wouldn't POST at all, and it's not like the first thing you're going to investigate is the batt terminal mobo connections.

Everything is back to gold now . . . and I sent ASUS a rather "colorful," non-explative letter in regards to their RMA service.
 
Joined
Aug 29, 2004
Messages
967 (0.20/day)
Likes
111
Location
Danville IL
Processor I7 4770k
Motherboard ASUS z87 pro
Cooling Corsair a50
Memory 4x4 gig Gskil aries ddr3 1866
Video Card(s) Gigabyte r280x windforce
Storage intel 520 120 gig ssd
Display(s) 24 inch Asus IPS
Case Cool Master
Audio Device(s) realtek onboard
Power Supply hiper 880
Software win 7 ult
#6
that sux, ive never had a battery problem. Wouldnt think to check it. ALLEN