• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Soundcard and Digital Device Connectivity help

Joined
May 3, 2008
Messages
121 (0.03/day)
Likes
11
Location
Isle of Wight
Processor E8500 @ 4.75gig....E8200 @ 4.4gig
Motherboard Gigabyte x38T DQ6 and EVGA 790i Ultra
Cooling TRUE and lots of 120mm fans
Memory 2GB OCZ DDR3 1600mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Inno3D 512MB 8800GTS G92 @ 835/2087/1075
Storage Western Digital 500gb 32MB cache SATA II
Display(s) Samsung SyncMaster 205BW 20" TFT on DVi
Case Antec 900
Audio Device(s) XiFi Xtreme Gamer/Audigy 4
Power Supply Tagan 800W U33 2ForceLL
Software XP Home SP3 and Vista 32bit Home Premium dual boot
Benchmark Scores Don't Bench....too busy gaming!
#1
Hi all,

I have just upgraded my home Cinema system so have a very nice High power Sony AV 5.1 Amplifiier with built in Dolby/DTS digital decoders with a nice set of 5.1 speakers to go with it and was thinking of linking it up to me Soundblaster Audigy 4 soundcard.

Being a bit of a noob on digital connectiviity, would I be right in saying that to get full digital surround sound from say a DVD source when watching a movie (assuming most games dont support full digital sound?) all I need to do is to connect a digital coaxial cable between the SPDIF socket on the audigy to the Digital I/O on my AV Amp?........grateful for any advice!
 
Joined
Jul 9, 2007
Messages
216 (0.06/day)
Likes
54
System Name Desktop Rig\Laptop HP 8510P
Processor Intel Core i7 970 @ 4.2ghz 24/7 \Intel T9300 @ 2.5Ghz
Motherboard ASUS P6X58D Premium Motherboard\HP 8510P
Cooling Custom Water\Laptop cooling
Memory 6x2GB DDR3 PC3-16000\3Gb of 667
Video Card(s) 2 x GTX 680 SLI \HD2600 256Mb
Storage Intel 240GB, WD 1TB Black \OCZ Vertex 2 120GB
Display(s) 3 x 27" 2560x1400 \15.4" laptop widescreen
Case Xigmatek Elysium\it's a laptop
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Bravura 7.1\SoundMAX onboard
Power Supply Corsair TX850W\90W power brick
Software Windows 7 Pro x64\Windows 7 Pro x64
#2
the sound card needs to be able to encode to Dolby digital or you will be locked to 2 channel
or you will have to use software encoder like AC3 codec
not sure if that card can encode
 
Joined
May 3, 2008
Messages
121 (0.03/day)
Likes
11
Location
Isle of Wight
Processor E8500 @ 4.75gig....E8200 @ 4.4gig
Motherboard Gigabyte x38T DQ6 and EVGA 790i Ultra
Cooling TRUE and lots of 120mm fans
Memory 2GB OCZ DDR3 1600mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Inno3D 512MB 8800GTS G92 @ 835/2087/1075
Storage Western Digital 500gb 32MB cache SATA II
Display(s) Samsung SyncMaster 205BW 20" TFT on DVi
Case Antec 900
Audio Device(s) XiFi Xtreme Gamer/Audigy 4
Power Supply Tagan 800W U33 2ForceLL
Software XP Home SP3 and Vista 32bit Home Premium dual boot
Benchmark Scores Don't Bench....too busy gaming!
#3
the sound card needs to be able to encode to Dolby digital or you will be locked to 2 channel
or you will have to use software encoder like AC3 codec
not sure if that card can encode
Apparently it can according to the product documentation, it was their top model before the XiFi came along.
 
Joined
May 3, 2008
Messages
121 (0.03/day)
Likes
11
Location
Isle of Wight
Processor E8500 @ 4.75gig....E8200 @ 4.4gig
Motherboard Gigabyte x38T DQ6 and EVGA 790i Ultra
Cooling TRUE and lots of 120mm fans
Memory 2GB OCZ DDR3 1600mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Inno3D 512MB 8800GTS G92 @ 835/2087/1075
Storage Western Digital 500gb 32MB cache SATA II
Display(s) Samsung SyncMaster 205BW 20" TFT on DVi
Case Antec 900
Audio Device(s) XiFi Xtreme Gamer/Audigy 4
Power Supply Tagan 800W U33 2ForceLL
Software XP Home SP3 and Vista 32bit Home Premium dual boot
Benchmark Scores Don't Bench....too busy gaming!
#4
Bump!
 
Joined
Jul 9, 2007
Messages
216 (0.06/day)
Likes
54
System Name Desktop Rig\Laptop HP 8510P
Processor Intel Core i7 970 @ 4.2ghz 24/7 \Intel T9300 @ 2.5Ghz
Motherboard ASUS P6X58D Premium Motherboard\HP 8510P
Cooling Custom Water\Laptop cooling
Memory 6x2GB DDR3 PC3-16000\3Gb of 667
Video Card(s) 2 x GTX 680 SLI \HD2600 256Mb
Storage Intel 240GB, WD 1TB Black \OCZ Vertex 2 120GB
Display(s) 3 x 27" 2560x1400 \15.4" laptop widescreen
Case Xigmatek Elysium\it's a laptop
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Bravura 7.1\SoundMAX onboard
Power Supply Corsair TX850W\90W power brick
Software Windows 7 Pro x64\Windows 7 Pro x64
#5
yeah you should be able to get full digital from dvd even if your card can't encode
also just plug the SPDIF out on your card into the SPDIF in and set your amp to use it and it should work also set it in windows
 
Joined
May 3, 2008
Messages
121 (0.03/day)
Likes
11
Location
Isle of Wight
Processor E8500 @ 4.75gig....E8200 @ 4.4gig
Motherboard Gigabyte x38T DQ6 and EVGA 790i Ultra
Cooling TRUE and lots of 120mm fans
Memory 2GB OCZ DDR3 1600mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Inno3D 512MB 8800GTS G92 @ 835/2087/1075
Storage Western Digital 500gb 32MB cache SATA II
Display(s) Samsung SyncMaster 205BW 20" TFT on DVi
Case Antec 900
Audio Device(s) XiFi Xtreme Gamer/Audigy 4
Power Supply Tagan 800W U33 2ForceLL
Software XP Home SP3 and Vista 32bit Home Premium dual boot
Benchmark Scores Don't Bench....too busy gaming!
#6
yeah you should be able to get full digital from dvd even if your card can't encode
also just plug the SPDIF out on your card into the SPDIF in and set your amp to use it and it should work also set it in windows
When you say "set in windows" I am guessing you mean enabling SPDIF in my creative control panel and if an option...within Windows audio properties.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#7
lukes got this a bit confused.

digital PASSTHROUGH is possible - as long as you have a digital connection (coax or optical) you will get 2.0 sound from games and such, and 5.1 from movies (or downloaded material with AC3 audio)

summary: 5.1 audio only if pre-encoded. if you set the media player to play only over that soundcard, and use a codec such as AC3 filter you can lock it to SPDIF (passthrough) meaning the PC doesnt see or touch the audio.

how about this: are you even going to use analogue at all, or purely the digital connection?
 
Joined
May 3, 2008
Messages
121 (0.03/day)
Likes
11
Location
Isle of Wight
Processor E8500 @ 4.75gig....E8200 @ 4.4gig
Motherboard Gigabyte x38T DQ6 and EVGA 790i Ultra
Cooling TRUE and lots of 120mm fans
Memory 2GB OCZ DDR3 1600mhz 7-7-7-18
Video Card(s) Inno3D 512MB 8800GTS G92 @ 835/2087/1075
Storage Western Digital 500gb 32MB cache SATA II
Display(s) Samsung SyncMaster 205BW 20" TFT on DVi
Case Antec 900
Audio Device(s) XiFi Xtreme Gamer/Audigy 4
Power Supply Tagan 800W U33 2ForceLL
Software XP Home SP3 and Vista 32bit Home Premium dual boot
Benchmark Scores Don't Bench....too busy gaming!
#8
lukes got this a bit confused.

digital PASSTHROUGH is possible - as long as you have a digital connection (coax or optical) you will get 2.0 sound from games and such, and 5.1 from movies (or downloaded material with AC3 audio)

summary: 5.1 audio only if pre-encoded. if you set the media player to play only over that soundcard, and use a codec such as AC3 filter you can lock it to SPDIF (passthrough) meaning the PC doesnt see or touch the audio.

how about this: are you even going to use analogue at all, or purely the digital connection?
Thanks, strange as it sounds.....I dont know really, I just want the best possible audio for my movies AND games, I have as I said, an excellent digital AV Amp, some good and powerful yamaha 5.1 speakers so really just wanted to know the best I could hope to acheive, the amp has a single digital aux coaxial connection that would slot into the Audigy 4's SPDIF.....what do you advise and is it worth messing with this in reality over my reasonabily decent Logitech 5.1 PC speaker analogue system?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
Thanks, strange as it sounds.....I dont know really, I just want the best possible audio for my movies AND games, I have as I said, an excellent digital AV Amp, some good and powerful yamaha 5.1 speakers so really just wanted to know the best I could hope to acheive, the amp has a single digital aux coaxial connection that would slot into the Audigy 4's SPDIF.....what do you advise and is it worth messing with this in reality over my reasonabily decent Logitech 5.1 PC speaker analogue system?
The best solution would be an auzentech card or the asus xonar - these can turn analogue signals (games for example) into digital (they encode into dolby digital on the fly)

The other option is to only use analogue for 5.1 on everything (wasting the receiver)

The last (more complex) option, is to set your media programs to use the SPDIF/digital sound out. That way, default programs (games) will use analogue and the media will use digital. This of course, wont work if you dont have analogue inputs.