• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Something's wrong..

Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#1
After I turn on my computer, the my monitor goes black after about a minute or so of being on. Is does this in BIOS, in Windows and everything else in between and I can't figure out what's causing it.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,631 (5.77/day)
Likes
9,356
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#2
I would think the issue is in the monitor. I would try using a different screen and see if it does the same thing.
 
Joined
Aug 17, 2008
Messages
731 (0.21/day)
Likes
87
System Name WhiteWalker2020 / LAN Box
Processor Intel i7 6900K 4.4GHz / 2500K i5@4.5GHz
Motherboard MSI X99A Krait / Gigabyte Z68-UD3P
Cooling Full custom liquid / XIGMATEK HDT-Aegir
Memory G.Skill 32GB DDR4 3000MHz/ 4x4GB G. Skill DDR1866 Sniper
Video Card(s) EVGA GTX 970 SSC / EVGA GTX 960
Storage 950 Pro 512GB M.2, 960GB SanDisk Ultra II, Intel 730 480GB and 240GB, 850 EVO 250GB, 17TB Mechanical
Display(s) 39" AMH 399A (no glass) UHD + 2x Dell 22" LED S-IPS 1080p / LG 37" 1080p S-IPS
Case Thermaltake Core x9 / HAF 932 Red
Audio Device(s) Realtek HD-Audio On-Board
Power Supply EVGA Supernova 850W / Corsair 650TX
Mouse 2x Logitech 610
Keyboard Razer DeathStalker / Logitech G910 Orion Spark RGB Mechanical
Software Windows 10 Pro / Windows 7 64bit Professional
#3
If you are using a DVI or HMDI/Displayport switch to RGB analog just to see.
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#4
I tried both DVI and HDMI but they both had the same result. My video card doesn't have a VGA port.
 
Joined
Aug 2, 2012
Messages
120 (0.06/day)
Likes
13
#5
After I turn on my computer, the my monitor goes black after about a minute or so of being on. Is does this in BIOS, in Windows and everything else in between and I can't figure out what's causing it.
So the monitor is ON?? or does it go to power saving mode??? If it goes to power saving mode then try removing CMOS battery and put it back(or replace it)... if it still gives the same problem try using different PSU(this problem is most likely to be PSUs fault)

But if Monitor is ON and screen is black.....
1) Switch OFF PSU (If it has a switch)
2) Hold your CPU Power ON Button for about 30secs to 2 mins....
3) Switch ON PSU
4) Start PC..

if it still has a problem repeat excluding Steps 1 & 3....
In any case if problem persists then replace your PSU....

Hope it helps...
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,655 (1.69/day)
Likes
2,606
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#6
Did you try a different monitor, like sneekypeet suggested?

Which monitor?

Also, go into the monitor menu and turn off any sleep or power saving modes.
If it does not have those options, then try a reset defaults option.
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#7
I don't think replacing the PSU would help with his problem. It's most likely related to the GPU or the monitor itself.

jelly, do you have an spare GPU? or another PC to test it with? does the monitor displays any message? what happens if you turn it on without the DVI cable connected?
 
Joined
Aug 2, 2012
Messages
120 (0.06/day)
Likes
13
#8
I don't think replacing the PSU would help with his problem. It's most likely related to the GPU or the monitor itself.

jelly, do you have an spare GPU? or another PC to test it with? does the monitor displays any message? what happens if you turn it on without the DVI cable connected?
I was suggesting it if his Monitor enters Power saving mode....

I had that problem ... everytime i switched ON my pc my monitor would go to power saving mode... I replaced PSU and my sys has worked fine ever since...
But you are correct if CPU is working and monitor is not it is the problem of GPU or monitor
 
Last edited:
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,641
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#9
Its your monitor. Most likely the back lite for the LCD
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#10
I just reseated the CPU and tried another monitor with DVI and still no luck.
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#13
I don't really have a way to check my GPU.
 
Joined
Aug 2, 2012
Messages
120 (0.06/day)
Likes
13
#14
I don't really have a way to check my GPU.
Try swapping your card with another probably your friend's and see if the problem persists.....

If it does try your GPU on another PC...

This will show you if your GPU is at fault or MOBO....
Also try different cable.... it could be at fault..
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,510
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#15
Are you running the 550 ti's in your System Specs? If so test them individually. Possibly isolate if it is one card or the other.
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#16
I'm actually only running one 550 right now.
 

Norton

Moderator & WCG-TPU Captain
Staff member
Joined
Dec 21, 2011
Messages
12,678 (5.80/day)
Likes
36,248
Location
USA
System Name My Fortress/Trish (WCG)/Julia (WCG)/Ella (WCG)/Junior(WCG)/Cruncher 1 & 2/Kreij (WCG)
Processor Ryzen 1700X/i7-970/2600K/i7-980X/3930k/Opteron 6168x4/Ryzen 1600X/FX-8350
Motherboard X370 Taichi/ ASUS R3E/Asus P8P67 Pro/P9X79 Pro/EVGA X58 SLI 3/SuperMicro 4P
Cooling NH-D14/Phanteks/NH-U14S/H70/DeepCool/CM 212+ (x4)/NH-U14S/CM212
Memory 16GB GSkill TridentZ-3200 (1700X), 16GB GSkill FlareX-2400 (1600X),... various...., 4P- 16x1GB
Video Card(s) RX 580/HD 4670/HD 7770/HD 7770/HD 7770/onboard/HD 7770/onboard
Storage WD 500GB SSD/Seagate 2TB SSHD, everything else is Western Digital (mostly)
Display(s) Dell U2414H & 2409W / Dell 2208WFP (shared)
Case Silverstone FT01B/Source 530/Corsair 230T/Define XL R2/Silverstone FT05/Define R4/custom
Audio Device(s) on board (All)
Power Supply Corsair HX850/TX650/CS650M/X Gold 750/EVGA P2 850/X Gold 1050/HX650
Mouse Logitech G300s
Keyboard Thermaltake Challenger Prime (Great for $30!!!)
Software Win 7 Home 64 (Win 10 Pro 64)/Win Pro 64 or Ubuntu 12.04 LTS/14.04 LTS/17.04
Benchmark Scores Why sit on the Bench when you can get in the game and Crunch!!!
#17
Is your cooler/water block too tight? Sometimes this causes issues on X58 boards iirc

or

have you tried the video card in another PCIE slot?
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#18
I moved the card to 2 different slots 2 days ago with the same result. My cooler has been installed the same way for about 9 months now, so I really doubt that has anything to do with it.
 
Joined
May 22, 2010
Messages
2,516 (0.91/day)
Likes
680
Location
Canada
System Name m1dg3t | DeathBox | HairPi 3
Processor 3570k @ 4.0 1.15v BIOS | q9550 @ 3.77 1.325v BIOS
Motherboard Asrock z77e iTX | p5q Dlx 2301 BIOS
Cooling Custom Water | D-14 & HR-03gt | Passive HSF
Memory Samsung MV-3V4G3D 4g x 2 @ 1866 1.35v | OcZ RpR 2g x 4 @ 1067 2.2v
Video Card(s) MSi 7950 tf3 @1000 / 1350 | Asus 5870 V2 @ 900 / 1275
Storage Adata sx900 256Gb / WD 2500 HHTZ | WD 1001 FALS x 2
Display(s) BenQ gw2750hm | 46" Sharp Quatron
Case BitFenix Prodigy - m0dd3d | Antec Fusion Remote MAX
Audio Device(s) Onboard Toslink > Yamaha HTR 6290 | Xonar HDAV1.3 > Yamaha DSP z7
Power Supply Ocz mXp700w | Ocz zx850w | Cannakit 5v 2.5a
Mouse Logitech G700s | Logitech G9x - Cable Repaired
Keyboard TT Meka G1 - Black w Cherry Blacks| Logitech G11
Software Win7 Home | Xp sp3 & Vista ultimate | Raspbian
Benchmark Scores Epeen!! Who needs epeen??
#19
Perhaps you need to service the GFX card? Clean and apply fresh TIM, I'd clean the contacts with some alcohol as well.

Good luck!
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#20
I just cleaned the GPU and reapplied TIM but that didn't work. I also tried running it with the motherboard laying flat but that didn't help either. I'm going to try a friends GPU next.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,510
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#21
Or try your GPU in your friends PC ;)
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#22
All I could find was an old computer with an x1600..that power supply couldn't handle my card. I put the x1600 in and the computer blanked the screen out so it's not the video card. I'm guessing my motherboard is done.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,510
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#23
Damn...Tried resetting the CMOS as a last resort? The board certainly doesn't have a lack of PCI-E slots to try :p
I guess it's past the point of RMA?
 
Joined
May 11, 2009
Messages
1,040 (0.33/day)
Likes
221
Location
Manhattan
System Name not sure yet
Processor i7 4930K @ 4.6GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Extreme Black Edition
Cooling It's a secret for now..
Memory 16GB Mushkin Black Line
Video Card(s) ASUS GTX780 Ti
Storage 240GB KINGSTON SSD & 2TB Seagate SSHD
Display(s) Samsung 26" TOC
Case Mountain Mods Ascension
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX860 Platinum
Software Windows 8.1 Profession x64
#24
Yea, I tried resetting the CMOS one more time and still no luck. The motherboard no longer has any warranty left.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,510
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#25
Raw Deal. Was a pretty "high falutin" board.:shadedshu