• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Space invader artifacting on 1080 Ti

Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Just wondering if the latest Nvidia drivers are bugged still for 1080 Ti owners. I just got space invaders artifacts while browsing the web that crashed my computer shortly after updating to the latest driver (clean install as always). They are gone when I restart but I've now reverted to older drivers again.
 
Joined
Sep 2, 2020
Messages
853 (2.98/day)
System Name Whonock
Processor Amd 3200g
Motherboard A320m-h
Cooling Wraith Stealth
Memory 2x 8g ddr4 2666mz
Video Card(s) Msi Gaming x 1060 6g
Storage 5.5 tb hd 220 g ssd
Display(s) Normal moniter
Case Deepcool smater
Doesnt that mean the gpus dead?
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Joined
Jun 30, 2014
Messages
108 (0.04/day)
Could be driver, as well could be GPU that is possible just under some load circumstances to artefact.
 
Joined
Nov 11, 2016
Messages
1,523 (0.91/day)
System Name The de-ploughminator
Processor I7 9900K @ 5.1Ghz
Motherboard Gigabyte Z370 Gaming 5
Cooling Custom Watercooling
Memory 4x8GB G.Skill Trident Neo 3600mhz 15-15-15-30
Video Card(s) RTX 3090 + Bitspower WB
Storage Plextor 512GB nvme SSD
Display(s) LG OLED CX48"
Case Lian Li 011D Dynamic
Audio Device(s) Creative AE-5
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Razor Viper Ultimate
Keyboard Corsair K75
Software Win10
VRAM is probably on its way out, let hope it doesn't...
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
VRAM is probably on its way out, let hope it doesn't...

Guess we'll know in a week or so time. If it is a hardware issues, it should manifest once more in a two week period. Otherwise it was a driver issue.

I have had video cards with failing memory before and most of the time when you get the artifacting you are immediately SOL as one of the memory chips has gone bad. I suspect that if it is something slow, as in your card slowly becomes more unstable, that would be memory voltage related and not a mem chip full blow bad. That can be remedied by lower voltage.

It was very odd to see this particular artifacting though, I thought it was limited to 2000 series cards and newer.
 
Joined
Nov 11, 2016
Messages
1,523 (0.91/day)
System Name The de-ploughminator
Processor I7 9900K @ 5.1Ghz
Motherboard Gigabyte Z370 Gaming 5
Cooling Custom Watercooling
Memory 4x8GB G.Skill Trident Neo 3600mhz 15-15-15-30
Video Card(s) RTX 3090 + Bitspower WB
Storage Plextor 512GB nvme SSD
Display(s) LG OLED CX48"
Case Lian Li 011D Dynamic
Audio Device(s) Creative AE-5
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Razor Viper Ultimate
Keyboard Corsair K75
Software Win10
Guess we'll know in a week or so time. If it is a hardware issues, it should manifest once more in a two week period. Otherwise it was a driver issue.

I have had video cards with failing memory before and most of the time when you get the artifacting you are immediately SOL as one of the memory chips has gone bad. I suspect that if it is something slow, as in your card slowly becomes more unstable, that would be memory voltage related and not a mem chip full blow bad. That can be remedied by lower voltage.

It was very odd to see this particular artifacting though, I thought it was limited to 2000 series cards and newer.

Had this problem with an R9 290, gave it to my brother and he updated to a bugged driver that kept the fan speed at 20%. When it started failing it would show pink grid every now and then and it got worse over the span of a month until it died completely.
My take is that the Capacitors start failing due to high temperature, gradually the chip is not getting clean power and you have to lower the clocks, it's only delaying the inevitable though.
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
16,556 (3.35/day)
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K @ 4GHz
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (2 x 8GB Corsair Vengeance Black DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) MSI RTX 2080 SUPER Gaming X Trio
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Black 4TB | WD Blue 6TB
Display(s) BenQ XL2720Z (144Hz, 3D Vision 2, 1080p) | Asus MG28UQ (4K, 60Hz, FreeSync compatible)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Mouse Microsoft Intellimouse Pro - Black Shadow
Keyboard Yes
Software Windows 10 Pro 64-bit
To try and troubleshoot if it's the driver or hardware causing it, using the same older driver you're on now, run a stress test or two on it and see how it goes. I suggest Unigene and one other. I specifically don't recommend Furmark in this instance since that puts so much stress on it, that a borderline card might fail completely, even with driver throttling. It's better to limp along with it until you can get a replacement. At least you've got a picture.

I only buy high end cards with strong coolers, so when I first use them, I run Furmark for a few minutes, to check that I don't have a duff card. I never run it for an extended period of time, though.
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
17,169 (3.36/day)
Location
UK\US
Processor 2500k \ AMD 3900X+NH-D15
Motherboard ASRock Z68 \ ASRock AM4 X570 Pro 4
Memory Samsung low profile 2x8GB \ Patriot 2x16GB PVS432G320C6K
Video Card(s) eVga GTX1060 SSC \ XFX R9 390X
Storage 2xIntel 80Gb (SATA2) Crucial MX500 \ Samsung 860 1TB +Samsung Evo 250GB+500GB Sabrent 1TB Rocket
Display(s) Samsung 1080P \ LG 43UN700
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( VE2000BWS ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-A820 \ Yamaha CX-830+Yamaha MX-630 Infinity RS4000\Paradigm P Studio 20, Blue Yeti
Power Supply Seasonic Focus 650w \ Seasonic 750w MKII
Mouse Steelseries Sensei wireless \ Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
And maybe try other game(s) as iit could be just the game.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
1,883 (3.92/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & Q9550 Old timer
Processor 9940x with optimus sigV2 & 10900k with optimus foundation & Q9550 with EK Evo
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & Acer WG43M
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z 3600c16 2x8gb & 4x2gb crucial
Video Card(s) Titan Xp & 1080ti ftw3 & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center/ 2 Test benches
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply evga 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 & CyberPower-GX1325U
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G910 & G710+x2
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.1x2 & win-10 pro x3
Just wondering if the latest Nvidia drivers are bugged still for 1080 Ti owners. I just got space invaders artifacts while browsing the web that crashed my computer shortly after updating to the latest driver (clean install as always). They are gone when I restart but I've now reverted to older drivers again.
Hi,
Latest driver is hardly ever best.
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,598 (0.55/day)
Location
Northants. UK
System Name Bad Moon Ryzen
Processor Ryzen 5 3600
Motherboard Asrock B450M Pro4
Cooling Wraith Stealth
Memory Crucial Ballistix 32Gb (8gb x 4) 3400 MHz DDR 4
Video Card(s) Gigabyte Aorus Xtreme GTX 1080Ti 11Gb
Storage Samsung 860 Evo 1Tb, WD Black 4Tb
Display(s) 4K Samsung TV
Case Corsair Carbide 88R Windowed
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA SuperNOVA 650w
VR HMD Rift S
I'be been using the latest driver with my 1080Ti and no issues at all. In fact it's very smooth currently in the vast majority of games.Which browser do you use? , I'm on Firefox and have had no issues.
 
Joined
Dec 14, 2013
Messages
1,867 (0.68/day)
Location
Alabama
Processor Ryzen 2700X
Motherboard X470 Tachi Ultimate
Cooling Scythe Big Shuriken 3
Memory C.R.S.
Video Card(s) Radeon VII
Software Win 7
Benchmark Scores Never high enough
And maybe try other game(s) as iit could be just the game.
I agree - Space Invaders was never intended to run at high resolution. :D

Seriously, it does sound like a VRAM problem and may be a matter of time before the card finally goes out.
I know in some instances there are "Things" you can do to possibly help it along (Baking the card) but that's a tricky thing to do, even if you have experience doing it.
Chances are it's time to start looking for another GPU before the one you've got goes.

However you can do as others have suggested with different drivers used, know that even though a driver is newer it doesn't always mean it's better - Could be an older version/driver may solve the problems so you can try that if you want. At least it will give an indication of whether it's a driver or hardware issue you've got.


To try and troubleshoot if it's the driver or hardware causing it, using the same older driver you're on now, run a stress test or two on it and see how it goes. I suggest Unigene and one other. I specifically don't recommend Furmark in this instance since that puts so much stress on it, that a borderline card might fail completely, even with driver throttling. It's better to limp along with it until you can get a replacement. At least you've got a picture.

I only buy high end cards with strong coolers, so when I first use them, I run Furmark for a few minutes, to check that I don't have a duff card. I never run it for an extended period of time, though.
THIS.
I never use Furmark because it's a proven card killer.
Useful for a limited duration test (And I stress limited duration) for checking a card's cooling but that's about it.
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
17,169 (3.36/day)
Location
UK\US
Processor 2500k \ AMD 3900X+NH-D15
Motherboard ASRock Z68 \ ASRock AM4 X570 Pro 4
Memory Samsung low profile 2x8GB \ Patriot 2x16GB PVS432G320C6K
Video Card(s) eVga GTX1060 SSC \ XFX R9 390X
Storage 2xIntel 80Gb (SATA2) Crucial MX500 \ Samsung 860 1TB +Samsung Evo 250GB+500GB Sabrent 1TB Rocket
Display(s) Samsung 1080P \ LG 43UN700
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( VE2000BWS ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-A820 \ Yamaha CX-830+Yamaha MX-630 Infinity RS4000\Paradigm P Studio 20, Blue Yeti
Power Supply Seasonic Focus 650w \ Seasonic 750w MKII
Mouse Steelseries Sensei wireless \ Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
I agree - Space Invaders was never intended to run at high resolution. :D

Seriously, it does sound like a VRAM problem and may be a matter of time before the card finally goes out.
I know in some instances there are "Things" you can do to possibly help it along (Baking the card) but that's a tricky thing to do, even if you have experience doing it.
Chances are it's time to start looking for another GPU before the one you've got goes.

However you can do as others have suggested with different drivers used, know that even though a driver is newer it doesn't always mean it's better - Could be an older version/driver may solve the problems so you can try that if you want. At least it will give an indication of whether it's a driver or hardware issue you've got.



THIS.
I never use Furmark because it's a proven card killer.
Useful for a limited duration test (And I stress limited duration) for checking a card's cooling but that's about it.

He might not be on about the game, but how people have started to describe when a card has a particular fault.
 
Joined
Aug 11, 2020
Messages
117 (0.38/day)
Location
2nd Earth
Processor 1700X @3.8GHz
Motherboard Gigabyte AX-370 Gaming 5
Cooling MSI Core Frozr L
Memory 16 GB 2400 MHz CL14
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Trio
Storage Crucial MX300 525GB + 3TB 7.2k + 4TB 5.4k
Display(s) LG 34UC99 3440x1440 75Hz + LG 24MP88HM
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX TG (Galaxy Silver)
Audio Device(s) Edifier XM6PF 2.1
Power Supply EVGA Supernova 750 G3
Mouse Steelseries Rival 3
Keyboard Razer Blackwidow Lite Stormtrooper Edition
Benchmark Scores I don't care about numbers
MSI 1080 Ti Trio here. Just updated to latest game ready driver 8h ago. No problem whatsoever until now.
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
I'be been using the latest driver with my 1080Ti and no issues at all. In fact it's very smooth currently in the vast majority of games.Which browser do you use? , I'm on Firefox and have had no issues.

Firefox as well.

And maybe try other game(s) as iit could be just the game.

I wasn't playing a game at the time, just on desktop. I was playing games earlier in the day though and none of those had issues.

Had this problem with an R9 290, gave it to my brother and he updated to a bugged driver that kept the fan speed at 20%. When it started failing it would show pink grid every now and then and it got worse over the span of a month until it died completely.
My take is that the Capacitors start failing due to high temperature, gradually the chip is not getting clean power and you have to lower the clocks, it's only delaying the inevitable though.

Had a similar issue with a Sapphire 5850 back in the day.

MSI 1080 Ti Trio here. Just updated to latest game ready driver 8h ago. No problem whatsoever until now.

Yeah It'll probably not manifest that quickly. I was on 466.27 for about a week before I got the artifacting the first time as described in the OP post.

To try and troubleshoot if it's the driver or hardware causing it, using the same older driver you're on now, run a stress test or two on it and see how it goes. I suggest Unigene and one other. I specifically don't recommend Furmark in this instance since that puts so much stress on it, that a borderline card might fail completely, even with driver throttling. It's better to limp along with it until you can get a replacement. At least you've got a picture.

I only buy high end cards with strong coolers, so when I first use them, I run Furmark for a few minutes, to check that I don't have a duff card. I never run it for an extended period of time, though.

Using unigine heaven right now. Card is topping out at 72c after 30 minutes so far. Zero issues. Did a benchmark run too just to ensure performance is good

1620502956259.png
 
Last edited:
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Is the 72°C temp the GPU temp or the hot spot temp? The hot spot temp is usually much hotter.

Only 2000 series and newer have hotspot temp.
 
Joined
Dec 12, 2020
Messages
156 (0.85/day)
Only 2000 series and newer have hotspot temp.
So what is the hot spot temp being reported on my 1080ti? The hot spot temp does vary as well with load so it's measuring something that's not the GPU (which has a different temp).
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
So what is the hot spot temp being reported on my 1080ti? The hot spot temp does vary as well with load so it's measuring something that's not the GPU (which has a different temp).

From other user reports, memory temp.

Here's a pic off all the available sensors GPU-Z has for my card:

1620504217960.png


It should be similar for most 1080 Tis, except those that have extra sensors (like some higher end EVGA models).

EDIT**

2 hours of heaven, zero crashes.
 
Last edited:
Joined
Aug 11, 2020
Messages
117 (0.38/day)
Location
2nd Earth
Processor 1700X @3.8GHz
Motherboard Gigabyte AX-370 Gaming 5
Cooling MSI Core Frozr L
Memory 16 GB 2400 MHz CL14
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti Trio
Storage Crucial MX300 525GB + 3TB 7.2k + 4TB 5.4k
Display(s) LG 34UC99 3440x1440 75Hz + LG 24MP88HM
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX TG (Galaxy Silver)
Audio Device(s) Edifier XM6PF 2.1
Power Supply EVGA Supernova 750 G3
Mouse Steelseries Rival 3
Keyboard Razer Blackwidow Lite Stormtrooper Edition
Benchmark Scores I don't care about numbers
Yeah It'll probably not manifest that quickly. I was on 466.27 for about a week before I got the artifacting the first time as described in the OP post.
Noo. Dont scare me like that... really hope my card will be fine.
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Noo. Dont scare me like that... really hope my card will be fine.

Well we'll know in a week if it was the drivers. Drivers are an easy fix, you just revert to an older version. A bad video card is not, 1080 Tis are selling for $900 right now which is absolutely insane.
 
Joined
Sep 2, 2020
Messages
853 (2.98/day)
System Name Whonock
Processor Amd 3200g
Motherboard A320m-h
Cooling Wraith Stealth
Memory 2x 8g ddr4 2666mz
Video Card(s) Msi Gaming x 1060 6g
Storage 5.5 tb hd 220 g ssd
Display(s) Normal moniter
Case Deepcool smater
Well we'll know in a week if it was the drivers. Drivers are an easy fix, you just revert to an older version. A bad video card is not, 1080 Tis are selling for $900 right now which is absolutely insane.
Uhh that's garbage it could still be a hardware failures theirs not a set amount of time it has to reveal itself again
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Uhh that's garbage it could still be a hardware failures theirs not a set amount of time it has to reveal itself again

No it's based off experience. Chances are if you have a Bad VRAM chip and you are constantly using that computer and don't get a single error in a week, it's not a bad VRAM chip.

If you don't have anything nice to say or contribute please don't bother posting.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
1,883 (3.92/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & Q9550 Old timer
Processor 9940x with optimus sigV2 & 10900k with optimus foundation & Q9550 with EK Evo
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & Acer WG43M
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z 3600c16 2x8gb & 4x2gb crucial
Video Card(s) Titan Xp & 1080ti ftw3 & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center/ 2 Test benches
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply evga 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 & CyberPower-GX1325U
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G910 & G710+x2
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.1x2 & win-10 pro x3
Hi,
Could just be hardware acceleration in the browser needs to be disabled I usually do
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,197 (0.67/day)
Processor Ryzen 5800X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) XB273U Gxbmiipruzx
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
Top